A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a babaváró támogatás

Ikrek, csecsemő, gyerek, ágy, illusztráció
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Zoia Kostina/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
Már 2400 milliárd forint támogatásban részesültek a családok a babaváró programnak köszönhetően, és összesen már 211 ezer gyermek világrajövetele köthető a babaváróhoz. Interjú Beneda Attilával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkárával az új részletszabályokról.
Vágólapra másolva!

Miért fontos, hogy a kormány meghosszabbította a babaváró programban a gyermekvállalási határidőt? Hány családot érinthet a kedvező döntés, és hogyan segíti őket?

A 2019-es Családvédelmi Akcióterv egyik kiemelt intézkedése volt a babaváró támogatás, amely a családpolitikai támogatási rendszer egyik legsikeresebb eleme. A babaváró program egyebek mellett azért is nagyon népszerű és egyedülálló, mert a pénz szabadon felhasználható. 

A legfeljebb 11 millió forintos kölcsön az első gyermek megszületésével a teljes futamidőre kamatmentessé válik, és három évig nem kell a törlesztőrészletet fizetni, a második gyermek érkezésével a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik érkezésével pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedi az állam. 

benedaattila
Már 2400 milliárd forint támogatásban részesültek a családok a babaváró programnak köszönhetően. Interjú Beneda Attilával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkárával
Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium/Bodó Gábor

Ugyanakkor az öt évvel ezelőtti bevezetésekor még nem látszódhattak azok a külső körülmények, amelyek megnehezíthették a családok helyzetét. A gyerekvállaláshoz békére és biztonságra van szükség. A koronavírus-járvány utáni nehéz gazdasági helyzet, az orosz-ukrán háború és a brüsszeli rossz döntések miatti energiaválság és infláció befolyásolták a családok életét is, hatással voltak a gyermekvállalási kedvre is. A  nemzeti kormány célja azonban 2010 óta egyértelmű. 

Mindenkinek szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, ezért döntöttünk most a gyermekvállalási határidő meghosszabbításáról 2026. június 30-áig azok esetében, akik 2019. július 1. és 2021. június 30. között vették fel a babaváró kölcsönt, és még nem született gyermekük.

Baba, kisgyerek, játszik, járóka,
Cél a vágyott gyermekek megszületése
Fotó: Shutterstock/Irina Wilhauk

Eddig milyen eredményeket látnak, hány vágyott gyermek születhetett meg?

A támogatást mostanáig már 246 ezer házaspár vette fel, és 158 ezer családban már egy gyermek meg is született, sőt, van ahol több is: összesen már 211 ezer gyermek világrajövetele köthető a babaváróhoz. Ugyanakkor az is nagyon fontos eredmény, hogy a családok több pénzzel gazdálkodhatnak,  a támogatással megkönnyítettük számukra az életet. Az érintett családok a programnak köszönhetően immáron 2400 milliárd forint támogatást kaptak. A babaváró kölcsönök 95 százalékát egyébként rendben törlesztik, sőt, azokban a családokban, ahol a harmadik gyermek is megszületett, a kormány a teljes fennmaradó tartozásukat elengedte.

Hány családnak jelent segítséget a gyermekvállalási határidő meghosszabbítása?

2024 júliusában 547, év végéig pedig mintegy tízezer olyan családról tudunk, ahol még nem érkezett meg a vágyott gyermek. Nekik most egy összegben kellett volna visszafizetniük az eddigi kamattámogatást, nagyjából kétmillió forintot, valamint a fennmaradó hitelösszegre megszűnt volna a támogatás, így a havi törlesztőrészlet ötvenezerről százezer forintra emelkedett volna. A határidő módosítása a programba 2021 június végéig bekapcsolódott családokat tekintve, összesen akár 36 ezer családnak is könnyebbséget jelenthet.

család, gyermek, házasság
A gyermek a legnagyobb áldás
Fotó: Promobox / Promobox

Ha már említette, hogy egyedülálló ez a támogatás, mire lehet fordítani?

A családtámogatási rendszerünk rendkívül széles körű, több mint 30 különféle elemből áll, amelyre minden élethelyzetben támaszkodhatnak a gyermeket tervezők és vállalók egyaránt. 2015-ben vezettük be a CSOK-ot, majd idén a CSOK Pluszt, amely a házaspárok otthonteremtését segíti. 

A babaváró programot 2019-ben indítottuk el, és ezzel a fiataloknak döntési szabadságot is adtunk, hogy a pénzt szabadon használhassák fel arra, amire szükségük van: akár otthonteremtésre, akár a lakás berendezésére, autóvásárlásra, akár továbbtanulásukra vagy nyelvi képzésre.

A kezdeti maximálisan felvehető 10 millió forintot idén 11 millió forintra emeltük fel. A vágyott-vállalt gyermekek megszületésével fokozatosan támogatássá alakuló hitelt 

jelenleg azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 30 év alatti, ám az idei év végéig még azok a házaspárok is jogosultak a támogatásra, ahol a feleség 41 év alatti, és úton van a baba, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot.

új szemlélet, család, kormány
Egyre több fiatal szeretne házasodni és családot alapítani
Fotó: Promobox / Promobox

2024. január 1-je után több változás volt a babaváró program szabályaiban, ahogyan Ön is említette. Mi indokolta ezeket?

Fokozottan támogatjuk, hogy az első gyermek lehetőleg már az anya 30 éves kora előtt szülessen meg, mert így nagyobb az esélye testvér vagy testvérek érkezésének is. A felmérések szerint átlagosan minden fiatal két gyermeket szeretne, és ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ahhoz időben meg kell születnie az elsőnek. Ez indokolta az egyik változást a babaváró kapcsán. A korábban maximálisan elérhető 10 millió forintos hitelösszeg 11 millióra emelése pedig azt a célt szolgálja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást adhassunk a családoknak.

Azok esetében, akik reprodukciós eljárásban vesznek részt, de sikertelenül, kaphatnak-e mentességet a babaváró támogatás visszafizetése alól?

Azoknál a házaspároknál, akiknél a babaváró támogatás igénybevételét követően kiderül, hogy egészségügyi okból nem lehet gyermekük, lehetőség van méltányosságra. És azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy a rendszer az örökbe fogadott gyermekeket is úgy tekinti, mint édes gyermekeket, tehát a gyermekvállalás örökbefogadással is megvalósulhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!