Továbbra is várják a bátor és elszánt tartalékosnak jelentkezőket a Magyar Honvédséghez

Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Töretlen népszerűségnek örvend a Magyar Honvédség tartalékos kampánya, hiszen nemrégiben az 1000. tartalékos is aláírta a szerződést a Magyar Honvédséggel. Az országot kapillárisszerűen átszövő hét területvédelmi ezredbe továbbra is várják is azokat a bátor, tettre kész jelentkezőket, akik hajlandók kihozni magukból a legtöbbet, akik tenni akarnak Magyarországért, otthonukért és szeretteikért. Az Origo interjúja a június 17-én indult „Szeretem, Megvédem!” elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány apropóján készült a 18 éves Miczki László szakaszvezető tartalékossal, és a gödöllői tartalékos ezred honvédelem tantárgy katona-oktatójával, Balog Sándor főtörzszászlóssal, aki 35 éve katona. Mindketten elmondják, és megerősítik, miért fontos ez a szolgálat, és elmondják, mik a tapasztalataik.
Vágólapra másolva!

Miért vállalta el a tartalékos katonai szolgálatot? Mi motiválta abban, hogy csatlakozzon?

Miczki László szakaszvezető: Már évekkel ezelőtt éreztem, hogy tenni akarok a hazámért, és szívesen kipróbálnám magam valamilyen izgalmas területen. A katona oktatóm, Balog Sándor főtörzszászlós tanácsai sokat segítettek abban, hogy a tartalékos szolgálat mellett döntsek. Idén elmúltam 18 éves, és végzősként úgy döntöttem, hogy most nyáron jelentkezem az egyik toborzóirodában, az alapkiképzést elvégeztem, augusztusban pedig már letettem az ünnepélyes eskümet is. A családom nagyon büszke rám, támogatnak abban, hogy a tanulás mellett szolgáljam a hazámat. A „Szeretem, Megvédem!” kampány hatására egyre több ismerősöm és barátom dönt a tartalékos katonaság mellett, hiszen ez munkával és tanulással is összeegyeztethető.

Ahogyan Miczki László szakaszvezető említette, Ön sokat segített neki abban, hogy végül kipróbálja magát tartalékosként. Hogyan tud segíteni a fiataloknak?

Balog Sándor főtörzszászlós: 34 évig hivatásos katonaként szolgáltam, és 2023-tól oktatok fiatalokat. Tavaly szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indult a Honvédelem tantárgy próbaoktatása. Az első sikeres év után idén 141 iskolában országszerte már közel 15000 tanuló kezdte meg az ismerkedést a már kipróbált, de még új tantárggyal. A Honvédelem tantárgy oktatója 130 tiszteletreméltó katona, akiknek a kisujjukban van a tananyag és hétről-hétre megosztják tudásukat, ismereteiket a növendékekkel. Sok a tévhit, hogy katonák fogják ellepni az iskolákat, és helyettesíteni a pedagógusokat. Szó sincs arról, hogy 55 év feletti katonákat vezényelnének át az iskolákba. A honvédelmi nevelés legfontosabb célja a hazaszeretetre nevelés. Nekünk ez a feladatunk, és én hálás szívvel teszek eleget e nemes feladatnak.

Miczki László szakaszvezető Fotó: Polyák Attila - Origo 

Jómagam Gödöllőn tíz osztályban, 250 középiskolást kezdtem el tanítani. Katonaként kihívást jelentett, hogy a fiatalokkal olyan kapcsolatot alakítsak ki, amely teljesen más alapokra épül, mint a felnőtt, már évek óta katonaként szolgáló társaimmal. A diákok viszont nagyon lelkesek, és rengeteg pozitív tapasztalatom van a tárgy oktatásával, és a hozzáállásukkal kapcsolatban.

László az előbb említette, hogy elvégezte az alapkiképzést. Mesélne a kiképzésről, és hogy miért ajánlaná a fiataloknak?

Miczki László szakaszvezető: Óriási élmény az alapkiképzés, és nagyon szerettem, mert 

bár az elején sok kihívással kellett szembenéznem, végül rengeteget adott számomra, formálta a személyiségemet, és sokat tanultam önmagamról is.

A nagy hőségben, az egyenruhában igazi kihívás elvégezni a feladatokat, de egy idő után ez nem számít, hiszen olyan izgalmas feladatokat végzünk, és tanulunk, mint a lövészet, a robbantások, és nagyon tetszett az, hogy a katonai etikai szabályokról is szereztünk ismereteket. Ezeket a mindennapi életben is tudjuk hasznosítani, mert a konfliktusok kezelésétől kezdve az emberekkel való bánásmódon keresztül a parancsuralmi rendszer is szóba került. Nagyon hasznos szerintem, hogy a tananyagon túl rendkívül gyakorlati a képzés, például magunk biztosítjuk ki a fegyvert, és különböző egyéb technikákat is elsajátítunk.

Balog Sándor főtörzszászlós Fotó: Polyák Attila - Origo 

Mit emelne ki, amiket a való életben is hasznosítani tud majd?

Miczki László szakaszvezető: Mindenképpen a fegyelem és a rend szeretetét. Magam eddig is szerettem a rendet, de a körleteinkben nagyon megkövetelték a rendezettséget, a tisztaságot, és alapvetően azt, hogy rendszer legyen az életünkben a kiképzés alatt. Ez számomra a mai napig fontos, és a kiképzés után ezekre még jobban odafigyelek. Aki nem rendszerető, az is sokat tud itt változni, tanulni önmagáról, rendszert vinni a saját életébe, amely fontos lesz a későbbi éltünk során is.

Szóba került már, hogy tavaly óta külön tankönyvből oktatják a fiatalokat a honvédelmi ismeretekre. Főtörzszászlós úr mit lát a fiatalokon, az, amit László említett: jelen van a rend az életükben? A Honvédelem tantárgy oktatása révén fokozottabban van jelen a rend, a fegyelem és a tisztelet a mindennapjaikban?

Balog Sándor főtörzszászlós: Természetesen. Mindig azt szoktam mondani, hogy az a fontos, ki viseli az egyenruhát. Nem az számít, mit oktatunk, hanem az, hogy hogyan, és mik azok az értékek, amiket szeretnének a fiataloknak átadni.

Rendkívül felemelő érzés, hogy a diákjaimnak ma már természetesek olyan dolgok, amik a tavalyi év elején még nem voltak azok. Tavaly évkezdéskor elmondtam nekik, hogy a tisztelet mennyire nélkülözhetetlen. Az eltelt egy év során tapasztalom, hogy számukra is egyre fontosabbá vált, hiszen 

érzik, hogy ha ők tisztelnek másokat, akkor őket is tisztelni fogják, tehát visszakapják ugyanazt. És a fiataljaink tudják, hogy ez nekik is jó, mert a kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikáció segíti azt, hogy megnyíljanak, merjenek kérdezni, hiszen rengeteg dolog érdekli őket. 

Ez fontos, mert így sokkal bátrabbak lesznek, a közösségük is erősebb lesz, és a katonai értékek, mint a fegyelem, a bajtársiasság, és a hazaszeretet a mindennapjaikban segítik az emberekkel való normálisabb, minőségibb kapcsolatteremtést is. Jobban megértik, miért lesz valaki katona, és miért mondják ki – és valóban így is gondolják –, hogy a hazájukat az életük árán is megvédik. Olyan nemes értékekben hisznek ezek a fiatalok, amelyek révén egyre jobban megerősödik bennük a nagyrabecsülés a közösség egésze és annak minden tagja iránt. Erősödik a tanulók haza iránti elköteleződése is.

Fotó: Polyák Attila - Origo 

Említette a tiszteletet, a parancsuralmi rendszert. Ez sokak számára egy ismeretlen világ. Vágynak a fiatalok arra, hogy tiszteljék őket, partnerként kezeljék őket?

Balog Sándor főtörzszászlós: Nem fogják kimondani, de igen. Tudatosan mindig kérem tőlük, hogy az óráink legyenek interaktívak, kérdezzenek bátran, beszélgessünk, mert akkor olyan dolgok is szóba tudnak kerülni, amelyek valóban érdeklik őket. Szükséges, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak arra, hogy kérdezhessenek, mert akkor ők is bátrabban állnak bele az új ismeretek elsajátításába.

Most Lászlót kérdezem, hogy miért ajánlaná másoknak a tartalékos szolgálatot? Idővel nagyobb eséllyel választhatja egy fiatal tartalékosként végül azt, hogy hivatásos katona legyen?

Miczki László szakaszvezető: Több társam keresett meg azzal kapcsolatban, hogy gondolkozik a tartalékos szolgálaton, de még bizonytalan. 

Én azt tanácsoltam nekik, hogy mindenképpen vágjanak bele, próbálják ki magukat, hiszen nemcsak a saját tűrőképességük határait tudják feszegetni, hanem önbizalmat kapnak, megerősödnek az elvégzett feladatoktól, és rengeteg sikerélménnyel gazdagodnak.

Megtudják önmagukról, hogy miben kell még fejleszteni magukat, például fizikailag vagy mentálisan is.

Mondhatjuk, hogy az alapkiképzésen húzzák, motiválják egymást a fiatalok?

Miczki László szakaszvezető: Igen, és rengeteg embert tudnak megismerni. Sok barátság is kötődhet, hiszen a tartalékosok főként a civil életből jönnek, és a személyes élettörténetekből is tanulhatunk, illetve olyanokat ismerhettünk meg így, akikkel egyébként nem találkoztunk volna. Rengeteg barátság szövődött, jómagam is sokakkal tartom a kapcsolatot.

Fotó: Polyák Attila - Origo 

Főtörzszászlós úr a mindennapokban mennyire találkozik tartalékosokkal Lászlón kívül?

Balog Sándor főtörzszászlós: Napi szinten, mert ebben az évben már 11 osztályunk van, elindult a honvéd kadét képzés Gödöllőn is, és egy kollégámmal közösen oktatjuk a fiatalokat. A gödöllői tartalékos ezredhez napi szinten megyünk. Most az olimpikonok is ott vannak kiképzésen, és a célunk az, hogy a honvéd kadétokat megismertessük a sportolóinkkal, mert az olimpikon sportolók magas teljesítményt nyújtottak, most pedig tartalékosként is helyt szeretnének állni. 

Ez megerősítheti a fiatalokat abban, miért érdemes tanulni, fejlődni, és motiválhatja őket abban, hogy tartalékos szolgálatot vállaljanak, vagy honvéd kadétként leérettségizzenek, és utána az Altiszti Akadémiára vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezzenek, hiszen ott például plusz pontokat is kaphatnak a felvételi eljárásban.

Mennyire fontos a példaképek, ismert emberek, véleményvezérek szerepe a fiatalok motiválásában? Ennek hatására vállalhatnak-e többen tartalékos szolgálatot?

Balog Sándor főtörzszászlós: Mindenképpen, mert minden kilencedikes osztályban van sportoló diák, akit motiválhat az, ha lát egy olimpikont, ismert embert, akivel el is tud beszélgetni, és egy ilyen eszmecsere révén olyan útravalót kaphat, amivel elindulhat egy hivatásos pálya útján.

A toborzókampány mottója a Szeretem, Megvédem!. Mit jelent ez az Ön számára?

Miczki László szakaszvezető: Azt, hogy bármi jön is, megvédem a hazámat, az otthonomat, a szeretteimet és ez egy nagyon fontos érték. A társaim is ezen a véleményen vannak, és jó érzés ezt nem csak érezni, hanem látni is másokon.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Milyen ismereteket sajátítanak el a diákok a Honvédelem tantárgy tanulása során a gyakorlatban?

Balog Sándor főtörzszászlós: A tanév első félévében elméleti, a második félévben gyakorlati oktatás folyik. A diákok sokrétű, a mindennapokban is hasznos ismereteket sajátítanak el. 

A túlélési technikákon keresztül a tűzrakásig, különböző hasznos tudásra tesznek szert. Felkészítjük őket váratlan helyzetekre, arra, hogyan használjanak különböző eszközöket, hogyan kérjenek segítséget például egy veszélyes helyzetben, vagy hidegben hogyan ne hűljenek ki, miként találhatnak, vagy hogyan állíthatnak elő vizet olyan helyen, ahol amúgy ez nagy kihívás.

De ezeken kívül egészségügyi ismereteket is tanulnak, amelynek a nagy része lefedi a KRESZ-vizsgához szükséges tananyagot. Ez is motiválja őket, és így az életmentésen át a sebkötözésig sokféle dolgot megtanulnak.

Fotó: Polyák Attila - Origo 

László mennyire szerette meg ezt a szolgálatot? El tudja most képzelni, hogy végül a katonai hivatást válassza?

Miczki László szakaszvezető: Mindenképpen fegyveres testületénél képzelem el a jövőmet, és ez az irány nem változott. Tartalékosnak lenni olyan katonai szolgálat, amely összeegyeztethető a tanulással. Ám nem zárom ki, hogy végül hivatásos katona legyek, mert nagyon jól érzem magam ebben a közegben. Gondolkozom rajta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre fogok jelentkezni. A felsőoktatásban és a szakképzésben tanuló fiatalokat is versenyképes ösztöndíjak várják a honvédségnél, itt mindenki megválaszthatja a neki megfelelő szolgálati formát.

A tartalékos szolgálatot vállalók anyagi hozzájárulásban részesülnek. Ez lehet-e egy plusz motiváló tényező a fiatalok számára a jelentkezéskor?

Miczki László szakaszvezető: Mindenképpen, mert ez egy fiatalnak nagyon jó lehetőség iskola mellett. 

Nem diákmunkát vállal, hanem tartalékosként védi a hazáját, ráadásul anyagilag is megbecsülik a tartalékosokat, hiszen a szerződéskötési díjon kívül rendelkezésre állási díjra is jogosultak, valamint toborzó pénz, azaz ajánlási bónusz is jár annak, akinek közreműködésével valaki a katonai szolgálatot választja. 

