Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már órák óta számolják a főpolgármester-választás érvénytelen voksait

Választások2024, Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje,
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda munkatársai kilenc órától, a sajtó jelenlétében kezdik meg az újraszámolást.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdi meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével.

A Magyar Nemzet cikkében emlékeztet, hogy az NVB csütörtökön Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálását. A Bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálás.

Karácsony Gergely már korán elkezdett vádaskodni

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján az érvénytelen szavazatok manipulálásával vádolta a hatóságokat, és azt követelte, hogy ismételjék meg a főpolgármester-választást Budapesten. Ennek érdekében a főpolgármester demonstrációt is szervez ma 18 órára a Nemzeti Választási Iroda épülete elé. Vitézy Dávid minderre úgy reagált: Karácsonynak csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül – jegyezte meg Vitézy.

Választások2024,  Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje, LMP,  Ungár Péter,  UngárPéter,
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet - Békés Megyei Hírlap/Licska Balázs

Ki lesz a nyertes?

Az újraszámlálásra azok után kerül sor, hogy Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok nagy mennyisége és a választás szorossága miatt a főpolgármester-választás eredményváróján már arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámlálására lesz szükség. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, hogy a csaknem 25 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok ellenőrzését.

Jogsértések történhettek

A Magyar Nemzet információi szerint számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy a neve már át volt húzva. De olyan esetről is van információjuk, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, ami már jogsértésnek minősül, vagy csak nagyon halványan, ami szintúgy megkérdőjelezi az eljárás tisztaságát.

Vitézy Dávid nemrég arról posztolt, hogy vannak információik lehetséges csalásokról. 

Nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely százszázalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőjük közötti különbség.

Az LMP főpolgármester-jelöltje ezt követően szerdán 15.30 perckor adta át a választási bizottságnak a fellebbezését, a szervezet pedig a szerda este folyamán tartott ülésén döntés született arról, hogy újraszámolják a főpolgármester-választáson az érvénytelennek minősített szavazólapokat. A Bizottság tagjai több mint egyórás vita után 12 igen szavazattal, négy szavazat ellenében döntöttek az újraszámlálásról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről