Kicsúszott a hálóból az első számú terrorista

Események

Brüsszel, belga, terror, katona, rendőr, terrorfenyegetettség,
Brüsszel, 2015. november 22. Fegyveres katonák Brüsszel belvárosában 2015. november 22-én, miután előző nap a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét a belga fővárosban. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Hadművelettel felérő razzia Brüsszelben. Tizenhat személy őrizetben. Egy férfi az autójával a rendőröknek hajtott. A legkeresettebb terrorista nincs meg. Nem jár a metró, zárva vannak az iskolák. Kövesse az Origóval a legfrissebb eseményeket!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül69 bejegyzés
07:28
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Razzia Brüsszelben

Vasárnap éjjel a rendőrség különleges alakulatai összesen tizenkilenc összehangolt akciót hajtottak végre terroristagyanús személyek felkutatására a belga főváros Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert és Forest nevű városrészében, valamint hármat Charleroiban és egyet Liege környékén. 

A főügyészség közlése szerint az őrizetbe vettek közül egy ember megsérült. Molenbeekben egy férfi autójával a rendőröknek hajtott, akik két lövést adtak le a támadóra. A sebesült sofőr elmenekült a helyszínről, de később sikerült elfogni. 

A rendőrségi akció ellenére a belga válságközpont fenntartja a legmagasabb, négyes fokozatú, "súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szintet Brüsszelben és környékén. belga fővárosban az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. 

07:33
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az első számú terrorista nincs meg

Tizenhat embert vett őrizetbe a belga rendőrség a feltételezett terroristák elleni, vasárnap esti razziák során – közölte az ország főügyésze.

Salah Abdeslamot, akit a párizsi merényletek egyik elkövetőjének tartanak, ezúttal sem találták meg.

Belga rendőrök terroristákat keresve razziát tartanak Brüsszel Molenbeek negyedében Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
07:40
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Párizs vegyi támadástól tart

Vegyvédelmi eszközök tűntek el a minap egy párizsi közkórházból – jelentette az AP amerikai hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön kijelentette a nemzetgyűlésben: a november 13-án végrehajtott párizsi merényletek után fennállhat a vegyi, illetve baktériumtámadás veszélye. 

08:22
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Otthon maradnak a brüsszeliek

Alig mennek ki az emberek az utcára Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Dursun Aydemir
09:32
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Feltalálták magukat a bezárt brüsszeliek

És macskákat posztolnak a Twitteren, ilyeneket:

10:19
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Magánzárkában a radikális vezető

A párizsi támadások „közvetlen következményeként” magánzárkába helyezték Fouad Belkacemot, a Sharia4Belgium nevű radikális iszlamista szervezet alapítóját – jelentette a Dernier Heure című lap. Ezzel kívánják megakadályozni a foglyok radikalizálódását. 

Ügyvédje szerint Belkacem nem vehet részt az imákon, és nem sétálhat az udvaron. Látogatókat fogadhat ugyan, de csak üvegfalon keresztül beszélhet velük. 

10:25
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen védőruhákat loptak el Párizsban

Ilyen vegyvédelmi védőfelszereléseket loptak el Párizsban:

10:29
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztráliában is a párizsi terrorra emlékeztek

Egy ausztrál strandon a francia trikolór színeire emlékeztető esernyőkkel álltak sorfalat, így emlékezve a párizsi merényletek 130 áldozatára.

10:29
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Cameron Párizsban tárgyal az összefogásról

David Cameron brit kormányfő Párizsba látogatott, hogy megvitassa Francois Hollande francia elnökkel a terrorizmus elleni összefogást. Anne Hidalgo párizsi polgármesterrel közösen ellátogattak az egyik emlékhelyhez is.

10:32
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nem ért véget a rendőrségi akció

Még korai lenne kijelenteni, hogy a vasárnapi akciók eredményeképpen csökkent-e a veszély Brüsszelben – figyelmeztetett Jan Jambon belga belügyminiszter. „Az akciónak még nincs vége, órákig és napokig tarthat” – mondta a belga televíziónak.

A tárcavezető szerint a helyzet „nagyon kényes”, „minden apró részlet százféleképpen végződhet” – számolt be a BBC.

11:07
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Közösen győznék le a halálkultuszt

Cameron párizsi látogatása során azt mondta, minden erejükkel támogatják szövetségesüket, Franciaországot annak érdekében, hogy legyőzzék ezt az ördögi halálkultuszt.

11:11
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Aszad nem maradhat

Az Independent beszámolója szerint Cameron egyértelművé tette, hogy Aszad nélkül képzeli el Szíria jövőjét, az Iszlám Államot pedig mindenképpen szét kell verni.

11:17
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szorosabbra fűzi a szálakat a brit és a francia titkosszolgálat

Hollande francia elnök és Cameron brit miniszterelnök szorosabb titkosszolgálati együttműködésről tárgyaltak a hétfői párizsi találkozón.

11:18
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bekeményíthetnek a britek

Nagy-Britannia a jövő héten tárgyalja meg az Iszlám Állam elleni stratégiáját, amelynek révén nőhet a brit szerepvállalás Szíriában – jelentette ki David Cameron a párizsi látogatása során.

Munkareggeli az Élysée-palotában Forrás: MTI/EPA POOL/Ian Langsdon
11:31
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Francia gépek is használhatják a brit repülőteret

David Cameron brit kormányfő bejelentette, hogy Szíria bombázásához Franciaország is használhatja a ciprusi repterüket. 

11:34
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande "hadba hív"

Francois Hollande az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi tagországának vezetőjével találkozik a héten, miután a BT francia kezdeményezésre az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken. 

A francia elnök kedden Washingtonba utazik, ahol Barack Obamával találkozik, csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, vasárnap este pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel vacsorázik. 

Közben szerda este Angela Merkel német kancellárt Párizsban fogadja Francois Hollande, aki szeretné meggyőzni a nagyhatalmakat, hogy hozzanak létre egy egységes és összehangolt katonai koalíciót a dzsihádisták ellen. 

11:41
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Erősebb határokra van szükség

David Cameron párizsi látogatása során arra is kitért, hogy közösen kell fellépni a fegyverkereskedelem ellen. Emellett az is szükséges szerinte, hogy regisztrálják azokat a repülőutasokat, akik belépnek vagy elhagyják az EU határait.  

11:47
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kihalt a főtér Brüsszelben

A belga hatóságok fenntartják a legmagasabb, négyes fokozatú, "súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szintet Brüsszelben és környékén. Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. Az alábbi Twitter-bejegyzésben is látható, hogy a város szinte teljesen kihalt.

12:14
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

"Mintha háborúban lennénk"

Nadine Rosa-Rossa brüsszeli lakos szerint olyan a hangulat a városban, mintha háborúban lennének. A BBC-nek arról is beszélt, hogy tanárként nagyon nehéz a helyzete, hiszen a gyerekeknek is el kell magyaráznia, hogy mi történik. 

12:25
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bekerítenék a terroristákat

Az Iszlám Államot vissza kell szorítani a török határtól – ez a célja a török és amerikai hadműveleteknek, amelyek a térségben kezdődnek hamarosan. Korábban erre azért nem volt lehetőség, mert a kurd fegyveresek határ menti előretörését nem nézte jó szemmel Törökország. A párizsi merényletek óta viszont felpörgött a diplomácia, és a The Telegraph információi szerint a törökök már nem akadályozzák a kurdok területszerzését. Ellenkező irányban – azaz nyugatról keletre – a nyugati támogatást élvező lázadók hatolnak majd előre a tervek szerint. A két irányból induló hadműveleteket török és amerikai harci repülőgépek támogatják majd. Ha David Cameron brit miniszterelnöknek sikerül a londoni ellenzéket is meggyőznie, akkor brit Tornado típusú vadászbombázók is csatlakozhatnak a művelethez. A témáról írt cikkünket itt olvashatja.

12:30
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Néhány hónap múlva visszavonult volna Diesel

Csak néhány hónapra volt a nyugdíjtól Diesel, az a rendőrkutya, amelyik meghalt a párizsi rendőrség akciójában, Saint-Denisben. A hétéves kutya akkor kapta a halálos sebet, amikor a rendőrök Abdelhamid Abaaoudot, a november 13-i merényletet kitervelőjét keresték.

Dieselnek néhány hónapja lett volna a nyugdíjig Forrás: Facebook / Police Nationale

12:33
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ötszáz csapás az Iszlám Államra

Csaknem ötszáz légicsapást mértek orosz harci repülőgépek az elmúlt két napban az Iszlám Állam állásaira Szíriában, megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozó üzemet és olajtározót, amely a dzsihádista szervezet kezén volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

12:35
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítették a városházát

Egyelőre tisztázatlan okokból, de kiürítették a brüsszeli városházát.

12:43
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem a főterrorista menekült?

Belga sajtójelentések szerint elképzelhető, hogy mégsem a párizsi merényletek miatt körözött Salah Abdeslam vezette azt a BMW-t, amelyet a rendőrség vasárnap éjszaka a német határ közelében üldözött. A sofőr lerázta az üldözőket, az autót később a közelben találták meg.

Arra azonban nincs semmi bizonyíték, hogy Salah Abdeslam vezette volna az autót. Jan Jambon belga belügyminiszter hétfőn sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó az értesülést, hogy a körözött terroristát Liege közelében látták.

12:50
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Erősödhet a szélsőjobb Franciaországban

Egy felmérés szerint toronymagasan a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje az esélyes azon a regionális választáson, amelyet december 6-án és 13-án tartanak a délkeleti Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban. A jelölt a pártvezér Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal Le Pen, és a jelenlegi adatok szerint a szavazatok 40 százalékát is bezsebelheti. A térségben egyébként a jobboldali pártok számítanak hagyományosan erősnek.

12:55
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Pénzszűkében van a belga rendőrség

A szakszervezetek azt állítják, hogy a belga rendőrség pénzszűkében van. A rendőri laboratóriumok száma 23-ról 14-re csökkent, és kifogytak a fehér porból, ami az ujjlenyomat-rögzítéshez kell. "Tavaly ősszel 15 nappal a képzés megkezdése előtt 600 jelentkezővel közölték, hogy mégsem kezdhetik meg a tanulmányaikat" – mondta Eddy Lebon a Sypol rendőrszakszervezettől. 

13:09
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rohamcsapat végez az Iszlám Állam ellenségeivel

Különleges egységet tart fenn az Iszlám Állam, amelynek az a feladata, hogy letartóztassa és megkínozza a katonaszökevényeket és az ellenzékieket. A csoportnak legalább két tagja német – állítja egy hazatért dzsihádista.

13:17
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Már ma bevetik a Charles de Gaulle-t

Már ma megkezdhetik az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légicsapásokat a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszálló gépek.

A hajó, amelyet a javításra hazarendelt Theodore Roosevelt pótlására vezényeltek a Földközi-tengerre, vasárnap átesett a szükséges utolsó vizsgálatokon. A parancsnoka elmondta az AFP-nek, hogy a hajó 1900 fős legénysége hétfőn harca kész lett.

Super Étendard száll fel a Charles de Gaulle fedélzetéről Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Érkezésével háromszorosára nőtt az Iszlám Állam ellen bevethető francia erő, mivel a fedélzetén 26 vadászgép állomásozik – 18 Rafale és 8 Super Étendard –, valamint két Northrop Grumman E-2 Hawkeye felderítőgép.

Párizs ezenkívül 12 harci repülőt állomásoztat a régióban: hat Rafale-t az Egyesült Arab Emírségekben és hat Miráge 2000-est Jordániában.

13:26
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint ezer házkutatás Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt tíz napban 1072 helyen tartottak házkutatást, 139 embert állítottak elő, közülük 117-et vettek őrizetbe – tudta meg hétfőn hivatalos forrásokból a Le Monde című napilap.

13:35
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy vámost Toulonban

Lelőttek egy francia vámost Toulonban. A hatóságok egy gyanúsítottat akartak letartóztatni otthonában, amikor tüzet nyitott rájuk egy M16-os gépkarabéllyal. A tettest elfogták. Úgy tűnik, hogy az esetnek semmi köze sincs a párizsi merényletekhez, a hatóságok szigorúbban lépnek fel a fegyvercsempészek ellen.

