37 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, az elmúlt 24 órában sem volt halálos áldozat

koronavírus, vírus, járvány, Szentendre, nyitás, enyhítés, pünkösd, ünnep, turizmus, belföldi turizmus, kirándulás, terasz, étterem, vendéglő, 2021.05.24.
Vágólapra másolva!
37 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 197 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a kormány hivatalos tájékoztató oldala.
Vágólapra másolva!

Nincs újabb halott, így a halálos áldozatok száma változatlanul 29 992 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 739 561 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 38 644 főre csökkent.

98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 495 888 fő, közülük 4 973 210 fő már a második oltását is megkapta. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. A kormány elindította a nemzeti konzultációt a gazdaság és az élet újraindításáról. Hamarosan átlépjük az 5,5 millió beoltottat, amikor életbe lép az újraindítás következő fokozata. Mától Magyarország a szomszédos országok határ mentén élő polgárait is fogadja oltásra.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. 5, 5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön is. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdései itt érhetőek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!