A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így irányítja Karácsony Gergelyt a baloldal valódi vezetője, Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc , Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már 2004 óta Gyurcsány Ferenc embere, az ő akaratát teljesíti. Dolgozott a bukott miniszterelnöknek politikai tanácsadóként, aztán volt frakcióvezető-helyettes egy olyan pártban, amelyet éppen Gyurcsány kérésére robbantott szét. Később Zugló polgármestereként, majd főpolgármesterként tolta maga előtt Gyurcsány, aki a héten látványos jelét adta annak, hogy ki a főnök: hangos krákogással jelezte a főpolgármesternek, hogy ne válaszoljon az újságírók kérdéseire.  
Vágólapra másolva!

Az Origo már beszámolt róla, hogy Karácsony Gergely több mint másfél évtizede, 2004 óta szolgálja Gyurcsány Ferencet. 2004-ben például a Miniszterelnöki Hivatalon belül lett a politikai tanácsadója, ezután több tízmilliós megbízást is kapott Karácsony cége. Azóta már sok év eltelt, azonban egy dolog biztosan nem változott: Karácsony azóta is Gyurcsány embere. Cikkünkben felidéztük, hogy Budapest jelenlegi főpolgármestere politikai pályája előtt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél dolgozott, majd 2007-től kutatási igazgató lett.

Karácsony számára a Gyurcsány-rendszer egyértelműen kifizetődő volt. Amellett, hogy a politikai tanácsadásért havonta fix összeget vihetett haza, cége is kifejezetten jól járt: a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a kormánytól.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Forrás: Bordács Bálint

Amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy Karácsony 2007 és 2010 között a Medián kutatási igazgatói székét is betöltötte, éppen abban az időszakban, amikor a baloldali közvélemény-kutató cég sorra nyerte az állami megbízásokat. Összesen legalább 716 millió forint közpénzhez jutottak a Gyurcsány-korszakban.

Külön érdekesség az is, hogy a Medián a legtöbb megbízást éppen Karácsony másik munkahelyétől, a MeH-től kapta, vagyis túlzás nélkül állítható, hogy Budapest mostani főpolgármestere 2010 előtt Gyurcsány Ferenc egyik embere volt. Erre viszont ma már annyira nem büszke, hogy önéletrajzából is kitörölte.

Pedig 2009 után is Gyurcsány érdekeit szolgálta, annak ellenére, hogy belépett az LMP-be.

Karácsony már az elejétől fogva egy baloldali egység létrehozásán dolgozott, annak ellenére, hogy az LMP akkoriban úgy hirdette magát, mint aki a Fidesz-KDNP-től és az MSZP-től is távolságot tart. Felmerült az is, hogy a főpolgármestert Gyurcsány küldte az LMP-be. Tény: Karácsony már 2010 végétől egyértelműen az LMP-n belüli puccson, majd a párt szétrobbantásán dolgozott.

Karácsony karrierje gyors emelkedésnek indult az LMP-n belül, így sikerrel járt: 2010-ben már kampányfőnök volt, majd bekerült az Országgyűlésbe, ahol megválasztották frakcióvezető-helyettesnek. Gyurcsány Ferenc 2011-ben alakította meg a DK-t az MSZP-ből kiváltva, és arra szólította fel a baloldalt, hogy a pártok működjenek együtt. Ugyan erre nem igazán volt kereslet a kezdeti időszakban, azonban Karácsony már ekkor is szorgalmazta a technikai összefogást, vagyis követte a Gyurcsány-féle direktívát.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Forrás: Origo

Ennek hatására az LMP-n belül komoly feszültség alakult ki, amelynek következtében a párt is kettészakadt. 2013-ban Karácsony vezetésével távozott a baloldali összefogást támogató szárny, majd megalapította a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű pártot. Arról, hogy miként robbantotta szét Karácsony az LMP-t, korábban ITT írtunk.

A Hír TV Keménymag című műsorában szerda este egy összeállításban mutatták be (7 perc 25 másodperctől látható), hogy Karácsony még a baloldali előválasztási indulását bejelentő beszédben is Gyurcsány régi, közhelyes programját ismételgette.

Kiderült, hogy Karácsony honnan szedte a 99 százalék mozgalom ötletét. Gyurcsány Ferenc korábban ugyanezt a számot és programot használta.

Most pedig rákényszerítette Karácsonyt arra, hogy bejelentkező beszédében ugyanezt az elcsépelt, közhelyes gondolatot használja, amelyről mindenki tudja, honnan származik. Nyilvánvalóan azzal is előre számolt Gyurcsány, hogy a közösségi médiában azonnal "99 százalék Gyurcsány, 1 százalék Karácsony" mondatokkal gúnyolják

Karácsony Gergely és Gyurcsányné Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc közti kapcsolatról sokat elárul az is, amikor a héten egy sajtótájékoztatón a bukott miniszterelnök hangos krákogással jelezte Karácsonynak, hogy ne válaszoljon a kérdésekre.

Nem csak ez a jelenet volt komikus, hiszen már a sajtótájékoztató elején is maga Gyurcsány Ferenc rángatta és noszogatta a főpolgármestert, hogy az mindenképpen a megfelelő helyen álljon: mellette. Később az újságíróknak sem válaszolt a kérdésekre, mivel Gyurcsány Ferenc pontosan megmutatta és elmondta, hogy kivel nem szabad beszélni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!