A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Magyar zenész nyerte meg a világ legjelentősebb orgonaversenyét

Vágólapra másolva!
Fassang László orgonavirtuóz nyerte meg a Franciaországban megrendezett Grand Prix de Chartres nemzetközi hangversenyt. A világ legjelentősebb orgonaversenyeként számon tartott Chartres-i Nagydíj különlegessége, hogy a zsűri tagjai csak hallják, de nem látják a versenyzőket, és azt sem tudják, hogy milyen sorrendben lépnek fel. Ez az első alkalom, hogy magyar orgonaművész nyert ezen a versenyen.
Vágólapra másolva!

A 30 éves budapesti Fassang László első helyezést ért el a franciaországi Chartres-ban megrendezett Grand Prix de Chartres nemzetközi orgonaversenyen, valamint a közönségdíjat is ő nyerte meg. A rendezvény a világ legjelentősebb orgonaversenye. Egyik különlegessége anonimitásában van: az előadók kilétének titokban tartása érdekében sem a zsűri, sem a közönség nem láthatja, csak hallhatja a versenyzőket. Nevük és állampolgárságuk a selejtezőktől a finálé végeredményéig titokban marad.

Ez az első alkalom, hogy az 1971 óta kétévente megrendezett Grand Prix de Chartres-nak magyar győztese van, noha eddig öt kontinens 800 versenyzője mérette meg magát az eseményen. Fassang László a győztesnek járó 5000 eurón kívül számos felkérést kapott francia és nemzetközi előadásokra az összes kontinensen. Ezenkívül, mint a nagydíj győztese, Fassang egy lemezszerződéssel és egy 20 előadásból álló amerikai koncertturnéval lett gazdagabb.

Fassang László 13 éves kora óta orgonázik. A Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után 1998-ban Franciaországba költözött, és a párizsi akadémiára nyert felvételt, amit 2003-ban végzett el: ellenszavazat nélkül, kiváló minősítéssel orgona-és improvizációs díjjal tüntették ki. Egy évvel később ugyanott zongoraimprovizációs díjjal is jutalmazták. Fassang számtalan hangversenyt adott már Magyarországon, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Kanadában és az Egyesült Államokban, s csak 2004 őszén települ ismét haza. Budapesten őt bízták meg a Nemzeti Hangversenyterem orgonája építési munkálatainak irányításával.

A hosszabb külföldi tartózkodása miatt idehaza még kevésbé ismert Fassang László a klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását, s azt, hogy az orgonában rejlő lehetőségeket különböző zenei stílusokon (jazz, tradicionális zene) keresztül is bemutassa. Ebben a szellemben különböző szaxofonistákkal és énekesekkel improvizációs koncerteket ad elő. Fassang László mind orgonán, mind zongorán az improvizáció virtuóza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!