A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Jönnek a karácsonyi leárazások, mire figyeljünk?

Black Friday ECONOMY COMMERCE prices Consumer nwf lnw 23 November 2018, Hamburg: On the "Black Friday" discount day in a Media Markt store, customers queue up at the checkout counters. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the di
23 November 2018, Hamburg: On the "Black Friday" discount day in a Media Markt store, customers queue up at the checkout counters. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the discount battles "Black Friday" and "Cyber Monday" will spend around 2.4 billion euros on purchases in numerous special offers. Photo: Bodo Marks/dpa
Vágólapra másolva!
Az ünnepi lázban és a kapkodásban gyakran elfeledkezünk arról, hogy tudatosan és figyelmesen intézzük vásárlásainkat legyen szó akár internetes rendelésről, akár áruházi vásárláskor. A D.A.S. JogSzerviz szakértője néhány olyan dologra szeretné felhívni a figyelmet, melyeket érdemes az ünnepekre való készülődés során is észben tartani.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az internet térhódításának köszönhetően túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ bármely részéről, bármit rendelhetünk. Nem árt azonban teljes mértékig tisztában lennünk azzal sem, hogy pontosan kitől vásárolunk – figyelmeztetett dr. Bálint Boglárka.

Áruházi, bolti vásárlások esetén ez a legtöbb esetben egyértelmű. Internetes vásárlás során azonban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egy látszólag magyar webshop mögött nem magyar, hanem például szlovák vagy lengyel cég áll.

A vásárlás során ilyenkor mindvégig magyar nyelven kommunikálunk, magyar honlapon választjuk ki a terméket, sőt, akár a webshop címe is végződhet a jól ismert .hu végződésre. Érdemes azonban észben tartani, hogy amennyiben a honlapon a kapcsolati adatok között nem magyar cég vagy egyéni vállalkozó van feltüntetve, úgy probléma esetén számtalan kihívással találhatjuk szembe magunkat.

Ilyen lehet például az az eset, ha a termék nem érkezik meg, vagy ha megérkezik ugyan, de hibásan. Ezekben az esetekben mind kommunikációs, nyelvi problémák felmerülhetnek, továbbá egy garanciális ügyintézés is meghosszabbodhat. Nem is beszélve arról az esetről, amikor a vállalkozás egyszerűen elérhetetlenné válik vásárlói számára.

Leárazások – ne dőljünk be a csalóknak

Az interneten elkövetett csalások formái gyakorlatilag tételesen felsorolhatatlanok. Ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy nem megbízható eladó kínálatát böngésszük, inkább vásároljunk mástól, minthogy csalás áldozatai legyünk.

Különösen érdemes figyelni magánszemély és külföldi eladók esetén, mert bár kétségtelenül vannak rendkívül tisztességes és jó cégek és személyek közöttük is, könnyen pórul járhatunk. Amennyiben van lehetőségünk érdemes megfontolni az utánvéttel történő fizetést, avagy a személyes átvételt.

Különösen figyeljünk arra, hogy bankkártya adatainkat kinek és hol adjuk meg. Ezek egyértelműen olyan adatok, amelyek illetéktelen személyek kezébe történő jutása esetén jelentős anyagi kárunk is származhat. Óvakodjunk továbbá a pénzküldő szolgáltatások használatától is, az ezeken keresztül végrehajtott csalások száma is jelentős.

Feltűnően alacsony ár esetén nem biztos, hogy jól jár

Mindenki hallott már olyan történetet ismerősei, barátai körében, amikor egy termékhez vagy szolgáltatáshoz kivételesen kedvező áron jutott hozzá. A feltűnően alacsony ár azonban nem mindig jelenti azt, hogy jól jár a vásárló, ezért a nagy leárazások közepette is érdemes a racionalitás talaján maradni.

Azt, hogy mi számít feltűnően alacsony árnak, nem szabályozzák jogszabályaink. A rendkívül alacsony árat egy webshop esetén indokolhatja akár egy informatikai hiba is. Vegyünk példának egy számítógép monitort, ami normál piaci körülmények között 100.000,- Ft körül vásárolható meg.

Amennyiben egy webáruház kínálatában ugyanez a monitor 10.000,- Ft-os vagy éppen 1.000,- Ft-os áron vehető meg, úgy a kialakult bírósági gyakorlat alapján az átlagosan tájékozott fogyasztónak észlelnie kell, hogy elírás történt.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A legtöbb esetben ilyenkor a vásárló nem követelheti azt, hogy a monitort ilyen alacsony áron adja el neki a webshop. Mindig a „mintafogyasztó" fogalmából kell kiindulnunk, tehát abból, hogy egy átlagosan informált, figyelmes átlagfogyasztó észrevehette-e, hogy tévedés történt.

Más a helyzet akkor, hogyha a fent említett monitort a leárazások során 65.000,- Ft-ért árulja egy webáruház. Ebben az esetben racionális nem elképzelhetetlen, hogy a termékre valami miatt 35 százalékos kedvezményt ad egy áruház. Ilyenkor a vásárló akár ragaszkodhat is a feltüntetett áron való teljesítéshez.

A feltűnően alacsony ár oka lehet egyéb tényező is, melyre szintén érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Rengeteg áruházban és webáruházban kapni ma már újracsomagolt, „kishibás" termékeket vagy kiállítási darabokat. A forgalmazók ezen termékekre általában adnak bizonyos kedvezményt. Kérdés ugyanakkor, hogy valóban ilyen tulajdonságokkal bíró terméket akartunk-e vásárolni.

Mindezeken túlmenően sajnos az sem elhanyagolható szempont, hogy az alacsony ár mögött valamilyen csalás szándéka húzódik meg, ezért érdemes gyanakodnunk is nagyon kedvező árak láttán.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!