Biden Lengyelországba vitte az amerikai haderő európai parancsnoki központját

BIDEN, Joe
Washington, 2021. április 13. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a William Evans capitoliumi rendőr tiszteletére rendezett megemlékezésen az amerikai törvényhozás épületében Washingtonban 2021. április 13-án. Williams Evans rendőrtisztet és egyik társát április 2-án egy autós támadó, az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges szervezettel rokonszenvező Noah Green elgázolta egy ellenőrzőpontnál, mielőtt autójával egy a Capitolium körül felállított úttorlasznak hajtott. William Evans 18 éve volt az állomány tagja. MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO 5. cikke iránt, szerinte a szervezet erősebb, mint valaha. Andrzej Duda lengyel elnöknek megköszönte Ukrajna támogatását. A lengyel elnök a „biztonságuk megerősítésének" tekinti Biden lengyelországi látogatását - írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

– Az Egyesült Államoknak éppen annyira szüksége van Lengyelországra és a NATO-ra, mint a NATO-nak az Egyesült Államokra, mert így egy kiterjedt biztonsági védelmünk lehet. Éppen ezért ez a történelem egyik legfontosabb szövetsége – mondta Joe Biden amerikai elnök Varsóban Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélése során a varsói királyi várban.

Az amerikai elnök egy nappal a Kijevben tett meglepetésszerű látogatása után érkezett Lengyelországba, ahol holnap részt vesz a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóján is.

Fontos bejelentést tett Biden Forrás: MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite

Washington kiáll az ötödik cikkely mellett

Az amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO 5. cikkelye mellett – amelyben a felek elfogadják, hogy az egyikük vagy többük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintik. Szerinte a NATO erősebb, mint valaha.

Biden bejelentette, hogy az amerikai haderő új európai parancsnoki központját Lengyelországba helyezik.

Mint mondta, Lengyelország kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak.

Hozzátette, egy új lengyel nukleáris erőmű építésébe is belekezdenek.

Az elnök megköszönte Lengyelországnak Ukrajna elkötelezett támogatását, amit Varsó „már a háború legelejétől kezdve fenntart". Aláhúzta, hogy Varsó több mint 1,6 millió ukrán menekültet fogadott be. Emlékeztetett arra, hogy már az előző látogatáskor is csodálta a lengyel erőfeszítéseket, amely szerinte „rendkívüli volt".

Joe Biden legutóbb egy éve járt Lengyelországban, és már akkor is szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint fogalmazott: „az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon". Kijevben a minap pedig már úgy fogalmazott, hogy „Putyin hódító háborúja kudarcot vall", majd „háborús bűnösnek", gengszternek" nevezte az orosz elnököt, és népirtással vádolta meg Oroszországot. Ehhez képest komikus, hogy kijevi utazása előtt garanciákat kért arra, hogy addig az oroszok nem lövik Kijevet, amíg ő ott van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!