Vágólapra másolva!
Idegi fáradtságot okoz, ha túl sok dolog köti le egyszerre az ember figyelmét.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ember nem tud egyszerre két dologra koncentrálni: a kutatások szerint minimálisan 15 percig tart, amíg az ember visszarázódik a félbehagyott feladatába, ha munka közben sürgősen kell e-mailre válaszolnia vagy telefonálnia. Azonban vannak megoldások az agy lecsendesítésére, meditáció nélkül is. Az alábbi tanácsokat, már csak azért is érdemes megszívlelni, mert aki nyugodtabb és koncentráltabb, hatékonyabb is.

1. Ha a reggelente bekapcsolt tévé mellett készülődsz, kapcsold ki a készüléket.

2. A rádióval szintén így járj el, még az autóban is.

3. Ne vidd magaddal mindenhova iPod-od.

4. Tűzz ki egy cetlit a szobádba "Nyugodt elme" felirattal. Meglepő, de valahányszor ránézel majd, gondolataid lecsendesednek.

5. Amikor családozol, oszd el a gyerekeket a felnőttek között: ha lehetséges, minden gyerkőcre jusson egy gyerek.

6. Ne végezz egyszerre több feladatot: ne telefonálj főzés közben, ne nézz rá az e-mailjeidre konferenciahívás közben, és ne rendezgesd a leveleidet, míg a gyerek a házi feladatát magyarázza.

7. Némítsd le a telefonod.

8. Pihenj az elintéznivalók között. Készíts listát a teendőkről, ne próbálj meg mereven bezsúfolni mindent egy napra.

9. Csak információszerzésre használd az internetet, ha készen vagy, ne nézelődj tovább.

10. Próbáld ki, hogy egy hétig nem nézel számokat. Nem nézel az órádra, a szerződésekre, a banki kimutatásokra, a fürdőszobai mérlegre, vagy bármi olyanra, aminek köze van a számokhoz. Mindezt azért, hogy az agyad másik részét is használd egy kicsit.

11. Ha otthon dolgozol, a család, a telefon, az e-mail és az internet elcsábíthatnak a munkától. Ilyenkor menjen egy csendes helyre, például egy könyvtárba, ahol nem vagy kitéve az efféle csábításoknak és csend van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!