Debrecenben is barátunk a fizika

Vágólapra másolva!
2007. március 5-10. között Debrecenben megtartják a XXVIII. Fizikusnapokat. Az érdeklődők előadások mellett rendhagyó fizikaórákon is részt vehetnek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Atommagkutató Intézete (Atomki) rangos fizikai kutatóintézet, mely helyszínt biztosít a XXVIII. Fizikusnapok keretében megtartandó előadásoknak, rendhagyó fizikaóráknak. 2007. március 5-10. között a fizikai modellalkotás kerül középpontba. Március 5-én Tőkési Károly tudományos főmunkatárs A méréstől a törvényszerűségig címmel tart előadást arról, hogyan születnek meg a változtathatatlannak gondolt fizikai törvényeink. Másnap, március 6-án Fülöp Zsolt tudományos tanácsadó Állatkerti séta fizikus szemmel címen tartja meg sokat ígérő beszámolóját. Március 7-én Pálinkás József professzor a fizika legszebb modelljeivel ismerteti meg hallgatóságát. Végül március 8-án Bíró Tamás tudományos tanácsadó a civilizációk növekedésének egy modelljéről fog beszélni. Az előadások mindennap délután 4 órakor kezdődnek az Atomki előadótermében (Debrecen, Poroszlay út 6/a)

Az Atomki az előadások mellett más, izgalmas programokkal is készül az eseményre. Március 8-án nyílt napot tart az intézet (Takács Sándornál lehet előzetesen jelentkezni az stakacs@atomki.hu mailcímen). Március 9-én az Atomki által korábban meghirdetett, középiskolás magfizikai vetélkedő döntőjét rendezik meg az intézet előadótermében. Március 10-én, szombaton délelőtt a diákok mellett a nagyközönség is örvendhet: az Atomki munkatársai látványos fizikai kísérletekkel szórakoztatják és tanítják majd az érdeklődőket.

Rendhagyó fizikaórákra is invitálják a szervezők az érdeklődőket: március 5-8-a között az Atomki falai között debreceni középiskolák fizikatanárai tartanak majd előadásokat. Rövid ízelítő a gazdag témakínálatból: radon földben, vízben, levegőben; radioaktivitás; sugárveszély; mofetta a Mátrában; infra- és ultrahangok...

A programokról további információk az Atomki honlapján érhetőek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről