Bioeper: édesebb, és nagyobb az antioxidáns-tartalma

Vágólapra másolva!
Igaz, hogy drágább a bioeper, de megéri többet fizetni érte. A biogazdálkodásból származó gyümölcs nemcsak ízletesebb, de egészségünknek is jobbat tesz: magasabb a benne található daganatellenes hatású tápanyagok szintje, mint a kártevőirtó vegyszerekkel kezelt gyümölcsökben.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a biogyümölcsök és biozöldségek egészségesebbek, mint a hagyományos módon termesztettek: ezekben az élelmiszerekben magasabb a vitaminok és ásványi anyagok szintje, miközben a mérgező fémek és vegyületek mennyisége alacsonyabb. "Kártevőirtók hadserege nélkül is lehetséges magas színvonalú, egészséges élelmiszereket termelni" - mondta el dr. John Reganold, a Washington Állami Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője.


A tudósok 13 hagyományos és 13 biofarm által termesztett háromféle földieper ízét, tápanyagtartalmát és minőségét hasonlították össze, emellett elemezték termőföldjük 31 kémiai és biológiai tulajdonságát. A biogyümölcsben "jelentősen magasabb" antioxidáns-szintet mértek - ezek a vegyületek semlegesítik a szervezetben keletkező, rákkeltő hatású szabadgyököket. Emellett tovább marad friss és íze is gazdagabb - olvasható a PLoS One folyóiratban közzétett cikkben.


Vakon végzett kóstolások során az önkéntesek édesebbnek és ízletesebbnek találták a bioepret, megtekintéskor pedig szebbnek látták a színét. Emellett a talajminták elemzéséből az is kiderült, hogy a biogazdaságok termőföldje egészségesebb, továbbá több baktériumot és rovart tartalmaz.


A biogazdálkodás évente kétmilliárd fontnyi élelmiszert termel Nagy-Britanniában. A hatályos szabályozás szerint a biogazdaságokban az állattenyésztésben nem használhatnak rutinszerűen antibiotikumokat és gyógyszereket, míg a kémiai kártevőirtók és a műtrágyák használata korlátozott.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről