2022 legnevetségesebb politikusa: Márki-Zay Péter legszánalmasabb produkciói - videók

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
2022 legnagyobb vesztese egyértelműen Márki-Zay Péter volt. A baloldal bukott kormányfőjelöltje egy akkora választási bukásba vitte bele az ellenzéket, hogy abból a mai napig nem sikerült még kijózanodniuk sem. Mindezek mellett Márki-Zay még le is leplezte, hogy a "nagy összeborulásban" részt vevő pártok kampányát több millió dollárral segítették az Egyesült Államokból. 
Vágólapra másolva!

2022 legnagyobb bukását Márki-Zay Péter könyvelheti el. A baloldal kormányfőjelöltjének vezetésével példátlan bukást hozott össze az ellenzék, így a Fidesz zsinórban negyedszer aratott kétharmados győzelmet. Most összegyűjtöttük a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legostobább kijelentéseit.

Mindenkit lebuktatott a baloldalon Márki-Zay

Kezdjük az év végével. 2022-es "teljesítményét" Márki-Zay Péter azzal "koronázta meg", hogy véletlenül elárulta azt, amit Gyurcsányék titkolni akartak: vagyis hogy a baloldalt az Egyesült Államokból finanszírozták. Augusztus 26-án adott egy interjút, amelyben azt mondta, hogy még júniusban is kaptak több százmillió forintot, amiből a kampány utolsó számláit fizették ki. Arról, hogy a magyar választások idején milyen külföldi mozgolódások voltak, mostanra már egyre többet lehet tudni. „Dollárbaloldal”, ez a kifejezés ragadt rá arra a botrányra, ami már több mint négy hónapja robbant ki.

Azt, hogy a magyar ellenzékhez közvetett vagy akár közvetlen módon pénzek juthattak a kampányidőszakban, maga a miniszterelnök-jelöltjük árulta el.

– fogalmazott. Ekkor említést tett arról is, hogy a támogatások több adományozótól érkeztek az Action for Democracy (AFD) nevű szervezeten keresztül. Az AFD vezetője pedig nem más, mint Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egykori, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Korányi Dávid. A nyilatkozat után a volt kormányfőjelöltet folyamatosan a tengerentúlról érkező dollárokról faggatták, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a politikai pártok nem fogadhatnak el külföldi pénzeket.
Márki-Zay Péter lebuktatta a teljes dollárbaloldalt Fotó: Polyák Attila - Origo

A Mediaworks ekkor vette elő azt a még májusban adott interjút, amelyben Márki-Zay Péter az Action for Democracy és az amerikai támogatás említése nélkül a kampánypénzek felhasználásáról beszélt. Az interjúban az egykori miniszterelnök-jelölt a következőket mondta:

Arra a kérdésre, hogy volt-e a hat baloldali pártnak közös számlája és emellett létezett-e az MMM számlája, Márki-Zay a következőképpen válaszolt:

A májusi nyilatkozat abból a szempontból fontos, hogy pontos képet kaptunk arról, miként működött közre az MMM a pártok választási kampányában. Márki-Zay szavaiból egyértelműen kiolvasható, hogy szó sem volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányának és a választási kampánynak a gondos szétválasztásáról, pénzügyi elszigeteléséről. Ismételjük meg, „egy nagy zsák volt". Ez lényegében maga a tiltott kampányfinanszírozás.

Szeptemberben már másként emlékezett

Valami történhetett, hiszen Márki-Zay szeptemberben már merőben másként emlékezett vissza az eseményekre, ekkor már szó sem volt a pártokhoz juttatott pénzekről. „Senki ne gondolja azt, hogy mi pártokat finanszíroztunk, pártként viselkedtünk és a párfinanszírozás szabályai vonatkoztak volna ránk. Nem" – jelentette ki Márki-Zay. Hirtelen kiderült az is, hogy az ő miniszterelnök-jelöltségi kampánya mellett zajlott egy másik, egyfajta népnevelési kampány is. Itt érdemes szó szerint idézni a nyilatkozatot.

– ecsetelte a történteket Márki-Zay.

A Városháza-ügy óta tudjuk, Bajnai a legfontosabb külföldi összekötő ember volt a baloldal kampányában Forrás: Origo

De itt ismét elhangzott egy nagyon lényeges kérdés, nevezetesen, hogy a külföldről érkező pénzekből fizettek-e a DatAdatnak. A válasz félreérthetetlen volt: „Egészen biztos vagyok benne". De miért is fontos ez? A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó cégcsoport bonyolította az egész baloldal kampányát. Vagyis, ha ment pénz a DatAdathoz, az bizonyosan a baloldali pártok kampányát szolgálta. Márpedig ment, hiszen a nemzetbiztonsági bizottság nyilvánosságra hozta azt a beszámolót, amely tartalmazta azt is, hogy az MMM az 1,85 milliárd forintból 1,4 milliárdot utalt tovább Bajnaiéknak.

