Megölték Mordvicsev orosz tábornokot, az orosz titkosszolgálat pedig elrabolt egy ukrán újságírónőt

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, Donyeck, rom, romok, házak, lakótelep, lakások, város, légifelvétel
8144461 18.03.2022 An aerial views shows residential buildings on the corner of Shevchenko boulevard and Kuprina street damaged by shelling in the city of Mariupol, Donetsk People's Republic. The city has been a site of intense fighting in recent weeks. Alexey Kudenko / Sputnik (Photo by Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 24. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés
05:42
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Átfogó béketárgyalásokat sürgetett az ukrán elnök

Átfogó béketárgyalásokat sürgetett Oroszországgal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat hajnalban közzétett, legújabb videóüzenetében, melyben egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak nemzedékekre lesz szüksége, hogy kiheverje a háborús veszteségeket.

- hangoztatta az ukrán elnök.

05:43
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lebontják a bürokrácia nagy részét

Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette, hogy minden bürokratikus akadályt elhárítottak, így eltörölték a vámot és az áfát, valamint a legminimálisabbra csökkentették az adminisztrációs terheket, hogy az országba érkező áruk minél előbb eljuthassanak az emberekhez. Ez szerinte hadiállapot idején elkerülhetetlen.

05:47
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Támogatást kapnak az otthonaikat elhagyni kényszerülők

Az ukrán elnök beszélt arról is, hogy átfogó program készül az otthonukat elhagyni kényszerülők támogatására.

Közvetlen pénzügyi segítséget jelentett be, de ennek összegéről vagy más részleteiről nem beszélt éjszakai videóüzenetében.

Ukrajnai menekültek a felsőnémeti határátkelőnél Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány jelenleg javaslatokat készít a belső menekültek lakhatására vonatkozóan, illetve a háborúban megsemmisült lakások újjáépítéséről. Megtérítik azoknak a rezsiköltségeit, akik a megszállt területekről érkező családokat fogadtak be otthonaikba.

05:54
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Pénteken hét humanitárius folyosó működött

Az ukrán elnök azt mondta, hogy pénteken hét humanitárius folyosó működött: hat a Szumi régióban, egy a donyecki régióban. Több mint 9000 embert evakuáltak az ostromlott Mariupolból.

Összesen több mint 180 000 ukránt mentettek ki a humanitárius folyosókon, az oroszok azonban a legtöbb területen továbbra is akadályozzák a humanitárius segélyek szállítását az ostromlott városokba.

A DPR Népi Milícia katonái Mariupolnál ellenőrzik a várost elhagyók dokumentumait Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Antonyuk
06:34
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

A harcok elérték Mariupol központját

Mariupol polgármestere megerősítette azokat az orosz híreket, amelyek szerint a harcok elérték a város központját. Állítólag a város lakóépületeinek több mint 80%-a megsérült vagy megsemmisült az orosz bombázás kezdete óta.

06:47
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

A háború 40 millió embert taszíthat szegénységbe

Az amerikai Globális Fejlesztési Központ nevű szervezet arra figyelmeztet, hogy február 24-e, az orosz támadások megindulása óta hatalmas kiugrások voltak a globális élelmiszer- és energiaárakban, ami világszerte több mint 40 millió embert taszíthat „szélsőséges szegénységbe".

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rámutat arra, hogy a volt szovjet térség mennyire fontos a mezőgazdasági kereskedelem számára, hiszen Oroszország és Ukrajna a világ búzatermelésének 29%-át adja, Oroszország és Fehéroroszország pedig a világ műtrágyagyártásának egyhatodát.

A kieső termelés hatása széles körben érezhető lesz, de aránytalanul sújtja majd a szegényebb országokat - figyelmeztet a Center for Global Development.

07:00
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

12 légi célpontot semmisített meg az ukrán hadsereg

A BBC arról ír, hogy az ukrán fegyveres erők szerint légvédelmük legalább 12 orosz légi célpontot semmisített meg – két repülőgépet, három helikoptert, három drónt és négy cirkálórakétát.

A helyi jelentések az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva hozzátették, hogy a fegyveres erők a csornobajvkai repülőteret is sújtották, ahol Oroszország flottájának egy részét helyezte el.

