A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A fehérjebevitel átváltása vörös húsokról baromfira, halra és diófélékre mérhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - közölte legújabb számában a Circulation című orvosi szakfolyóirat.
Vágólapra másolva!

Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nők milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan tudnák ellenőrizni azt, milyen veszélye, kedvezőtlen hatásai lehetnek ennek a folyamatnak.


Frank Speizer amerikai orvos az Egyesült Államokban ennek tanulmányozására indította el a Nővérek Egészségének Vizsgálatát. Az egészségügyben dolgozó nők foglalkozásuk miatt rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, igen sok fiatal ápolónő és orvos kezdte szedni a fogamzásgátlókat. Képzettségük miatt megszokták, hogy kérdőívekre válaszoljanak és várhatóan készséggel vesznek részt ilyen egészségügyi kutatásban - feltételezte a kutatás elindítója. Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte.


A kutatás 85 ezer ápolónő táplálkozási szokásainak alapjait, változását figyelte meg 26 éven keresztül. A kérdőívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett ugyan, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők ételének összetétele és a szívbetegségek előfordulása között milyen összefüggés található.


A nők azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekből készült fölvágottakat - fogyasztották, meglehetősen magas volt az esélye a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának. Ahol alkalmanként vörös húsok helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús fogyasztása a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejterméké 13 százalékkal csökkentette.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!