A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Határt nyitottak a horvátok

Események

Vágólapra másolva!
Horvátország megnyitotta határait a menekültek előtt. Nem tájékoztatták előre az embereket, egyszerűen csak kinyitották az átjárókat, ők pedig több ezren átrohantak Szerbiából Horvátországba. Korábban két napig várakoztak a menekültek a szerb-horvát határon, tízezren torlódtak fel a szerb oldalon. Drámai volt a helyzet a horvát-szlovén határon is, több száz menekült fél napot várt a senki földjén, hogy a szlovén hatóságok beengedjék őket az országba. Szerbiából is csak lassan, kis csoportokban juthattak át nap közben a határon. Magyarországra az elmúlt két napban 41-en próbáltak belépni Szerbiából. Kövesse az eseményeket élőben az Origón! Szlovénia nem fogad több menekültet, mert szerintük Ausztria sem engedi be őket. Több százan rekedtek a horvát-szlovén határ között. Szerbiában tízezren várják, hogy elindulhassanak. A legtöbben Berkasovónál vannak, nincs elég élelem, takaró és melegruha. A horvátok továbbra is Szlovénia felé irányítják a menekülteket. A horvát elnöki válságstáb már lezárná az ország határait.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül71 bejegyzés
13:06
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Működik a biztonsági határzár

Az elmúlt két nap történéseit foglalja össze Kovács Zoltán és Bakondi György Miniszterelnöki főtanácsadó Nagykanizsán. A kormányszóvivő szerint az elmúlt két nap bebizonyította, hogy működik a biztonsági határzár.

13:07
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kommentálnak

Folyamatosan figyelik a horvátországi és a szlovéniai eseményeket, de kommentálni nem fogják, mert ezek a két ország belügyei - tette hozzá Kovács Zoltán. 

13:08
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napon nem jött senki

Nem változott a menekültek száma tegnap óta, azaz összesen 41-en próbáltak belépni a szerb–magyar határon. A horvát határon egyetlen menekült sem próbált belépni Magyarországra, sőt a szlovén határon sem próbálkozott senki – ismertette a számokat Bakondi György. 

13:10
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Készenlétben a katonaság

Bakondi György szerint nemcsak a magyar kormány, hanem a rendvédelmi erők és a Magyar Honvédség irányító törzsei is figyelik a horvátországi és a szlovéniai eseményeket. Átcsoportosításra nem volt szükség, pontosan annyian vannak a horvát és a szlovén határon, amennyire szükség van.

13:11
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs torlódás a szlovén határon

A magyar–szlovén határon bevezetett szigorítás semmilyen torlódást nem okozott az utakon – erősítette meg újságírói kérdésre Bakondi György.

13:17
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Drámai helyzet a horvát határnál

Drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát–szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn. 

A horvát hatóságok a menekülteket a muraszerdahelyi határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy a saját felelősségükre megpróbálhatnak átjutni a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várták őket.

13:17
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Leállt a vonatközlekedés a Csalagútban

Leállt a személyvonatok közlekedése Anglia és Franciaország között – írta az AP. A Csalagúton keresztül minden éjjel rengeteg migráns próbál Angliába jutni, az elmúlt éjszaka azonban a szokásosnál később indultak neki az útnak, ezért a reggeli vonatokat balesetveszély miatt fel kellett függeszteni – közölte az Eurotunnel szóvivője. 

13:19
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria nem fogad több menekültet

Ausztria arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet – közölte vasárnap éjszaka a szlovén belügyminisztérium. Az osztrákok azonban azt mondták, hogy azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

13:20
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia újra fogadja a menekülteket

Szlovénia újra fogadja a menekülteket, írja a Twitteren a horvát kormány.

13:22
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Száz menekült Hosszúfalun

Mintegy száz menekültet szállítottak a szlovén hatóságok hétfőn délelőtt a Rédics–Hosszúfalu magyar–szlovén határátkelő szlovén oldalára, az ott kialakított tranzittáborba – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A rendőri felvezetéssel érkezett két autóbuszon főleg családok, sok gyerek és nő kapott helyet. A menekültek hétfőre virradó éjszaka illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországból Szlovéniába.

13:26
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültvonat tart a szlovén határhoz

Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított a kelet-horvátországi Tovarnikból a szlovén határ felé – jelentette a 24sata című horvát napilap hétfőn.

13:32
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Új útvonalat találtak Horvátországba

A tovarniki és babskai helyett a Belgrád–Zágráb autópálya mellett lévő bajakovói átkelő körzetében érkeznek a menekültek Horvátországba – írja a 24sata című horvát napilap. 

Hétfőre virradóra mintegy ezer ember próbált meg ebben a körzetben a szántóföldeken keresztül bejutni Horvátországba. Egy részüket a rendőrség feltartóztatta. 

13:33
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Beengedik a menekülteket

A menekültek továbbra is jönnek, írta a Twitteren a horvát kormányfő. Zoran Milanovic szerint Horvátország beengedi és továbbküldi őket Szlovéniába.

13:35
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyüzem a bécsi bohócdoktoroknál

Az osztrák „Piros orr" 66 önkéntes bohócdoktora látogatja rendszeresen a menekülttáborokat és a migránsok gyülekezőhelyeit. „A gyerekek mindenhol egyformák" – mondja egy szervező. „Nincs szükség arra, hogy közös nyelven beszéljünk, egy kis közös nevetés, és már létre is jött a kapcsolat."

Vidámabb jövőt akarnak a gyerekeiknek Forrás: Facebook/Rote Nasen Österreich
13:37
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Feltorlódhatnak Szerbiában

Hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta négy-ötezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni – számolt be a szabadkai Pannon RTV. A horvát hatóságok csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be a menekülteket, akik a várakozás miatt egyre idegesebbek. 

13:42
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria annyi menekültet fogad, ahány átlépi a határt

Ausztria annyi menekültet fogad, ahányan átlépik a határt, mondta Zoran Milanovic. Magyarországra naponta 10 ezer embert is átszállítottunk, és még aznap Ausztriába utaztak, mondta a horvát kormányfő.

13:44
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Berkasovónál várakoztak

Negyven autóbusznyi migráns várakozott a berkasovói átkelőnél arra, hogy átengedjék a határon, ez azonban csak nagyon lassan ment, mert Szlovénia naponta csupán 2500 embert tud fogadni – írta a Vecernje Novosti című szerb napilap.

13:45
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A horvátok ellenőrzik a helyzetet

A horvát kormány szerint a helyzet ellenőrzés alatt van. Mindent megteszünk azért, hogy a polgáraink nyugalomban és biztonságban legyenek, mondta Zoran Milanovic kormányfő.

13:48
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Állattetemek a határzár mentén

A magyar–horvát határra lerakott GYODA miatt a vadon élő állatok nem jutnak el a Boros-Dráva-holtághoz, a pengés drót pedig már halálos sérüléseket is okozott.

Felkavaró fotót talál itt.

13:49
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A senki földjén ragadtak

Több száz menekült szorult a horvát és a szlovén határállomás közé a senki földjére a horvátországi Drávamagyaródnál – jelentette az MTI tudósítója.

A migránsok nem jutnak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat is kordonokkal zárták el a horvát hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalára. 

A szakadó esőben végül a határállomást fedő tető alatt zsúfolódtak össze az emberek, néhányan tüzet gyújtottak, hogy felmelegedjenek. 

14:01
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Milanovic: Szlovénia szervezett ország

Szlovénia szervezett ország, megértik, hogy be kell fogadniuk és tovább kell küldeniük a menekülteket, különben ellenőrzés nélkül fognak érkezni, mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő.

14:03
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a trnoveci átkelőt

A trnoveci átkelő le van zárva a horvát–szlovén határon, közölte a horvát belügyminiszter.

14:10
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Dulakodás a szerb-horvát határon

A BBC képei szerint verekedés tört ki a menekültek között a Berkasovo-Babska határátkelőnél.

14:11
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

731 határrendész őrzi a szlovén határt

731 szlovén határrendész őrzi a horvát–szlovén államhatárt, írja a Jutarnji list. Vasárnap a különleges rendőri alakulat 264 tagját is bevetették.

14:16
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát válságstáb lezárná a határt

Le kell zárni a horvát–szerb és a horvát–montenegrói zöldhatárt, és a határok védelmére ki kell vezényelni a hadsereget – jelentette ki Mate Granic, a migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs vezetője. 

