Agyvérzés ellen - gyógyszerrel, gyümölccsel

Vágólapra másolva!
A modern orvostudomány szerint a betegségek megelőzése nem csak olcsóbb, hanem hatékonyabb módszer is. Kis odafigyeléssel az agyvérzés is kivédhető.
Vágólapra másolva!

Magas vérnyomás és agyvérzés ellen egyszerre?

Modern drugs 'halve stroke risk'http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4208530.stmA cikk eredeti változata (angol)

Brit tudósok szerint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásosan veszik fel a harcot a szívinfarktussal és az agyvérzéssel szemben egyaránt. Az ún. Ascot-tanulmány eredményeinek ismeretében a kutatók arra számítanak, hogy a szigetországban az orvosok receptfelírási szokásai gyökeresen fognak megváltozni. Egyes újabb gyógykészítmények ugyanis nem csak a magas vérnyomást mérséklik, hanem a magas koleszterinszint ellen is hatékonyak, valamint megfelezik az agyvérzés és a szívinfarktus bekövetkeztének esélyét. Az 1997-ben indított, tíz évesre tervezett kutatás- és kísérletsorozatot viszonylag korán leállították a megdöbbentően ígéretes eredmények miatt.

A magas vérnyomástól szenvedő pácienseknél egy olyan, új típusú koleszterinszint-csökkentő gyógyszert próbáltak ki, az azóta nagy karriert befutott statint, amely nem mellékesen a szívinfarktus bekövetkeztét 36%-kal, az agyvérzését pedig 27%-kal csökkentette - összevetve azoknak a betegeknek az adataival, akiknek nem írták fel ezt a készítményt. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hasonlóan biztató eredményt hoztak: az agyvérzések száma 25%-kal, a szívinfarktusoké 15%-kal csökkent a régebbi készítményeket szedők eredményeivel szemben.

Érdemes rendszeresen megmérni vérnyomásunkat
Érdemes rendszeresen megmérni vérnyomásunkat


A londoni Imperial College-ben dolgozó Peter Sever professzor szerint "Az Ascot-tanulmány végeredménye rendkívül ígéretes. Az eredmények alapján kijelnthetjük, hogy a szívinfarktusok és az agyvérzések számának csökkenése valós és érdemi tendencia." A kutatók szerint az itt bizonyított új gyógyszereket ezentúl gyakrabban írhatják majd fel az orvosok.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) és a British Hypertension Society bejelentették, hogy szeretnének megismerkedni részletesebben az Ascot-tanulmány eredményeivel, s ezután ajánlásokat tennének. A NICE munkatársa, Peter Littlejohns professzor szerint "A NICE azért akarja megvizsgálni az adatokat, hogy azokat összevethesse jelenleg érvényes ajánlásaikkal." A NICE számításai szerint ez a folyamat akár fél évig is eltarthat. A British Heart Foundation orvosi igazgatója, Peter Weissberg szerint "Az Ascot-tanulmány nagy hatással lesz azokra az alapvető iránymutatásokra, melyeket a NICE-hez hasonló szervezetek tesznek közzé."

"Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy azok a betegek, akik a régebbi gyógyszereket szedik, ugyanolyan hatékony kezelést kapnak, s orvosilag is indokoltnak tűnik, hogy az eddigi szereket fogyasszák ahelyett, hogy hirtelen áttérnének az újakra."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!