Jermendy György

Vágólapra másolva!
Miért baj a cukorbaj?
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés

A cukorbetegek száma, előfordulási aránya jelenleg meglehetősen magas. A cukorbetegség az európai államokban - kisebb-nagyobb szórással - a lakosság 4-5 %-át érinti, az Egyesült Államokban ez a szám jelenleg 7-8 %-ra tehető. Az előfordulási arány egyes esetekben etnikumfüggő, így bizonyos népcsoportokban az előfordulási gyakoriság elérheti az 50 %-ot is (klasszikus példa erre az Egyesült Államokban élő pima indiánok). Hazánkban csak becsült adatok állnak rendelkezésre, de a széles körben elfogadott adatok szerint a hazai teljes lakosság 5-6 %-a szenved ismert módon cukorbetegségben.

Animáció: A cukorbetegség előfordulása

Gond az, hogy a cukorbetegség előfordulási aránya az életkor előrehaladtával növekszik, így a 60-65 év feletti lakosságréteg esetében az átlagos 5-6 % helyett 12-15 %-os előfordulással számolhatunk, ami azt jelenti, hogy a magasabb életkorú felnőttek között minden hatodik-nyolcadik ember cukorbetegségben szenved.

Animáció: A cukorbetegség világméretű terjedése

További problémát jelent, hogy nemcsak a jelenlegi betegszám magas, hanem az elmúlt egy-két évtizedben a betegség előfordulási arányának változása is meglehetősen meredek növekedést mutatott. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) általában 5 évenként teszi közzé a világon előforduló betegek számát s a várható növekedés ütemét. Ezen adatok szerint a világon 20-25 év alatt a cukorbetegek száma meg fog duplázódni. A határozott növekedés elsősorban a 2-es típusú diabéteszre jellemző, a magyarázat pedig az elhízás világméretű terjedésével áll összefüggésben. A növekedés üteme elsősorban a fejlődő országokban (India, Kína) drámai.

Az ismert és nyilvántartott cukorbetegek nagy száma mellett komoly aggodalomra ad okot a fel nem ismert betegek számának alakulása is. A napjainkban egyre szélesebb körben megvalósított szűrővizsgálatok általános tapasztalata ugyanis az, hogy minden ismert 2-es típusú diabéteszre egy fel nem ismert (szűrővizsgálattal felderített) diabétesz-eset esik.

Animáció: A szűrővizsgálattal felismert betegek jelentősége

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!