Természetes fehérje segíthet megelőzni a H1N1-fertőzést

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan természetes fehérjecsoportot találtak, ami segít kivédeni a sertésinfluenzát és más vírusokat, például a nyugat-nílusi vírust és a trópusi láz kórokozóját. A felfedezés hatásosabb kezelési módszerekhez vezet.
Vágólapra másolva!

Tenyésztett emberei sejteken kísérletezve a Howard Hughes Orvosi Intézet (HHMI) kutatói azt találták, hogy ezen fehérjék antivirális hatásukat a vírusszaporodás gátlásán keresztül fejtik ki.


A felfedezés, melyet a Cell című újság online kiadásában közöltek, hatásosabb antivirális gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, köztük megelőző szerekhez, melyeket az influenzatranszmisszió lassítására lehet majd használni.


Az influenza vírus, hasonlóan más vírusokhoz, a sejtek fehérjéit használja fel ahhoz, hogy fenntartsa magát. Tanulmányukban a kutatók 120 gént írtak le, melyek szükségesek a H1N1 sokszorozódásához..


"Azonban úgy találtuk, vannak ellentétes működésű gének is, amiktől ha megszabadul az influenza, a replikáció fokozódni fog" - írja a munkacsoport vezetője, Stephen Elledge, a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa.


Ha megnő ezen fehérjék termelése, a a vírusszaporodás teljes gátlását eredményezi.


"Ez a munka illusztrálja milyen fontos kölcsönhatásban van az öröklött immunválasz és a vírusreplikáció" - mondta Robert Lamb, az illinoisi Északnyugati Egyetem virológusa.


Egy meglepő felfedezés szerint, mely a H1N1 vírusra koncentrált, ezek a fehérjék más vírusokat is gátolnak, például az úgynevezett nyugat-nílusi vírust és a trópusi láz kórokozóját.


"Ezen fehérjék túl nagy mennyiségben valószínűleg hosszútávon kedvezőtlen hatásúak, azonban jelenleg még nem tudjuk ezt biztosan" - mondta Elledge, megjegyezvén, hogy további kutatások szükségesek annak eldöntésére, hogy ezek a fehérjék képezhetik-e a jövőben antivirális terápia alapját.


Az Egyesült Államokban 10 ezerre becsülik a sertésinfluenzában meghalt betegek számát - közülük 1100 gyermek - mióta áprilisban először mutatták ki az influenza új fajtáját.


Thomas Frieden, az amerikai Járványügyi Központ (CDC) vezetője szerint közel 50 millió eset volt, melyből több mint 200 ezret kórházban kezeltek.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről