A Kadhafi-rezsim teljes bukásáig folytatják a harcot a szövetségesek - hírek percről percre

Események

Líbiai felkelők, harcok tripoli közelében, a lázadók jelentős katonai sikereket értek el Kadhafi erőivel szemben, Újraindulhat az olajtermelés
Vágólapra másolva!
Tripoliban kedden meglepetésre megjelent a líbiai vezető fia, az utódjának tekintett Szeif al-Iszlám, akiről korábban a lázadók azt állították, hogy elfogták. Állítólag kiszabadult Kadhafi másik fia is. Kora este a helyszíni tudósítók jelentése szerint a lázadók elfoglalták Moammer Kadhafi tripoli főhadiszállását, feltehetőleg Kadhafi még Tripoliban van. Kiderült, a magyar Külügyminisztérium már tavasszal megbízottat küldött Bengáziba, akin keresztül hónapok óta kapcsolatot tart fenn a lázadókkal.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
10:50
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Fia szerint épségben van Moammer Kadhafi

Meglepetésre éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában keddre virradóra Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberisség elleni bűncselekményekkel vádolt Kadhafi fiút. Szeif al-Iszlám szerint apja épségben van. A NATO harci gépei keddre virradóra is bombázták Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tripoli rezidenciáját - jelentette az al-Arabíja arab hírtévé a kormányellenes lázadókra hivatkozva.

Az amerikai külügyminisztérium mindeközben közölte, hogy Kadhafi környezete egészen a Tripoli elleni ellenzéki offenzíva megindításáig tárgyalni próbált az Egyesült Államokkal. Moammer Kadhafi holléte egyelőre ismeretlen.

10:57
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tripolitól nyugatra csaptak össze a lázadók Kadhafi katonáival

Heves összecsapások vannak a líbiai fővárostól nyugatra a lázadók és Kadhafi csapatai között. A lázadók szerint Tripolitól 80 kilométernyire, el-Udzseilat városban robbantak ki harcok. A településen nem sokkal korábban Kadhafi mellett tüntettek.

11:10
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Bengázit összezavarta a Kadhafi fiú felbukkanása

A BBC brit közszolgálati médium Bengáziban lévő tudósítója szerint az embereket összezavarták a hírek Kadhafi fiának visszatéréséről, ezért a lázadók központjának számító városban az ünneplésbe aggodalom is vegyül. A London School of Economics professzora, Fawas Gerges szerint Szeif al-Iszlám megjelenése azért fontos mozzanat, mert Líbiában őt tekintik apja utódjának, és neki megvan a hatalma, hogy a felkelők ellen mozgósítson.

11:35
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Irán gratulált a líbiai népnek

Az iráni külügyminisztérium gratulált a líbiai népnek a győzelemhez, és reményét fejezte ki, hogy a líbiaiak maguk dönthetnek majd a jövőjükről. A külügyminisztérium közleménye figyelmeztette a líbiaiakat, ne engedje, hogy a külföldi hatalmak beavatkozzanak a belügyeikbe. A Financial Times című gazdasági lap szerint ugyanakkor a nemzetközi közösségnek készen kell állnia arra, hogy csapatokat küldjön Líbiába az átmenet idejére.

11:50
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Evakuálják a külföldieket Tripoliból

A Nemzetközi Migrációs Szervezet több száz külföldit készül evakuálni Tripoliból. A felkelőket és a Kadhafihoz hű erőket is felszólította, hogy tegyék lehetővé az emberek biztonságos távozását.

12:23
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai főváros nagy része a felkelőké

A Dohában működő ellenzéki Libya TV szerint Tripoli csaknem háromnegyede a felkelők kezén van. A NATO szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy nehéz megmondani, pontosan milyen területeket ellenőriznek még a Kadhafihoz hű erők. Roland Lavoie ezredes szerint azonban az már most világos, hogy a líbiai vezető rezsimje elveszítette Tripolit.