A válságstáb tanácsadói jogkörrel rendelkezik, intézkedéseket csak a kormány hozhat. Zoran Milanovic szociáldemokrata horvát miniszterelnök azonban a kerítésépítést a legutolsó megoldásnak tartja

14:25
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország gyűjtőponttá válhat

Horvátországnak nincs más választása, ha nem akar gyűjtőközponttá válni, mint hogy lezárja zöldhatárát, és lassítja a migránsáradatot – mondta Mate Granic. A horvát migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs vezetője szerint ellenkező esetben lehet, hogy országát megtapsolják az EU-ban, de nagyon rövid időn belül destabilizálódik. 

14:32
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A német konzervatívok lezárnák a határt

A határok lezárást sürgeti Németországban a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának egy befolyásos csoportja - írta hétfőn a Bild című lap. A kis- és a közepes vállalkozások érdekeit képviselő parlamenti kör is ezt sürgeti, és egy indítvánnyal próbálják irányváltásra kényszeríteni Angela Merkel kormányát. A javaslatban az is szerepel majd, hogy a határon meg kell tagadni a belépést a biztonságos származási országokból érkező menedékkérőktől.

14:38
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Naponta tízezer menekült Németországba

Naponta nagyjából 10 ezer menekült érkezik Németországba. Remélem, a kancellár belátja, hogy nem lehet folytatni a nyitott határok politikáját  – mondta a Bildnek Stephan Mayer, a német konzervatív CSU képviselője, a frakció belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa.

14:45
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Tűz mellett melegednek a szlovén határnál

Migránsok melegednek egy tábortűznél az esőben a horvát–szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon Forrás: MTI/EPA/Igor Kupljenik
14:49
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ötezren vannak Sidnél

A horvát–szerb határon, Sid közelében már 5000 menekült torlódott fel, írja a Jutarnji list. A lap szerint a helyszínen nincsenek szerb rendőrök.

14:50
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Takarók, kabátok kellenek

A trnoveci átkelőnél takarókra, kabátokra és száraz ruhákra lenne szükség, írják a Twitteren a horvát önkéntesek. 

14:53
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia beenged 1900 menekültet

Szlovénia beengedi területére azt az 1900 menedékkérőt, akit Horvátország hétfő reggel indított útnak vonattal a kelet-horvátországi Tovarnikból - közölte Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter.

Migránsok várakoznak az esőben a horvát–szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon Forrás: MTI/EPA/Igor Kupljenik
15:00
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Tízezer menekült vár Szerbiában

Szerbiában jelenleg több mint tízezer migráns tartózkodik arra várva, hogy elinduljon az EU országai felé - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A Blic című szerb napilap értesülése szerint ugyanakkor Macedóniába 24 óra alatt további tízezren érkeztek,  akik hamarosan már a szerb–horvát határon lehetnek.

15:09
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Olyan, mint egy nagy emberfolyam

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai szóvivője hétfőn közölte, hogy egyes európai országok határellenőrzési szigorításai, illetve lezárásai miatt a menekültek lassabban tudnak közlekedni. Olyan ez, mint egy nagy emberfolyam, és ha megállítják az áramlást, akkor valahol kiönt, ez történik most itt - fogalmazott Melita Sunjic.

15:11
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Berkasovónál vannak a legtöbben

A legtöbb menekült Szerbiában a Berkasovo–Bapska átkelőnél gyűlt össze, ahol éjszaka mintegy háromezren vártak arra, hogy megnyíljon a határ. Erre reggel 7-kor került sor,

az embereket azonban csak nagyon lassan, kisebb csoportokban engedték át.

A szerb–horvát határon nincs elég élelem, meleg ruha és takaró.

Várakozó tömeg Forrás: AFP/Andrej Isakovic
15:13
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovének szerint a horvátok nem tartják a megállapodást

A szlovén belügyminiszter szerint korábban megállapodtak, hogy Horvátország hány menekültet küld Szlovéniába. Vesna Györkös Znidar szerint ezt a megállapodást szegte meg a zágrábi kormány. Szerinte nincs rendben, hogy Horvátország nem használja ellátókapacitását, hanem azonnal Szlovénia felé küldi a menekülteket.

15:19
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Jeleztük a fokozott ellenőrzést

Magyarország jelezte az Európai Bizottságnak, hogy fokozott ellenőrzést vezet be a horvát határon, és a Schengeni Övezet szabályaival összhangban ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a szlovén határon - közölte hétfőn az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős szóvivője.

Natasha Bertaud hozzátette, hogy a horvát határral kapcsolatban Magyarországnak nincs bejelentési kötelezettsége, mert a schengeni övezet külső határáról van szó, amelynek ellenőrzése a tagállamok felelőssége, az általuk megfelelőnek vélt módon.

15:24
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

600 menekültet mentettek ki

Több mint 600, Olaszország felé tartó menekültet mentettek ki a Földközi-tengeren, másik nyolc migráns azonban életét vesztette - közölték hétfőn diplomáciai források.

15:27
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

2500 menekült az Égei-tengeren

2500 menekültet fogott el a görög parti őrség az utóbbi 48 órában az Égei-tengeren, ugyanakkor majdnem ugyanennyi migránsnak segítség nélkül sikerült elérnie valamelyik görög szigetet. Az ERT1 görög állami televízió hétfői jelentése szerint

Leszboszon ismét vita és verekedés tört ki a regisztrációra váró menedékkérők között.

A szigeten működő központokban naponta legfeljebb 2500 embert tudnak nyilvántartásba venni, miközben ötezren várakoznak.

Partot érő menekültek Leszbosz szigetén Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
15:32
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ötszázan érkeztek Ausztriába

Több mint ötszáz illegális bevándorló érkezett hétfő délelőtt Ausztriába Szlovénia felől, az osztrák hatóságok délután több ezer menekültre számítanak a szlovéniai határszakaszon.

15:38
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Törökország nem koncentrációs tábor

Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő hétfőn, egy nappal az után, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a kérdésről.

15:42
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Alkotmánysértőnek tartják a bíráskodást

Az Eötvös Károly Intézet szerint az alkotmányosságot sérti a Magyarországon az utóbbi hetekben kialakított menekültügyi bíráskodási rendszer. A bírák függetlensége terén is találtak megválaszolatlan kérdéseket, ahogy azt sem értik, hogy lehet a hatályos jogszabályok szerint úgy elítélni valakit, hogy sem a vádiratot, sem az ítéletet nem ismerhette meg az anyanyelvén.

15:51
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: A kvóta sem kell

Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a modern kori népvándorlást, de újabb veszély fenyeget, a kötelező bevándorlóbefogadási kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó Péter újabb veszélyt lát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
15:53
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Romlik a helyzet Drávamagyaródnál

Egyre nyomorúságosabb körülmények között várja több száz migráns a drávamagyaródi (Trnovec) horvát–szlovén határátkelőnél, a senki földjén rekedve, hogy a szlovén hatóságok beengedjék őket Szlovéniába – tapasztalta hétfő délután az MTI tudósítója.

Migránsok várakoznak az esőben a horvát–szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon Forrás: MTI/EPA/Igor Kupljenik
16:00
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A fiataloknál is vitatéma

A menekültpolitika lesz a Vitázik a világ ifjúsága című német nyelvű nemzetközi vitaverseny zárótémája pénteken Rigában. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna nemzeti válogatóján első és második helyezést elért diákjai hétfőtől péntekig egyhetes professzionális vitatréningen és vitasorozaton vesznek részt a lett fővárosban.

16:50
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Több szírt fogadjanak be az Öböl-országok

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfőn felszólította Szaúd-Arábiát és a Perzsa-öböl menti arab országokat, hogy fogadjanak be több szíriai menekültet.

Steinmeier szerint magától értetődő, hogy a menekültek befogadásánál szükség van az Öböl-országokra, és Németország azt is szeretné, ha a térség kivenné részét a menekültek humanitárius ellátásából is.

16:55
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia felé irányítják a menekülteket

Horvátország beengedi területére és Szlovénia felé irányítja a migránsokat - nyilatkozta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Ranko Ostojic belügyminiszter hétfőn.

Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba - mondta Zoran Milanovic.

17:02
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU-nak kell döntenie a horvát falról

Ahhoz, hogy fal épüljön a horvát határon, az Európai Uniónak kell döntést hoznia. Akkor beismernénk, hogy Görögország nem alkalmas arra, hogy ellássa a schengeni feladatokat és betartsa az uniós szabályokat - mondta Ranko Ostojic, horvát belügyminiszter, aki szerint eddig egyetlen drótkerítés sem mutatkozott hatékonynak.

17:40
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Buszok sorakoznak Opatovacnál

Még mindig érkeznek a buszok a horvát-szerb határnál lévő, a horvát oldalon, Opatovac mellett kialakított menekülttáborba. A helyszínen dolgozó újságírók fényképeket is készítettek a járművekről. A táborban nagyjából 1500 menekült van a Twitteren tudósító újságíró szerint. Azt állítja, hogy a menekülteket más buszokkal továbbviszik Szlovénia felé.

17:49
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb oldalon is torlódás van

A szerb állami tévé beszámolója szerint a szerb-horvát határon a szerb oldalon is újra torlódás alakult ki. A menekültek 50 autóbusszal várják, hogy beléphessenek Horvátországba.

18:39
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Eső nehezíti a menekültek helyzetét Berkasovónál

Folyamatosan esik az eső a szerb-horvát határon. A szerb oldalon, Berkasovónál esőkabátban állnak a sátor előtt azok a menekültek, akik már nem jutottak be.

18:59
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktorral ért egyet az ENSZ főtitkára

Ban Kimun Pozsonyban ezt mondta az MTI tudósítása szerint: a migránsválság nem csupán európai, hanem globális ügy, amelynek megoldásához a globális szolidaritás kinyilvánítására van szükség. Orbán Viktor az ENSZ legutóbbi közgyűlésén nagyjából ugyanezt mondta: New York-i beszédében arra kérte az ENSZ-főtitkárt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a menekültek globális megosztásáról, azaz a "világkvóták" létrehozásáról. Ban Kimun Pozsonyban arról is beszélt, hogy a probléma rendezésében az Európai Uniónak (EU) vezető szerepet kell kapnia.

19:31
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elhagyták a senki földjét

Félnapos várakozás után beengedték a hatóságok Szlovéniába hétfő délután azt a több száz migránst, akik a horvát és a szlovén határátkelő között rekedtek a horvátországi Drávamagyaródnál, a senki földjén.

19:36
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria meghosszabbítaná a határellenőrzést

Ausztria legalább november 4-ig meghosszabbítja a szeptember 16-a óta érvényben lévő határellenőrzést - erről tájékoztatta az osztrák belügyminisztérium az Európai Bizottságot hétfőn. Az intézkedésre azért van szükség, hogy a harmadik államból érkezők nagy száma ellenére fenn tudják tartani a közbiztonságot, valamint hogy megakadályozzák a hatóságok, a mentésben részt vevő erők és az állami infrastruktúra túlterheltségét. 

Az osztrákok legutóbb szeptember 24-én kérték a határellenőrzés további húsznapos meghosszabbítását.

19:39
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia nem akar befogadótábor lenni

Szerbia nem lesz az összes Közel-Keletről érkező migráns befogadótábora - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter hétfőn Belgrádban. Hozzátette: a szerb kormány megérti, hogy a szomszédos országoknak logisztikai problémái vannak, de elvárja, hogy azokat minél hamarabb megoldják. 

A tárcavezető aggódik, amiért a migránsok csak nagyon lassan tudnak áthaladni a szerb–horvát határon.

19:45
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország nem figyel Szlovéniára

Hétfőn ötezer migráns lépte át a horvát–szlovén határt, további 1200 van úton, ami több mint 6 ezer főt jelent – mondta Bostjan Sefic. A szlovén belügyminisztérium államtitkára szerint Ausztria azt kérte Ljubljanától, hogy korlátozza az áradatot, Horvátország azonban figyelmen kívül hagyja kéréseiket, és nem hajlandó ellenőrizni a migránsáradatot. 

19:51
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia nem épít kerítést

Szlovénia a határok védeleméhez más schengeni országok segítségét is igénybe venné - ennek lehetőségét Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára vetette fel hétfőn. Hozzátette, hogy 

 nem fognak kerítést építeni Horvátországgal közös határukon,  mert annak nincs jelentősége, ha nem áll mögötte rendőri vagy katonai erő. Ugyanakkor néhány ponton megerősítik a határvédelmet. Az államtitkár azt is elmondta, hogy  Szlovéniának összesen 10 ezer fő befogadására van kapacitása. 

19:57
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem zárják le a határt a németek

A német kormány továbbra sem akarja lezárni a határokat, és nem tartja szerencsésnek az erről kibontakozott vitát - mondta Thomas de Maiziere hétfőn az N24 hírtelevíziónak. A belügyminiszter szerint nincs lehetőség a határ hermetikus lezárására, de nem is a teljes nyitottság a határzár egyetlen alternatívája, a vita azonban mindig e két szélsőség körül forog. Hozzátette: akkor indultak meg nagyon sokan, amikor Magyarország bejelentette, hogy kerítést épít a határára, mert a sok ember be akart érni az EU-ba, mielőtt ez elkészül.

19:59
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ötven rendőrt küldenek a csehek

Csehország ötven rendőrt küld Magyarországra, akik a külső schengeni határ őrzésében segítenek a magyaroknak – döntött a cseh kormány hétfőn. 

A cseh rendőrök várhatóan október végén indulnak Magyarországra, és missziójuk december közepéig fog tartani. A rendőrség szóvivője szerint a cseh rendőrök a magyar–szerb határon teljesítenek majd szolgálatot, és közösen járőröznek a határon a magyar katonákkal és a rendőrökkel.

20:09
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újságírókra támadtak

Újságírókra támadtak a horvát rendőrök hétfőn a Berkasovo-Bapska határátkelőnél - írta internetes oldalán a Vecernje Novosti című napilap. Információk szerint a rendőrök az al-Dzsazíra hírtelevízió, valamint a Reuters brit és az AP amerikai hírügynökség újságíróit támadták meg a két határ között.

A Tanjug szerb hírügynökségnek az al-Dzsazíra balkáni irodájának operatőre, Bosko Brankovic azt mondta, hogy a horvát rendőrök ütlegelni kezdték őket, majd a felszerelésüket is elvették.  Azt is követelték tőle, hogy semmisítse meg azt a memóriakártyát, amelyre a felvételek kerültek.

20:42
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Berkasovónál nyílt meg a határ

Az AFP-re hivatkozva a BBC azt írja, hogy Berkasovónál a horvát hatóságok megnyitották a határt a Szerbia felől érkező menekültek előtt. Ott korábban 3000 ember ragadt az átjáró előtt, egy szemtanú azt mondta a hírügynökségnek, hogy mindenki átment Horvátországba. A horvát hatóságok Bapska felé engedték át az embereket.

20:53
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt értesítés

A határok minden előzetes bejelentés nélkül egyszer csak megnyíltak, s amikor ez megtörtént, mindenki rohanni kezdett - ezt Melita Sunjic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai szóvivője nyilatkozta az AFP-nek.

21:09
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A németek szerint a magyar kormány a hibás

A menekültek akkor indultak meg "igazán nagyon sokan", amikor Magyarország bejelentette, hogy kerítést épít a határára, mert a sok ember be akart érni az EU-ba, mielőtt elkészül a kerítés - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy német hírtelevíziónak. Szerinte nincs lehetőség a német határ hermetikus lezárására, de nem is a teljes nyitottság a határzár egyetlen alternatívája. Ennek ellenére a vita azonban mindig e két szélsőség körül forog - tette hozzá. Megerősítette, hogy a német kormány továbbra sem akarja lezárni a határokat.

21:29
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanás volt egy libanoni menekülttáborban

Robbanás rázott meg hétfőn Libanonban egy szíriaiakkal teli menekülttábort, a detonációban legalább négyen meghaltak és tízen megsebesültek. Az ország északkeleti részén, a szíriai határnál fekvő Arzál város közelében történt a detonáció. Egy névtelenül nyilatkozó katonai szóvivő az LBCI libanoni közszolgálati televíziónak azt mondta: a robbanásnak köze lehet ahhoz, hogy a hadsereg előzőleg tüzet nyitott egy gépkocsira, amelyben állítólag szíriai felkelők ültek. A több mint 4 millió lakosú Libanonban az ENSZ becslése szerint jelenleg több mint egymillió szíriai él, akik a hazájukban dúló polgárháború elől menekültek el.

22:00
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovén határ zárva

Folyamatosan érkeznek buszokkal a horvát-szlovén határ hovát oldalára a menekültek, de Szlovéniába nem mehetnek át. Pár perccel ezelőtt Lydia Gall, a Human Rights Watch jogvédő szervezet Kelet-Európával foglalkozó munkatársa azt írta a Facebook-on, hogy a menekültek segítséget kérnek a helyszínen.

22:56
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet a horvát-szlovén határon

A drávamagyarósi határátkelőnél több menekült próbál átjutni Horvátországból Szlovéniába, a szlovén rendőrök viszont nem engedik be őket az ország területére. Ezen a Twitteren megosztott felvételen az látszik, hogy a menekültek kiabálnak a szlovén határkerítést tartó rendőrökkel. A videót megosztó férfi szerint paprikasprét is használtak a rendőrök.

23:02
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Határsértéssel vádolja a horvát rendőröket a szerb kormány

Elfogadhatatlannak nevezte a horvát hatóságok fellépését Aleksandar Vucic szerb szociálisügyi miniszter, aki szerint a horvát rendőrök nem csak újságírókat vertek meg nap közben a Berkasovo és Bapska között húzódó határszakaszon, hanem be is hatoltak Szerbiába. Nebojsa Stefanovic szerint ezzel megsértették országa területi szuverenitását. A tárcavezető sajtótájékoztatóján közölte, hogy magyarázatot fog kérni a horvát féltől, valamint arra figyelmeztetett, hogy amennyiben hasonló fog történni a jövőben, a szerb rendőrök kénytelenek lesznek beavatkozni. Elmondta, hogy információi szerint délelőtt a rendőrök a migránsokkal szemben is erőszakot alkalmaztak.

23:13
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Törökország nem koncentrációs tábor

A török miniszterelnök egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy Angela Merkel német kancellárnak is kijelentette: Törökország nem koncentrációs tábor, ahová Európa küldheti a menekülteket. Ahmet Davutoglu azután mondta ezt, hogy tegnap a vízumszabályok enyhítéséről, és Törökország esetleges EU-tagságáról is tárgyalt Merkellel. A kijelentésekről bővebben cikkünkben olvashat.

23:16
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria nem mondott számokat

Ausztria nem szabta meg az általa befogadható menekültek számát, hiszen nem tudja pontosan, hogy mekkora a migránsáradat - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn. A tárcavezető - az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva - mindezt arra reagálva mondta, hogy korábbi szlovén közlések szerint Ausztria összesen 1500 embert hajlandó fogadni naponta. Hangsúlyozta továbbá, hogy Ausztria befogadóképessége a németországi intézkedésektől és az ország kapacitásától függ, azonban a miniszter becslése szerint két-három napon belül Ausztria a befogadóképességének határaihoz érhet.

00:04
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországra nem jönnek a menekültek

Hétfő estig összesen 22 menekülttel szemben intézkedtek a magyar hatóságok - mondta Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója az m1 televízión. Bakondi György hozzátette: a horvát határszakaszon egyetlen menekült érkezéséről sem tudnak a rendőrök.

00:05
október 19, 2015
Vágólapra másolva!

Cameron kommentálta a magyar intézkedéseket

David Cameron brit miniszterelnök szerint a magyar kormány intézkedéseinek lényege a külső EU-határok meglétének tudatosítása az unión kívülről érkezőknek.

A kormányfő a múlt heti EU-csúcsról rendezett hétfő esti alsóházi vitanapon az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője, Tim Farron kérdésére válaszolva kijelentette, hogy Európa külső határainak védelme nem a brit kormány és nem személyesen az ő felelőssége.

"Orbán Viktorra bízom, hogy (ebben az ügyben) megvédje magát, de annak, amit a magyar miniszterelnök és mások is mondanak, az a lényege, hogy Európának van egy külső határa, és Európának be is kell bizonyítania, hogy van külső határa, nehogy azt lehessen hinni, hogy az Európai Unióba könnyű és kockázatmentes út vezet" - fogalmazott David Cameron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!