Az antioxidánsok kulcsfontosságúak az élelmiszerek frissességének megőrzésében és az eredmények az élelmiszeripar számára is kulcsfontosságúak lehetnek, de sokkal fontosabb egészségünkre gyakorolt jó hatásuk. A vizsgálatot a szakemberek örömmel üdvözölték, mivel így lehetőség nyílik rá, hogy lecseréljük az élelmiszerek eltarthatóságát meghosszabbító szintetikus antioxidánsokat.
Juana Fernandez-López, a spanyolországi Miguel Hernandez Egyetem kutatója szerint a szegfűszeg sokoldalú fűszer. "Az öt vizsgált antioxidáns tulajdonság alapján a szegfűszeg tudta a legjobban megkötni a hidrogént, csökkentette a lipidek peroxidációját és redukálta a vasionokat" - nyilatkozta a kutatónő a Telegraph-nak.
A Flavour and Fragrance folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány első helyre rangsorolta a szegfűszeget a természetes antioxidánsok között. "Az eredmények azt mutatják, hogy a mediterrán étrendben használt fűszerek természetes antioxidánsai járható utat jelentenek az élelmiszeripar számára is, amennyiben az élelmiszerek jellegezetes tulajdonságai megmaradnak" - magyarázta Fernandez-López. "Ezek a vegyületek magas antioxidáns kapacitással rendelkeznek és jó hatással lehetnek egészségünkre is."
A kutatók más, a mediterrán étrendben felhasznált fűszerek, olajak antioxidáns hatását is elemezték, így a kakukkfűét, az oreganóét, a rozmaringét és a zsályáét. A kutatók azt vizsgálták, vajon fel lehet-e használni ezeket a fűszereket természetes antioxidánsként az élelmiszeriparban, különösen húsok esetében.
Fernandez-López szerint az antioxidánsok frissen tartják az élelmiszereket, mivel késleltetik a lipidek oxidációját. "Az étel megromlásának egyik legfontosabb oka a zsírok oxidációja, ez jelentősen csökkenti azok tápértékét és ízét is" - mondta el a professzorasszony. "Ezek a változások lerövidítik az élelmiszer eltarthatóságát, ez ellen az élelmiszeripar szintetikus antioxidánsokat használ termékeihez. Azonban mivel ezek kémiai anyagok, kérdések merültek fel esetleges toxicitásuk és mellékhatásaik miatt."
A kutatónő szerint egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú antioxidánsok iránt, hogy természetes anyagokkal helyettesítsék a szintetikus vegyületeket.