A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A sakk az egyedüli játék, amelyben nem lehet csalni

Vágólapra másolva!
Beszélgetés Jovánovics György szobrászművésszel, a 2007. március 23-án a Műcsarnokban nyíló Kempelen-kiállítás avantgárd installációjának alkotójával.
Vágólapra másolva!
Jovánovics György: L. W. J. Gy.-vel sakkozik
Jovánovics György: L. W. J. Gy.-vel sakkozik
A Műcsarnokban március 23-án nyíló Kempelen-kiállítás egyik attrakciójának ígérkezik a nagy hátsó apszisban az az installáció, amelyben ismét látható lesz Jovánovics György két, a legendás 70-es évekből származó és immár a magyar avantgárd klasszikusai közé számító főműve - valamint két új, az egykori gondolatot továbbgörgető mai munkája is. Valamennyi közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik Kempelen zsenijéhez és a sakkhoz, amelyről a Mindentudás Egyetemén március 12-én Kállai Gábor tart előadást. Ebből az alkalomból kértünk interjút a Kossuth-díjas szobrászművésztől.

A Műcsarnokban több művedet is látni lehet majd - ezek különálló művek, vagy inkább egyetlen installációról van szó?
- Az biztos, hogy mint életművem minden darabja, mindegyik szervesen összefügg a többivel. Látni lehet majd, mégpedig - mivel a teremsor főtengelyében fog állni - egyből a bejáratnál, távolról Liza-szobrom rekonstrukcióját, ami voltaképp egy gipszből összeállított, felöltöztetett női bábu egy asztallal, s amely először 1980 januárjában három napig volt látható a Francia Intézetben, de aztán darabjai elkallódtak és csak a legutóbbi, a Ludwig Múzeumban 2004-ben rendezett retrospektív kiállításomra szedtük újra össze. Ebben a műben megelőző privát életem és művészi pályám nagyon sok mozzanata összegződött. Az egyik a mostani kiállításon is látható Liza Wiathruck - HOLOS GRAPHOS c. képregényem, voltaképp egy 1976-ban készült 60 darabból álló fotósorozat, amelyet a saját címadó szövegem és Erdély Miklósé (Önlehallgatás) kereteznek, s amelynek főszereplője a szobrásznő Nicoletti Mariann arcáról készített gipszmaszkom.

Jovánovics György, szobrászművész

Jovánovics György szobrászművész



Ez az ötlet Kempelen sakkautomatájától eredeztethető, amiről már korábban olvastam. Különösen az ragadott meg benne, hogy Kempelen "láthatatlanná tette" az élő játékost a dobozban. Ezt ugyanis már akkor is a művészet fantasztikus definíciójának találtam: hogy a művészet olyasmit mutat meg, ami valójában nincs ott, ami viszont ott van, azt elrejti, láthatatlanná teszi. Erdély Miklós később fejtette meg, hogy legyőzhetetlen bábum női mivolta is a sakkra rímel, amelyben a királynő a legerősebb bábu.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!