Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A NATO nukleáris fegyverekről tárgyal, Harkovot mindent elsöprő légitámadás érte

Ukrajna, katonák
Ukrán katonák utaznak egy amerikai katonai terepárón a donyecki régióban
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 846. napjáról.

 

04:17
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:25
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5815 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5112 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:33
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán sikerek Harkovnál

"Erőink fokozatosan kiszorítják a megszállókat Harkov térségéből. Ezt köszönöm minden harcosnak és minden egységnek, akik egyértelműen teljesítik feladataikat. És külön köszönet azoknak, akik orosz katonákkal töltik fel a "cserealapunkat"" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

05:12
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Drónháború

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a drónok jelentik azt a technológiai összetevőt, amelyben előnyt szerezhet Ukrajna. A pilóta nélküli rendszerek bizonyos típusaiban az ukránok már globális vezető szerepet töltenek be. "Ez nyilvánvaló a partnereinkkel folytatott tárgyalásainkon is – sokakat érdekel a harcosaink tapasztalata és az általunk Ukrajnában gyártott felszerelések. Idővel mindenképpen segítjük minden partnerünket, hogy erősítsék biztonságukat pilóta nélküli haderejük fejlesztésével. Az ukránok tudják, hogyan kell hálásnak lenni" - fogalmazott az elnök.

05:56
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 20 ember megsebesült

Hétfőn orosz rakétatámadás érte Ukrajna Poltava régióját. Az első hírek még kilenc sebesültről szóltak, de a regionális kormányzó később megerősítette, hogy 22 ember sebesült meg, köztük három gyerek. 
Lakóházak és a villanyvezetékek is megsérültek, így több mint 55 000 ügyfélnél szünetel az áramszolgáltatás. 
Az ukrán főügyészség közölte, hogy a támadást X-59-es cirkálórakétával hajtották végre.

06:53
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Phenjanba látogat

Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot az Oroszország és Észak-Korea közötti "elmélyülő kapcsolat" miatt - közölte a Fehér Ház. Ez azután történt, hogy mindkét nemzet megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden - 24 év után először - Észak-Koreába látogat. 
Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly szeptemberi oroszországi találkozójuk alkalmával hívta meg Putyint.
Jurij Ushakov orosz külpolitikai tanácsadó szerint a két vezető a látogatás során aláírhat egy olyan partnerségi megállapodást, amely biztonsági kérdéseket is tartalmaz. 

07:34
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Aktív partnerség

Vlagyimir Putyin orosz elnök Phenjanba utazása előtt azt nyilatkozta, hogy a két ország „aktívan fejleszti a sokoldalú partnerséget”. Észak-Koreát az ENSZ szankciói sújtják tiltott fegyverprogramjai miatt. Az utazás „közös erőfeszítéseinkkel magasabb szintre emeli a kétoldalú együttműködést, és ez hozzájárul a kölcsönös és egyenlő együttműködés kialakításához Oroszország és a KNDK között” – írta Putyin vezércikkében az észak-koreai propagandahírügynökség, a KCNA szerint.

08:36
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Moszkva függővé vált

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Putyin észak-koreai látogatása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítései „függővé” váltak a tekintélyelvű vezetőktől. „Legközelebbi barátaik és az orosz háborús erőfeszítések legnagyobb támogatói Észak-Korea, Irán és Kína” – mondta Stoltenberg. Felszólította Kínát, hogy vállalja a következményeket, ha továbbra is támogatja Oroszországot. Amerikai tisztviselők szerint Kína jelentős exportlökést vállal az orosz védelmi ipar újjáépítésére. Kína azt állítja, hogy normális kereskedelmet folytat Oroszországgal, és nem küld halálos segítséget a konfliktusba.

09:21
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

"Fehér angyalok" mentik a civileket

A "fehér angyalok" néven ismert egység ukrán rendőrei hétfőn hat embert mentettek ki két faluból. Négy civilt evakuáltak a Bahmut melletti Vozdvizhenkából, kettőt pedig a lvivi Vovcséből.
A Vozdvizenkáról evakuált emberek egy család tagjai voltak, közülük a legidősebb 75 éves és mozgásában korlátozott. A páncélozott autóban minden háziállat – csirkék, kacsák és nyulak – számára is volt hely.
Vovcséből egy férfi és egy nő kért segítséget, miután orosz bombatalálat érte a házukat.
Néhány ember továbbra is az érintett falvakban maradt, őket menekülésre szólították fel.

10:10
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadihajók elhagyták Kubát

Az orosz haditengerészet hajói hétfőn elhagyták Kuba fővárosát – jelentette a RIA állami hírügynökség.
A múlt héten egy hadihajó és egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró érkezett Havannába. Érkezésüket a Nyugat orosz erődemonstrációnak tekintette az ukrajnai háború miatt megnövekedett feszültségek közepette.
Moszkva szerint hajói csupán baráti látogatást tettek Kubában, a legénység pedig kapott néhány nap szárazföldi pihenőt.

10:57
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Kigyulladt olajtárolók

Kigyulladtak az olajraktárak egy dróntámadás után kedd hajnalban az Oroszország délnyugati részén, a rosztovi régióban található Azov városában - közölte a térség kormányzója. „Azovban kőolajtermékeket tartalmazó tartályok gyulladtak ki egy UAV [drón] támadás következtében. Az első adatok szerint nincs áldozat. A rendkívüli helyzetek minisztériumának osztálya megszervezte a nyílt tűz oltását. A helyszínre ment a polgári védelmi és veszélyhelyzeti regionális osztály vezetője.” Azov és kikötői a Don folyón fekszenek, amely az Ukrajnával és Oroszországgal határos Azovi-tengerbe ömlik.

