Vágólapra másolva!
„Önök kérték” – ezzel az alcímmel tette közzé csütörtökön az Átlátszó azt a jelentést, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) készített még 2021-ben a Magyar Péter vezette állami cégről. Magyar idejében, 2021-ben – a Diákhitel Központ több alkalommal is túlárazott és felesleges kutatásokat, elemzéseket rendelt meg, sokszor valódi verseny nélkül.
Vágólapra másolva!

„Önök kérték” – ezzel az alcímmel tette közzé csütörtökön az Átlátszó azt a jelentést, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) készített még 2021-ben a Diákhitel Zrt.-ről. Ekkor azt még Magyar Péter vezette. A KEHI szakmai észrevételeket tett az állami cég gazdálkodására és az egész működésére vonatkozóan. Emellett pedig a DHK által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról is beszámolt. Mint írták, 

bár a menedzsment elköltött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással.

De olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt.

A vizsgálatból kiderült, hogy egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként százezer forintba került, és összesen négymilliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került Magyaréknak.

A KEHI szakmai észrevételeket tesz az állami cég egész működésére vonatkozóan, leszögezve, hogy annak eredményessége nem a saját gazdálkodásából, a hitelezés fölpörgéséből származik, hanem a közvetett állami támogatásból. A kihelyezett hitelállomány 2014 óta, míg a hitelt felvevők száma 2011 óta folyamatosan csökkent, a 2020-as rekordösszegű, csaknem 33 milliárd forint hitel folyósítása pedig csak a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére bevezetett Diákhitel Plusznak volt köszönhető.

A KEHI szerdán kiadott egy közleményt. Azt írták, hogy nem is vizsgálatot, hanem az erről szóló kormányrendelet alapján „tanácsadói tevékenységet” folytattak a Diákhitelnél. „A tanácsadó tevékenység eredményeként a hivatal – összhangban a vonatkozó kormányrendelet előírásaival – véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta” – írták. Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szerdán közölte, hogy pont a KEHI vizsgálata után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél. 

A teljes Kehi-jelentést most az Átlátszó is közzétette: ITT lehet belelolvasni.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!