Diákhitel-korrupció: újabb büntetőeljárás miatt is kikérhetik Magyar Péter mentelmi jogát az EP-től?

Vágólapra másolva!
A telefonlopási ügye után a Diákhitel Központ élén megkötött túlárazott szerződései miatt is bajba kerülhet a diszkópolitikus.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter diszkóbotrányáról már mindenki hallott: fiatal lányok körében előbb vállalhatatlan módon viselkedett egy luxus-szórakozóhelyen, majd amikor ezt egy férfi rögzítette a telefonjával, a politikus a hírek szerint előbb megütötte a férfit, majd elvette a telefonját is, és bedobta azt a Dunába. Az ügyészség szerint ez lopásnak számít. 

A legfőbb ügyész szeptember 26-án indítványozta az Európai Parlamentnél a jogintézmény felfüggesztését lopás bűncselekménye miatt. Azonban Magyar Péter bejelentette, hogy a mentelmi jogáról nem mond le, pedig az uniós választási kampányban rendszeresen beszélt arról, hogy nem kell neki mentelmi jog, egyenesen harcolni fog a mentelmi jog intézménye ellen - sőt, eleve be sem fog ülni az Európai Parlamentbe. 

Ezzel szemben beült az EP-be, bebújt a mentelmi joga mögé, Brüsszel pedig hallgat arról, hogy felfüggesztik-e a diszkópolitikus mentelmi jogát.

Köztudott, a lopás miatti büntetőeljárás európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi jogának felfüggesztését követően nyílna lehetőség. 

Ezt pedig mindenáron el kívánja kerülni Magyar Péter aki ennek érdekében már meg is állapodhatott az Európai Néppárt elnökével, a magyargyűlölő Manfred Weberrel.

Már csak az a kérdés, hogy ezen gesztusért cserébe mit kérhetett a botránypolitikustól?

Azonban a napokban újabb botrányos ügyek láttak napvilágot, ezúttal a Diákhitel Központ élén megkötött szerződéseivel kapcsolatban, mely ügyben már nyomozás is megindult - büntetőeljárás van folyamatban, így előfordulhat, hogy emiatt is kikéri a legfőbb ügyész az EP-től a diszkópolitikus mentelmi jogát.

Ahogyan arról az Origo beszámolt, szeptember 13-án derült ki, hogy Magyar Péter pártjának egyik jelenlegi szervezője túlárazott szerződést kötött a Diákhitel Központtal. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint ezen szerződések megkötése szükségtelenek voltak. Az egyik, közel 13,34 millió forint értékű szerződést 2021. december 1-jén kötötték meg. A Diákhitel Központ ekkor a Troia Media Kft.-vel állapodott meg, a céget pedig az a Trentin Balázs Lajos képviselte aláírásával, aki aktív szereplője Magyar Péter pártjának szervezésének.  

A Magyar Nemzet értesülései szerint 2024. augusztus 17-én a tiszások egy találkozót szerveztek öt Pest megyei választókerület városi koordinátorainak Dunaharasztiban, ahol Trentin Balázs is jelen volt vendégként. Magyar Péter ugyanakkor állítja, hogy a pártjának nincs üzleti kapcsolata olyan cégekkel, amelyek korábban a Diákhitel Központnak dolgoztak.

Szeptember 20-án a Szabad Európa a laphoz eljutott képernyőfelvételek alapján közzétette, hogy 

tavasszal és nyáron többször az a Trentin Balázs irányította a Tisza Párt aktivistáit, akinek a Troia Média Kft. nevű cége 2022-ben kizárólag a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központtól jutott bevételhez.

Trentin Balázs a képek szerint az utcai kitelepülésekkel vagy a párt kampányvideóinak megosztásával kapcsolatban adott instrukciókat az aktivisták részére. Cége, a Troia 2022-ben 13,42 millió forint bevételre tett szert értékesítésből, miután az előző év végén majdnem pontosan ugyanekkora összegre, 13,34 millió forintra (áfával együtt 16,94 millió forint) szerződött a Diákhitel Központtal. A szerződés szerint a Troiának egy 40-50 oldalas tanulmányt és egy vezetői prezentációt kellett összeállítania a diákhitel nemzetgazdasági hatásáról és várható hatásáról.

Ezen szerződéseket Hadházy Ákos előbb megszerezte, majd azokat Magyar Péternek el is juttatta. A dokumentumok között szerepeltek a Magyar által még februárban, a politikus színre lépésekor túlárazottnak nevezett szerződések is. A független képviselő jelezte Magyar Péternek, hogy amennyiben nem kap tőle további válaszokat, készen áll valóban feljelentést tenni, ahogy tette azt más ügyekben is korábban.

A Magyar Nemzet kiderítette, hogy

a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést a Troia Media Kft.-vel, 13,34 millió forintért.

Valamint korábban a Think & Tank Management Kft.-vel is szerződést kötött. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, a munkát 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni. A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

De akad még egy kapocs:

a Diákhitel Központtal szerződő mindkét vállalkozás, azaz a Troia Media Kft. és a Think & Tank Management Kft. is Trentin Balázs Lajoshoz köthető. 

Előbbi közvetlenül, utóbbi céges kapcsolódásokon keresztül.

Továbbá családi kapcsolatok is felbukkannak az ügyben: a Think & Tank Management Kft.-nél a hivatalos cégadatok szerint az egyik aláírásra jogosult személy Ézsiás Zsolt Dániel. Az ő neve azért érdekes, mert a Hadházy által felsorolt szerződések egyike a First Voice Kft.-vel jött létre, amit a cég részéről Ézsiás Beatrix szignált. Némi kutakodás után talált a Magyar Nemzet egy egészen más jellegű, nem a Diákhitel Központ által kötött szerződést, amelyben Ézsiás Zsolt az egyik szerződő cég képviselőjeként, Ézsiás Beatrix pedig tanúként szerepel és a feltüntetett lakcímük megegyezik. Itt pedig nem csupán véletlen névegyezésről, hanem házastársakról vagy közeli rokonokról lehet szó.

Október 2-án 

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) közölte, hogy Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak. 

Az Átlátszó megszerezte a KEHI-jelentést, amire a Tisza Párt elnöke még az első Partizánnak adott interjújában hivatkozott. Magyar visszaemlékezése szerint 2020 elején néhány hónapig már külön éltek Varga Judittal, majd egy napon megjelentek akkori munkahelyén a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei, és vizsgálódni kezdtek. Az Átlátszó szerint több kérdéses szerződést is vizsgáltak a hivatal emberei, amelyekből kiderült, hogy egyes ajánlattételek esetében nem állt fent valós verseny, vagy éppen túlárazás történt. A jelentés megjegyzi, hogy

az általuk vizsgált tanulmányok értéke sokszor nem állt arányban az ellenszolgáltatással, miután olyan triviális megállapításokra jutottak, amiket ingyen az internetről bárki letölthetett volna. 

A KEHI öt céget emelt ki a jelentésében, First Voice Kft., HYPERTEAM Kft., PlanB Magyarország Kft., MESTINT Kft. és a Think & Thank Management Kft. Érdekesség, hogy a PlanB, noha mostanra megszűnt a cég, korábban oldalanként 100 ezer forintért cserébe írt tanulmányt, majd 244 ezer forintos diánkénti áron egy előadást is előkészített Magyar Péteréknek. 

Október 3-án az Átlátszó megszerezte a KEHI nem nyilvános jelentését, mely egyebek közt beszámol a DHK által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról. Mint írják, bár a kedvezőtlen tendenciát a menedzsment is észlelhette, és ezért költött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással. De olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt – olvasható a jelentésben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!