A rákos sejtek imádják a fruktózt

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók állítása szerint a hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és szaporodáshoz, ami arra enged következtetni, hogy a teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését.
Vágólapra másolva!

A Kalifornia Egyetem tudósai kutatásaik során glükózzal és fruktózzal táplálták a tumorsejteket, amelyek teljesen eltérően használták fel a cukrokat. Ez a felfedezés megmagyarázhatja, miért növeli az egyik leghalálosabb daganattípus, a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit a magas fruktózbevitel.


"Vizsgálataink szerint a ráksejtek a szaporodáshoz használják fel a fruktózt" - nyilatkozta Dr. Anthony Heaney, a Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának munkatársa. - "Ezek szerint a csökkentett fruktózbevitel illetve teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését és terjeszkedését."


Az amerikaiak fruktózbevitele igen magas, köszönhetően a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak, ami szinte minden üdítő és sütőipari termék alapja az országban. A túlzott cukorbevitel azonban növelheti más krónikus és halálos betegségek előfordulási esélyeit is, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.


"A legfontosabb felfedezés, hogy a fruktóz és a glükóz anyagcseréje eltér, tehát nem igaz, hogy a cukor az cukor, és nincs különbség a különböző fajták között" - nyilatkozta Dr. Heaney. - "A közegészségügyi hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználásának korlátozását a mindennapi élelmiszerekben."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!