Ezeknek a járatoknak a közlekedését érinti Budapesten az áradó Duna

Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő az árhullám Budapesten, ezért a BKK lépésről lépésre vezeti be a biztonságos utazáshoz szükséges forgalomkorlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Kedd délután lezárják a Clark Ádám téren a gyalogos-kerékpáros aluljárót, csütörtökön tovább módosul a 2-es villamos közlekedése, péntektől pedig az M2-es metró valószínűleg nem fog megállni a Batthyány téri állomáson és a 19-es és 41-es villamosok közlekedése is változik - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ.

A társaság a közösségi közlekedés használatát javasolja, az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a bkk.hu/arviz oldalon. 

A mai naptól sűrűbben indítják a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat fog közlekedni az 1-es villamos vonalán is.

Szerdán 14 órától lezárják a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljárót. A lezárása idején a kerékpárral közlekedők a Vám utca és az Ybl Miklós tér között tudnak haladni. Észak felé a Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, dél felé pedig a Vám utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd utca útvonalon.

Csütörtökön üzemkezdettől a 2-es villamos a jelenlegihez képest is rövidebb útvonalon jár, a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos tér M megállóig közlekedik.

A Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér között nem jár a villamos, ezen a szakaszon pótlóbusz sem közlekedik. A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.

M2,árvíz
A BKK további változásokat vezet be a fővárosi közlekedésben az árvíz miatt
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Valószínűleg pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

Korlátozzák továbbá a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében.

Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. A szakemberek folyamatosan figyelik a vízállást, ezért, ha szükségessé válik, a villamosok menetrendjét már csütörtök délután is módosíthatják.

A Duna magas vízállása miatt az elmúlt napokban több vonalon is bevezettek korlátozásokat:

  • Lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a szerelvények nem hajtanak be a Batthyány téri végállomására. A H5-ös HÉV megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig jár. Lezárták a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is, ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni.
  • Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be.  A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.
  • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margitsziget lezárása miatt.
  • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban.
  • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: jelenleg a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik.
  • A 15-ös busz módosított útvonalon jár, nem érinti a Dorottya utca (Vörösmarty tér M) megállót. A Boráros tér felé a Széchenyi István téren a 16-os autóbuszok megállójában, a Vigadó térnél pedig az Apáczai Csere János utcában áll meg.
  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.
  • Lezárták a Hajógyári-szigetet. 

Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. 

Folyamatos a védekezés és a tájékoztatás

A közlekedési cégek munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy az óráról órára változó kedvezőtlen körülmények ellenére is zökkenőmentes legyen a közlekedés. A szakemberek a forgalomszervezés mellett folyamatos figyelmet fordítanak a védekezésre, és az utasok tájékoztatására is. 

A következő napokban a Batthyány téren és a Margit hídnál a HÉV-aluljáró lépcsőinél a HÉV munkatársai homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni.

 Szerda reggel a BKV munkatársai elkezdték a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!