Telefonon beszélt Putyin és Obama - percről percre az ukrán válságról

Események

Összetűztek az oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban
Pro-Russian activists clash with Maidan supporters as they storm the regional government building in Kharkiv on March 1, 2014. Dozens were hurt on March 1, 2014 when a pro-Russia protest in Ukraine's eastern city of Kharkiv turned violent, with demonstrators trying to storm the local government building, an AFP reporter said. Some 20,000 joined the protest against Kiev's new pro-West government after the ouster of Kremlin-backed leader Viktor Yanukovych, and later around 300 launched the assault on the government building. Stones and stun grenades were thrown though it was unclear by whom. AFP PHOTO/ SERGEY BOBOK
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök megkapta a parlament felsőházának jóváhagyását ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Az amerikai elnök korábban arra figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai beavatkozásnak ára lesz. Az ideiglenes ukrán elnök pedig nyílt agressziót emlegetett. A Gazprom közben a kedvezmények megvonásával fenyegette meg Ukrajnát. Továbbra is feszült a helyzet a Krímben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül111 bejegyzés
01:13
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Fontos telefonok zajlottak

A Kremlin honlapja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Munnal is telefonon beszélt szombaton az ukrán válságról. Putyin hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna vagy a Krím-félsziget területén élő orosz ajkú állampolgárokat bántódás éri, országa nem fog habozni a válaszadástól - betartva a nemzetközi jogban előírtakat. Mindkét fél kiemelte, hogy különösen fontos megakadályozni a válság súlyosabbá válását Ukrajnában. Az orosz elnök Francois Hollande francia elnökkel is telefonon cserélt eszmét szombaton, akinek szintén kiemelte, hogy számos orosz állampolgár életét fenyegeti veszély. A két elnök további egyeztetésekben állapodott meg a Kreml honlapján lévő közlemény szerint.

A CNN szerint Barack Obama amerikai elnök szombat délután Putyin mellett Francois Hollande francia elnökkel és Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel is konzultált, akik egyetértettek vele abban, hogy Ukrajna függetlenségét meg kell őrizni.

01:36
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA visszakozik a G8-csúcstól

A Sky News értesülései szerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az ukrajnai események miatt nem képviselteti magát a Szocsiban megrendezendő következő G8-csúcsot előkészítő találkozókon.

01:42
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Szankciókkal sújthatják Putyint

A BBC amerikai tudósítója a Twitteren arról számolt be, hogy információi szerint az Egyesült Államok gazdasági és politikai szankciók bevezetését tervezi a katonai beavatkozás miatt Putyin elnök és kormányzatával szemben.

02:23
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Visszamennének február 21-ig

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombat este megszavazta a zárt ajtók mögött elkezdett ülésen, hogy az nyilvános legyen - így azt a tévék is közvetíthetik -, pedig Oroszország először tiltakozott ez ellen. A nyilvános ülés egy 40 perces szünet után elkezdődött.

Jurij Szergejev ukrán nagykövet közölte: Oroszország elutasította hazája arra vonatkozó javaslatát, hogy tartsanak azonnal kétoldalú konzultációt. Vitalij Csurkin orosz nagykövet erre kijelentette, hogy a kijevi kormánynak "szakítania kell" a radikálisokkal, és figyelmeztetett, hogy a radikálisok akciói "súlyos fejleményekhez vezethetnek, az Oroszországi Föderáció ezt próbálja megakadályozni".Oroszország a krími oroszbarát hatóságok kérésére avatkozott bele a válságba - tette hozzá.

Az orosz diplomata visszautasította Kijev vádjait, és kijelentette: a válság megoldása az lenne, ha visszatérnének a február 21-i, Kijevben Viktor Janukovics államfő és az ukrán ellenzék által aláírt megállapodáshoz, és helyreállítanák a nemzeti egységkormányt.

02:40
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Támadnak az ukránbarát hackerek

Az Anonymous hackercsoport OpUkraine néven indított virtuális hadműveletének Twitter-fiókján az elmúlt néhány órában sorra töltik fel a feltört orosz honlapokról ellopott adatokat. Ezeket ingyenes tárhelyekre feltöltve osztják meg az internet nemzetközi közösségével.

02:57
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A hadsereg mozgósításáról pletykálnak

A Twitteren és internetes fórumokon, de ukrán hírportálokon is megjelentek magyar idő szerint vasárnap éjjel 1 óra után olyan hírek, amelyek szerint reggel 8-kor mozgósítják az ukrán hadsereget az ország teljes területén. Az erről szóló bejegyzést Andrij Parubij, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára küldte ki a Facebookjára. Az információt hivatalosan még sehol sem erősítették meg. Ugyanakkor szombat este Olekszandr Turcsinov, az ország ideiglenes elnöke riadókészültségbe helyezte a hadsereget.

03:03
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Kanada hazahívja moszkvai nagykövetét

A Reuters hírügynökség szerint Kanada hazahívja moszkvai nagykövetét "az ukrán helyzetről való konzultáció" céljából. Az ország miniszterelnöke, Stephen Harpter szombaton bejelentette, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan felfüggeszti a világ gazdaságilag legfejlettebb országainak együttműködési fórumán, a Szocsiban megrendezendő G8-csúcson való részvétel előkészületeit.

04:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz katonák a térfigyelő kamerán

Videofelvétel, amelyen állítólag az látható, amint orosz katonák megszállnak két krími épületet. Az egyik a szimferopoli repülőtér, a másik a Legfelsőbb Tanács épülete a Krím-félszigeten. A második felvételnél láthatóan berobbantják az az ajtót. A felvétel hitelességét nehéz leellenőrizni.

05:04
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Szavakig jutottak az ENSZ-BT-ben

Ukrajna az orosz "agresszió" megállítását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától a BT szombati rendkívüli ülésén, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével. Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet szerint Oroszország elutasította a javaslatukat, hogy tartsanak azonnal kétoldalú konzultációt.

Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet az ENSZ-BT-ben az orosz nagykövetet hallgatja Forrás: AFP/Stan Honda

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette az ülésen, hogy az ukrajnai helyzet "egyre ingatagabb és veszélyesebb". Oroszország ukrajnai akcióival megsérti az ország szuverenitását, és fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot.” "Oroszországnak fel kell hagynia ukrajnai intervenciójával, mert provokatív akcióival könnyen túlfeszítheti a húrt." Arra kérte Moszkvát, hogy közvetlenül tárgyaljon az ukrán vezetéssel, és azt javasolta, hogy azonnal küldjenek Ukrajnába nemzetközi megfigyelőket, akik segíthetnének a válság súlyosbodásának megelőzésében. Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket.

A rendkívüli ülést kezdeményező Mark Lyall brit nagykövet közölte: az ülés célja kideríteni, hogy Oroszország "milyen alapon szállta meg a stratégiailag fontos Krím félszigetet". Miután az ülés befejeződött anélkül, hogy a BT tett volna bármilyen lépést az ukrajnai válság ügyében, Lyall újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Nem igazolható az a katonai tevékenység, amelyet Oroszország az utóbbi 48 órában végzett".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ülés idején közleményt adott ki, és ebben követelte Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének maradéktalan tiszteletben tartását, valamint "a nyugalom helyreállítását és közvetlen párbeszédet minden érintett fél között".

06:57
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry is figyelmezteti Moszkvát

John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette Moszkvát, hogy az orosz alakulatok ukrajnai bevetése veszélyezteti a térségben a békét és a biztonságot, és "súlyos" hatása lehet az orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatokra. "Ha Oroszország nem hoz sürgős és konkrét intézkedéseket a feszültség csökkentése érdekében, akkor súlyos lesz a hatás, amely az orosz-amerikai kapcsolatokat  és Oroszország nemzetközi helyzetét éri" - írta John Kerry közleményében.

07:07
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Gyengék az ukránok

Az ukrán hadsereg csak nagyon gyenge erőkkel van jelen a Krím-félszigeten, ami mostanra gyakorlatilag orosz ellenőrzés alá került – írja a New York Times. Mintegy 3500 ukrán katona van a térségben, akik tüzérséggel és könnyű fegyverzettel vannak felszerelve, de tankjaik például egyáltalán nincsenek – mondta a lapnak egy orosz katonai szakértő. Egy magas rangú NATO-tisztviselőtől pedig azt tudta meg a lap, hogy Ukrajna egyébként is kisméretű haditengerészeti flottáját körbezárták a térségben tartózkodó orosz hadihajók.

07:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Amikor Putyin galamb volt

„A katonai erő más országban való használatát a hatályos nemzetközi jogszabályok szerint csak az ENSZ rendelheti el. Ezt mondja a nemzetközi jog” Vajon ki mondta ezt? Vlagyimir Putyin még 2003-ban, amikor így tiltakozott az iraki háború ellen. Ez és más hasonló nyilatkozatok a Buzzfeed gyűjtésében.

08:10
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Válaszcsapás az orosz tinédzsereknek

A New Republic amerikai lap szerint van egy elég hatásos fegyver Putyinnal szemben. Szerintük ha az Európai Unió utazási tilalmat vezetne be az orosz állampolgárokkal szemben, akkor a szívesen utazgató orosz tinédzserek (legalábbis azok, akik megengedhetik maguknak) nyűgösködése elgondolkodtatná a szüleiket. És persze az sem ártana, hogy az uniós országok befagyasztanák a gazdag oroszok bankszámláit. Más kérdés, hogy az EU rászánná-e magát ilyen viszonylag drasztikus lépésekre, miután épp Oroszország a legfőbb kereskedelmi partnere, és onnan érkezik az EU-ban felhasznált energia egy jelentős része is – ismeri el a lap.

09:20
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Egy oldalon az ukrán és az amerikai elnök

"Mély aggodalommal töltenek el most bennünket az Oroszországi Föderációnak Ukrajna belsejében végrehajtott katonai csapatmozgásairól szóló jelentések" - jelentette ki Barack Obama a Fehér Házban, miutűn orosznak tűnő repülők, páncélos járművek és fegyveresek lepték el a Krímet pénteken. Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőző helyzetnek megfelelő forgatókönyv szerint jár el.

09:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Obama odaszólt

Az amerikai elnök a Fehér Házban elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnában kibontakozó eseményekkel kapcsolatban mindig is egyértelműen azon az elven volt: az ukrán nép "megérdemeli, hogy esélye legyen saját sorsának meghatározására". Aggodalmát fejezte ki pénteken az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak "ára lesz". "Oroszországnak történelmi kapcsolatai vannak Ukrajnával, beleértve a kulturális és a gazdasági kötődéseket, és katonai létesítménye is van a Krímben, de Ukrajna szuverenitásának és területi épségének bármilyen megsértése nagyon destabilizáló hatású lenne, ami nem áll érdekében Ukrajnának, Oroszországnak vagy Európának" - mondta Obama.

09:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Kihagyhatják a G8-as csúcsot

Elképzelhető, hogy Obama elnök és az európai vezetők fontolóra veszik: nem vesznek részt a G8 országcsoport Szocsiban megrendezendő csúcstalálkozóján - közölte pénteken újságírókkal egy magas rangú amerikai hivatalos személy. A nevének mellőzését kérő illetékes kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat európai szövetségesivel arról, hogy milyen árat fizettessenek meg Oroszországgal egy ukrajnai intervenció esetén. A tisztségviselő szerint az amerikai ellenlépések közé tartozhat a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Moszkva által szorgalmazott elmélyítésének elutasítása is. Egy védelmi ügyekért felelős, ugyancsak név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint Oroszország "több száz" katonát vezényelt a Krím-félszigetre.

09:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az új krími kormányfő Putyinban bízik

A Krím csütörtökön megválasztott oroszpárti miniszterelnöke „a polgárok életéért és biztonságáért viselt felelőssége” tudatában Vlagyimir Putyinhoz fordult támogatásért. Szergej Akszenyov közölte, hogy szombaton átmenetileg átvette a hadsereg, a rendőrség és a belügyi szolgálatok parancsnokságát a Krímben az autonóm. A krími kormányfő azt kérte, hogy a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat és a határőrség azon tisztjei, akik nem akarnak engedelmeskedni, távozzanak posztjukról.

10:00
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgalmas volt az éjszaka

Azonosítatlan egyenruhát viselő fegyveresek egy másik repülőteret is megszálltak a Krím félszigeten – írja a BBC. Az ukrán médiajelentések szerint 13 orosz katonai repülőgép csaknem kétezer katonával egy Szimferopol melletti katonai bázison landolt. A jelentést ugyanakkor még nem erősítették meg. Orosz péncélozott járműveket és helikoptereket láttak Szimferopol és Szevasztopol környékén is.

10:10
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukrán ENSZ-nagykövet bízik az erejében

Jurij Szergejev megvádolta Oroszországot, hogy törvényellenesen vezényelt katonai repülőgépeket és harci helikoptereket hazája területére, de kijelentette, hogy Ukrajna elég erős önmaga megvédéséhez.

10:20
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Mire képes a közvetítés?

A Biztonsági Tanács zárt ülésén Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet Power egy független és nemzetközi közvetítő missziónak a Krímbe küldését javasolta, azonnali hatállyal. Ennek a missziónak el kell kezdenie a feszültség csökkentését, és meg kell teremtenie a békés és eredményes politikai párbeszéd lehetőségét minden ukrajnai fél között". Arra a kérdésre, hogy szerinte kikből állhatna össze egy ilyen misszió, ő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ukrajnai különmegbízottját, Robert Serryt említette.

10:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Szó sincs agresszióról

Vitalij Csurkin orosz nagykövet nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy bármilyen orosz csapatmozgás történt volna a Krímben, de közölte, hogy ha van ilyen, akkor az összhangban áll az Ukrajnával érvényben lévő szerződésekkel, hiszen orosz katonai létesítmények vannak a félszigeten. Szó nincs agresszióról. A közvetítői misszióval kapcsolatban azt mondta, hogy Moszkva "elvből nem fogadja el a kívülről erőltetett közvetítést".

10:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszország segít

Oroszország nem hagyja figyelmen kívül a kérést - reagált Vlagyimir Putyin elnöki adminisztrációjának egyik munkatársa arra, hogy a Krím új miniszterelnöke Moszkvától kért segítséget a béke megőrzésére.

