Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A KDNP kilép az Európai Néppártból

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tart
Fotó: Csuda Sándor
Vágólapra másolva!
A KDNP szerint az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták. Az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette, hogy egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be – írta a kisebbik kormánypárt közleményében, amelyben bejelentették,  

miután Magyar Pétert a mai napon az EPP-frakció mégis felvette, ezért a KDNP távozik az EPP-ből és annak frakciójából. 

A Magyar Nemzet szerint, mint írják, „ez az EPP az identitásvesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség”. A párt a közleményében kiemelte:

az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták. Az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.

magyarpéter, manfredweber
Magyar Péter és Manfred Weber
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

A KDNP arra is kitér, hogy ahogy ezt immár 80 éve teszi, Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit. 

Hölvényi György – élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel – folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért.

Várható volt a KDNP kilépése

Magyar Péter múlt hét pénteken már találkozott is Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) elnökével, akivel arról tárgyalt, hogy milyen feltételekkel csatlakozhatnak a Tisza Párt képviselői az EPP frakciójához. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén találkozott Manfred Weberrel, ami után a KDNP elnöke kifejtette: ha a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. 

Magyar Péter személye számunkra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban

– szögezte le akkor Semjén Zsolt, mint fogalmazott, már csak azért is, mert a KDNP-nek van egy nyolcvanéves története, a Tisza Pártnak pedig egy nyolcvannapos története van. 

Elmentünk a falig

– írta a múlt héten a közösségi oldalán Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, reagálva Manfred Weber és Magyar Péter találkozójára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről