Szijjártó Péter: Magyarország kiveszi a részét a Nyugat-Balkán stabilizálásából és fejlesztéséből is - videó

Vágólapra másolva!
Magyarország a felelős szomszédságpolitika keretében kiveszi a részét a Nyugat-Balkán stabilizálásából és fejlesztéséből is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tartott közös sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Magyarország egyik legfontosabb célja az Európai Unió soros elnökeként a bővítési folyamat felgyorsítása a Nyugat-Balkán irányában. Mindezt tesszük felelős szomszédságpolitikánk keretében, tudván azt, hogy a nyugat-balkáni béke és stabilitás Magyarország nemzeti érdeke is - szögezte le.

Az igazság azonban az, hogy az Európai Unióban egy hatalmas képmutatás van a bővítés tekintetében. A tagállamok egy jelentős része más álláspontot képvisel nyilvánosan, mint a zárt ajtók mögött, és erre a képmutatásra bizonyíték, hogy a Nyugat-Balkán tagjelölt országai átlagosan már több mint tizennégy éve várakoznak a tagságra

- tette hozzá.

A tárcavezető a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal egyeztetett.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Ezt mi tiszteletlen, megalázó viselkedésnek tartjuk, s ezért arra hívjuk fel Brüsszelt és az európai uniós tagországokat, hogy tisztelettel viszonyuljanak a nyugat-balkáni országokhoz és nemzetekhez 

- húzta alá.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy tiszteletben kell tartani a nyugat-balkáni nemzetek döntéseit, például arra vonatkozóan is, hogy kiket választanak a vezetőiknek.

És ezért a nyugat-balkáni vezetőkkel is mindig tisztelettel kell beszélni. A kioktatást, a fenyegetőzést, és pláne a szankciókkal fenyegetést végre magunk mögött kellene hagyni

- mondta.

Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság együttműködése is mindig kölcsönös tiszteletre alapult, és ez (…) komoly sikereket hozott az elmúlt időszakban - folytatta.

A tárcavezető a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal egyeztetett.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Majd bejelentette, hogy megállapodtak a kétoldalú gazdasági együttműködés további megerősítéséről a korábbi rendkívül sikeres mezőgazdasági fejlesztési program pozitív tapasztalataira alapozva.

Utóbbinak a keretében a magyar kormányzat összesen 26,5 millió eurónyi értékű támogatást nyújtott a boszniai Szerb Köztársaságban működő gazdák számára, amiből így 54 magyar vállalattól 4700 darab, Magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközt vásároltak. 

A miniszter ezt "tipikus win-win helyzetnek" minősítette, amelyen mindkét fél csak nyert, ezért közölte, hogy a program meghosszabbításában egyeztek meg.

Újabb közös támogatási programot fogunk kiírni, amiben magyarországi termékek, gépek vásárlására adunk támogatást a boszniai Szerb Köztársaság kis- és közepes vállalkozásainak - tudatta.

Végül arról is beszámolt, hogy magyar cégek három jelentős infrastrukturális fejlesztés előkészítésében is részt vesznek a boszniai Szerb Köztársaságban.

Egy naperőműpark, egy szélerőműpark és egy szennyvíztisztító telep építésének előkészítése is zajlik, amiben magyar vállalatok a boszniai Szerb Köztársaság energetikai és vízügyi infrastruktúráját jelentős mértékben fogják fejleszteni. A felelős szomszédságpolitikával tehát kivesszük részünket a nyugat-balkáni térség stabilizálásából és a nyugat-balkáni térség fejlesztéséből

- összegzett.

Sajtótájékoztató Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével

Sajtótájékoztató Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, September 12, 2024

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!