Brüsszel azért büntet, mert a magyar kormány túl sikeresen védekezett az árvíz ellen

A flooded street is pictured in Kappeln, eastern Austria, on September 16, 2024. A fireman in northeastern Austria has died in flooding as the country was hit by torrential rains that have lashed central and eastern Europe, authorities said. HELMUT FOHRINGER / APA / AFP
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer
Vágólapra másolva!
Internetes források alapján a 2024-es árvíz okozta összes biztosított kárt, amely a gazdasági kárnak csak egy töredékét fedezi, a 2-3 milliárd euróra becsülték - írta meg a Tűzfalcsoport az X oldalán.
Vágólapra másolva!

A blog közölte, hogy Ausztria esetében a VVO, az osztrák biztosítószövetség 600-700 millió euróra becsülte a kárt, a Cseh Köztársaság esetében pedig a biztosított kárt eredetileg 750 millió euróra becsülték. Az áradások mintegy kétmillió embert érintettek. A 2024. szeptember 18-i adatok szerint. Több tízezer embert evakuáltak, és legalább 28 ember életét vesztette. 

Azt írták:

Nyugati szomszédunknál Alsó-Ausztriát sújtotta a legsúlyosabban, az egész tartomány napokig „katasztrófaövezet” volt 

Hozzátették, hogy itt öt halálos áldozat és több százmillió eurós kár lett.

Emlékeztettek, hogy szeptember 18-án Észak-Olaszországban heves esőzések kezdődtek, amelyek kiterjedt áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek. Emilia-Romagna tartományban iskolákat zártak be, a vasúti összeköttetések sérültek, és az utak járhatatlanok voltak a földcsuszamlások miatt. Szeptember 19-ig mintegy 1000 embert evakuáltak, és legalább két ember eltűnt. A tűzoltóságok több mint 500 mentési műveletet hajtottak végre, többek között helikopterrel is mentettek embereket. 

Lengyelországban több, a veszélyzónában lévő falut evakuáltak. Szeptember 15-én reggel jelentették a lengyel hatóságok az első vízbefulladást, Nysa településen mintegy 44 000 embert kellett evakuálni a fenyegető gátszakadás miatt. Szeptember 16-án katasztrófahelyzetet hirdettek Alsó-Szilézia, Szilézia és Opole vajdaságok egy részére. Szeptember 17-én ezt kiterjesztették mindhárom vajdaságra. Szeptember 18-án a halálos áldozatok száma Lengyelországban hat volt. Szeptember 14-én a román hatóságok négy halálos áldozatról számoltak be Galați és Vaslui megyében az áradások következtében, miközben eddig több mint 5000 ház rongálódott meg. 

A Cseh Köztársaságban biztonsági okokból számos rendezvényt töröltek, és az elárasztott területeken élő embereket arra kérték, hogy az esetleges evakuáláshoz tartsanak készenlétben vészcsomagokat, és ürítsék ki a pincéket. Prágában a Moldva-parti városközpontot elővigyázatosságból mobil árvízgátakkal zárták le. Szeptember 14-én Brünnben elővigyázatosságból kiürítettek egy kórházat. Az ország nyugati részén a viharok miatt mintegy 60 000 ember maradt áram nélkül, ez a szám szeptember 15-re több mint 250 000 háztartásra emelkedett. 

A blog ismertette, hogy 

Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke 10 milliárd euró összegű segélykifizetést jelentett be az érintett országoknak, Magyarországot - ahonnan a fentiekhez hasonló hírek még érintőlegesen sem érkeztek - azért büntetik minden jel szerint, mert túl sikeres volt az árvízi védekezés a kormányzat részéről.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!