A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Két hét múlva megtudjuk, milyen lesz az Új Nemzeti Galéria

Erick van Egeraat, új terv, Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, alternatív elhelyezés
Erick van Egeraat egy új tervet készített a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum alternatív elhelyezésére. Látványterv.
Vágólapra másolva!
Szűk két hét múlva dönthet a kormány arról, hogy a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázat két nyertes terve közül melyik épüljön fel a Városligetben. A norvég piramis és a japán pagoda mellett azonban már két komoly építész is bedobott két komolyan vehető alternatív helyszínt. Szavazzon, Önnek melyik terv tetszik a legjobban!
Vágólapra másolva!

Augusztus 18-án dönthet a kormány arról, hogy milyen lesz pontosan a Petőfi Csarnok helyére tervezett Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria. Az új intézmény épületének tervezésére év elején újabb, meghívásos tervpályázatot hirdettek, mivel a januárban zárult első tenderre nem érkezett olyan munka, amit a zsűri első helyre sorolt volna.

Pagoda vagy piramis

A második pályázaton végül a megosztott első helyet a norvég Snohetta és a japán Sanaa iroda nyerte el áprilisban. Az azonban eddig még nem dőlt el, hogy a japánok pagodaépülete vagy a norvégok lépcsős piramisa fog megépülni.

A Sanaa nyertes terve Forrás: Nemzeti Múzeum

Az Origo úgy értesült, hogy az ügy az augusztus 18-ai kormányülésen kerülhet a kabinet elé. Ekkor fogjuk megtudni, hogy pontosan mi fog épülni a Petőfi Csarnok helyére, amit ősszel biztosan elkezdenek bontani.

A Snohetta nyertes terve Forrás: Nemzeti Múzeum

Alternatív helyszínek

A második körben meghirdetett pályázatra meghívták az első Orbán-kormány egyik presztízsberuházását, a Művészetek Palotáját tervező Zoboki Gábort is. Az építész azonban lényegében meghekkelte a pályázatot, hiszen

nem a kiírásban szereplő helyszínre, hanem a budai Várba helyezte el az épületet.

Ezzel persze ki is zárta magát a pályázatból.

Zoboki Gábor a Várba, a Dísz térre helyezné az Új Nemzeti Galériát Forrás: Zoboki Építésziroda

Zoboki Gábor akkori közleménye szerint azonban nem is az volt a célja, hogy nyerjen, hanem hogy alternatív helyszínt kínáljon a döntéshozóknak.

Egeraat a Városház parkba tenné a galériát

Az alternatív helyszínkeresésbe szállt be a közelmúltban Erick van Egeraat is, aki a Deák Ferenc tér mellé, a Városház parkba helyezné el a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galériát. A holland építész szerint

Erick van Egeraat a Városház parkba helyezné el az Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria komplexumot Forrás: Erick van Egeraat

Egeraat mostani javaslatával lényegében egy régebbi tervét porolta le, ő nyerte ugyanis 2008-ban a Városház park területére kiírt építészeti tervpályázatot. A Városház Fórum néven futó tervhez 2009-ben elkészült az engedélyezési tervdokumentáció is, a program már a finisben volt, amikor az új városvezetés 2011-ben lefújta a beruházást.

Tarlós István akkor azt nyilatkozta, hogy

egy valódi közpark a város közepén sokkal hasznosabb egy mégoly látványos épületnél.

Amíg a kormánydöntésre várunk, addig is szavazzon, hogy a pagodát vagy a piramist látná szívesebben a Városligetben? Vagy Ön szerint inkább a Városház parkban, esetleg a budai Várban lenne jobb helyen a múzeum?

Szavazzon!

Önnek melyik terv tetszik a legjobban?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!