Tartalékos katonaként olyan ismereteket szerezhetünk, amelyek megalapozhatják a jövőnket. Ez szerintem egy kiváló lehetőség. 

Ha valaki úgy vállalja ezt a szolgálatot, hogy szereti is, amit csinál, akkor pedig az a legjobb kombináció.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Miért hasznos az, hogy területvédelmi tartalékosként nem kell lemondani a fő foglalkozásról, és rugalmas a szolgálat vállalása? Kérdezem ezt azért is, mert már ezer elszánt, a haza iránt elkötelezett magyar kötött szerződést a honvédséggel.

Balog Sándor főtörzszászlós: Kiváló lehetőség, mert alkalmanként lehet olyan feladatokban részt vállalni, amik beilleszthetők a hétköznapi teendők közé. Tartalékosnak lenni olyan katonai szolgálat, mely a civil élettel, a munkával és a tanulással is összeegyeztethető.

Mennyire tartják fontosnak, hogy az olyan alkotások, mint a hamarosan induló sorozat, a S.E.R.E.G és a Kabuli művelet című film elkészüljenek? Motiválhatják ezek a fiatalokat arra, hogy jelentkezzenek?

Balog Sándor főtörzszászlós: Mindenképpen motiválhatják, és az ilyenekre szükség van, viszont azt gondolom, az a jó, ha ezek az alkotások a valósághoz nagyon közel állnak, hiszen ahogyan László is célzott rá,

nem mindegy, hogy valaki a légkondicionált hűvös szobában játszik egy videójátékon, vagy pedig a forróságban, gyakorló egyenruhában az alapkiképzését végzi, majd pedig hivatásos katonaként szolgálja a hazáját.

Nagyon fontos tehát a hitelesség, amellett, hogy rendkívül fontos, hogy megismertessük a lakossággal, hogyan telnek egy katona mindennapjai, és milyen az élete. Ráadásul sok fiatal ezek hatására egy igazán izgalmas és értékes életútra léphet. László például jó példa lehet, aki a technikusi elvégzése után eldöntheti, hogy plusz ponttal jelentkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, vagy pedig más utat választ majd.

Az én generációm még az Angyalbőrben című sorozatot nézte, de azt gondolom, hogy a mostani alkotások azért is jók lehetnek, mert sok, a katonákkal kapcsolatos sztereotípiákat is képesek lesznek majd lerombolni, és erre ma szükség van.

Fotó: Polyák Attila - Origo 

Miczki László szakaszvezető: Abszolút motiváló lehet, mert az én generációm sok filmet néz. Sok fiatal nem tudja egyébként elképzelni, hogyan áll össze, és működik egy missziós szolgálat, milyen lehet a színfalak mögött a katonai élet, ezért én személy szerint ezeket nagyon támogatom, és várom is, mert jó lenne látni, hogyan mutatják be a katonaéletet. Bízom benne, hogy láthatjuk majd, hogy a katona mennyire értékes, ő is ember, és tiszteletreméltó az, amit végez.

Mit üzennének azoknak, akik még bizonytalanok a jelentkezésüket illetően?

Balog Sándor főtörzszászlós: Nekem lehet nehezebb helyzetem van, mint Lászlónak, mert 35 év katonai tapasztalattal a hátam mögött csak azt mondhatom, hogy ha nem találtam volna meg a számításomat, akkor nem töltöttem volna el ennyi időt a honvédség kötelékében. Az életemet mindig előre vitte ez a szolgálat. Mindenki próbálja ki magát, és döntsön a szíve szerint. A honvédség „Szeretem, Megvédem!” kampánya kiválóan rámutat arra, hogy mindig az érzelmeink szerint kell döntenünk. Én így határoztam több, mint három évtizede, és most rendkívül hálás vagyok, hogy megoszthatom középiskolás fiatalokkal az ismereteim a Honvédelem tantárgy keretein belül.

Miczki László szakaszvezető: 

A kiképzés során belekóstoltam ebbe a rendszabályozott, izgalmas világba, amelyet egy olyan erő tart össze, amelynek az alapja az összetartás, a rend, a tisztelet és a fegyelem. Ha minden így működne, akkor a világban nem lenne káosz, zűrzavar, fejetlenség. Mindenkit arra biztatok, hogy vágjon bele! 

Azért jó a tartalékos szolgálat, mert nem kötelezi el magát teljesen a jelentkező, hanem van választása, és akár próbaként is belevághat, amiből később más is kisülhet. De azt garantálom, hogy ez egy életre szóló élmény! Tartást, önbizalmat és rendszerben való gondolkodást fog adni, ami a civil életben nagyon hasznos lesz.

Az új ajánlati csomag: a jelentkezők évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz jár. Ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160.000 forint, a szakképzésben tanulók bruttó 110.000 forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak.

Minden egyéb információ ITT megtalálható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!