12:45
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kína megtartaná gazdasági kapcsolatait Líbiával

Közös érdeknek nevezte a kínai-líbiai gazdasági kapcsolatok fenntartását Ven Csung-liang, a kínai kereskedelmi minisztérium külkereskedelmi osztályának vezetőhelyettese Pekingben. Hétfőn a líbiai felkelők által irányított olajvállalat, az AGOCO egyik vezető beosztású alkalmazottja úgy nyilatkozott, hogy az orosz és kínai vállalatok elveszíthetik szerződéseiket, miután országaik korábban nem voltak hajlandóak támogatásukról biztosítani a Kadhafi-ellenes erőket.

Kína jelezte, hogy tiszteletben tartja a líbiai emberek akaratát, a líbiai felkelők pedig arról biztosították Kínát, hogy teljesítik az érvényben lévő szerződéseket, és kérték, hogy az ázsiai ország vegyen részt Líbia újjáépítésében. Kína mintegy ötven különböző projektben működik közre Líbiában, 18,8 milliárd dollár összértékben. A felkelés kitörése előtt Líbia olajkitermelésének három százalékát szállította az ázsiai országnak.

12:50
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi fia Tripoli utcáin - videó

A Moammer Kadhafi utódjának tekintett Szeif al-Iszlám Kadhafi éljenzők gyűrűjében adott hírt arról, hogy apja épségben van.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hcHHsOhKPPKdNM9q

13:06
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Ismét van áram Tripoliban

Helyreállt az áramszolgáltatás a líbiai fővárosban. A líbiai ellenzéki televízió közben arra figyelmeztet, hogy kevés az orvos és a gyógyszer. A szomszédos Tunéziába menekült líbiai fiatalokat pedig arra kérik a lázadók, hogy térjenek vissza, mert Tripolinak szüksége van rájuk.

13:50
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia példát mutathat, de szüksége lesz a külföldi segítségre

Egy nárcisztikus vezető csaknem 42 év céltalan, téves uralma után a líbiaiak most megkapják az esélyt, hogy olyan új társadalmat építsenek, amely modell lehet az arab világ számára - írta a Süddeutsche Zeitung. Az már más kérdés, hogy ez tényleg így lesz-e - fűzte hozzá a müncheni újság. Jelenleg ugyanis sem maguk a líbiaiak, sem a nemzetközi közösség nem tudja, mire számíthat a lázadók vezetőitől.

A Die Presse című osztrák lap arra figyelmeztet, hogy Líbiában egyáltalán nincs hagyománya a demokráciának: az ország 42 éven át ki volt téve egy diktátor kénye-kedvének, aki kijátszotta egymás ellen a törzseket. Amint az a Szaddám Huszein utáni Irakban is látható, rendszerint nem a béke, harmónia és szeretet tör ki, amikor az ilyen társadalmak hirtelen szabadok lesznek - írta a bécsi lap. A nyugatnak éppen ezért mindent meg kell tennie, hogy stabilizálja a közbiztonságot és az ellátást Líbiában. Ellenkező esetben a sikertörténetből katasztrófa lehet.

Az El País című spanyol lap azt írja: "Ebben a kényes fázisban senki sem engedhet meg magának hibákat, sem a felkelők vezetése, sem a nemzetközi közösség."

14:06
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Ismét ülésezik a brit nemzetbiztonsági tanács

A brit kormány miniszterei és katonai vezetők a líbiai fejleményekről egyeztetnek. David Cameron miniszterelnök felszólította Kadhafit, hogy minél előbb és feltételek nélkül adja meg magát. A miniszterelnök telefonon egyeztetett Musztafa Abdul-Dzsalíllal, a líbiai lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács elnökével, Nicolas Sarkozy francia elnökkel, Hamad ibn Dzsászim katari kormányfővel és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is. Nagy-Britannia Dubajban is egyeztet az Átmeneti Nemzeti Tanács tagjaival arról, hogyan lehet helyreállítani a biztonságot a Kadhafi-rezsim bukása után. A brit kormány közölte: a Nagy-Britanniában lévő, korábban befagyasztott líbiai vagyonelemeket hamarosan rendelkezésre bocsátják az ország újjáépítéséhez.

14:15
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi másik fia is kiszabadult

Líbia amerikai nagykövete azt mondta, hogy Kadhafi másik fiának, Mohamednek is sikerült kiszabadulnia a lázadók rabságából - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.

14:19
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Egészen közel vannak a felkelők Kadhafi rezidenciájához

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a felkelők ötszáz méterre vannak Moammer Kadhafi rezidenciájától Tripoliban. Az épület közelében több robbanást lehetett hallani.

14:37
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Bahrein is elismerte a líbiai felkelőket

Tunézia után Bahrein is elismerte a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát mint a líbiai nép egyetlen képviselőjét. Az Öböl-menti arab államban idén a kormányerők erőszakkal verték szét az ellenzék tüntetéseit.

15:20
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafinak van egy ajánlata a volt horvát elnök szerint

Moammer Kadhafi hajlandó teljesen visszavonulni a politikai élettől, ha befejeződnek a NATO légicsapásai - mondta Stipe Mesic, a líbiai vezetőhöz közel álló volt horvát elnök Kadhafival folytatott múlt heti beszélgetésére hivatkozva. Mesic hétfőn értesítette az amerikai, a kínai és az orosz nagykövetet az ezredes ajánlatáról. A két politikus régóta jóban van, Mesic még a hetvenes években egy jugoszláv ingatlancéget vezetett, amely líbiai lakásépítésekben is érdekelt volt. A volt horvát elnök március végén bírálta a NATO-légicsapásokat.

15:55
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások Kadhafi rezidenciájánál

A lázadók egyik szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy katonáik megtámadták Tripoli központjában Báb el-Azízíja épületegyüttest, ahol Kadhafi rezidenciája is van. Az al-Arabíja televízió mindeközben arról számolt be, hogy a NATO harci gépei egészen alacsonyan szálltak az épület felett, ahonnan robbanások hallatszottak.

16:13
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Rakétákkal támadták Kadhafi szülővárosából a felkelőket

Három Scud rakétát lőttek ki Líbiában Kadhafi szülővárosa, a Tripolitól keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Szirt környékéről a május óta a felkelők kezén lévő Miszráta felé. A NATO felelőtlennek nevezte a hétfői támadást. A rakéták Miszráta partjainál csapódtak be, lehet, hogy a tengerbe.

16:16
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Külföldi katonai tanácsadók segítették a felkelőket

Oana Lungescu NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy Kadhafi erői jelentősen meggyengültek a felkelők műveletei és az észak-atlanti szövetség öt hónapja tartó légicsapásai óta. Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok volt, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve, és közben belső információkkal látták el a NATO-t. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz.

Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.

17:12
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók Kadhafi rezidenciájánál vannak

A lázadók egyik tisztségviselője a CNN-nek azt mondta, hogy a fegyvereseik körbevették Kadhafi rezidenciáját, és sikerült bejutniuk az egyik kapun. Az Átmeneti Nemzeti Tanács információs minisztere pedig arról tájékoztatott, hogy a NATO eltalált néhány célpontot az épületben.

17:32
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarországnak tavasz óta van embere Bengáziban

A Magyar Külügyminisztérium üdvözölte, hogy az Átmenti Nemzeti Tanács (ÁNT) átvette Líbia vezetését. A magyar kormány az ÁNT-t tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének. A közleményből kiderül, hogy Martonyi János külügyminiszter 2011. márciusi egyiptomi látogatásán találkozott a Tanács külügyi vezetőjével. Ezt követően külügyminiszteri megbízottat küldött Bengáziba, akin keresztül hónapok óta kapcsolatot tart fenn a Külügyminisztérium az ÁNT vezetőivel.

18:41
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi Tripoliban van és harcolni akar, állítja egy orosz tisztségviselő

A Reuters idézett egy orosz tisztségviselőt, aki állítólag beszélt telefonon Kadhafival. Szerinte a líbiai vezető közölte: jól van, és a végsőkig harcolni fog. Az nem derült ki, hogy Kadhafi hol tartózkodik.

Közben az al-Arabíja hírtelevízió arról számolt be, hogy a lázadók betörték az első kaput Kadhafi rezidenciája közelében, Tripoliban, a Báb el-Azízíja épületegyüttesnél.

19:41
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók elfoglalták Kadhafi főhadiszállását

A líbiai lázadók betörtek a Kadhafi főhadiszállásának helyt adó épületegyüttesbe. Az ezredes emberei egy ideig tartották magukat, de utána feladták az ellenállást. A Reuters és az AP helyszíni beszámolója szerint felkelők százai rohantak be az épületek közé. Feltételezések szerint a főhadiszállás alatt több bunker, illetve alagút is lehet, és nem zárható ki, hogy ezekben egyfajta "macska-egér" játszma következik. Azt ugyanis az amerikai védelmi minisztérium szóvivője is úgy gondolja, hogy Kadhafi még mindig Tripoliban van.

19:56
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kitűzték a zászlót

A lázadók televíziójának jelentése szerint a Kadhafi főhadiszállására bejutott lázadók kitűzték zászlójukat az épületre. (BBC)

20:14
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Az egész főhadiszállás a lázadók kezére került

A felkelők elfoglalták a Moammer Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét az AFP francia hírügynökség szerint.

20:24
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Egy Kadhafi szobor fejét rugdosták

Az arab Al-Dzsazíra televízió olyan képeket mutatott, ahol a Kadhafi főhadiszállását elfoglaló tüntetők egy Kadhafi szobor fejét rugdosták a földön - írja a brit Guardian.

21:43
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Másfél milliárd dollárhoz juthatnak a felkelők

Amint a felkelők átveszik a hatalmat Líbiában az Egyesült Államok és Svájc is a rendelkezésükre bocsájtja a Líbia befagyasztott számláin található pénzt. Az AFP amerikai hírügynökség úgy tudja 1,5 milliárd dollárhoz juthat az Átmeneti Nemzeti Tanács.

21:48
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megegyezett Obama és Sarkozy

A francia és az amerikai elnök megállapodott a líbiai katonai műveletek folytatásában - jelentette be a francia Elysée-palota. Nicolas Sarkozy és Barack Obama "hosszú" telefonbeszélgetést folytatott, és a közlemény szerint elégedettségüket fejezték ki "az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek döntő sikerei miatt", és egyetértettek abban, hogy a Kadhafi-rendszer vége "közel van és elkerülhetetlen". A bejelentés szerint a katonai támogatást addig folytatják, amíg "Kadhafi és klánja le nem teszi a fegyvert".

22:46
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Összeül a kairói csoport

Az uniós diplomáciát irányító Catherine Ashton az úgynevezett kairói csoport ülését kezdeményezte a líbiai helyzet tanulmányozására. A kairói csoportot az Európai Unió, az Afrikai Unió, az Arab Liga és regionális szervezetek alkotják. Az ülés pénteken lenne New Yorkban. A francia elnök előzőleg egy párizsi nemzetközi értekezletre tett javaslatot, közeli, de meg nem határozott időpontban.

23:18
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Költözne az Átmeneti Nemzeti Tanács

Miután a felkelők kezére került Tripoli jelentős része az Átmeneti Nemzeti Tanács tervei szerint átteszi a székhelyét Bengáziból Tripoliba - írja a BBC.

00:53
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Chavez kiállt Kadhafi mellett

Hugo Chavez venezuelai elnök azt mondta, hogy csak a "barátja és szövetségese", Moammer Kadhafi által vezetett líbiai kormányt hajlandó elismerni. Chavez azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy tevékenységével szította a tüzet Líbiában.

01:55
augusztus 23, 2011
Vágólapra másolva!

Fosztogatnak a lázadók

Rombolnak és fosztogatnak Kadhafi főhadiszállásán a lázadók. A BBC jelentése szerint megrongálták az épületegyüttes udvarán található emlékművet, és olyan tárgyakat tettek tönkre, amit Kadhafira emlékezteti őket, miközben az értékek egy részét hazavitték. A brit közszolgálati médium tudósítója látott valakit, aki Kadhafi katonai sapkájában sétált az utcán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről