Újabb baloldali megbízást teljesít? Itt van Závecz Tibor legújabb abszurd mérése

Závecz Tibor
Závecz Tibor
Fotó: Mandiner / Ficsor Márton
Vágólapra másolva!
Meglehetősen bizarr közvélemény-kutatást közölt a jelenlegi politikai erőviszonyokról a Závecz Research. Závecz Tibor cége az ország talán legmulatságosabb félremérője: korábban fej fej melletti eredményt vizionált a Fidesz és a Márki-Zay Péter-féle baloldali tömb között, de a júniusi EP-választás előtt a DK-t 18 százalékkal felülmérte. Závecz Tibor kifejezetten jól fekszik baloldali körökben: legutóbb az egyik cége a Korányi Dávid-féle Action for Democracytól kapott támogatást.
Vágólapra másolva!

Péntek este jelent meg a Telexen az az első ránézésre is furcsa közvélemény-kutatás, amely pár százalékos különbséget hozott ki a Fidesz és a Tisza között. Egész pontosan a következő mérést közölték: a Fidesz a teljes népesség körében 25 százalékon, a biztos szavazók körében 39 százalékon, míg Magyar Péter pártja 21, illetve 35 százalékon áll. Az egészből látványosan azt akarták kihozni: bizony-bizony, zárul az olló a két párt között. 

A közvélemény-kutatás végigfutott a komplett baloldali médiahálózaton, csakhogy azt nem árt erős fenntartásokkal kezelni. Ugyanis 

a mérést az a Závecz Research készítette, amelyik rendszeresen felülméri a baloldali pártokat és alulméri a Fideszt. 

Závecz Tibor ismét egy furcsa közvélemény-kutatással állt elő
Fotó: Mandiner/Ficsor Márton / Mandiner/Ficsor Márton

Závecz Tibor cége pár nappal a 2022-es parlamenti választás előtt kihozta, hogy "fej fej mellett vannak a kormánypártok és az ellenzék". A Fideszt 41 százalékra, a baloldali összefogást 39 százalékra mérték. Csakhogy aztán jött a valóság, és a jobboldal 20 százalékkal előzte meg a Márki-Zay Péter-féle egyesült baloldalt a választáson. 

Záveczék szintén "remekeltek" a júniusi uniós választás előtt. Mint ismert, a Fidesz 45, a Tisza 29, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 8 százalékot kapott. A közvélemény-kutató intézet akkor is próbálkozott és apokaliptikus képet festett a jobboldal számára:  a Fidesz-listának 33, a DK-listának 26 százalékot jósoltak. Ahogy az előbbiekből kiderült: nem jött be. A Fideszt 12 százalékkal alul-, Gyurcsányéket 18 százalékkal felülmérték. 

Ekkorát nagyon nehéz tévedni, így a megoldást vélhetően másfelé érdemes keresni. (Bár ha jóindulatúak vagyunk, azt sem zárhatjuk ki, hogy Záveczék pusztán csak dilettánsok.) A Závecz Research több alkalommal is kapott megrendelést baloldali pártoktól. 2019-ben a Párbeszéd fizetett ki nekik közel 7 millió forintot elemzések készítéséért. Nemrég pedig kiderült, hogy a Korányi Dávid-féle Action for Democracy támogatta Závecz Tibor másik közvélemény-kutató cégét, a SzondaPhone Kft.-t. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!