A nő, aki csinosnak gondolja magát, agresszívebb

Vágólapra másolva!
A vonzó nők vérmérsékletük megmutatásával szállnak be a konkurenciaharcba - állítják a Kalifornia Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A magukat csinosnak tartó nők konfliktushelyzetben inkább felveszik a kesztyűt, hogy bebizonyíthassák igazukat. Az amerikai Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálatukba egyetemista lányokat vontak be. Kutatásukban azt találták, hogy a magukat kevésbé vonzónak tartók ritkábban válaszoltak agresszíven egy-egy vitában, míg azok, akik magukat attraktívnak gondolták, úgy vélték, több minden jár nekik.

De a nők agresszívebb fellépését nem csak a magukról alkotott kép, hanem mások véleménye is befolyásolta. A kutatók többek között azt találták, hogy a szőkéket sokkal vonzóbbaknak tartják az emberek, mint a barnákat vagy a vörös hajúakat - ez pedig visszatükrözött a fellépésük határozottságában is.

Az eredmények evolúciós alapokon nyugszanak: így biztosítja a természet, hogy a legerősebb emberek párosodjanak és hozzanak létre utódokat. Az amerikai férfiak esetében is hasonló összefüggést találtak, itt azonban nem közvetlenül az attraktivitás, hanem a testi erő volt a meghatározó tényező.

Az erősebb, magasabb férfi agresszívebb

"A magasabb termet, férfiasabb megjelenés egyenes arányban áll a tesztoszteronnal, a férfihormonok szintjével, amely eleve hajlamosít az agresszióra" - kommentálta a hírt kérésünkre szakértőnk, dr. Fehér Gabriella pszichológus. " Ebből következően az erősebb, magasabb férfi általában agresszívabb, mint az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező, gyenge csontozatú, vékony alkatú. Ha egy vitában nyilvánvaló, hogy ő az erősebb, ez plusz magabiztosságot ad neki, amely tovább emeli a tesztoszteronszintjét, és növeli az agresszivitást. Természetesen a tanult gátlások visszavesznek a lendületből, tehát - jó esetben - kulturált formában tudják rendezni nézeteltéréseiket."

A nőnél minden az önbizalmon múlik

"A nőknél nem ilyen egyértelmű az összefüggés a fizikai adottságok és az agresszivitás között" - folytatta a pszichológus. "Nem az számít, hogy a nő szép-e, hanem az, hogy önmagát vonzónak tartja-e. Ez nagy különbség! Itt elsősorban az önbizalomról van szó: az a nő, aki magát szépnek tartja, figyel a megjelenésére: fodrászhoz jár, csinosan öltözik, sminkeli magát, és így egy átlagos kinézetű nőből is vonzó végzet asszonya lehet. Egy esetleges vita esetén ki tud állni a jogaiért, asszertívan (önérvényesítő módon) viselkedik. Ellenpéldaként egy félénk hölgy, aki csúnyácskának, jelentéktelennek véli magát, hasonló esetben inkább visszavonulót fúj. Ez nem azt jelenti, hogy nem zaklatja fel a vita, csak azt, hogy önmagát marcangolja - mindez jó alap lehet egy pszichoszomatikus betegség kifejlődéséhez" - mondta el Dr. Fehér Gabriella.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos szaklapban jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!