Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nők milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan tudnák ellenőrizni azt, milyen veszélye, kedvezőtlen hatásai lehetnek ennek a folyamatnak.
Frank Speizer amerikai orvos az Egyesült Államokban ennek tanulmányozására indította el a Nővérek Egészségének Vizsgálatát. Az egészségügyben dolgozó nők foglalkozásuk miatt rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, igen sok fiatal ápolónő és orvos kezdte szedni a fogamzásgátlókat. Képzettségük miatt megszokták, hogy kérdőívekre válaszoljanak és várhatóan készséggel vesznek részt ilyen egészségügyi kutatásban - feltételezte a kutatás elindítója. Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte.
A kutatás 85 ezer ápolónő táplálkozási szokásainak alapjait, változását figyelte meg 26 éven keresztül. A kérdőívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett ugyan, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők ételének összetétele és a szívbetegségek előfordulása között milyen összefüggés található.
A nők azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekből készült fölvágottakat - fogyasztották, meglehetősen magas volt az esélye a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának. Ahol alkalmanként vörös húsok helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús fogyasztása a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejterméké 13 százalékkal csökkentette.