A vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a biogyümölcsök és biozöldségek egészségesebbek, mint a hagyományos módon termesztettek: ezekben az élelmiszerekben magasabb a vitaminok és ásványi anyagok szintje, miközben a mérgező fémek és vegyületek mennyisége alacsonyabb. "Kártevőirtók hadserege nélkül is lehetséges magas színvonalú, egészséges élelmiszereket termelni" - mondta el dr. John Reganold, a Washington Állami Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője.
A tudósok 13 hagyományos és 13 biofarm által termesztett háromféle földieper ízét, tápanyagtartalmát és minőségét hasonlították össze, emellett elemezték termőföldjük 31 kémiai és biológiai tulajdonságát. A biogyümölcsben "jelentősen magasabb" antioxidáns-szintet mértek - ezek a vegyületek semlegesítik a szervezetben keletkező, rákkeltő hatású szabadgyököket. Emellett tovább marad friss és íze is gazdagabb - olvasható a PLoS One folyóiratban közzétett cikkben.
Vakon végzett kóstolások során az önkéntesek édesebbnek és ízletesebbnek találták a bioepret, megtekintéskor pedig szebbnek látták a színét. Emellett a talajminták elemzéséből az is kiderült, hogy a biogazdaságok termőföldje egészségesebb, továbbá több baktériumot és rovart tartalmaz.
A biogazdálkodás évente kétmilliárd fontnyi élelmiszert termel Nagy-Britanniában. A hatályos szabályozás szerint a biogazdaságokban az állattenyésztésben nem használhatnak rutinszerűen antibiotikumokat és gyógyszereket, míg a kémiai kártevőirtók és a műtrágyák használata korlátozott.