A BBC nem tudta ellenőrizni ezt az információt.

07:16
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Végleg kivonulhat Oroszországból a Bosch

Európa vezető autóalkatrész-gyártója, a Bosch leállítja oroszországi gyárait. Az ellátási és szállítási problémák miatt a német óriáscégnek lehetséges, hogy végleg be kell fejeznie tevékenységét az országban.

Ukrajna eközben azt állítja, hogy a Bosch együttműködik az orosz hadsereggel, a megszálló csapatok gyalogsági harcjárműveinek egyik fő alkatrész-beszállítója a német cég. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a német sajtónak úgy nyilatkozott, hogy tudomásuk szerint a Bosch évek óta szállít az orosz hadseregnek.

A Bosch stuttgarti központjában is vizsgálat indult Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Németországban vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a Bosch-alkatrészek orosz hadsereg általi használata sérti-e az Európai Unió Moszkvával szemben kiszabott szankcióit. A cég azt állítja, hogy saját vizsgálatot indított az ügyben, és nagyon komolyan veszi a vádakat.

07:38
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Gordon Brown is Putyin bíróság elé állításáról beszélt

Gordon Brown volt brit miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyinnak nemzetközi bíróság elé kell állnia Ukrajnában tett lépései miatt.

A volt munkáspárti vezető azon 140 akadémikus, jogász és politikus között van, akik aláírták azt a petíciót, amely a II. világháború utáni náci háborús bűnösök nürnbergi pereinek mintájára kidolgozott jogrendszert követel.

Gordon Brown Forrás: AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság már vizsgálódik az orosz vezető ellen feltételezett háborús bűnök miatt, de egyesek szerint a bíróság jogköre korlátozott.

Brown a Daily Mailben azt mondta, hogy egy törvényszék létrehozása lezárná a nemzetközi jogban azt a kiskaput, amelyet Putyin felhasználhat az igazságszolgáltatás kikerülésére.

07:53
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Clinton és Bush templomlátogatással álltak ki Ukrajna mellett

Bill Clinton és George W. Bush volt amerikai elnök felkeresett egy ukrán templomot Chicagóban, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrán nép iránt.

Kék-sárga szalaggal áttekert napraforgót helyeztek el a Szent Volodimir és Olha katolikus templomban.

Bush elnök egy külön bejegyzésben a Twitteren azt írta: "Amerika szolidaritást vállal Ukrajna népével, miközben a szabadságukért és a jövőjükért harcol."

08:20
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz parancsnok eshetett el Ukrajnában

Tüzérségi csapás után meghalt egy orosz parancsnok az ukrán Csernobajevka városában – közölte szombaton Facebook-bejegyzésében az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A bejegyzésben az áll, hogy meghalt Andrej Mordvicsev altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzete 8. Egyesített Hadseregének parancsnoka.

Napi frissítésében azt is hozzátette, hogy a háborús frontvonal nem változott jelentősen az elmúlt 24 órában, de azt írják, hogy az ukrán csapatoknak sikerült több orosz menetoszlopot megsemmisíteniük Mikolajiv és Szumi régiókban.

Az altábornagy halálát orosz részről nem erősítették meg.

08:44
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Így segítenek a rendőrök a Keletiben - videó

08:55
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosót nyitnak Luhanszkban

Ukrajna keleti luhanszki régiójának kormányzója bejelentette, hogy szombaton egy evakuációs folyosót nyitnak meg. A Telegramon Szerhij Gajdaj azt mondta, hogy az orosz erők beleegyeztek abba, hogy helyi idő szerint 09:00 után evakuálják a régió több városát, bár azt nem mondta meg, hová küldik az embereket.

Miközben igyekeznek minél több embert kimenekíteni, párhuzamosan humanitárius szállítmányok indulnak, hogy élelmet, vizet és gyógyszert vigyenek a maradóknak.

"A humanitárius folyosóról magas szinten született megállapodás. Remélem, hogy az oroszok tiszteletben tartják azt" - tette hozzá a kormányzó.