11:03
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A BT csak tárgyal

Várható volt, hogy a BT nem tesz semmilyen hivatalos lépést az ukrán válság ügyében. Oroszországnak a négy másik állandó taghoz hasonlóan vétójoga van a testületben. Raimonda Murmokaite litván nagykövet, a BT soros elnöke a pénteki ülés után azt mondta: "többen támogatták Ukrajna egységét, területi integritását és szuverenitását". A tagországok egyetértettek abban, hogy az ukrajnai politikai szereplőknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és arra buzdítják őket, hogy párbeszéd útján oldják meg a válságot.

11:05
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Riadókészültség az ukrán haderőnél

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország nemrég további hatezer katonát vezényelt Ukrajna területére. Ihor Tenjuh erre válaszul riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál. Az ukrán kormány az elmúlt napokban azzal vádolta Oroszországot, hogy katonákat vezényel a Krím félszigetre, ahol Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta. A bázis területét Moszkva egy 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra. Oroszország álláspontja az, hogy nem sértette meg az Ukrajnával kötött megállapodást.

11:17
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A válságot az oroszok okozzák

Az ukrán kormányfő felszólította Moszkvát, hogy vonja ki odavezényelt csapatait a Krím félszigetről. Arszenyij Jacenyuk hangsúlyozta, hogy a a válságot az illetéktelen orosz jelenlét okozza az Ukrajnához tartozó autonóm területen. A Reuters hírügynökség szerint Jacenyuk az ukrán kormány ülése előtt nyilatkozott, és megismételte, hogy nem hagyják magukat belerántani egy katonai konfliktusba.

11:31
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi azonnal reagál

A súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak most újabb veszélyekkel kell szembenézniük, de mi nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk – mondta Martonyi János külügyminiszter Ungváron. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy négy éve, a kormány megalakulásakor a maga részéről a nemzetpolitika lényegét a „Ne bántsd a magyart!” jelszóval határozta meg, ami szerinte most különösen időszerű. Kárpátalján a magyarok a jelenleg egyszerre félnek és remélnek – fogalmazott, emlékeztetve, hogy az anyaország igen nagy tisztelettel tekint erre a közösségre, amely a legnehezebb helyzetben van.

11:40
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs telefonos kapcsolat

Megszűnt az internetes- és a telefonkapcsolat a Krím félsziget és Ukrajna többi része között, miután ismeretlenek elfoglalták az Ukrtelecom több irodáját, és megrongálták a cég több kábelét.

11:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Akció a belügyminisztériumnál

Az orosz külügyminisztérium szerint kijevi ismeretlen fegyveresek az éjszaka megpróbálták elfoglalni a krími belügyminisztériumot, és a támadásnak több sérültje van. Az akciót a közlemény szerint a védelmi erők határozott fellépésének köszönhetően tudták csak meghiúsítani. 

12:05
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre több az ellenőrző pont

Fegyveresek egy ellenőrző pontnál a Krím félszigeten Forrás: AFP/Viktor Drachev

12:11
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A Gazprom benyújtja a számlát

Adósságainak törlesztésére szólította fel Ukrajnát szombaton a Gazprom orosz gázipari óriás, amelynek szóvivője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van. Amennyiben Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, Moszkva a továbbiakban nem tud kedvezményt adni az orosz gázszállítmányokra - hangsúlyozta a vállalat szóvivője.

Oroszország azt követően biztosított kedvezményt Ukrajnának, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz ára ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkent a Kijevnek 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról.

12:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Obama figyelmeztet

12:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Varsó is figyelmeztet

Ukrajna területi egységének tiszteletben tartására és a Krím félszigeti "provokációk" haladéktalan beszüntetésére szólított fel a lengyel kormány. A varsói külügyminisztérium szombati, kemény hangú állásfoglalásában hangsúlyozta: Lengyelország követeli, hogy szüntessenek be minden fajta provokatív jellegű csapatmozgást a Krím félszigeten. A minisztérium figyelmeztetett arra, hogy bármilyen katonai döntés, amelyet az elkövetkező napokban hozhatnak, jóvátehetetlen következményekkel járhat a nemzetközi helyzetre. Az Iránban tartózkodó Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az ukrajnai válság miatt lerövidíti iráni útját és hazautazik Varsóba.

13:10
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Önvédelem Kijevben

Kijevben a Majdan önvédelmi csoportjának a tagjai járőröznek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

13:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarabb szavaznak az autonómiáról

Március 30-án tartják meg a Krími Autonóm Köztársaság jövőbeni státusáról és jogköreinek kibővítéséről eredetileg május 25-re kiírt népszavazást – a Krím oroszpárti miniszterelnökének, Szerhij Akszenovnak a szóvivője. A krími parlament csütörtökön döntött arról, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással azonos napon referendumot tart a terület nagyobb autonómiájáról. A szavazólapon korábbi jelentések szerint mindössze egyetlen kérdés szerepel majd: "Támogatja-e Ön, hogy a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon Ukrajnán belül?".

13:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszok egy rakétabázisnál

Orosz erők megpróbálják ellenőrzésük alá vonni egy légvédelmi rakétaegység parancsnoki központját a dél-ukrajnai Krím-félszigeten - jelentette az Interfax hírügynökség egy ukrán katonai forrásra hivatkozva. A jelentés szerint helyi idő szerint dél körül mintegy húsz katona hatolt be a támaszpontra a félsziget nyugati részén, Jevpatorija térségében, és megpróbálták elfoglalni azt. A hírügynökség harcokról vagy áldozatokról nem tesz említést, és azt írja, alkudozás folyik a felek között.

13:53
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszok őrzik a krími objektumokat

A Krím fontos objektumainak védelmébe a félsziget kormánya bevonja az orosz Fekete-tengeri Flotta katonáit - közölte az autonóm terület oroszbarát miniszterelnöke. Szerhij Akszenov a krími kormány ülését megnyitva úgy tájékoztatott, hogy együttműködést alakítottak ki a Fekete-tengeri Flottával a létfontosságú létesítmények védelme érdekében. A miniszterelnök azt mondta, hogy a Krímben a biztonsági szolgálat, a belügyminisztérium és a főügyészség működik, és a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.

13:55
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A McDonald's-ban legalább van wi-fi

A Guardian helyszínen lévő tudósítója szerint bár a Szevasztopolt Szimferopollal összekötő uton sok az ellenrőző pont, nem érezhető nagy feszültség, az emberek el vannak foglalva a saját dolgukkal. A McDonald’s-ban gond nélkül tudja használni a wi-fit.

14:20
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz zászló Donyeckben

Felhúzták oroszbarát tüntetők az orosz zászlót az ukrán lobogó helyére a kelet-ukrajnai Donyecki megyei adminisztráció épületén, miután megrohamozták azt, de nem tudtak bejutni - írta a lenta.ru híroldal helyi forrásokra hivatkozva.

14:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Baj van Szevasztopolnál

A kijevi Unian hírügynökség szerint az ukrán határőrség azt jelentette, hogy mintegy 300 katona próbálja meg elfoglalni a szevasztopoli tengerészeti bázisokat. Ukrán hajókat parancsoltak a helyszínre.

14:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Donyeck és Harkov is feszült

A Guardian különböző orosz és ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a válság a Krím félszigetről Ukrajna már térségeire is átterjedt. Jelentések szerint oroszbarát tüntetők megpróbálták elfoglalni a helyi önkormányzati épületeket Donyeckben és Harkivban.

14:32
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Tízezrek tüntetnek Donyeckben

Több mint tízezer ember tüntet az új kijevi kormány ellen a kelet-ukrajnai Donyeckben, a leváltott Viktor Janukovics elnök fellegvárában, orosz nemzeti zászlókat lobogtatva. "Oroszország, Oroszország" - skandálták a tüntetők, a rögtönzött emelvényre felhívott szónokok pedig kijelentették, hogy támogatják a Krím törekvését az Oroszországhoz való csatlakozásra". A helyszínen szórólapokat osztanak, amelyek a kijevi hatalommal szembeni engedetlenségre szólítanak. Az egyik 40 év körüli tüntető az AFP-nek kijelentette, fel vannak háborodva a Kijevben történt eseményeken. "Nem hagyjuk, hogy nacionalisták tegyék be lábukat a városunkba."

14:33
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek az oroszok?

Az orosz parlament felsőházának elnöke kijelentette: nem zárja ki, hogy Oroszország csapatokat küld a Krímbe.

14:46
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz egyenruha, azonosító nélkül

Az orosz hadiflotta katonáinak nagyobb csoportja jelent meg az Ukrajnát Oroszországtól elválasztó Kercsi-szoros kompátkelőjénél ukrán oldalon - közölte honlapján az ukrán határőrség. Az orosz katonák a "Krím-Kaukázus" elnevezésű határátkelő szolgálati területén gyülekeznek. Az Ukrinform hírügynökség szerint az orosz haditengerészek szombatra virradó éjjel teherautókon érkeztek a kompátkelőhöz, amely a Krímet Oroszország Krasznodari területével köti össze. "Kétszáz emberről van szó, géppisztolyokkal és könnyű géppuskákkal vannak felszerelkezve, azonosítani nem hajlandóak magukat. Kétséget kizáróan orosz egyenruhában vannak, azonosító jelet azonban nem viselnek" - mondta el egy kercsi forrás. A Kercsi-szoros orosz oldalán egyelőre nem tapasztalható csapatösszevonás.

15:00
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Védje meg az önkénytől!

Szergej Nariskin, az alsóház elnöke az Interfax hírügynökség jelentése szerint kijelentette: az állami duma azt kéri az elnöktől, hogy használjon fel minden lehetőséget a lakosságnak az önkénytől és az erőszaktól való megvédése érdekében. Nem sokkal később Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott: nem zárhatja ki, hogy Oroszország korlátozott létszámú katonai erőt küld a Krím-félszigetre az orosz Fekete-tengeri Flotta, valamint az ott élő oroszok védelmére. A felsőház elnöke nem utalt arra, hogy ezzel kapcsolatban született-e már bármilyen döntés. Hozzátette ugyanakkor: a csapatküldés lehetséges annak nyomán, hogy a Krími Autonóm Köztársaság új miniszterelnöke segítséget kért Vlagyimir Putyin orosz államfőtől.

15:09
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Fizethettek a tüntetőknek

A Guardian szerint nehéz megállapítani, hogy pontosan mi történt Ukrajna keleti részén, Donyeckben és Harkivban. A több tízezres tüntetésekről szóló hírek mellett ugyanis több olyan kép is megjelent, amelyen üresek a terek. Állatólag azért, mert a tüntetőket lefizették, és csak délután kettőig szólt a megbízásuk.

15:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Nem állnak szóba egymással

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország nem hajlandó tárgyalni vele. A Reuters szerint ez nagyon aggasztja az ukrán külügyminisztert, Andrij Descsitszját.

15:29
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Sebesültek Harkivban

Az Unian hírügynökség szerint tucatnyian megsérültek Harkivban, miután egy autó a tüntetők közé hajtott. Ők éppen az oroszbarát tüntetések ellen tiltakoztak a kormányzati épület mellett.

15:31
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Sok egyenruhás Szimferopolban

Sok egyenruhás Szimferopolban Forrás: MTI/EPA/Maxim Shipenkov

15:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Megsértették az alkotmányt

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök rendeletben nevezte  törvénytelennek a Krími Autonóm Köztársaság új miniszterelnökének, Szerhij Akszenovnak a kinevezését. Akszenovot csütörtökön nevezték ki a köztársaság új miniszterelnökévé azt követően, hogy oroszbarát fegyveresek elfoglalták a regionális parlamentet. Rendeletében az ukrán államfő azt hangoztatta, hogy a krími kormányfő kinevezése megsértette az ukrán alkotmányt. Ezzel egy időben az ukrán külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a krími csapatmozgásokkal kapcsolatos értesülések miatt.

16:05
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin küldi a csapatokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Korábban az ukrán védelmi miniszter kijelentette, hogy Moszkva már saknem hatezer katonát küldött a Krím-félszigetre.

16:14
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Harckészültségben a hajók

A dél-krími Feodoszija kereskedelmi kikötőjébe érkezett meg a Zubr orosz deszant hajó, amely nem tartozik a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta kötelékébe. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a légpárnás hajó azonosító jelzések nélkül érkezett a kikötőbe. Újságírók Feodoszijában azt is elmondták, hogy hackerek megbénították az összes helyi hírportált, így azok nem elérhetők. Beszámolójuk szerint kiiktatták az összes webkamerát, amelyek korábban a város és a kikötő különböző pontjait mutatták. A Zubr partraszálló hajó tengerészgyalogosok és páncélos technika szállítására egyaránt alkalmas. Az Ukrainszka Pravda emlékeztetett arra, hogy pénteken Ukrajna légterét megsértette nyolc Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép és tíz helikopter. Az ukrán határőrség közben közölte, hogy az ország tengeri védelmét ellátó hajók az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre.

16:23
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin az alkotmányra hivatkozik

Putyin egyebek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárok életét érő fenyegetésre hivatkozott. Az elnök az orosz alkotmány 102. cikkelyét említette a fegyveres beavatkozás alapjául - tájékoztatott az elnöki hivatal sajtószolgálata. Előzőleg az orosz Szövetségi Tanács (a felsőház) azzal a kéréssel fordult az államfőhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében.

16:35
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Elesett egy támaszpont

Orosz fegyveresek próbálták ellenőrzésük alá vonni a Krím félszigeti Balaklavában az ukrán haditengerészeti alakulatok egyik határőrposztját. Az ukrán határőrség szerint A közép-európai idő szerint délben kezdődő akcióban mintegy 300, állig felfegyverzett rohamosztagos vett részt, akik tíz katonai járművel érkeztek a félsziget nyugati szarván (Szevasztopoltól délre), a Balaklavai-öbölnél fekvő településre. Az ukrán támaszponthoz vonuló alakulat parancsnoka közölte az ukrán féllel, hogy az orosz védelmi minisztérium parancsa alapján kell ellenőrzése alá vonnia az ukrán egységet. Az ukrán határőrség közben közölte: rendkívüli intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy az orosz egységek ne foglalhassák el az ország tengeri védelmét ellátó alakulatok támaszpontjait és hajózó egységeit. Egy másik közlemény szerint az ukrán tengeri védelem egységei az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre.

