A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Orbán Viktor: Itt lesz elég gáz és áram, Magyarországon nem kell gyárakat bezárni

Orbán Viktor, Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán, 2022.09.08.
Budapest, 2022. szeptember 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Újra kell gondolni az eszközöket, a szankciók nem érték el a céljukat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Bosch legújabb budapesti innovációs campusának átadásán. A kormányfő hangsúlyozta: Európában baj lesz az energiahiányból, Magyarországon viszont a jövőben is érdemes lesz befektetni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon lesz elég gáz és áram, energiahiány miatt nem kell bezárni egyetlen gyárat sem – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Bosch legújabb, innovációs campusának átadásán. A kormányfő – aki bő egy hónap után jelent meg ismét a nyilvánosság előtt – a Vg.hu tudósítása szerint hozzátette: van egy akut problémánk, ugyanis attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában. „Ha nem változtatunk a szankciós politikán, Európa helyzete ugyan nem lesz könnyű, de Magyarországon a jövőben is érdemes lesz befektetni" – jelentette ki Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök szerint, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Brüsszelben azt mondták, hogy a szankciók majd megállítják Oroszországot. Most fél évvel a háború után 11 ezer szankció van érvényben, ám az oroszok meggyengítésére szolgáló eszközök nem érték el hatásukat. Az oroszok energiaexportól származó bevétele 40 százalékkal nőtt, miközben Európában a négyszeresére nőttek az energiaárak. Orbán Viktor szerint a helyzetet az is nehezíti, hogy harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a bürokratákkal, de szerinte meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat – mint a szén és az atomenergia – ne zárjuk ki az energiamixből.

Hangsúlyozta: a nehézségek ellenére sem adhatjuk fel a nemzet hosszú távú stratégiai céljait. „Magyarországot Európa egyik leginnovatívabb gazdaságává kell tenni. Ezért hajtottunk végre egyetemi modellváltást, emellett minden évben több forrást biztosítunk a felsőoktatáshoz" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, idén a GDP 2 százalékát teszi ki a felsőoktatási ráfordítások aránya. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy kereszténydemokrata kormányzat mindig innovatív. Hangsúlyozta, a Bosch is bizonyítja, hogy a magyar iskolák állják a sarat.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Stefan Hartnung, a Bosch igazgatóságának elnöke és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szászi István, aki a Bosch magyarországi és az Adria régió vezetője, a Vg.hu tudósítása szerint azt mondta, az egyik legjelentősebb kutató-fejlesztő központot hozták létre Európában. A 90 ezer négyzetméteren, 1800 új generációs munkahelyet teremtettek. A világ rengeteg kihívás elé állít minket – utalt arra, hogy 2035-től a belső égésű motorokat kivezeti az Unió.

Messze túlmutat Budapesten – mondta a Bosch innovációs központjáról Stefan Hartung, a Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. Szerinte ez az innovációs campus mutatja, hogy Magyarország a tehetséges mérnökök sokaságával rendelkezik. Ismertette, hogy a vállalatnál világszerte 78 ezer munkatársat foglalkoztattak a kutatás-fejlesztésben, ebből csak Budapesten csaknem 3000 munkatársat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!