Segélyosztás a luhanszki Nova Astrakhan faluban Forrás: AFP/Sputnik/Valery Melnikov
08:59
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán nyelvű útinfók a magyar gyorsforgalmi utakon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratainál az elmúlt napokban már ukrán nyelven is közölnek út- és közlekedési információkat, hogy az Ukrajnából érkezők komfortosabban és biztonságosabban használhassák a magyarországi autópályákat. A projekt első körben az M3-as autópályán indult el.

A közútkezelő szakemberei összesen 300-féle előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket. Külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Közút munkatársai.

09:40
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország taktikaváltásra kényszerült

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadott egy hírszerzési elemzést, amelyben arra figyelmeztet, hogy az orosz taktika megváltoztatása további civilek halálát okozhatja Ukrajnában.

"A Kreml eddig nem érte el eredeti céljait, Oroszországot meglepte az ukrán ellenállás mértéke és hevessége. Kénytelenek voltak változtatni, és most a lemorzsolódás stratégiáját követi" – áll a közleményben.

Ez valószínűleg a tűzerő válogatás nélküli alkalmazását jelenti, ami tovább növelheti a polgári áldozatok számát, az ukrán infrastruktúra tönkretételét és a humanitárius válság fokozódását.

10:23
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint 112 gyerek halt meg a háborúban

Ukrajna szerint 112 gyerek halt meg a háborúban eddig, 140 gyerek pedig megsérült - írja a Sky News.

10:39
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország beismerte, hogy hiperszonikus rakétát használt

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint hiperszonikus rakétával lőttek egy föld alatti lőszerraktárra Nyugat-Ukrajnában - írja a BBC. Igor Konasenkov szerint a megsemmisült raktárban rakétákat és más lőszereket tároltak az ukránok. Korábban Oroszország még nem ismerte el hiperszonikus rakéták használatát a háborúban, amikkel akár 2000 kilométer távolságból is célba lehet találni, és áttörnek minden létező védelmi rendszert.

10:49
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a háború jelenlegi helyzete

Az ukrán erők továbbra is visszatartják az orosz előrenyomulást, az orosz csapatok csak keleten tudtak előrébb jutni.

A teljes cikket itt olvashatja.

11:14
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kék-sárga ruhában érkeztek meg az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Három orosz űrhajós, Oleg Artyemjev, Denis Matveev és Szergej Korszakov szombat reggel az ukrán zászló színeiben, sárga és kék egyenruhát viselve jelentek meg a Nemzetközi Űrállomáson - írja a Fox News. Ők az első asztronauták, akik az orosz-ukrán háború kezdete óta a Nemzetközi Űrállomásra érkeztek.

Oleg Artyemjev azt nyilatkozta, hogy minden érkező csapat maga választhatja ki, milyen stílusú egyenruhában érkezik.

"Most nekünk kellett színt választani, de igazság szerint sok sárga ruhát halmoztunk fel, ezért azokat kellett használnunk" - mondta.

A három űrhajós Kazahsztánból indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol rajtuk kívül két orosz, négy amerikai és egy német asztronauta tartózkodik.

11:37
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

38 órás kijárási tilalmat vezettek be Zaporizzsjában

38 órás kijárási tilalmat vezettek be Zaporizzsjában - írja a Sky News. A kijárási tilalom szombaton két órától lép életbe, de az okát nem közölték. A városba körülbelül 35 ezren menekültek át Mariupolból az elmúlt napokban. Itt található Európa legnagyobb atomerőműve is, ami már orosz kézen van.

11:45
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren érkeztek tegnap az ukrán-magyar határon

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy Magyarország területére 2022. március 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8 043 fő, a román-magyar határszakaszon 16 810 fő lépett be.

Hozzátették, hogy a háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak.

12:09
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Utcai harcok nehezítik a mentési munkálatokat Mariupolban

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szerint utcai harcok nehezítik a civilek evakuálását, illetve lehetetlenítik el a szerdán lebombázott színház pincéjében rekedtek kimentését - írja a BBC. A mentőegységek csak akkor tudnak haladni a romok eltakarításával és az emberek kiemelésével, amikor éppen nincs összecsapás a városban. 

"Az egységeink mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a pozícióikat a városban, de az ellenség csapatai nagyobbak a mieinknél sajnos" - mondta a polgármester.

