Mit titkol a baloldal a törvénytelen amerikai kampánytámogatásokról?

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
Egyetlen baloldali párt sem válaszolt az Origo kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy egy Soros Györgyhöz köthető szervezet miért adott százmilliókat Márki-Zay Péternek, és azt mire használták fel. A baloldal nem véletlenül titkolózik a kampánypénzek kapcsán, mivel jól tudják, hogy súlyos eljárások indulhatnak ellenük, ha bebizonyosodik, hogy törvénytelenül jutottak százmilliókhoz. Ifj. Lomnici Zoltán szerint elképzelhető, hogy tiltott pártfinanszírozás valósulhatott meg, tehát az Állami Számvevőszék később visszafizetettheti a baloldali pártokkal az amerikaiaktól kapott - összességében - milliárdos támogatást.
Vágólapra másolva!

Milliárdokat kaphatott törvénytelenül a baloldal a választási kampányban az Egyesült Államokból, ezt árulta el véletlenül Márki-Zay Péter a hétvégén. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt is bevallotta, hogy még júniusban is érkezett pénz és kampányszámlákat fizettek belőle. A kampánytámogatást összegyűjtő (vagyis az eredeti forrásokat eltüntető, "tisztára mosó") szervezet körül csak olyan személyek bukkantak fel, akik ezer szállal kötődnek Soros Györgyhöz.

A bukott baloldali jelölt azt állította: a támogatás egy Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkezett, amely közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata a szavazás eredményének befolyásolása volt.

MÁRKI-ZAY NEM TAGADTA EGYÉRTELMŰEN, HOGY SOROS GYÖRGY TÁMOGATTA, CSUPÁN ANNYIT MONDOTT, EZT NEM HISZI.

Az amerikai szervezet ügyvezető igazgatója, az a New Yorkban élő Korányi Dávid, aki Bajnai Gordon főtanácsadója volt 2010 előtt, jelenleg pedig Karácsony Gergely nemzetközi kapcsolatait szervezi. Korányi urizáló életmódjával került a hírekbe idén tavasszal.

Mélyen hallgatnak a baloldali pártok Márki-Zay titkos amerikai százmillióiról Fotó: Polyák Attila - Origo

Sunnyognak a baloldali pártok

A kampányfinanszírozási botránnyal kapcsolatban az Origo megkereste a Márki-Zayt támogató hat pártot is. Az alábbi kérdéseket tettük fel a Demokratikus Koalíciónak, a Jobbiknak, az MSZP-nek, a Momentumnak, az LMP-nek és a Párbeszédnek:

  1. Mennyi pénz érkezett a kampányban az Egyesült Államokból?
  2. Milyen kiadásokat fizettek ki ebből?
  3. Mit kértek az amerikaiak a pénzért cserébe?

A baloldali pártok két napja nem válaszoltak a kérdéseinkre, tehát valamilyen titkolnivalójuk, rejtegetnivalójuk lehet a több százmilliós támogatással kapcsolatban.

Mit kért cserébe Soros György?

A botránnyal kapcsolatban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, ez egy újabb olyan ügy, amelyben Márki-Zay Pétert és a teljes baloldalt hazugságon kapták. Szerinte az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni. Hozzátette, Márki-Zayék „visszaéltek a joggal", amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt. Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet, amelyik több száz millió forintot utalt Márki-Zayéknak, ezer szállal kötődik Soros Györgyhöz – egészítette ki.

Úgy vélte, tiltott kampányfinanszírozásnak minősülnek a hódmezővásárhelyi polgármester szervezetéhez juttatott anyagi források. Kiemelte: Márki-Zay átverte a magyar embereket, beleértve a saját szavazóit is, mert külföldi befolyás alatt volt, és ezért a pénzért az adományozók „szoktak kérni valamit". A kommunikációs igazgató végül feltette a kérdést: mit kért Soros György a sok száz millió forintért?

Hivatalos vizsgálat indulhat a baloldal milliárdos amerikai kampánytámogatása miatt

Ifj. Lomnici Zoltán a botránnyal kapcsolatban azt mondta az Origónak, hogy már az idei kampány elején súlyos jogi és pénzügyi aggályokat vetett fel, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje mögött nem párt (pártalapítvány), hanem egyesület állt, és az említett fejlemény a fenntartásokat igazolja. Három évtizedes garanciális szabály, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény, azaz a Párttörvény 4. § (3) bekezdése értelmében a párt névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. Az a párt, amely az említett rendelkezéseket megsértve fogad el vagyoni hozzájárulást, köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni - fogalmazott a Századvég jogi igazgatója. Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani, illetve a párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell. Ugyanez a mögöttes jogszabályi védelem az egyesület esetében nincs meg, ugyanakkor

AZ ÜGYÉSZSÉG TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI HATÁSKÖRE KERETÉBEN VIZSGÁLÓDHAT GAZDASÁGI-PÉNZÜGYI VONATKOZÁSBAN IS.

A pártokra – az egyesülési jog alapján létrejövő más szervezetekhez viszonyítva – köztudottan eltérő és szigorúbb jogi előírások vonatkoznak bizonyos területeken, így ha a politikai baloldal úgy dönt, hogy nem pártot állít a listavezetője mögé – mint ahogy tette azt az áprilisi választásokkal összefüggésben – ezzel pénzügyileg átláthatatlanná, jogilag vitathatóvá, sőt támadhatóvá teszi a kampányát - tette hozzá.

ifj. Lomnici Zoltán: Vizsgálat indulhat Márki-Zay százmilliói kapcsán Forrás: Századvég

A szakértő szerint kampányfinanszírozás tekintetében – általánosságban – nem az egyesület, hanem a vele az adott kampányban együttműködő pártok szempontjából kell a befolyt pénzeket és azok felhasználását vizsgálni, azaz hogy az érintett egyesület juttatta-e vagyoni előnyhöz a rendelkezésre álló pénzügyi forrásaiból a vele összefogó, egységesen fellépő pártokat.

AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK GYAKORLATA ALAPJÁN SZÉLES KÖRBEN MEGVALÓSULHAT A BURKOLT VAGY TILTOTT PÁRTFINANSZÍROZÁS, AMELY MEGÁLLAPÍTOTT ÖSSZEGET AZTÁN FELSZÓLÍTÁST KÖVETŐEN, MINT TILTOTT VAGYONI ELŐNYT, AZ ÉRINTETT PÁRTOKNAK BE KELL FIZETNIÜK A KÖLTSÉGVETÉSBE.

Ráadásul 2014 januárjától az Országgyűlés jelentősen szigorította a tiltott támogatások szabályozását, így

TILOS A JOGI SZEMÉLYEKTŐL, JOGI SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZETTŐL, MÁS ÁLLAMTÓL, KÜLFÖLDI SZERVEZETTŐL ÉS NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR TERMÉSZETES SZEMÉLYEKTŐL SZÁRMAZÓ VAGYONI HOZZÁJÁRULÁS ELFOGADÁSA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!