A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Miért veszi körbe magát Magyar Péter csalókkal, agresszív fenyegetőzőkkel?

Vágólapra másolva!
Magyar Péter számára fontos lehet olyan emberekkel dolgozni, akik hasonló módszereket alkalmaznak, ezáltal egy erős, irányító szerepben érezheti magát - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója arról, miért veszi körbe magát Magyar agresszív, alvilági kötődésű emberekkel, sok esetben bűnözőkkel. Az ilyen környezet azonban aggodalmat kelt, mivel az agresszív személyiségek jelenléte a politikai cselekedeteikben is megnyilvánulhat. A Századvég tudományos igazgatója szerint az ilyen személyiségjegyek birtokában lévő emberek esetében fennáll a veszély, hogy a politikai döntéshozatal során is hasonló, erőszakos és kiszámíthatatlan módon viselkedhetnek. Ez különösen aggasztó lehet, mivel az agresszív és önző vezetők hajlamosak lehetnek arra, hogy elnyomó és autoriter politikát folytassanak, ami hosszú távon károsíthatja a demokratikus intézményeket és a társadalmi kohéziót.
Vágólapra másolva!

Radnai Márk, Magyar Péter új alelnöke a színházi világból érkezett a politikába, és az országos média amiatt kapta fel nevét, mert megfenyegetett egy színikritikust és egy újságírónőt is, hogy eltöri a kezét. Miért veszi körbe magát ilyen agresszív emberekkel Magyar Péter?

Egy coloradói politológusok által vezetett, 2021-ben publikált részletes kutatás szerint a politikusoknak jó okuk lehet arra, hogy dühös retorikához forduljanak, és a kutatók szerint ez a stratégia úgy tűnik, működik is, legalábbis rövid távon. A harag ugyanis egy nagyon erős, bár rövid távú érzelem, amely cselekvésre ösztönzi az embereket, a választókat, de hosszú távon már sokkal negatívabb következményei lehetnek, itt gondoljunk csak – szélsőséges esetként – a Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletkísérletekre. 

Sokan gondolhatják úgy, hogy a politika sok tisztességes embert is vonz, akik őszintén vágynak közösségük fejlesztésére és a demokratikus legitimáció birtokában a közjó szolgálatára, minden jel szerint Magyar Péter pártja nem ilyen típusú közszolgák gyűjtőhelye – az opportunizmus, az agresszív hajlam egyfajta közös szervezési keretként is értelmezhető Magyar pártja esetében. Similis simili gaudet, vagyis hasonló a hasonlónak örül, tartja a közmondás, Magyar Péter számára fontos lehet olyan emberekkel dolgozni, akik hasonló módszereket alkalmaznak, ezáltal egy erős, irányító szerepben érezheti magát. Az ilyen környezet azonban aggodalmat kelt, mivel az agresszív személyiségek jelenléte a politikai cselekedeteikben is megnyilvánulhat.

Nagy Ervin (Magyar Péter kitakarja) és Radnai Márk közösen szervezik a háttérből Magyar Péter egyik rendezvényét Fotó: Origo

Hatalmasat bukott szappanopera-rendezőként az RTL Klubnál Radnai Márk, mivel gyakorlatilag senki sem nézte az általa bemutatott művet. Miért köthetett ki a politikában?

Egyes vélemények szerint a nézettségi adatok olyan gyengék voltak, amely akár indokolhat egy pályaelhagyást is. 

Általánosságban az ilyen típusú váltás gyakran előfordul olyanok esetében, akik az eredeti szakmájukban tehetségtelenek, és nem tudnak maradandót alkotni. 

A színházi világban sem egyértelműen pozitív az érintett megítélése, az ominózus "ujjak eltörésére irányuló" fenyegetését az Átrium Színház is elfogadhatatlannak tartotta, ezért le is vették Radnai előadását műsorukról. „Radnai Márk rendező olyan stílusú üzenetet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai és alapvető emberi normát megsért. A szólásszabadsághoz való jog színházunk egyik legfőbb alapelve. Ebbe természetesen éppúgy beletartozik egy kritikus vagy néző negatív véleménynyilvánítása, mint az erre adott dühös alkotói reakció, de a fizikai fenyegetőzés minden formája számunkra elfogadhatatlan."  - írták.

Radnai Márk, RadnaiMárk
Radnai Márk 
Fotó: Egyfelvonás (Forrás: Facebook)

Az új alelnök leigazolása Magyar Péter mozgalmába, illetve kommunikációs csapatába akár logikusnak is tűnhet, amelyet a gyors előre jutást akaró karriervágyon túl az a felismerés is motiválhatott, hogy manapság valóban „divattá” vált a közösségi médiában a féktelen harag, a dühös gondolatok pedig hajlamosak a közösségi hálón a leggyorsabban terjedni. 

Radnai édesapja a Kádár-rendszer befolyásos alakja volt. Elképzelhető, hogy a fia révén a globalista körök így mozgatják a szálakat a háttérből? Maga Radnai apja miért marad a háttérben?

Radnai Márk édesapja, Radnai László jelentős befolyással rendelkező személy, aki már évtizedek óta aktív szereplője a hazai politikai és üzleti életnek, bár ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. A rendszerváltás előtt már sajtóhírek szerint nagy amerikai multinacionális cégeknél dolgozott, többek között a Chemolimpexnél és a Dow Chemicalnál, majd az SZDSZ médiatanácsadójaként és a Jobbik kommunikációs igazgatójaként folytatta karrierjét. 

Radnai László kulcsszerepet játszott az antiszemita, rasszista és homofób hátterű Jobbik baloldali irányváltásában és a párt vezető személyiségeinek átalakításában is. 

Radnai László ritkán mutatkozik a nyilvánosságban, pedig régóta aktív szereplője a hazai nyilvánosságnak Fotó: Origo

Mind a pártok, mind a politikusok vonatkozásában fontos, hogy áll-e mögöttük valaki, és ha igen, ki vagy kik azok. A Tisza Párt egyik sajátos „induló” adottsága, hogy nincsenek igazán magyar, különösen nemzeti elkötelezettségű támogatói, társai – így határon túli magyarok sem – az Európai Parlamentben; már a néppárti frakcióba való belépésükkor a KDNP azonnal kilépett, így a tiszások lényegében egyedül vannak ott, pillanatnyilag még a DK-sokkal is egy, az uniós és nemzetközi körök kegyeiért folytatott harcban. 

A globalista háttér egyértelműségére utal, hogy szinte egyből felvették őket a néppárti frakcióba, hamar kikövezték az útjukat abba a nemzetközi és európai – inkább globalista – közegbe, ahol a fő feladatuk valójában pont nem a nemzeti érdekek képviselete lesz. Magyart inkább felhasználni igyekeznek majd a nyugatiak, részben például német és amerikai globalista körök is arra, hogy befolyásolhassák a magyarországi belpolitikai viszonyokat.

A Tisza Párt alelnökének édesapja, Radnai László maga is a nemzetközi érdekeket kiszolgáló vonalat követte a magyar politikában, így az ő személye korábban az SZDSZ-hez, majd a balra tolódó, bár szélsőségeitől soha nem szabadulni képes Jobbikhoz, végül pedig a Tisza Párthoz kötődik, a rendszerváltozás előtt külkeres, impexes nemzetközi figura, ma pedig globalista háttéremberként ő is irányíthatja – részben a saját fián keresztül – a Tisza Párt belső folyamatait.

Magyar Péter új alelnöke láthatóan agresszív, öntelt személyiség. Miért aggasztó, hogy ilyen emberek vannak Magyar pártjában: ez a fajta agresszivitás megjelenhet a politikai cselekedeteikben?

A KDNP országgyűlési képviselője, Juhász Hajnalka a Magyar Nemzetnek adott interjújában aggodalmát fejezte ki Magyar Péter viselkedése kapcsán, amit a politikai életben tanúsított agresszivitás és kiszámíthatatlanság jellemez. Juhász Hajnalka rámutatott, hogy 

egy politikus valódi jelleme leginkább azokban a helyzetekben derül ki, amikor nem kell szerepet játszania, tehát a privát környezetében és a magánéletéből kiderül, hogy milyen viselkedésre lehet majd tőle számítani a munkája során.  

A Juhász Hajnalka által elmondottak alapján megállapítható, hogy a magánéleti agresszivitás manifesztálódhat a politikai cselekedetekben. Az ilyen személyiségjegyek birtokában lévő emberek esetében fennáll a veszély, hogy a politikai döntéshozatal során is hasonló, erőszakos és kiszámíthatatlan módon viselkedhetnek. 

Ez különösen aggasztó lehet, mivel az agresszív és önző vezetők hajlamosak lehetnek arra, hogy elnyomó és autoriter politikát folytassanak, ami hosszú távon károsíthatja a demokratikus intézményeket és a társadalmi kohéziót.

A Yale Egyetem egyik közelmúltban megjelent tanulmánya szerint az online hálózatok ösztönöznek bennünket arra, hogy idővel minél több erkölcsi felháborodást, indulatot fejezzünk ki, ennek pedig az az oka, hogy a felháborodás kifejezése több kedvelést kap, mint más online interakciók. A kutatás szerint ugyanakkor ezek a megnövekedett számú lájkok és megosztások még dühösebbé tehetik vagy „nevelhetik” az embereket, vagyis ezzel a lájkspirállal egyre több lesz a felháborodás és az indulat. 

Az elmúlt hónapokban már számtalanszor tapasztalható volt, hogy Magyar Péter erre használja a közösségi médiát, hogy ő és a „lájkhadai” hamar ott teremnek mindenhol, ahol esetleg kritika, ellenvélemény születik, sőt néha már nem is egyetlen Magyar Pétert, hanem inkább Magyar Pétereket láthatunk és hallhatunk az algoritmusok utasításai és útmutatásai által szűrt, folyamatosan ránk ömlő tartalmak és sebesen szaporodó lájkok, illetve megosztások világában.

Magyar Péter, MagyarPéter, részeg, botrány, magyarpéterbotrány
Magyar Péter nem veti meg az alkoholt Fotó: Origo

A módszer jól alkalmazható a politikai hívek állandó hergelésére és transzban tartására, amelynek egyes későbbi következményei valóban beláthatatlanok, azaz nem kizárható, hogy mindez az agresszivitás később megjelenhet akár fizikai cselekedetekben is. Az, hogy politikusok, akiket emberek követnek és adott esetben példaként tekintenek, ilyen agresszív magatartás tanúsítanak, azért is rendkívül veszélyes, mert egy radikálisok felhatalmazva érezhetik magukat, hogy politikai alapon támadjanak meg másokat a kritikájuk vagy a véleményük miatt, ez pedig végső soron emberölési kísérletekben is testet ölthet, ahogy történt ez Robert Ficóval és Donald Trumppal is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!