Az elmúlt öt napban 40 ezer ember hagyta el a várost, és még 20 ezren várnak arra, hogy evakuálhassák őket.

12:26
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint már 14 ezer orosz katona halt meg

Ukrajna szerint már 14 400 orosz katona halt meg a háború kezdete óta - írja a BBC. Az ukrán kormány azt is írta, hogy rengeteg orosz katonai felszerelést is elpusztítottak, köztük 100 repülőt és helikoptert, valamint 60 tankot is.

Ugyanakkor nyugati hírszerzői források körülbelül 7000-re teszik a halott orosz katonák számát, a sérültek száma pedig 14 ezer és 21 ezer között lehet.

12:55
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország még nem érte el az igazi céljait Ukrajnában

A brit védelmi miniszter Oroszország még nem érte el az eredeti céljait Ukrajnában - írja a Fox News. A kudarcból fakadó frusztráció miatt a Kreml változtatott a stratégiáján, így most már válogatás nélkül tüzet nyitnak. Erre utal a hiperszonikus rakéta bevetése is, amivel egy föld alatti fegyverraktárat pusztítottak el.

13:03
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az Azovi-tengertől is elvágták az ukránokat Mariupolnál

Az Azovi-tengertől is elvágták az ukránokat Mariupolnál az orosz csapatok, akik már a stratégiai fontosságú kikötőváros központjáig jutottak - írja a Fox News.

Megrongált épületek Mariupolban 2022. március 18-án Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
13:40
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a mentési munkálatok a Mikolajivnál lebombázott katonai bázisnál

Folytatódnak a mentési munkálatok a Mikolajivnál lebombázott katonai bázisnál - írja a BBC. Egy belga újságíró, Robin Ramaekers szerint szombat reggel 80 holttestet emeltek ki a romok közül. A halálos áldozatok pontos száma még nem ismert.

14:21
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Páncélozott harcjárművekkel felszerelt amerikai gyalogosszázad Bulgáriában

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Stryker páncélozott harcjárművekkel felszerelt gyalogosszázadot vonultat fel Bulgáriában, a NATO harccsoportja keretében, a szövetség keleti felének erősítésére Ukrajna orosz lerohanása után - jelentette be szombaton Kiril Petkov bolgár kormányfő.

14:53
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ukrán újságíró elrablásával vádolják az oroszokat

Egy ukrán újságíró elrablásával vádolják az oroszokat - írja a Sky News. Az ukrán főügyészség nem nevezte meg az újságírót, aki az ország keleti és déli részéről tudósított a háborúról a Hromadske hírügynökségnek, és kedden tűnt el az ostromlott Bergyanszkból. Azóta semmit sem tudni róla, ezért a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.

A Hromadske pénteken jelentette be, hogy kedd óta nincs kapcsolatuk az egyik újságírójukkal, Victoria Roshchynával, aki Bergyanszkból tudósított. Ők azt írták, az FSZB emberei fogták el az újságírónőt.

Az orosz hadsereg és az FSZB nem kommentálta az ügyet.

15:00
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Japán és Törökország elítélte Ukrajna orosz lerohanását

Hajasi Josimasza japán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte és elítélte szombaton Ukrajna orosz lerohanását - jelentette a Kyoto japán hírügynökség.

A két külügyminiszter leszögezte, hogy az orosz katonai műveletek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint a nemzetközi jogot, amely tiltja az erő alkalmazását - szögezte le Cavusogluval tartott közös antalyai sajtótájékoztatóján Hajasi.

A miniszterek megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek a nemzetközi rend fenntartásában, és kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a törvénytelen ukrajnai műveleteket.

15:05
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Románia személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek

Románia személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján.

A bukaresti kormány péntek esti ülésén hozott határozat értelmében Románia átmeneti védelemben részesíti (menedékesként ismeri el) a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat - függetlenül attól, hogy mikor érkeztek -, és azokat az Ukrajnából február 24-e után érkezett hontalanokat vagy harmadik országbeli állampolgárokat, akik jogszerűen tartózkodtak Ukrajnában.

