Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Európa más országában nem lehetett volna ilyen békemenetet tartani

Vágólapra másolva!
Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője mondta el véleményét az idei Békemenetről az Origónak adott interjúban. A szakértő személyesen vett részt a meneten, és hangsúlyozta: a legfontosabb üzenet, amit ma a miniszterelnök megfogalmazott az az volt, hogy a szavazókat kell mozgósítani, nem pedig a katonákat. Ezáltal őrizhetjük meg Magyarország és Európa békéjét is – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője kifejtette az Origónak adott interjúban, hogy személyesen részt vett a Békemeneten, és fantasztikus volt a hangulat. A Békemenet közben azt tapasztalták, hogy sok turista és más érdeklődő integetett a menet résztvevőinek, mosolyogtak, felvételeket készítettek, magyar zászlókat lobogtattak, szóval kiváló volt az egész hangulat, érzés. Az elemző hozzáfűzte:

igazán felemelő érzés volt a tömegben vonulni. Mi nem a menet legvégén voltunk, de így is csak épphogy meg tudtunk érkezni a miniszterelnök beszédének kezdetére, mert annyira hosszú volt a menet. Több Békemeneten vettem már részt, de annyi ember mint ezen, szerintem még soha nem volt, és arra sem emlékszem, hogy ennyire sokáig meneteltünk volna.

A szakértő szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyik legkiválóbb beszédét tartotta meg. Hozzátette: a kormányfő mindent megtett annak érdekében, hogy motiválja a hallgatóságát, hiszen 

ez a Békemenet nem csak a választási kampányról szólt, hanem egy ennél sokkal súlyosabb és fontosabb kérdésről is. Arról, hogy egész Európa ki tud-e maradni abból a háborúból, amelynek a réme egyre fenyegetőbb.

Egyedül Magyarország maradt meg a béke szigetének

Koskovics Zoltán szerint a magyar emberek most az európai békepárti emberek helyett is meneteltek a békéért, megmozdultak, megmutatták magukat.

Fontos leszögezni, hogy több, mint két évvel a háború után a hazai az egyetlen Békemenet a kontinensünkön, pedig Európában sokan akarnak békét. Tartok tőle, hogy az EU legtöbb országában a liberális túlsúly és a baloldali dominancia miatt a háborúpárti politikai vezetés retorzióval fenyegetné azokat, akik tömegesen olyan véleményt mernek nyilvánítani, amely a békét támogatja, és a háborús uszítás ellen van.

Békemenet, Békemenet2024, tizedik Békemenet, 2024.06.01, Budapest,
Óriási tömeg gyűlt össze a tizedik alkalommal megrendezett Békemeneten
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Azt mondta: sajnos Európán eluralkodott a háborús őrület, és Magyarország maradt a béke szigete. Szerencsére egy erős sziget, hazánk kitart, befelé egységes, kifelé pedig ellen tud állni a ránk nehezedő háborús nyomásnak a kormánypártnak köszönthetően. Ehhez a jövőben is az kell, hogy a választók megmutassák a kormány melletti kiállásukat június 9-én is – tette hozzá.

A szavazókat kell mozgósítani, nem pedig a katonákat

Koskovics Zoltán hangsúlyozta, hogy sok fontos dolgot emelt ki a kormányfő a beszédében a háború veszélyéről, és arról, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy kimaradjunk a háborúból. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország mindenképpen kimarad a háborúból, ezért mindent meg fognak tenni.

A legfontosabb üzenet, amit ma a miniszterelnök megfogalmazott az az volt, hogy a szavazókat kell mozgósítani, nem pedig a katonákat. Ezáltal őrizhetjük meg Magyarország és Európa békéjét is.

A szakértő szerint Európa valóban egy súlyos katasztrófa szélén táncol, és azt gondolja, hogy a felelősségteljes kormányoknak az a feladata, hogy minimum zárva tartsák a pokol kapuit, és ez a feladat most mindennél nagyobb kihívás elé állítja az európai vezetőket, de csak nagyon kevesen képesek megfelelni. A magyar kormány mindenképpen ilyen.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői vonulnak a Margit hídon 2024. június 1-jén Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyarok most üzenhetnek Brüsszelnek

Koskovics Zoltán elmondta:

én abban bízom, hogy az uniós választók egyértelmű és világos üzenetet fogalmaznak meg a saját kormányaik felé annak érdekében, hogy eltántorítsák őket attól, hogy tovább fokozzák a háborús készülődést. Bízom benne, hogy a magyarok is egyértelmű üzenetet küldenek majd a szavazataikkal Brüsszelbe, hiszen ebben már komoly gyakorlatuk van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről