A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt a skiffle királya

Vágólapra másolva!
Lonnie Donegan a skiffle zene királya 71 éves korában, feltehetőleg szívroham következtében, elhunyt. A zenész nagy hatással volt többek közt a Betales és a Rolling Stones tagjaira is.
Vágólapra másolva!

Lonnie Donegan Glasgowban született 1931-ben Anthony Donegan néven. Apja szimfonikusokkal hegedült, ő maga saját erőből tanult gitározni tizenkét éves korától. "Igazi" zenésszé a seregben vált: amerikai katonatársa ismertette meg vele a klasszikus countryzenét, és első saját lépéseit is ebbe az irányba tette meg, amikor 1949-ben megalakította együttesét. Később csatlakozott Chris Barber legendás dzsesszbandájához, és a gitár mellett a bendzsót is felvette hangszerei közé.

Rock Island Line - ez volt a címe első, 1954-ben lemezre vett dalának, a szám a század első felében működő jelentős amerikai folk- és blueszenész, Leadbelly szerzeménye. A dal két évvel későbbi újranyomása volt az első angol szám, amely felkerült az amerikai húszas listára. A dal és Lonnie Donegan előadásmódja valósággal felkavarta az angol popzene világát: tucatszámra alakultak a skiffle zenét játszó zenekarok. Donegan megpróbálkozott a szólókarrierrel: Long John című dala második lett a brit listán, és ezt jó néhány dala követte a legjobbak között. A hatvanas évek elején Amerikában ismét a legjobbak közé került a Does Your Chewing Gum Lose Its Flavor című dalával. Amerikai, kanadai kabarék népszerű sztárja lett.

Csúcsformája az ötvenes és hatvanas évekre esett ugyan, de a hetvenes években is rendre visszatért a színpadra, igaz, addigra már több szívroham is érte. Az 1978-ban megjelent és legjobb dalait összegyűjtő lemezen közreműködött Elton John és Ringo Starr is.

Lonnie Donegan sokoldalú zenész volt, igazán érdekessé azonban az tette személyét, hogy komoly hatást gyakorolt a Beatlesre, a Rolling Stonesra, Pete Townshendre - a legendás Who vezéregyéniségére - és más együttesek tagjaira. John Lennon és George Harrison állítólag a Rock Island Line hallatán ragadott gitárt. Nem véletlen hát, hogy Donegan lett volna az egyik díszvendége a tavaly elhunyt Harrison emlékére a hónap végén Londonban, a Royal Albert Hallban tartandó koncertnek. Mark Knopfler, Van Morrison és Brian May is nagy tisztelője volt az ismertebb rockzenészek közül. Van Morrisonnal jelentette meg 2000-ben Skiffle Sessions: Live in Belfast című albumát.

Donegan személyében az ötvenes években rendkívül népszerű skiffle zene legendája távozott az élők sorából. Neve bekerült a Guinness rekordok könyvébe is mint minden idők egyik legnagyobb brit "slágertermelőjéé". A kilencvenes években életművéért megkapta a rangos Ivor Novello-díjat, és a brit lovagrend tagjai közé emelték zenei teljesítményének elismeréseként. A leghíresebb dalai között mindenképpen említést érdemel a Cumberland Gap, amely listát is vezetett, a Don,t You Rock Me Daddy és a My Old Man,s a Dustman.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!