16:42
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Lelkes tüntetők Donyeckben

Az oroszbarát tüntetők is mindent bevetettek Donyeckben Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

16:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülés az orosz parlamentben

Megkezdte a rendkívüli ülését Moszkvában az orosz parlament felsőháza. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban a felsőház jóváhagyását kérte ahhoz ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

16:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Támogatják Putyin kérését

Egyhangúlag támogatta az orosz parlament felső háza Vlagyimir Putyin kérését, így, ha megszavazzák, bevethetik a hadsereget az oroszok és az orosz érdekek védelmében, ráadásul Ukrajna egész területén. 

17:13
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A NATO hétfőn tanácskozik

A Kiev Post szerint a NATO március 3-án, azaz hétfőn fog tanácskozni az ukrán helyzetről.

17:16
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Megvan a jóváhagyás

A CNN jelentése szerint az orosz felsőház megadta a jóváhagyást Putyin kérésére. A szavazás egyhangú volt.

17:27
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi aggódik

Nagyon nagy aggodalommal figyeljük a Krím felszigettel kapcsolatos fejleményeket, és meg fogjuk hozni a szükséges intézkedéseket - reagált a kárpátaljai látogatáson tartózkodó Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon arra hírre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a orosz parlament felsőházának jóváhagyását kérte fegyveres erő alkalmazásához Ukrajnában. Martonyi hozzátette: nem kell azonnali következtetéseket levonnunk az üggyel kapcsolatba, de minden szükséges intézkedést meg kell hoznunk.

17:29
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az operatív törzs értékel

Az ukrán helyzettel kapcsolatos magyarországi intézkedések összehangolására létrehozott operatív törzs folyamatosan elemzi az információkat, értékeli az eseményeket, és ha a helyzet indokolja, megteszi a szükséges intézkedéseket - közölte Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium szóvivője szombat délután az MTI megkeresésére.

17:51
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Mérgesek az USA-ra

Az orosz szövetségi tanács arra kéri Putyint, hogy hívja haza az ország washingtoni nagykövetét. Más kormányzati szereplők viszont nyugodtabb hangot használnak. Van, aki szerint a katonai felhatalmazás nem jelenti azt, hogy egyből meg is kell indulnia az orosz hadseregnek - írja a Guardian.

17:57
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Kivonják a Krímről az ukrán hadiflottát

Kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg - jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, az ukrán vezérkarra hivatkozva.

18:02
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Harkivban egymásnak estek oroszok és ukránok

Összetűztek az oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban.

Forrás: AFP/Sergey Bobok

18:03
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Összeül az ENSZ BT

Rendkívüli ülést tart szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ukrajnai helyzet megvitatására - közölték diplomaták New Yorkban.

18:06
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház csendben van

A Fehér Ház csendben van. Kiadtak ugyan egy Twitter-bejegyzést háromnegyed órával ezelőtt, de az Obama szokásos heti rádióüzenetéről szólt. A bejegyzés szerint annak témája a munkahelyteremtés és a technológiai beruházások voltak.

18:12
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az uniós miniszterek hétfőn ülnek össze

Rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az ukrajnai helyzet miatt - közölte szombaton egy név nélküli nyilatkozó brüsszeli diplomáciai forrás.

18:15
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy Putyin azonnal támad

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

18:19
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Klicskó mozgósítaná a hadsereget

Vitalij Klicsko egykori bokszoló, az ukrán Ütés nevű párt vezetője felszólította az ukrán parlamentet, hogy mozgósítsa a hadsereget. „A parlamentnek fel kell kérnie a vezérkari főnököt, hogy hirdessen ki nemzeti szintű mozgósítást válaszul az Ukrajna ellen zajló orosz agresszióra” – idézi Klicskót a BBC.

18:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Úgy kezdődik, mint Afganisztán ellen

Az orosz parlament felsőházának szóvivője a BBC szerint azt mondta, hogy Oroszország egy „korlátozott kontingnenst” küldhet a Krím félszigetre, válaszul az új krími miniszterelnök segítségkérésére. A BBC szerint ugyanezt a szófordulatot használták a szovjetek Afganisztán lerohanásakkor.

18:28
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Azonosító nélküli katonák Balaklavában

Forrás: AFP/Viktor Drachev

18:28
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Turcsinov: Oroszország nyílt agressziót követ el

Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

18:33
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz tankok Ukrajnában

18:48
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin ujja a ravaszon pihen

A Kreml szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy bevetik-e az orosz hadsereget Ukrajnában – jelentette a Ria Novosti orosz hírügynükség. „Ezt a döntést az elnök hozza meg” – mondta a szóvivő.

18:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszbarát tüntetés Szimferopolban

Forrás: AFP/Genya Savilov

18:54
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Tartsák tiszteletben Ukrajna szuverenitását

Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait - tette közzé a Twitteren szombat délután Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. A dán politikus emellett a feszültség azonnali csökkentésére szólított fel a Krímben, és azt is közölte: a NATO szövetségesek szorosan összehangolják lépéseiket.

18:57
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház óvatosan reagált

Az Egyesült Államok tanulmányozza Oroszország felelősségét abban, hogy esetleg orosz fegyveres erőket vetettek be Ukrajnában – áll a Fehér Ház szombati közleményében. "Figyelemmel kísérjük a helyzetet, konzultálunk partnereinkkel és megvizsgáljuk Oroszország esetleges felelősségét, amelyről tegnap beszélt az Egyesült Államok elnöke" – áll az Interfax-Ukraina hírügynökség által ismertetett közleményben.

Barack Obama amerikai elnök pénteken aggodalmát fejezte ki az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak "ára lesz".

19:16
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadihajók kifutottak

Az ukrán ideiglenes elnök összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását, miután az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén.

Szombaton a teljes ukrán hadiflottát kivonták a Krím félszigetről. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg. Az ukrán határőrség még délelőtt közölte, hogy az ország hadihajóit harckészültségbe helyezték, s ennek keretében kifutnak majd a tengerre. Előzőleg több helyszínről is jelentették, hogy orosz erők megpróbálják a Krímben ellenőrzésük alá vonni az ukrán erők laktanyáit és parancsnoki posztjait.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek az ukrán vezérkarra hivatkozó híre szerint elsőként az ukrán hadiflotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij őrnaszád futott ki Szevasztopolból, amely az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is. Ugyanilyen parancsot kapott az ukrán flotta minden Szevasztopolban lévő hajója. Az ukrán vezérkari forrás nem szólt arról, hogy a hajók más konkrét feladatot is kaptak-e.

19:23
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Órák vannak hátra a katasztrófáig

„Szó szerint órák vannak hátra a katasztrófáig” – mondta a krími tatárok vezetője, Refat Chubarov a BBC szerint. Chubarov arra szólította fel az új ukrán kormányt támogató krími tatárokat, hogy maradjanak otthon, és ne szervezzenek ellenálló csoportokat. A tatárok a krími népesség 12 százalékát teszik ki.

19:25
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz útlevelet kaptak a volt ukrán rohamrendőrök

Oroszország szimferopoli főkonzulátusa kiadta az első orosz útleveleket szombaton az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi egység tagjainak. Az első hat berkutosnak Vjacseszlav Szvetlicsnij főkonzul személyesen adta át új orosz okmányukat.

Az orosz külügyi hatóságok rendkívüli gyorsasággal intézkedtek az ügyben. A moszkvai külügyminisztérium pénteken utasította az dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság székhelyén működő főkonzulátusát, hogy sürgősen tegyen meg minden szükséges előkészületet a berkutosok orosz útlevéllel való ellátására. A lépésről a Kommerszant című orosz napilap "Az ukrán Berkut orosz lesz" címmel számolt be.

Arszen Avakov, az új, Nyugat-barát ukrán kormány ügyvivő belügyminisztere szerdán írta alá az utasítást a Berkut feloszlatásáról, tekintettel arra, hogy a különleges rendőri erő tevékeny szerepet játszott a Viktor Janukovics - azóta menesztett - oroszbarát elnök hatalma ellen folytatott kijevi tüntetések elleni megtorló akciókban.

19:29
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Litvánia aggódik az oroszok miatt

Az EUObserver uniós hírportál tájékoztatása szerint Linas Linkevicius litván külügyminiszter konzultációt kezdeményezett a NATO-partnerekkel az Észak-atlanti Szerveződés Szervezetét megalapító washingtoni szerződés 4. cikke alapján. E cikk arról szól, hogy a szövetséges felek konzultációt folytatnak egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik szerződő fél területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO az ukrajnai helyzet alakulásával kapcsolatban eddigi rendre azt hangoztatta, hogy a szövetség abban nem játszik semmilyen közvetlen szerepet. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár azonban ma azt írta, Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait.

19:35
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosszá vált ukrán rohamrendőrök

19:36
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgósítanak az ukrán nacionalisták

Sürgős mozgósításra szólította fel minden helyi szervezetét szombaton a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű ukrán szélsőséges tömörülés központi stábja, válaszul arra, hogy az orosz felsőház jóváhagyta az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetését.

"Tudatában mindazoknak a veszélyeknek, amelyek az ukrán államiságot fenyegetik, a Jobboldali Szektor vezérkara sürgősen mozgósításra és felfegyverkezésre utasítja minden alegységét, és arra, hogy a térségükben kialakuló konkrét helyzet függvényében maximálisan egyeztessék lépéseiket az ukrán hadsereggel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és a belügyminisztériummal" - áll a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt tömörülés nyilatkozatában, amelyet az Ukrainska Pravda című lap ismertetett.

19:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A Kreml reménykedik

A Kreml szóvivője a BBC szerint azt mondta, hogy Moszkva azt reméli, az ukrán helyzet nem fog tovább eszkalálódni.

19:55
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Blokád alá vettek egy ukrán laktanyát

Azonosítatlan katonák blokkolják az ukrán határrendészet szevasztopoli központját Forrás: AFP/Vasiliy Batanov

19:56
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Rátámadtak egy ukrán tüntetőre

Oroszbarát tüntetők megtámadták az új ukrán kormány egy támogatóját egy tüntetés során Donyeckben - írja a BBC.

20:06
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Merkel és Hague aggódik

Potenciálisan súlyos veszélyt jelent Ukrajna szuverenitására" William Hague brit külügyminiszter szerint, hogy az orosz parlament felsőháza jóváhagyta fegyveres erő ukrán területen történő alkalmazását. Oroszország londoni nagykövetét bekérették a brit külügyminisztériumba, hogy tájékoztassák a brit aggodalmakról.

Angela Merkel német kancellár Ukrajna területi épségének megóvását szorgalmazta. "Ezekben a napokban természetesen mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk Ukrajna területi épségét" – hangsúlyozta Berlinben Merkel, aki aggodalmát fejezte ki a krími helyzet miatt. A német kancellár szombat délután telefonon beszélt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel – közölte egy német kormányszóvivő, aki a megbeszélés tartalmáról nem közölt részleteket.

20:10
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi Beregszász polgármesterével tárgyalt

Az ukrajnai belpolitikai válságról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon Babják Zoltánnak, a kárpátaljai város polgármesterével.

A polgármester ismertette az egynapos kárpátaljai hivatalos látogatáson tartózkodó magyar külügyminiszterrel a település helyzetét. Kitért azokra a fejleményekre, amelyek az utóbbi napokban történtek, amikor a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből álló Jobbik Szektor (PSZ) tagjai zavarták meg a városi tanács ülését. Vázolta, milyen gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie Beregszásznak, és milyen intézkedésekkel igyekeznek javítani a helyzeten.

Martonyi János tájékoztatta a polgármestert kétnapos ukrajnai látogatásán szerzett tapasztalatairól, támogatásáról biztosította a város első emberét és segítséget ígért Beregszásznak gondjai megoldásához.

20:16
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Itt vannak a krími események képekben

Oroszország háborúra készülődik, a Krímen ismeretlen katonák gyülekeznek. Az Origo képgalériája a szombati eseményekről.

20:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

McCain: Putyin hidegháborút akar

John McCain amerikai republikánus szenátor, egykori elnökjelölt szombati twitter-üzenetében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza akar térni a hidegháborúhoz. McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

"Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja" – írta.

20:43
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a diplomáciára koncentrál

Az amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel szombaton beszélt orosz partnerével – írja a Reuters. Hagelt megkérdezték azokról a pletykákról, amelyek szerint az amerikai sereg riadóztatta az egységeit. A védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok a diplomáciai opciókra fókuszál.

20:57
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A független Ukrajnát támogatja a lengyel miniszterelnök

Egységre és az Ukrajnával való szolidaritásra hívta fel az Európai Uniót Donald Tusk lengyel miniszterelnök szombaton. Fontos, hogy Európa szolidáris legyen Ukrajnával és egységes válaszokat adjon a fenyegető ukrajnai orosz beavatkozással kapcsolatban - jelentette ki a lengyel kormányfő több televíziócsatornán is élőben közvetített nyilatkozatában. "Világos jelzést kell adni arról, hogy sem Európa, sem a világ nem fogja eltűrni az agressziós cselekményeket vagy a beavatkozást" - mondta.

Nyomást kell gyakorolni, de nem az ukránokra, hanem Moszkvára, mert ez az a szereplő, amelynek a jelek szerint érdekében áll, hogy instabil helyzetet provokáljon a világnak ebben a részében - fogalmazott Tusk. A lengyel kormányfő sajnálatosnak nevezte, hogy "az egész világon az EU-n kívül senki sem foglalkozik komolyan a helyzettel és a kockázatokkal, amelyekkel Európa és ez a térség (Európa keleti része) szembenéz". Donald Tusk szombat este egyeztetésre hívta magához kormánya külügyminiszterét és a nemzetvédelmi minisztert. Bronislaw Komorowski államfővel is várhatóan még az este folyamán találkozik Donald Tusk.

21:04
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko Moszkvába megy

Julija Timosenko korábbi ukrán miniszterelnök (akit a mostani forradalom után engedtek ki a börtönből) hétfőn Moszkvába utazik és találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel, jelentette az orosz állami hírügynökség. Később Tyimosenko szóvivője a New York Timesnak azt mondta, hogy még nincs leszervezve a találkozó Putyinnal.

21:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Riadókészültségben az ukrán hadsereg

Elrendelte az ukrán haderő riadókészültségbe helyezését szombaton Olekszandr Turcsinov, az ország ideiglenes elnöke. Turcsinov ezt az ukrán néphez intézett televíziós beszédében jelentette be. A komor hangvételű televíziós üzenetben Turcsinovhoz csatlakozott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő is, aki beszámolt arról, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Dimitrij Medvegyevvel. Jacenyuk közölte: felszólította Oroszországot, hogy rendelje vissza az orosz katonai egységeket támaszpontjaikra. "A katonai intervenció egy háború kezdetét jelentené, és mindennemű kapcsolat megszakítását Ukrajna és Oroszország között" - jelentette ki Jacenyuk."Egy katonai beavatkozás elfogadhatatlan volna, mert minden nemzetközi megállapodás megsértését jelentené". Jacenyuk tárgyalásokra hívta fel Medvegyevet.

21:46
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin még nem döntött

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peskov egy tévéműsorban közölte, hogy Putyin még nem hozott semmilyen döntést a katonai erő alkalmazásáról Ukrajnával szemben. Peskov szerint most csak annyi történt, hogy most már az elnök rendelkezésére áll az összes lehetséges eszköz a helyzet rendezésére. „Az elnök még nem hozott semmilyen döntést. Ezt majd csak attól függően fogja megtenni, hogy miként alakul a helyzet” - mondta Peskov.

22:07
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko szerint megfélemlítik Ukrajnát

Julija Timosenko korábbi ukrán miniszterelnök szerint Oroszország újabb jelét tette annak, hogy meg akarja félemlíteni Ukrajnát. Szerinte az oroszok meg akarják szüntetni az ország függetlenségét, hogy megadásra kényszerítsék Ukrajnát. "Mi békés emberek, egy békés ország vagyunk, de ha most elfogadjuk Oroszország ultimátumát, elveszítjük az országunkat" - idézi a Guardian Timosenko szavait a Unian orosz hírügynökség nyomán. Timosenko azt javasolja népének, hogy cselekedjen, de higgadtan reagáljon az orosz provokációra, ne fokozza a helyzet súlyosságát felesleges agresszióval.

"Ukrajnának most az egész demokratikus világ gyűlekezőhelyévé kell válnia, hogy tudatosíthassuk Oroszországban, hogy ha ránk lő, akkor az egész demokratikus világot támadja" - nyilatkozta Timosenko. A korábbi ukrán miniszterelnök, akit néhány napja engedtek ki a börtönből, egyesülésre szólította fel az ukrán népet. Szavai szerint legfőbb fegyverük a lelki nyugalom: "minden munkát diplomáciai szinten fogunk végezni, és győzni fogunk" - írja a Guardian.

22:16
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A britek elutasítják az orosz beavatkozást

"Semmilyen ürüggyel nem lenne igazolható" egy külső katonai beavatkozás Ukrajnában - közölte szombat esti nyilatkozatában a brit kormányfő.  David Cameron a Downing Street által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a brit kormány e véleményét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is tolmácsolta telefonon.  A brit miniszterelnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását Nagy-Britannia kérte, tekintettel a kibontakozóban lévő ukrajnai fejlemények súlyosságára.  Cameron közölte: a brit kormány növekvő aggodalommal figyeli az ukrajnai eseményeket. Hozzátette: mindenkinek gondosan mérlegelnie kell, hogy mit cselekszik, és nem a feszültség eszkalálódásáért, hanem enyhítéséért kell dolgozni. "A világ figyel" - hangsúlyozta szombati állásfoglalásában a brit miniszterelnök.

Szombaton Oroszország londoni nagykövetét is bekérették a brit külügyminisztériumba, hogy tájékoztassák az ukrajnai fejleményekkel kapcsolatos brit aggodalmakról.

22:30
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Ülésezik az ENSZ biztonsági tanácsa

Szombaton zárt ajtók mögött kezdődött meg New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgősséggel összehívott ülése. Ennek kezdetekor Ukrajna ENSZ-nagykövete felszólította a Biztonsági Tanács - vétójoggal rendelkező - állandó tagjai közé tartozó Egyesült Államokat, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Kínát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását. A nagykövet kérte, hogy a BT ötödik állandó tagjára, Oroszországra pedig ugyanennek érdekében gyakoroljanak nyomást. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az orosz katonai erő alkalmazása az ENSZ valamennyi szabálya értelmében agressziót jelent.

A tanácskozást, amely két nap alatt immár a második rendkívüli ülés az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, Nagy-Britannia kérésére hívták össze, miután az orosz parlament felsőháza szombaton Vlagyimir Putyin elnök kérésére hozzájárult, hogy orosz fegyveres erőt alkalmazhassanak ukrán területen."Nagyon aggódunk a helyzet, főként az elmúlt nap eseményei miatt" – mondta Mark Lyall Grand brit ENSZ-nagykövet, amikor megérkezett az ülésre."Azért kértük az ülés sürgősséggel történő összehívását, hogy megpróbáljuk megtudni, mivel indokolja Oroszország az általa meghozott intézkedéseket" – tette hozzá a brit diplomata.

 

22:36
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók Szevasztopolnál

Két orosz tengeralattjáró-elhárító hadihajó jelent meg az Ukrajnához tartozó Szevasztopol partjai előtt, ami sérti a fekete-tengeri orosz hadiflotta fő támaszpontjának bérletére vonatkozó orosz-ukrán szerződést - közölték katonai források szombaton az Interfax hírügynökséggel. A források szerint az említett orosz hadihajók nem sokkal helyi idő szerint este kilenc óra után befutottak a szevasztopoli kikötőbe. A Krím félszigeti Szevasztopol az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is, szombaton azonban a teljes ukrán flottát kivonták Szevasztopolból.

22:41
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszok akartak zárt ajtók mögött tárgyalni

A Reuters hírügynökség információi szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése orosz kérésre zajlik zárt ajtók mögött, a megbeszélés az amerikai, brit és francia résztvevők részéről eredetileg nyíltan zajlott volna. Az ülésen Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével.

22:50
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko mégsem utazik Moszkvába

A korábbi hírekkel ellentétben Julija Timosenko, korábbi ukrán miniszterelnök hétfőn mégsem utazik Moszkvába tárgyalni Putyin elnökkel. Az erről szóló híreket az ukrán Haza (Batykivscsina) párt cáfolta. A Haza párt honlapján szombaton nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy a pártvezető az ukrán parlamentben a kormány, valamint kormány- és ellenzéki pártok képviselőivel tárgyal a súlyos ukrajnai politikai helyzet rendezéséről.

Timosenko állítólagos moszkvai látogatásáról előzőleg az UNN ukrán hírügynökség számolt be Pavlo Nuszra, a Nemzeti Megmentési Civil Bizottság civil szervezet elnökére hivatkozva. Az UNN értesülései szerint Timosenko maga döntött az utazásról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt előzetes egyeztetés alapján.

23:03
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A kijevi orosz követség előtt fognak tüntetni vasárnap

Vasárnap délelőtt 11 órárára szervez tüntetést az orosz katonai beavatkozás ellen a kijevi orosz nagykövetség elé az Euromajdan Twitter-csatornáján.

23:11
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Osztogatják az orosz állampolgárságot

Szombattól az szevasztopoli orosz nagykövetség bárkinek ad orosz állampolgárságot, aki csak szeretne, a feltétel csak annyi, hogy beszéljen oroszul – írta egy, az Origo által megkeresett helyi lakos. Rita Musztafina szerint a várost gyakorlatilag lezárták, aki odamegy azt ellenőrzik, de minden nagyon biztonságos. „Senki nem bánt, ha nincs a kezedben ukrán zászló.”

23:23
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

A NATO segítségét kéri Ukrajna

Ukrajna arra kérte a NATO illetékeseit, hogy minden lehetséges eszközzel segítség elő az ország területi integritásának megőrzését - nyilatkozta az ukrán külügyminiszter, Szergej Descsiritszja.

23:35
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz oldalra állt az ukrán zászlóshajó

Megtagadta az engedelmességet Kijevnek, és orosz oldalra állt az ukrán haditengerészet zászlóshajója, a Hetyman Szahajdacsnij – jelentette a Russia Today orosz hírportál. Az információt egyelőre nehéz ellenőrizni. A Russia Today szerint a hajó már orosz zászló alatt hajózik, jelenleg a Földközi-tengeren Szevasztopol felé. Az elmúlt hetekben az Ádeni-öbölben nemzetközi kalózellenes gyakorlaton részt vevő fregattot március elejére várják a kikötőbe. A hadihajó 1993-ban állt szolgálatba, fel van szerelve légvédelmi rakétarendszerrel, de tengeralattjárókat elhárító rakétákat is lehet indítani róla.

Az amerikai haditengerészet 2012-es fotója a Hetyman Szahajdacsnijről Forrás:U.S. Navy photo by MC2 William Jamieson

23:51
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Vasárnap rendkívüli NATO-ülés

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a Twitteren jelentette be, hogy vasárnapra összehívta Brüsszelbe a NATO nagyköveti tanácsát az ukrán helyzet megvitatásra. A Reuters úgy tudja, hogy az Észak-atlanti Tanács magyar idő szerint vasárnap délután egy órakor fog összeülni, a NATO Ukrajna-bizottságának pedig délután négykor lesz ülése.

23:58
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA még ma kidolgozhatja stratégiáját


Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter telefonon felhívta szombaton orosz hivatali kollégáját, Szergej Sojgut, majd az ő részvételével is tanácskozást tartott az ukrajnai válságról az amerikai elnök nemzetbiztonsági kabinetje. A védelmi miniszterek 15 perces beszélgetéséről egy meg nem nevezett washingtoni tisztségviselő tájékoztatta az AFP hírügynökséget. Hagel azután hívta fel Sojgut, hogy az orosz parlament Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén.

Az orosz-amerikai viszony feszült az ukrajnai helyzet miatt. Obama pénteken figyelmeztette Oroszországot, hogy "ára lesz" annak, ha katonailag beavatkozik Ukrajnában. Az Egyesült Államok közlése szerint egyelőre nem észlelte, hogy más orosz haderőt is Ukrajnába vezényeltek volna azokon kívül, amelyek már a korábbi napokban ott voltak. Az amerikai kormány valószínűleg még helyi idő szerint szombaton elhatározza, hogy kiterjeszti az ukrajnai helyzetre adandó lehetséges válaszainak tárházát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése az ukrajnai válságról Forrás: AFP/Stan Honda

00:06
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzetközi megfigyelőket küldene az USA

Azonnal nemzetközi megfigyelők Ukrajnába küldését javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Samantha Power, az USA ENSZ-nagykövete. Az ülésen az ukrán ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy már 15 ezer orosz katona tartózkodik a Krím félszigeten.

00:08
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Putyin és Obama

Vlagyimir Putyin orosz, és Barack Obama amerikai elnök telefon beszélt egymással szombat délután a Reuters értesülései szerint az Ukrajnában kialakult helyzetről. Obama elnök a mintegy másfél órás beszélgetés során jelezte, hogy aggasztja az orosz beavatkozási szándék bármilyen formája. Barack Obama szerint Oroszország egyértelműen megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását - áll a Fehér Ház közleményében. Obama szerint az oroszok az 1994-bes Budapest Memorandum mellett többek közt az ENSZ Alapokmányát is megsérti cselekedeteivel. 

A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét. Barack Obama szerint azonban Ukrajna orosz ajkú lakosságának megvédésére a katonai megszállás helyett egy sor egyéb módja is lenne Oroszországnak, például nemzetközi megfigyelőket is küldhetnének az országba.

Az orosz katonai erő ukrajnai bevetése kapcsán Obama által hangoztatott aggodalmakra válaszul az orosz elnök utalt a - megfogalmazása szerint a jelenlegi kijevi hatalom által lényegében ösztökélt - ultranacionalista elemek provokációs, bűnös akcióira.

00:45
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Washingtonban és Kijevben is tüntettek

Több százan tüntettek szombat este Kijevben az Oroszországi Föderáció nagykövetsége előtt, követelve Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának beszüntetését. A tiltakozó akcióról Jurij Szavcsuk, az Ütés (UDAR) párt parlamenti képviselője tájékoztatta az Unian ukrán hírügynökséget, azt hangoztatva, hogy a tüntetők háromszázan vannak, de számuk folyamatosan nő. A tüntetők "Nem a háborúra!", "El a kezekkel Krímtől", "SOS" feliratú táblákkal érkeztek, s megállítják az arra haladó gépkocsikat, utasaikat a tiltakozó akcióhoz való csatlakozásra szólítva fel. Szavcsuk tájékoztatása szerint az orosz nagykövetség épületéből egyelőre nem jött ki senki, hogy meghallgassa a tüntetők követeléseit.

Ukrán aktivisták tüntettek az orosz katonai fellépés ellen a Fehér Ház mellett, Washingtonban is Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Szombat délután ukrán aktivisták tiltakoztak a Fehér Ház mellett is az orosz katonai beavatkozás ellen.

00:51
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Egy újabb 1968-tól óv a cseh államfő

Milos Zeman cseh államfő megérti ugyan a Krím félsziget orosz anyanyelvű többségi lakosságának érdekeit, de az orosz katonai beavatkozással Ukrajnában nem ért egyet.

"Bár teljességgel megértem Krím orosz anyanyelvű többségi lakosságának érdekeit, hiszen a félsziget 1954-ben Hruscsov értelmetlen döntése alapján lett Ukrajnához csatolva, a katonai beavatkozással megvannak a saját tapasztalataink 1968-ból. Úgy vélem, hogy bármiféle katonai beavatkozás olyan mély árkokat ás, amelyeket generációkon át sem lehet betemetni" - állítja a cseh államfő, akinek álláspontját szóvivője, Jirí Ovcácek tolmácsolta szombaton este.

00:56
március 01, 2014
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök a fontos hívás közben

A Fehér Ház honlapján publikálta azt a fotót, amelyen Barack Obama szombat délután éppen Vlagyimir Putyinnal beszél telefonon az Ovális Irodában lévő íróasztalánál. Az amerikai elnök farmernadrágban, felgyűrt ingujjal, gondterhelt arckifejezéssel látható a képen.

Barack Obama amerikai elnök az Ovális Irodában beszél az ukrajnai válságról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Forrás: Flickr/The White House/Pete Souza

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről