Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A NATO félelmetes bejelentése kirobbanthatja a világháborút

háború, oroszország, ukrajna, orosz-ukrán háború, konfliktus, 2024. 06.
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszú távú támogatás mellett kötelezi el magát mind a katonai, mind a pénzügyi támogatás terén – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi miniszterei kétnapos tanácskozásának első munkanapját követően közölte, mind az anyagi segítség, mind a katonai támogatás késlekedése komoly negatív következményekkel jár az orosz–ukrán háborúban, amit – mint kiemelte – nem szabad megengedni, hogy megtörténjen.

A tagállamoknak fenn kell tartaniuk az ukrajnai háború kezdete óta biztosított hozzájárulásuk mértékét, ami azt jelenti, hogy legkevesebb negyvenmilliárd euró éves támogatást kell szavatolniuk Ukrajnának a hosszú távú kiszámíthatóság és a szavahihetőség megőrzése érdekében – húzta alá.

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint minél hosszabb távú támogatás mellett kötelezik el magukat a háborúban a szövetségesek, annál hamarabb jöhet el a béke Ukrajnában, ugyanis a háború akkor fejeződhet be, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadja azt, hogy nem tud győzni a harcmezőkön – mondta a NATO-főtitkár. 

Putyin többször leszögezte, hogy világháborút kockáztat a Nyugat

A jelek szerint azonban ez nem érdekli a NATO háborúpárti tagországait.

Stoltenberg kérdésre válaszolva üdvözölte a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) olaszországi csúcstalálkozóján született megállapodást arról, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt adnak Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból.

Hozzátette, hogy a NATO-vezetőknek szóló javaslata az, hogy olyan pénzügyi megállapodásra van szükség, amely kielégíti az ukrán katonai igényeket, éves szinten legalább negyvenmilliárd euró értékben. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a szakminiszterek a tanácskozás pénteki munkanapján megállapodásra jutnak a NATO biztonsági segítségnyújtási és képzési tervéről. 

Indul az Ukrajna-NATO misszió

Tájékoztatott arról is, hogy Ukrajna és a NATO-tagországok védelmi miniszterei csütörtökön jóváhagyták a felek közötti hosszú távú együttműködés ütemtervét.

Ukrajna, Németország, Patriot
A helyzet fokozódik. Fotó:  Jens Büttner / POOL / AFP

Ma jóváhagytuk az első NATO–Ukrajna innovációs együttműködési ütemtervet

– fogalmazott. A NATO-országok az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG) nevű informális, Egyesült Államok vezette csoporton keresztül koordinálják majd Ukrajna katonai támogatását az orosz–ukrán háborúban – közölte. Az Ukrajnának nyújtott összes katonai támogatás több mint 99 százalékát a NATO-szövetségesek adják. Tehát logikus, hogy a NATO nagyobb szerepet vállal ezekben az erőfeszítésekben – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a NATO védelmi miniszterei várhatóan pénteken jóváhagyják egy új kiképzőlétesítmény létrehozását Lengyelországban ukrán katonák számára.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg hangsúlyozta, nagyon jó megbeszéléseket folytatott szerdán Budapesten. Közölte, a NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

A portál szerint a holland védelmi minisztérium csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek körülbelül 351 millió euró értékben küldenek 152 milliméteres lövedéket Ukrajnának. A korábbi lőszerszállítások során Ukrajna eddig főleg 155 mm-es lövedéket kapott a nyugati országok által adományozott fegyverekhez – emlékeztettek.

Közölték továbbá, Dániával együtt Hollandia négyszázmillió euróval járul hozzá ahhoz a svéd alaphoz, amelyet CV90-es gyalogsági harcjárművek gyártására hoztak létre Ukrajna számára. A járművek nagy részét Hollandiában gyártják majd – emelték ki. Ezen túlmenően a holland védelmi minisztérium 54 millió eurót fektet be a holland iparba fegyveres ereje számára szükséges drónok fejlesztésére – tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről