Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Békemenet: most kell választani a béke és a háború között

békemenet
Vágólapra másolva!
A háború és a béke közötti választás nemcsak magyar ügy, hanem minden európai embernek elképesztően fontos - mondta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az Origónak adott interjúban. Szerinte a Békemenet azt üzeni, hogy a magyar kormány egyértelműen, keményen és határozottan elutasít minden olyan lehetőséget, amellyel a háborúba bármilyen formában belépne Magyarország, de ezt úgy tudja jól képviselni, ha ott vannak az emberek a kormány mögött, és kiállnak a békéért. Hozzátette: a magyar Békemenet példa lehet más európai országok számára, és akármit mond majd a fősodratú nyugati média, az internet jóvoltából a képek és videók önmagukért beszélnek majd, valamint eljutnak mindenhová Európában.
Vágólapra másolva!

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője elmondta az Origónak adott interjúban, hogy a mostani Békemenet nemcsak Magyarországról, hanem egész Európáról is szól.

A háború és a béke közötti választás nemcsak magyar ügy, hanem minden európai embernek elképesztően fontos.

Bencsik András úgy véli, hogy van egy félelmetes párhuzam a mostani helyzet és a régi idők között. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Bohár Dánielnek adott Patrióta-interjúban elmondta, hogy 

ellentétben Tisza István és Horthy Miklós helyzetével, ma Magyarország abban a helyzetben van, hogy nem kényszerül belépni a háborúba, van választása. 

Bencsik szerint ez azért nagyon érdekes, mert Tisza bár ellenezte a háborút, a Monarchia nyomására belesodródtunk, azután Károlyi Mihályék kormánya alatt elég keserves időszak következett. Horthynál ugyanez volt a helyzet: Horthy nem akarta a háborút, de a németek nyomására kénytelenek voltak belépni a háborúba. Tehát mind a két alkalommal az akkori magyar kormány engedett, és csatlakozott a háborúzó félhez. 

ukrajna, háború, ukrán
Ukrán tüzérségi katona egy lövedéket visz át egy lövészárokban Kreminna irányába
Fotó: Anadolu via AFP/ Diego Herrera Carcedo

Ha támogatjuk a Fidesz-kormányt, meg lehet védeni a békét

A főszerkesztő szerint a Békemenet azt üzeni, hogy a magyar kormány egyértelműen, keményen és határozottan elutasít minden olyan lehetőséget, amellyel a háborúba bármilyen formában belépne Magyarország, de ezt úgy tudja jól képviselni, ha ott vannak az emberek a kormány mögött, és kiállnak a békéért. Közösen. Bencsik szerint 

ha elegendően sokan vagyunk, olyan erőt adunk a kormányzatnak, amely megtámasztja ezt az egyébként sziklaszilárd elhatározást. 

Az üzenete ennek túlmutat Magyarországon, nem ok nélkül jönnek Erdélyből, Lengyelországból és más európai országokból békepárti emberek: 

azért jönnek el szombaton Budapestre, mert pontosan tudják, hogy ez egy olyan bástya, amit ha nem döntenek meg, akkor a békés Európát meg lehet védeni. 

A magyar Békemenet példa lehet más európai országok számára

Bencsik András nagyon reméli, hogy a magyar Békemenet példa lehet más európai országok számára, és akármit mond majd a fősodratú nyugati média, az internet jóvoltából a képek és videók önmagukért beszélnek majd, valamint eljutnak mindenhová Európában. 

Békemenet 2022
Fotó: Koncz Márton - Origo

Még van idő, hogy kövessék a magyar példát! És nagyon jó lenne, ha mások is felbátorodnának és követnének bennünket!

A Békemenet gyülekezője most szombaton 11 órakor kezdődik a Lánchíd pesti oldalán, majd a menet 13 órakor indul meg, és a Széchenyi téren, az idősebb Antall József rakparton, a Jászai Mari téren és a Margit hídon keresztül éri el a Margit-szigetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről