Szalontai: A baloldal veszélybe sodorja a Kínával való kapcsolatokat

kínai zászló, Kína
Vágólapra másolva!
Abban az esetben, ha a baloldal betartja a most elhangzott választási ígéreteit, akkor soha nem látott mélypontra zuhanhatnak a nagyon kedvező kínai-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal a Fudan Egyetem ürügyén súlyos diplomáciai károkat okoz Kína-ellenes kirohanásaival – amelyben most éppen Karácsony Gergely viszi a prímet- mondta Szalontai László, biztonságpolitikai szakértő az Origónak. A szakember szerint abban az esetben, ha a baloldal betartja a most elhangzott választási ígéreteit, akkor soha nem látott mélypontra zuhanhatnak a nagyon kedvező kínai-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok.

A mostani legjelentősebb projekt kínai–magyar viszonylatban a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása, amelyen keresztül a görögországi Pireusz kikötőjét megvásárló Kína szállíthatna árut Európába. A vasúti projektet Kína, Magyarország és Szerbia miniszterelnöke jelentette be Kína és a közép- és kelet-európai országok vezetőinek bukaresti találkozóján, még 2013 novemberében, az itthoni beruházást a harmadik Orbán-kormány határozta el 2014-ben, a magyarországi szakasz felújítására a nyertes konzorciumot pedig 2019-ben hirdették ki. Szalontai szerint ez a projekt is bedőlne, ha a baloldal betartaná az ígéreteit. Mindez pedig nagyon hátrányosan érintené a magyar-kínai kapcsolatok, sőt a magyar gazdasági növekedés is lényegesen lassabb lenne.

Szalontai arra is emlékeztetett, hogy az MSZP kimondottan tudathasadásos állapotba került, amióta összefogott a Párbeszéddel, ugyanis Karácsonyék a törpe- és parlamenten kívüli pártokkal – Párbeszéd, LMP, Momentum – közösen az ellen tüntetett, amiért még kormányzati pozícióban küzdöttek. Az MSZP-kormányok a regnálásuk alatt mindig jó diplomáciai kapcsolat kialakítására törekedtek a Kínai Népköztársasággal. Ujhelyi István, az MSZP uniós képviselője a közelmúltban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: örül annak, hogy a Fudan Budapestet választja bázisául, és természetesnek tartja, hogy az együttműködés keretében az egyetemnek telket ajánlottak fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!