13:44
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Így bombáznak az oroszok Szíriában

Az orosz védelmi minisztérium Twitteren tett közzé néhány felvételt, amelyeken a szíriai bombázásokat örökítették meg. Ezen a videón egy olajüzemet bombáznak.

13:51
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

A belga rendőrség köszöni a macskáknak

Lehet, hogy a belga rendőrség hagyta kicsúszni a hurokból Európa legkeresettebb terroristáját, de a humorérzékét sem veszítette el.

Hivatalos Twitter-oldalukon mondtak köszönetet a belga macskáknak, „amiért segítettek a vasárnap éjszakai rajtaütések során… Jó étvágyat!”

A rendőrség arra kérte a belgákat, hogy ne tegyenek fel képeket a közösségi oldalakra a razziák helyszíneiről. A honpolgárok szót fogadtak – és elárasztották az internetet macskákkal.

13:51
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Két rendőr is megsérült Toulonban

Az Independent írása szerint két rendőr is megsérült abban az akcióban, amelyben egy vámos életét vesztette a dél-franciaországi Toulonban. A hatóságok egy fegyvercsempészre csaptak le otthonában, amikor a gyanúsított tüzet nyitott rájuk. 

14:04
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik az útleveleket Brüsszelben

Személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatni Brüsszelben ahhoz, hogy valaki felszálljon a vonatra a Midi nemzetközi vasútállomáson.

14:06
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Öt újabb letartóztatás

A terrorellenes razziák során öt újabb embert vett őrizetbe a belga rendőrség – jelentette be a belga főügyész. Így vasárnap óta összesen 21 embert tartóztattak le.

A rendőrség öt épületet kutatott át Brüsszel térségében és kettőt Liege környékén. A házkutatások során összesen 26 ezer eurót foglaltak le.

14:30
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Salah Abdeslam hajtott a BMW-vel

A belga főügyész nyilatkozata szerint nem a körözött Salah Abdeslam vezette azt a BMW-t, amelyet a rendőrség vasárnap éjszaka a német határ közelében üldözött. A sofőr lerázta az üldözőket, az autót később a közelben találták meg.

14:38
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Máris vannak ellenzői a britek szerepvállalásának

Máris sokan ellenzik David Cameron ötletét, miszerint ki kellene terjeszteni az iraki bombázásokat Szíriára is. Jeremy Corbyn munkáspárti politikus mozgalmat is szervezett, és valószínűleg nem támogatják a bombázások megindítását a Skót Nemzeti Párt tagjai sem.

14:47
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Háromnapos gyászt rendeltek el Maliban

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére. A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is. A mali kormány által közölt "végleges" adatok szerint a támadásban 19 ember halt meg, 18 szállóvendég (közöttük 14 azonosított külföldi) és egy mali csendőr, két támadót szintén megöltek. Az ENSZ szerint 22 ember halt meg, köztük két támadó.

Forrás: AFP/Habibou Kouyate
14:57
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bevetették a Charles de Gaulle-t

A Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozóról felszálló gépek megkezdték az Iszlám Állam szíriai és iraki állásai elleni támadást – jelentette gyorshírben az AFP.

14:58
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamburg mégsem akar olimpiát?

Hamburg lakossága vasárnap dönt arról, hogy támogatja-e a város pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére, a szavazás kimenetelét az utóbbi hónapok eseményei miatt lehetetlen megjósolni. Tavasszal még a hamburgiak 64 százaléka pártolta a rendezést, nagyrészt ezért határozott úgy a Német Olimpiai Bizottság, hogy Berlin helyett a kikötőváros jelentkezzen az ötkarikás játékokra. A FIFA közelmúltbeli korrupciós ügye, a 2006-os németországi labdarúgó-vb helyszínkijelölése körüli botrány, a párizsi terrortámadások és a terrorfenyegetés miatt kedden elmaradt hannoveri Németország–Hollandia barátságos meccs után viszont – egy friss felmérés szerint – már csak 56 százalékos az olimpiarendezés támogatottsága.

15:13
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin Iránban tárgyal Szíriáról

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn érkezett Teheránba, ahol Hasszán Rohani iráni elnökkel folytat megbeszéléseket a polgárháború sújtotta Szíriáról és az Iszlám Állam növekvő befolyásáról. Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai rezsim szövetségesei.

15:42
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Megerősítik Rakkát

Az Iszlám Állam jelentések szerint megerősíti szíriai központját, Rakkát a párizsi terrortámadások megtorlásától tartva. Franciaország máris megduplázta a Rakka elleni légitámadások számát, és Nagy-Britannia is a hétre ígéri az Iszlám Állam elleni nagyszabású tervét – írta a brit Independent.

15:46
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre több muszlimot támadnak meg Nagy-Britanniában

Háromszáz százalékkal nőtt az iszlámellenes támadások száma Nagy-Britanniában a párizsi merényletek óta. Az áldozatok többnyire nők voltak, akik hagyományos ruhát viseltek, a támadók pedig általában 15 és 35 év közötti fehér férfiak voltak. A támadások valódi száma még ennél is magasabb lehetett, miután sok atrocitást nem jelentenek be. 

16:00
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Tilos az iskolai kirándulás

Megerősítették az iskolák védelmét Franciaországban. Többek között átkutatják a táskákat, betiltották az iskolai kirándulásokat, és kötelező tűzvédelmi és evakuációs gyakorlatokat tartanak.

Emellett külön „dohányzóhelyeket” is kijelöltek, hogy a gyerekek ne hagyják el az oktatási intézmények területét – számolt be a BBC.

16:17
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Eladja molenbeeki lakását az Everton csatára

Romelu Lukaku belga válogatott csatár úgy döntött, hogy eladja molenbeeki lakását, miután a kerület neve összefonódott a párizsi merényletekkel. Az Everton csatára úgy érzi, nem lenne biztonságban a családja. A kerület és a terrorizmus kapcsolatáról itt írtunk

16:33
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vége az igazolvány nélküli feltölthető bankkártyáknak

A merényleteket a kormány információi szerint a trafikokban megvásárolható, feltölthető bankkártyákkal finanszírozták. A személyi okmányok bemutatása nélkül megvásárolható kártyákra évente 2500 euró tölthető fel. Michel Sapin pénzügyminiszter emiatt szigorúbb szabályozást és a terrorgyanús személyek vagy szervezetek vagyonának zárolását javasolta. "A terroristáknak azért sikerül merényleteket elkövetniük, mert pénzügyi forrásokkal tudnak rendelkezni Franciaországban és külföldön" – mutatott rá a politikus. "A kérdéses összegek kicsik, mert a terroristák nem akarnak nyomokat hagyni" – tette hozzá. A 2016 első hónapjaiban kihirdetendő rendeletben a kormány ezért kötelezővé teszi személyi igazolvány bemutatását a feltölthető kártyák megvásárlása esetén.

16:50
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetést szerveznek a brit bombázás ellen

Már majdnem 140 ezer lájkolója van annak a kezdeményezésnek, amely megakadályozná, hogy Nagy-Britannia is bombázásba kezdjen Szíriában. Tüntetést szerveznek november 28-ára a Downing Street 10. elé, álláspontjuk szerint ugyanis a bombázás csak destabilizálja a közel-keleti térséget és növeli az európai terrorveszélyt. 

17:03
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szinte üres Brüsszel főtere

Máskor tele van turistákkal, most majdnem üres a brüsszeli főtér.

17:08
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen gépekkel támadnak a franciák

Francia katonák egy Rafale típusú szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet készítenek fel bevetésre a Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó fedélzetén.

Forrás: MTI/AP/Claude Paris
17:43
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Orosz–francia két jó barát?

Vlagyimir Putyin orosz, valamint Francois Hollande francia elnök a párizsi merényleteket követően megállapodtak abban, hogy összehangolják az Iszlám Állam elleni bombázást. A helyzet tipikus "az ellenségem ellensége a barátom" – szituáció, hiszen a két ország nem sokkal korábban igen heves vitát folytatott a Mistral hadihajók szállítása miatt. Oroszország két hadihajót vásárolt Franciaországtól még 2011-ben, a franciák azonban végül felmondták a szerződést Moszkva ukrajnai háborúban vállalt szerepe miatt. Az amerikai és a brit szövetségesek arra figyelmeztették a franciákat, hogy

a fegyverszállítás erősítené az orosz hadi potenciált.

A két fél végül megállapodott, Párizs visszafizette a pénzt, és visszaadta a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.

Forrás: AFP/Georges Gobet

A franciáknak azonban új vevő után kellett nézniük, miután a hajókat már legyártották. A hadihajókért Egyiptom jelentkezett, Kairó 950 millió eurót fizetett értük, átadásuk jövő év március elején várható. Francia kormányzati források szerint Szaúd-Arábia jelentős összeggel támogatja az ügyeletet.

17:47
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szürreális képek Brüsszelből

Szinte alig lehet járókelőt látni az utcákon a belga fővárosban. Egy-két bátrabb brüsszeli teszi csak ki a lábát. A központi vasútállomás dolgozói hiába várják az utasokat. A városba vezényelt katonák árgus szemekkel pásztázzák a köztereket.

17:49
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bevarrták a szájukat a menekültek

Az alsó és felső ajkát összevarrva, kötéllel a nyakában tiltakozott a görög–macedón határon hat iráni állampolgár, mert nem engedték tovább őket Nyugat-Európa felé. Az irániakon kívül marokkóiak, pakisztániak és bangladesiek is tüntettek. A tiltakozók egy vonatot biztosan megállítottak a vasúti határátkelő felé vezető vágányokon – írta a The Guardian a Reuters fotósára hivatkozva. Szlovénia és a többi ország a párizsi merényletek után kezdett el válogatni a menekültek között. Kiderült, hogy a francia fővárosban két olyan ember is felrobbantotta magát, akik a menekültek balkáni útvonalán érkeztek Európába. 

18:05
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Robbantgatják az Iszlám Állam pénzcsapjait

Az amerikai légierő 280 olajszállító kamiont robbantott fel a szíriai–iraki határ közelében, írja az NBC. Az Iszlám Állam egyik legfőbb bevételi forrása az olaj, ennek az elapasztásán fáradozik az USA. A szélsőséges iszlamista szervezet évente félmilliárd dollár jövedelemre tesz szert a fekete aranyból.

18:05
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Oktatással küzdenének a radikalizmus ellen

Tízmillió eurós alapot hoznak létre az EU-tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei annak érdekében, hogy az oktatással visszaszorítsák a szélsőséges tanok terjedését, és elősegítsék az integrációt – jelentette be Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos Brüsszelben.

18:37
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Új generációs drónokat fejlesztenek a britek

A brit hadsereg jelentős erőkkel segítené a rendőrség munkáját, ha Nagy-Britanniát terrortámadás érné – mondta David Cameron a londoni alsóházban. A brit miniszterelnök a kormány új, a párizsi merényletektől függetlenül kidolgozott, egyébként is esedékes, de a terrortámadások nyomán további elemekkel kiegészített védelmi és biztonságpolitikai stratégiáját ismertette. Cameron kijelentette: a kormány nagy horderejű vészhelyzeti intézkedési tervet állított össze, amelynek alapján a fegyveres erők tízezer tagja segíthetné a rendőrségi munkát akkor, ha Nagy-Britanniát a párizsi merénylethez hasonló terrortámadás érné. A brit kormány emellett jelentős befektetéssel új generációs, brit tervezésű felderítődrónok kifejlesztését is elkezdi. Ezek a szerkezetek a légkör felső határán, heteken át folyamatosan tudnak majd felderítő tevékenységet folytatni – mondta David Cameron.

19:01
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig egy pisztolyt találtak Saint-Denis-ben

Komoly tűzharc volt Saint-Denis-ben, amikor a párizsi rendőrök megrohamoztak egy lakást november 18-án, ennek ellenére eddig csak egy pisztolyt találtak a helyszínelők. 

19:03
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Börtönben toborzott az Iszlám Államnak

Egy börtönbüntetését töltő rab próbált tagokat toborozni az Iszlám Állam terrorszervezet számára Spanyolországban – közölték a spanyol hatóságok. Az Europapress hírügynökség információi szerint nem ritka, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben lévő radikálisok igyekeznek újabb tagokat szerezni a rabok közül, és főként olyanokat környékeznek meg, akik rövid időn belül szabadulhatnak. A spanyol börtönökben jelenleg körülbelül 100 radikális dzsihádistát tartanak fogva.

19:32
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Menekült kislány holttestét sodorta partra a tenger

Egy négyéves menekült kislány holttestét sodorta partra a tenger a törökországi Bodrum üdülőhelynél található sziklákon - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség. A kislány azon a csónakon utazott, amely november 18-án süllyedt el a török partoktól a görögországi Kosz-sziget felé tartó út során. Az illegális menekülteket szállító csónakban összesen 15-en voltak. A kislányt az 5 túlélő egyike, egy szintén azzal a csónakkal utazó nő azonosította. Nirvan Hassan azt is elmondta, hogy a kislányt "Sena" néven szólította édesanyja, akinek holttestét már korábban megtaláltak.

19:53
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Moldávok is csatlakoztak az ISIS-hez

Moldovai állampolgárok is részt vesznek a szíriai konfliktusokban az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán, egyesek közülük pedig hazatértek Moldovába - közölte hétfőn a román Mediafax hírügynökség Anatol Salaru moldovai védelmi miniszter nyilatkozatára hivatkozva.

20:05
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Zavartalanul szállítják a migránsokat a horvátok

A migránsok szállítása zavartalanul folyik, nincs torlódás Horvátország határain a szigorítások miatt, ugyanis a Közel-Keletről érkező bevándorlók mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló - jelentette ki Branko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak hétfőn.

20:25
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Meghosszabbították a készültséget Brüsszelben

Ismét meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben és térségében - jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök  hétfő este a nemzetbiztonsági tanács ülését követően.

20:50
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb ember ellen emeltek vádat

Újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok amiatt, hogy részt vehetett a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekben - közölte a belga főügyészség hétfőn Brüsszelben.

20:57
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanóövet találtak Párizsban

A rendőrség megerősítette, hogy egy öngyilkos merényletekhez használt, detonátor nélküli robbanóövet találtak Montrouge-ban, Párizs déli külvárosában. Szakértők vizsgálják, lehetett-e bármi köze a november 13-i támadásokhoz – jelentette hétfőn az AP hírügynökség.

20:59
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szerdán kinyithatnak az iskolák

Charles Michel belga miniszterelnök hétfő este a nemzetbiztonsági tanács ülését követően bejelentette, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett szerdán újra kinyitnak a brüsszeli iskolák és ismét üzemel majd a metró.

21:26
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Mindennapos a vegyi fegyverek bevetése Szíriában

A közelmúltbeli klórgáz- és mustárgáz-támadások azt jelzik, hogy mindennapos gyakorlattá válik a vegyi fegyverek bevetése Szíriában - közölte hétfőn a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának hágai ülésén Rafael Foley, a nemzetközi szervezethez akkreditált amerikai diplomata.

21:32
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Csúcstalálkozót tart vasárnap az EU és Törökország

Csúcstalálkozót tart vasárnap az Európai Unió és Törökország Brüsszelben a migrációs kérdésekről - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. A Európai Tanács elnöke a vasárnap délután négy órás kezdésű találkozót azzal a céllal hívta össze, hogy "új lendületet adjunk kapcsolatainknak és megállítsuk a migrációs áradatot". A döntést az Európai Bizottság javaslata és az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés előzte meg - tette hozzá. 

22:02
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Apahiány is lehet az oka a radikalizálódásnak

Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon - jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére.

22:23
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Menekülteketeket küldenek vissza Szíriába

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország az elmúlt hónapokban számos olyan szír menekültet utasított ki, aki legálisan érkezett az ország határára, nem hagyva más megoldást neki, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.

22:51
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet elbújni az interneten

Az ISIS egy rendkívül jól kommunikáló, a digitális, online kommunikációs formákat is nagyon jól használó szervezet, a kibertérben is jól felkészült - mondta egy internet-szakjogász az M1 aktuális csatornának hétfőn. Ormós Zoltán véleménye szerint azonban a titkosszolgálatok minden eszközzel rendelkeznek, nem lehet százszázalékosan elbújni előlük az interneten. Lehet, hogy nem véletlenül hagyják a terrorszervezeteket abban a tévhitben, hogy el tudnak bújni - vélekedett. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!