Az ukrajnai menekülteknek személyi számot ad és fényképes tartózkodási engedélyt bocsát ki a román bevándorlási hivatal (IGI), akárcsak azoknak a külföldieknek, akik menedéket kérnek Romániától. Ez utóbbiaktól eltérően azonban az átmeneti védelmet nem kell kérvényezni, az automatikusan minden ukrajnai menekültet megillet - mutat rá a bukaresti kormány közleménye.

A menedékes személyi adatait az átmeneti védelemről szóló európai uniós határozat hatályának megszűnése után egy évvel automatikusan törlik a román idegenrendészeti rendszerből, kivéve, ha közben az illető további tartózkodási jogosultságot szerzett Romániában, vagy ilyen irányú kérelme elbírálásra vár.

15:43
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

127 szabotőrt fogtak el Kijevben

127 szabotőrt fogtak el Kijevben a háború kezdete óta az ukrán főváros vezetése szerint - írja a BBC.  Szerintük az útzárak kulcsfontosságúak voltak az orosz párti ügynökök elfogásában, akiket szabotázzsal és beszivárgással vádolnak.

Azt is közzétették, hogy Kijevben 35 piac és 635 bolt működik továbbra is, biztosítva van a város hosszú távú ellátása.

16:04
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 3000 tonna élelmiszert adományozott Németország Ukrajnának

Több mint 3000 tonna élelmiszert adományozott Németország Ukrajnának, az adományt már el is szállították - közölte szombaton a német Mezőgazdasági Minisztérium.

A szállítást a minisztérium koordinációs központja szervezte, száz kamion majdnem 3300 raklapnyi ételt vitt Ukrajnába - állt a közleményben.

A lengyelországi átrakóponton keresztül mindenekelőtt alapvető élelmiszereket, vizet, gyümölcslét, hal- és húskonzervet és bébiételt szállítottak, melyeket számos német kereskedelmi és élelmiszeripari vállalat adományozott.

A segélyszállítmányokat a jelentések alapján Harkov, Kijev, Zaporizzsja és Csernyihiv felé irányították. A már leszállított áruval együtt összesen mintegy 4100 raklapnyi élelmiszert ígért Németország Ukrajnának.

16:22
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint az Egyesült Államok miatt nincs még békemegállapodás

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok tartja vissza Kijevet attól, hogy elfogadja Moszkva békefeltételeit a tárgyalásokon - írja a BBC.

"Mindig az a benyomásom, mintha valaki kézen fogva vezetné az ukrán delegációt, legnagyobb valószínűséggel az Egyesült Államok, és ezért nem mennek bele a békefeltételekbe" - mondta az orosz Interfax hírügynökség szerint.

Lavrov ugyanakkor nem tudta bizonyítani, hogy az Egyesült Államok befolyásolná Ukrajnát, és a két érintett ország szerint sincs szó erről.

16:34
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kereskedelmi blokádját szorgalmazta a lengyel miniszterelnök

Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton.

A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal. Ennek értelmében az orosz árukat szállító teherhajók nem köthetnének ki az európai kikötőkben, és a szárazföldi kereskedelem is megszűnne - pontosított Morawiecki.

A miniszterelnök szerint ezzel rá lehetne kényszeríteni Moszkvát, hogy "fontolja meg, nem volna-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak" - tette hozzá. Aláhúzta: az intézkedés élet-halál kérdése tízezrek, ha nem százezrek számára, és Ukrajna szuverenitásán kívül a NATO biztonsága is kockán forog.

"Meg kell mutatnunk erőnket és eltökéltségünket Oroszországnak, különben még magasabb árat kell fizetnünk a közeli jövőben" - jegyezte meg.

16:47
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Egészségügyi ellátáshoz szükséges segély indul Magyarországról Ukrajnába

Egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökből indul hamarosan szállítmány Ukrajnába, mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A teljes hír itt olvasható!

16:54
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Két gyerek halt meg Luhanszkban

Tíz civil halt meg Kijevben és Luhanszkban az elmúlt két napban - írja a BBC.

Hét civil meghalt, öten pedig megsérültek a kijevi régióban található Makarivot ért támadás során március 18-án. 

Egy nő és két gyerek halt meg a Luhanszkban található Rubezhnoje településen, miután egy bombázás következtében rájuk omlott egy ház március 19-én. A romok alól egy harmadik gyereket ki tudtak menteni, az ő állapota stabil.

17:29
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: Oroszország és Kína együttműködése csak erősödni fog

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország és Kína együttműködése csak erősödni fog, mivel a nyugati országok folyamatosan "alábecsülik" a két ország kapcsolatát - írja a Fox News.

"Ez az együttműködés csak erősödni fog, mivel amíg a Nyugat továbbra is alábecsüli mindazt, amin a nemzetközi rendszer alapszik, addig mi, a két nagyhatalom tudjuk, hogyan boldoguljunk ebben a világban" - nyilatkozta az Interfax hírügynökség szerint.

17:43
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Így csapódott be a hiperszonikus rakéta - videó

Ahogy azt korábban megírtuk, az orosz hadsereg egy korábban háborúban még nem használt hiperszonikus rakétát vetett be, amivel egy ukrajnai föld alatti fegyverraktárat pusztítottak el. Az alábbi videón látszik a becsapódás helye:

17:48
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

700 embert sikerült evakuálni Luhanszk megyéből

Ukrajna szerint körülbelül 700 embert sikerült ma kimenekíteni az ország luhanszki területéről.

18:03
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat rendeltek el Zaporizzsjában

Másfél napos, hétfő reggel hat óráig tartó kijárási tilalmat rendeltek el a közép-ukrajnai Zaporizzsjában.

A város vasútállomásán is szünetel a vonatok közlekedése ebben az időszakban - közölte az ukrán vasúttársaság.

Az elmúlt napokban sokan menekültek Zaporizzsjába az ország más területeiről, többek között az ostrom alatt álló Mariupol azovi-tengeri kikötővárosból.

A zaporizzsjait megelőzően Kijevben rendeltek el kijárási tilalmat keddtől csütörtök reggelig, az ukrán főváros lakói csak azért hagyhatták el otthonaikat, hogy biztonságos óvóhelyekre juthassanak.

19:34
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

190 ezer embert evakuáltak a humanitárius folyosókon

Ukrajna szerint a háború kezdete óta 190 000 civilt evakuált a humanitárius folyosókon keresztül – írja a Reuters.

Irina Verescsuk, az ország miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy Kijev és Luhanszk régiókban szombaton is működtek a humanitárius folyosók, de Mariupolban csak részlegesen, az orosz csapatok nem engedték át a buszokat.

19:51
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz altábornagy halt meg Csernobajevka városában egy tüzérségi csapásban

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint egy tüzérségi támadásban Csernobajevkában meghalt Andrej Mordvicsev orosz altábornagy.

20:42
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán haditengerészet elaknásította a Fekete-tenget

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, ami fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Legrosszabb esetben az aknák akár a Földközi-tengerig is eljuthatnak - figyelmeztetett az orosz belbiztonság.
Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

20:47
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Sikerült megfékezni a tüzet a tegnap óta égő raktárépületben Szumiban - videó

Péntek délután négy óra körül tüzérségi csapás ért egy raktárépületet az ostromlott ukrajnai városban, Szumiban. Az orosz támadás következtében az épületben tűz ütött ki, amit csak most sikerült megfékeznie az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak.

Csaknem 6 ezer négyzetméteren keletkezett tűz, az égő egyemeletes raktárépületben főleg festékeket tároltak.

Halálos áldozatról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

A terület egy lakónegyedben található, a raktár egy magáncég tulajdona.

Közel 60 tűzoltó összehangolt munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek, és szombatra sikerült eloltani a tüzet.

20:53
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevben 228-an, köztük 4 gyermek halt meg az orosz invázió kezdete óta

A városi tanács szerint több mint 900 civil, köztük 16 gyermek megsebesült, hat iskola és négy óvoda is megrongálódott az egyre hevesebb harcokban.

21:02
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos videó, ahogy rakéta-sorozatvetőkről tüzelnek

21:27
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb ukrán zenekar, a BoomBox frontembere is beállt katonának

Az amerikai és kanadai turné helyett Andriy Khlyvnyuk, sok ukrán hírességhez hasonlóan úgy döntött, hogy hazájában marad és harcol.

21:34
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Teljesen kiégett egy 15 emeletes ház, az ablakain ömlik a füst - videó

21:50
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint Ukrajna hamis zászlós műveletekre készül nyugati diplomáciai létesítmények ellen

A nacionalista kijevi rezsim hamis zászlós műveletekre készül az Egyesült Államok és nyugati országok diplomáciai objektumai ellen Lvivben (Lembergben) - állította Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

Konasenkov szerint Kijev így akar nyomást gyakorolni a NATO-ra, hogy a továbbiakban is fegyverekkel támogassa a kormányt, és hozzon létre repüléstilalmi zónát Ukrajna fölött.

A szóvivő állításait nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Ukrajna többször vádolta már azzal Oroszországot, hogy valótlanságokat terjeszt állítólagos tervezett provokációkról, aztán saját maga hajt végre hamis zászlós műveleteket.

Még az ukrajnai háború február 24-i kezdete előtt több nyugati állam elköltöztette diplomáciai személyzetét Kijevből. Sok országnak jelenleg a nyugat-ukrajnai Lvivben állomásoznak diplomatái.

21:56
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kalasnyikov-kiképzést tartanak fiataloknak - videó

Fiatal nők és férfiak négyórás kiképzésen tanulják, hogyan kell kezelni a fegyvert, derül ki a CBS News videójából.

A csatornának a 31 éves Anastacia elmondta, reméli, hogy nem lesz szüksége rá, hogy használja a fegyvert, de fontosnak tartja, hogy megtanuljon bánni a Kalasnyikovval, mert ez akár élet-halál kérdése is lehet. A hírről bővebben itt olvashat!

23:10
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Videón ahogy az ukránok kilőnek egy amerikai fejlesztésű páncéltörő rakétát

23:23
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 4000 civil menekült el Mariupolból a szombati napon

Humanitárius folyosókon keresztül több mint 4000 civil tudott elmenekülni a háborús területről - írta meg a Sky News.

Forrás: Sky News

Velük együtt több mint 6000 ember hagyta el otthonát a mai napon - közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Több mint 350000 ember rekedt a háborús övezetben anélkül, hogy élelemhez vagy vízhez jutna.

Mariupol eleste jelentős harctéri előretörést jelentene az orosz csapatok számára.

00:13
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Füstölő, lángoló orosz tankot videóztak Ukrajnában

Egy kiégett T-72-es orosz tankot videóztak le Ukrajna észak-keleti részén.

00:24
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnai menekülteket látogatott meg Ferenc pápa

A Szentszék közlése szerint a Bambino Gesu nevű klinikán tett szombat délutáni látogatása alkalmával a katolikus egyházfő végigjárta a betegszobákat és üdvözölte a gyerekeket.

Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóirodájának igazgatója hozzátette, hogy az Ukrajnában indított orosz hadművelet február 24-i kezdete óta mintegy ötven gyereket kezeltek a kórházban. Jelenleg tizenkilenc ukrán gyereket ápolnak a klinikán.
Olyan, különböző betegségekben szenvedő páciensekről van szó, akik a háború első napjaiban menekültek el. Az utóbbi napokban több lánygyermek érkezett be robbanások okozta súlyos sérülésekkel" - mondta Bruni.

Ferenc pápa ismételten elítélte az ukrajnai vérontást, és békés megoldást sürgetett a konfliktusra.

00:51
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetés miatt szálltak fel a Gripenek

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 19-én, az éjszakai órákban egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A-321-es repülőgép miatt - áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében. 

A gép a román légtérben közlekedett, amikor bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé. Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei.Az A-321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át.

A Gripenek ezt követően még rövid ideig a légtérben maradtak, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

00:52
március 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint több ezer mariupoli lakost vittek katonák Oroszországba

Az oroszok által bombázott Mariupol lakosait a múlt héten Oroszországba szállították - állítja a mariupoli városi tanács.

Az orosz katonák illegálisan vitték el az embereket a balparti városrészből és egy sportklub épületéből ahol több mint ezer ember (főleg nők és gyerekek) menekült a rakéták elől - áll a város közleményében.

A képviselő-testület szerint, az embereket táborokba vitték, ahol a katonák ellenőrizték a telefonjaikat és irataikat.

05:53
március 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A folytatásban ITT írunk tovább az orosz-ukrán háború eseményeiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!