Orbán Viktor: Az emberek más Európát és más európai politikát akarnak, mint amit a baloldal ajánl

Vágólapra másolva!
A Patrióták hazafiak által irányított, családbarát, migrációellenes, békepárti Európát képzelnek el. A versenyképesség javítása a magyar elnökség egyik fő feladata. A szolnoki kalandparkban történt gyerekbántalmazás elfogadhatatlan. Ezekről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását, mert harmatgyenge volt a Bizottság teljesítménye az elnöksége alatt, mondta a miniszterelnök. Egy ötéves periódustól sokkal többet kellene kapni az európai emberereknek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke nem politikai ellenfél, hanem "a mi alkalmazottunk"; azokat a háború- és migránspárti miniszterelnököket kell ellenfélnek tekinteni, akik Európa szempontjából hibás álláspontot képviselnek. Orbán Viktor úgy értékelte az európai parlamenti (EP-) választásokat, hogy a nemzeti erők, a patrióták nagy előretörést értek el, de nem áttörést. A kormányfő közölte, azokat a pártvezetőket is ellenfélnek kell tekinteni, akik az Európai Parlamentben Magyarország ellen dolgoznak, mint a néppárti Manfred Weber, aki közismerten "magyargyűlölő", háborúpárti, migrációt támogató ember.

Orbán Viktor elmondta, a patrióták frakciója a harmadik legnagyobb erő az EP-ben, és hamarosan szövetségeket köt, lesz még második erő is. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a következő választásokon a patriótáknak sikerül áttörést elérnie, például Ausztriában, és ezt fogja kiegészíteni az amerikai elnökválasztás. Év végére a patrióták a nyugati világban többségbe kerülnek - jelentette ki.

A béke a magyarok érdeke

Az emberek más Európát és más európai politikát akarnak, mint amit a baloldal ajánl nekik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő problémának nevezte, hogy nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek akarnak. Kifejtette: az emberek egész Európában békét akarnak a háború helyett, a baloldal meg háborúpárti. Az emberek azt akarják, hogy a migrációt állítsák le, a baloldal migrációpárti; az emberek nem akarják, hogy a családjaikból viccet csináljanak és a számukra fontos családi köteléket, amely egy férfi, egy nő és a gyereknevelés köré szervezi az életet, kigúnyolják mindenfajta más, ezzel azonos szintre emelt együttélési formákkal, "nevezzük ezt gendernek", közben a baloldal genderpárti - sorolta. Orbán Viktor kitért arra is, hogy az emberek nemzeti szuverenitást, nemzeti büszkeséget akarnak, a baloldal ezt soha nem akarta, sőt inkább veszélyesnek tekinti. 

Összegzése szerint van egy világos jobboldali kínálat, javaslat, program, vízió, elgondolás, aminek a tengelyében a patrióták állnak, az a csoport, amit most hoztak létre, s amelyik nemzetekből álló, büszke, hazafiak által irányított, családbarát, migrációellenes és békepárti Európát képzel el, és ezért dolgozik. A középen álló erő, az Európai Néppárt, dönthetett, hogy a jelentős erejét balra adja vagy jobbra, s úgy döntött, hogy balra adja - értékelt Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió óbudai stúdiójában 2024. május 17-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Olcsóbban és korszerűbben kell termelnünk Európában, mint eddig, az európai versenyképesség javítása a magyar elnökség egyik fő témája. Versenyképességi paktumot terjeszt majd elő a miniszterelnök novemberben. A háborún eddig semmit nem nyert Európa, csak veszített, a pénzt pedig Ukrajnára költik. Kevesebb pénz jut a gazdáknak közben, infrastruktúrafejlesztésre sincs elég pénz, minden pénz Ukrajnába megy. Béke esetén jobban teljesítene az európai, így a magyar gazdaság is. Ha a 2025-ös évben már békeköltségvetést tudnánk csinálni, az megkétszerezné a magyar gazdaság idei növekedését, mondja Orbán Viktor. A béke a magyarok érdeke.

Közölni a háborúzó feleknek, hogy a világ békét akar

Von der Leyen és az európai liberálisok naiv emberek. Azt gondolják, hogy békét úgy lehet teremteni, hogy a lelkükre beszélünk. Azt várják, hogy másnap majd nem lőnek. Ha nincs békemisszió, folyamatosan kiterjed, fokozódik a háború, ezért van rá szükség. A két fél nem akar békét, azt gondolják, hogy nyerhetnek a háborún, és az idő nekik dolgozik. A valóság az erő, a háború erő kérdése, azt kell feltenni, hogy a világ nagy erőközpontjai hajlandóak-e fellépni a békéért, közölni a háborúzó feleknek, hogy a világ békét akar. Rá kell vezetni annak a megértéséhez, hogy az egész világ elvárja, hogy béketárgyalás legyen. Kína, Amerika és Európa a három erőközpont, akik összefogva elvezetnék a feleket a békéhez. A kínaiak békepártiak. Az Egyesült Államokban most még háborúpárti vezetés van, de ha megválasztják Trumpot, ott is békepárti álláspont lesz, és már csak Európa kell. A magyar elnökségnek a felelőssége ezen dolgozni, ezért van békemisszióban a miniszterelnök. November után békepárti korszak következik, előre kellene gondolkodni Európának, mondja Orbán Viktor.

A merényletek száma nő, és minden merényletet békepárti politikusokkal szemben követik el. Donald Trumppal gazdasági kérdésekről is beszélt, volt néhány olyan pontja a programjának, amit örömmel hozna Magyarországra Orbán Viktor. Például a borravalót nem fogják adóztatni. A versenyképesség, iparfejlesztés áll az amerikai elnök programjának középpontjában. Családpolitikával, migrációval kapcsolatban pedig Magyarországnak van tekintélye és hatása Trumpék programjára.

Ilyen nem fordulhat elő

Elviselhetetlen, tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt, ahol egy karatemester felrúgott egy gyermeket. Nem fordulhat elő ilyen egy nyári táborban. Aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé, nem szervezhet tábort, aki nem tud megfelelni ennek, a kormánynak az a feladata, hogy ezt betartassa, ezzel a gondolattal zárult a miniszterelnöki interjú.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!