És akkor elérkeztünk napjainkhoz. Márki-Zay Péter tartogatott még meglepő kijelentéseket.
November 22-ei sajtótájékoztatóján már az is kiderült, hogy

a külföldi támogatásokért cserébe, több kisebb ígéret mellett megígérték, hogy a szankciókat meg fogják szavazni, és drágább, nyugati olajat fognak vásárolni.

Márki-Zay arra hivatkozott, hogy az MMM nem párt. "Ránk nem vonatkozik semmilyen olyan szabály, hogy nem fogadhatnánk el külföldi támogatást, pláne külföldön élő magyarok támogatását. (...) Az Action for Democracy minden egyes támogatójától a magyar útlevelének a számát kérte el és ellenőrizte, tehát csak magyar állampolgároknak a pénze került az MMM-hez" – fogalmazott a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje.

A dollárbaloldal lebuktatása után érdemes visszanézni, hogy milyen egyéb ostobaságokat beszélt Márki-Zay a mögöttünk hagyott időszakban.

Elképesztő beismerés: fasiszták és kommunisták szövetsége

Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje Fonyódon egy fórumon, ahol a Jobbik jelöltjét támogatta, arról beszélt, hogy ők a kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviselik. Magyarul elismerte, hogy közöttük vannak kommunisták és fasiszták is. A videón a közelében állt Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki láthatóan egyáltalán nem döbbent meg a szavakon. (Ami a Jobbikot illeti, a párt antiszemita, rasszista botrányai után nem is nagyon lehetett volna oka meglepődésre.)

Miután a baloldali sajtó is (persze a maga gyáva és óvatoskodó módján) felkapta a mondatait, egy Facebook-posztban próbálta megmagyarázni, hogy tulajdonképpen nem azt mondta, amit mondott.

Hagyománytisztelet a rasszizmus?

Márki-Zay 2021 áprilisában hagyománytiszteletnek nevezte a rasszizmust. A Gulyás Márton politikai aktivistának adott interjúban szóba hozta Barack Obamát.

- mondta Márki-Zay.

– A rasszizmus az hagyománytisztelet lenne? – kérdezett vissza a baloldali aktivista-műsorvezető, Gulyás Márton.

– Nyilván nem akartam ezt a szót mondani – felelte Márki-Zay Péter nevetve.

Az alábbi felvételen pedig azt láthatják, hogyan "négerezik" folyamatosan Gyurcsány jelöltje.

Márki-Zay Péter korábban több alkalommal tett antiszemita kijelentést is, illetve szerepelt együtt nyíltan szélsőséges, zsidó- és cigányellenes politikusokkal. Egy január elején közzétett videójában az őt ért antiszemita vádakra reagálva arról beszélt, hogy a Fideszben „kevés" a zsidó. Márki-Zay ezenkívül olyan fotót posztolt az úgynevezett Pegasus-ügyet követően Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. A baloldal jelöltjének kijelentéseit hiába kritizálták zsidó szervezetek, Márki-Zay nem kért bocsánatot.

Márki-Zay Péter szerint Michael Jackson gazdag fehér nő volt

Gyurcsány Ferenc jelöltje egyébként Trianon századik évfordulóján megkísérelt párhuzamot vonni a magyarság sorstragédiája és – egyebek mellett – Michael Jackson között.

- magyarázta Márki-Zay-Péter a békediktátum általa vélt üzenetét a Trianon centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen, Hódmezővásárhelyen.

A nőket is gyalázta Gyurcsány jelöltje

A nőkről is lealacsonyító módon beszélt, sértegette őket Márki-Zay Péter egy videójában. A baloldali jelölt még múlt év áprilisában a szokásos heti értékelőjében azt állította, hogy soha nem nevezte bunkónak a vidékieket, de vannak olyan buta emberek, akik ezt félreértették.

Érdemes szó szerint idézni Márki-Zay Péter szavait:

Márki-Zay Péter tehát

egy levél és egy kitöltött keresztrejtvény alapján több általánosító és a nőket sértő következtetést is levont.

Egyrészt a vélhetően - szerinte - rossz helyesírásból mindjárt arra jutott, hogy egy nő küldhette a levelet

- ezek szerint Márki-Zay úgy látja, hogy a nők nem tudnak helyesen írni.

Másrészt kétségbe vonta, hogy saját erőből képes lett volna megfejteni a keresztrejtvényt. Mindezt gúnyos jelzőkkel, fölényeskedő stílusban adta elő a videóban, ezzel is megsértve a szóban forgó „szegény asszonyt."

Vidékiek gyalázása

Amint arról már több írásunkban beszámoltunk, a baloldal miniszterelnök-jelöltje

rendszeresen becsmérli a vidéki embereket, tudatlannak, bunkónak, ostobának nevezve őket.

A fent idézett példa előzménye az volt, hogy egy másik videójában Márki-Zay úgy fogalmazott,

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a migráció kapcsán korábban azt mondta, hogy

szavaznak a Fideszre, akik jellemzően vidékiek. Szavai szerint ugyanis a kormánypártok „telepítenek be migránsokat". Amikor Márki-Zay erről beszélt, akkor egy 2019-es adatot idézett, amely szerint abban az évben több mint 50 ezer külföldi telepedett le hazánkban. Csakhogy a szóban forgó emberek többsége külhoni magyar, a többiek között pedig sok az uniós állampolgár, akik szabadon mozoghatnak az EU országai között. A baloldal jelöltje tehát „migránsoknak" nevezte a külhoni magyarokat.

Márki-Zay rendszeresen tesz gyűlölködő megjegyzéseket a falusi emberekre, ostobának és tudatlannak is nevezte már őket. A baloldali kormányfőjelölt egyáltalán nem bánta meg szavait, sőt még rá is kontrázott. – Az, hogy vannak vidéken bunkók, az nem azt jelenti, hogy minden vidéki bunkó – mondta, szavait pedig egyfajta bocsánatkérésnek szánta. Aztán kiderült, hogy valójában csak önmagára és néhány más vidéki polgármesterre gondolt, mint akik nem „bunkók."

Arról is beszélt máskor, hogy „a szegény, tudatlan vidékieket fel kell világosítani", méghozzá úgy, hogy budapesti aktivistáknak kell eljuttatni a baloldali propagandát a vidékiekhez, ehhez pedig meg kell szállni a településeket.

Üvöltözés a piacon

Arra is volt példa, hogy Gyurcsány jelöltje a békési piacon okozott botrányt. A baloldali jelölt egy zöldségessel kezdett el üvöltözni, aki szóvá tette, hogy ő vidéki létére nem hülye.

Fogyatékosok

Márki-Zay Péter legalávalóbb kijelentései közül is talán azok a legvisszatetszőbbek, amikor a „fogyatékos" kifejezéssel próbálta sértegetni politikai ellenfeleit. Ezt videóiban többször is megtette az elmúlt években, többek között a „fideszes propagandistákat" és a hódmezővásárhelyi ellenzékét nevezte így. A fogyatékos szót rendszeresen sértésként használja.

A baloldal jelöltjének kijelentéseit elítélték a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezetek. Többek között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és mások.

A „fogyatékos" kifejezés szitokszóként való használata nemcsak döbbenetet és tiltakozást váltott ki, egy kerekesszékes asszony Márki-Zay orosházi fórumán számon is kérte a jelöltet. – Alázod a rokkant embereket meg az öregeket? – kérdezte.

Fideszesek

Márki-Zay Péter egyik deklarált politikai célja volt, hogy meggyőzze a fideszeseket is, hogy érdemes rá szavazni. A projekt nem igazán haladt, tekintve, hogy a baloldal jelöltje a legváltozatosabb sértéseket vágta hozzá a jobboldali, konzervatív érzelmű emberekhez. Rendszeresen hangoztatta, hogy ostobának tartja őket, sőt szerinte „hazaárulók", amiért Orbán Viktorra szavaznak.

Forrás: Origo

A március 15-i Békemenettel kapcsolatban is kifejtette véleményét: „Nemcsak arról van szó, hogy ez nem egy szeretet- és békemenet volt, hanem gyűlölködés. De az is látszik, hogy vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs, hol vannak" – mondta. Márki-Zay eszmefuttatása kísértetiesen hasonlított Gyurcsány Ferencére, aki 2006-ban csőcseléknek titulálta a békés tüntetőket.

Feketék és vakok

Különös, hogy az Amerikai Egyesült Államokat is megjárt Márki-Zay Péter rendszeresen használja a tengerentúlon rasszistának titulált „néger" kifejezést a feketékre.

– Milyen érzés vaknak lenni? – kérdezte a riporter a Márki-Zay által elmesélt viccben Steve Wondertől. – Még mindig jobb, mintha néger lennék – mondta el a csattanót Márki-Zay. (Ebben az esetben a vak embereken is gúnyolódik, tegyük hozzá.)

De alábbi összeállításunkban egy olyan viccet is láthatnak, amelyben arról mesél, hogy miben hasonlít Trianon és Michael Jackson. Itt is négerezik.


Márki-Zay Péter mindenkit aberráltnak nevez, majd leveszi a maszkját és beleköp

A minősíthetetlen stílusban beszélő Márki-Zay nem tudott sokszor leállni mások sértegetésével. Az alábbi videóban jól látszódik, ahogyan aberráltnak nevezi a 888 újságíróját.

Márki-Zay Péter egy korábbi székesfehérvári fórumán az orosz-ukrán háborúról szólva Ukrajna elnökét, Volodomir Zelenszkijt, többször is Jeszenszkyként emlegette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!