Az emberiség egy igen jelentős része kávéfogyasztó, azaz, szinte minden nap legalább egy csésze, de akár több kávét is elfogyaszt. Vagyis a bolygónk egyik legnépszerűbb drogja a koffein.
A koffein természetes formájában több növényben is megtalálható, például a kávébabban, a tealevélben és a kókuszdióban is. Ennek köszönhetően nem csupán a "feketelevesben", de számos élelmiszerben is megtaláljuk, mint összetevőt.
Legtöbbször ital formájában vesszük magunkhoz a koffeint, például a kávé, kóla, tea révén, vagy csokoládéban, illetve különböző tabletták útján juttatjuk a szervezetünkbe. Íme, hogy miben mennyi koffein található:
- egy csésze kávéban 100 mg
- egy csésze teában 70 mg
- egy kisüveg kólában 50 mg
- 30 dkg csokiban 6 mg
- a különböző koffeintablettákban 30-200 mg
A legtöbbünknek napi 200-300 mg meg sem kottyan, de aki érzékeny a koffeinre, vagy bizonyos gyógyszereket kell szednie, annak érdemes csökkentenie a koffeinbevitelt, amellyel kapcsolatban a legjobb, ha orvosunk tanácsát kérjük ki. A koffein nyugtalanságot, izgatottságot okozhat, könnyebben dühbe gurulhatunk miatta, de kialakulhat a hatására izomrángatózás, álmatlanság, fejfájás, hányinger, sőt hasmenés és szívritmuszavar is.
A koffein és az antibiotikum nem illik össze
A koffeinnel legkevésbé kompatibilis gyógyszerek általában az antibiotikumok és a tüdőtágító készítmények, de ha ilyet szedünk, akkor a kezelőorvost érdemes megkérdezni arról, mennyire áll fenn esetünkben valamilyen kockázat.
A koffein ugyanakkor gyógyászati céllal is alkalmazható, például szív- és érrendszeri stimulánsként és enyhe vízhajtóként. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a koffein, az amfetaminhoz, kokainhoz és heroinhoz hasonlóan, függőséget kialakító szer.
Amennyiben azt érezzük, hogy minden nap szükségünk van rá, akkor már függők vagyunk, ennek megfelelően, ha nem jutunk hozzá, megvonási tüneteket produkálunk, azaz fájhat a fejünk és fáradtnak érezhetjük magunkat - ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak.
Ha nem akarunk függővé válni, csupán élvezeti értékéért fogyasztanánk a koffeintartalmú italokat és ételeket, vagy már függők vagyunk, de le szeretnénk szokni, akkor figyeljünk mindig a csomagoláson látható információkra, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi koffeint veszünk magunkhoz.
Érdemes fokozatosan csökkenteni a szervezetünkbe juttatott koffein mennyiségét, így az elvonási tüneteket elkerülve tudunk leszokni a koffeinről. A teában lévő koffeinszint úgy csökkenthető, ha kevesebb ideig forraljuk a teafüvet, vagy helyette koffeinmentes gyógynövény-teát iszunk.