Magyarországra nem telepítenek atomfegyvereket

A Castle Bravo nukleáris teszt, az Egyesült Államok által valaha tesztelt legerősebb nukleáris eszköz felrobbantása.
Fotó: Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration)
Vágólapra másolva!
Egy brit újság azt állítja, hogy az Egyesült Államok fejlesztheti a Magyar Honvédség kecskeméti légibázisát, és a cikkben szó esik arról is, hogy akár atomfegyver-hordozó F–15-ös vadászbombázók is érkezhetnek Magyarországra, pontosan megnevezve a hordozható tömegpusztító fegyver típusát. A Honvédelmi Minisztérium azonban cáfolta a The Telegraph állításait: az USA semmilyen ilyen irányú kérést nem nyújtott be, és a magyar kormány sem most, sem a jövőben nem tervezi, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen az országba.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett! Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni

– nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Nemzetnek a The Telegraph cikkére reagálva. 

A brit lap szerint az Egyesült Államok az Európai védelmi stratégia részeként fejlesztheti a kecskeméti bázist, amely akár atomfegyverek szállítására alkalmas amerikai vadászgépeket is fogadhat.

A brit újság beszerzési szerződésekre hivatkozva közölte, hogy a kecskeméti bázison, ahol jelenleg magyar Gripenek és teherszállító gépek állomásoznak, F–15 Eagle, A–10 Warthog és C–5 Galaxy típusú gépek is megjelenhetnek. A cikk emlékeztet arra is, hogy korábban az amerikai légierő F–15-ös és F–16-os vadászgépeket már ideiglenesen állomásoztatott Magyarországon, ám ezek nem voltak hosszú távú jelenlétek. 

Ezek a repülők leginkább gyakorlatok és átrepülések alkalmával használták a bázist.

gripen, légibázis
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen vadászbombázója a kecskeméti légibázison
Fotó:  Ujvári Sándor/Magyar Nemzet

A cikk szerint a kecskeméti bázis modernizációja része annak a tervnek, amely a NATO keleti szárnyának megerősítését célozza az orosz fenyegetésre adott válaszként. A brit lap utal arra is, hogy az esetleg 

Magyarországra települő F–15-ös vadászgépek nukleáris fegyverekkel is felszerelhetők, méghozzá B61–12 típusú szabadesésű atombombákkal, amelyeket jelenleg az Egyesült Államok a brit Királyi Légierő suffolki, lakenheath-i bázisán tárol. 

Ezek a bombák állítható hatóerejűek, maximálisan 50 kilotonnásak, ami háromszorosa a hiroshimai bomba pusztító erejének.

A The Telegraph által idézett dokumentumban az is szerepel, hogy Kecskeméten új parkolóhelyeket alakítanának ki a repülőgépek számára, bővítenék a kifutópályákat, valamint 21 millió dolláros beruházással fejlesztenék a világítástechnikát és az üzemanyag-ellátó rendszert. A lap azonban nem közölt újdonságot: 

ezekről a fejlesztési tervekről és az elmúlt évek megvalósított beruházásairól a sajtó már több alkalommal beszámolt.

A brit újság a Magyarország és az Egyesült Államok közötti Védelmi együttműködési megállapodásra (Defense Cooperation Agreement – DCA) is hivatkozik, amelyet 2019. április 4-én, a NATO alapításának 70. évfordulója alkalmából írtak alá Washingtonban. 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!