11:48
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kiszorítja az orosz csapatokat Harkovból

"Erőink fokozatosan kiszorítják a megszállókat Harkov régiójából. Köszönetet mondok ezért minden harcosnak és minden egységnek, aki teljesíti a feladatait, beleértve azokat is, akik szintén orosz katonákkal töltik fel (fogoly) "cserealapunkat" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében június 17-én.

12:45
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Frankenstein légvédelmi harckocsit kap

A Rheinmetall, a német fegyvergyártó cég új Frankenstein légvédelmi harckocsit szállít Ukrajnának – írta a The Telegraph június 17-én.

A Frankenstein légvédelmi harckocsi egy fejlett német Skyranger légelhárító ágyúból áll, amely egy Leopard 1 harckocsira van szerelve. A rendszer drónokat és rakétákat is le tud lőni.
 

13:56
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás

Ukrán "kamikaze" drónok 3 orosz régiót támadtak meg, ahol egy kohászati ​​üzemet és egyéb katonai célokra használt létesítményeket  vettek célba - írja a Kyiv Independent.

14:53
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokat semmisített meg

Az ukrán légierő ma közölte, hogy légvédelmi rendszerei megsemmisítették mind a tíz drónt, amelyet Oroszország ma hajnalban indított.

A drónokat Dnyipropetrovsz felett és délen, Zaporizzsjában semmisítették meg – közölte az ukrán légierő a Telegramon.

15:38
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Romokban az ukrán áramellátás

Ukrajna a télen maximum napi 6-7 órás áramellátásra számíthat, ha az áramhiány 35 százalék marad – mondta a Yasno energiaszolgáltató vezérigazgatója június 17-én.

16:43
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Olaszország Storm Shadow rakétákat küldhet Ukrajnába

Ukrajna nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat kaphat Olaszországtól - jelentette június 18-án az Il Fatto Quotidiano olasz lap meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.

17:42
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal mértek csapást rosztovi olajraktárakra

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai csapást mértek keddre virradó éjjel az Azovproduct orosz vállalat rosztovi olajraktáraira és a Donnyeftyeprodukt cégnek a régióban lévő fióktelepére - közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravda hírportállal. 

A közlés szerint a Oroszország Rosztovi területén lévő két raktárban összesen 22 üzemanyagtartályt tároltak.

 

18:39
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elismerte, hogy az ukrán hadsereg lelőtt egy A-50U felderítő repülőgépet

Az A-50U az A-50-es felderítő repülőgép modernizált változata. Az értéke meghaladja a 300 millió dollárt. Az ilyen repülőgépek egyszerre több tucat célpontot képesek követni az égen és a földön. 

Ez volt a második ilyen felderítőgép, amelyet az ukrán hadsereg lelőtt. Az elsőt január közepén lőtték le az Azovi-tenger felett - írja a Nexta.

19:44
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Svédországban bekérették az orosz nagykövetet egy légtérsértő katonai gép miatt

Svédországban a külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet kedden egy légtérsértő orosz katonai repülőgép miatt.

A stockholmi külügyminisztérium szerint június 14-én egy Szu-24-es típusú orosz vadászbombázó átrepült a Balti-tenger legnagyobb szigete, a Svédországhoz tartozó Gotland fölött, amely nagyjából 350 kilométerre található a kalinyingrádi orosz exklávétól.

A svéd hadsereg közlése szerint az orosz repülőgépet figyelmeztették az átrepülés előtt, de nem változtatott irányt, ezért svéd vadászgépeknek kellett kikísérniük a légtérből.
 

20:38
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg támadásra készül

Éjjelente Baba Jaga nehézdrónok segítségével aknásítja el az utakat a frontvonalak orosz oldalán az ukrán hadsereg, ez annak a jele, hogy támadásra készül - írta Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora kedden a Telegram-csatornáján.    

"Ilyet általában egy offenzíva előtt szoktak tenni" - írta Rogozin az utak távaknásításáról.

Andrej Marocsko katonai szakértő, a "Luhanszki Népköztársaság" nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy NATO-tisztek Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt csapásmérő csoportokat készítenek fel ellentámadásra Harkov megyében. Marocsko szerint a régióba egy ukrán "információs deszant" is érkezett az orosz fegyveres erők lejáratására.

21:40
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO-t aggasztja, hogy Oroszország támogatást nyújhat Észak-Koreának nukleáris és rakétaprogramjához

A NATO-t aggasztja, hogy Oroszország támogatást nyújthat Észak-Koreának nukleáris és rakétaprogramjához - jelentette ki kedden Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg Washingtonban úgy fogalmazott, hogy Oroszország ukrajnai háborúját Kína, Észak-Korea és Irán segíti, és ezek az országok mind a nyugati szövetség bukását szeretnék látni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Észak-Koreába érkezett hivatalos látogatásra. Az Egyesült Államok szerint Phenjan ballisztikus rakéták tucatjait és több mint 11 ezer konténer lőszert adott át Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.
    

Blinken Putyin észak-koreai látogatásában a "kétségbeesés" jelét vélte felfedezni, hogy megpróbálja kapcsolatait erősíteni olyan államokkal, amelyek támogatni tudják ukrajnai háborúját.

00:37
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Donyecket az ukrán tüzérség

Az elmúlt 24 órában az ukrán tüzérség 43 alkalommal támadta a Donyecki Népköztársaság területét, összesen 122 lövedéket lőve a térségre

– jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökök Ellenőrzési és Koordinációs Központ (JCCC) DPR képviselete a Telegram csatornáján. A támadásokban négyen megsebesültek.

00:59
június 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét légiriadtót rendeltek el Ukraja több régiójában is

Légiriadót rendeltek el Nyikolajev, Odessza, Dnyipropetrovszk és Vinnicja régiókban, valamint az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Hersoni régió egyes részeiben

 – derül ki az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről