Macron megint felhívta Putyint

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Stepnoye, Donyecki Népköztársaság, ukrán harci jármű
8146587 21.03.2022 A view shows destroyed military hardware of the Ukrainian Armed Forces in the village of Stepnoye, which came under the control of the Donetsk People's Republic, DPR. Mihail Andronik / Sputnik (Photo by Mihail Andronik / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 27. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül74 bejegyzés
05:40
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az Azovi-tengert elzárták az orosz erők

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az orosz csapatok „szárazföldi folyosót" foglaltak el a Krím-félszigettel, elzárva Ukrajna hozzáférését az Azovi-tengerhez, ugyanakkor erősítés nélkül nem tudnak tovább haladni, ezért megakadtak. Az állítják, a hétfői harcokban körülbelül 300 orosz katona halt meg.

Orosz katona az azovi-tengeri Bergyanszk kikötőjében - korábbi felvétel Forrás: AFP/Sputnik
05:41
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az S&P nem ad többé adósbesorolást orosz vállalatoknak

Az S&P Global Ratings hitelminősítő intézet hétfőn bejelentette, hogy április 15-ig felszámolja minden üzleti kapcsolatát oroszországi ügyfeleivel, és nem nyújt számukra többé adósbesorolást.

A hitelminősítő társaság lépése hetekkel követi anyavállalata, az S&P Global Inc. pénzügyi információ szolgáltató és adatelemző cég bejelentését, miszerint felfüggeszti oroszországi üzleti kapcsolatait, és csatlakozik az Oroszországgal szembeni, szigorodó gazdasági szankciók keretében az országból kivonuló vállalatok sorához.

05:46
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden: Oroszország vegyi vagy biológiai fegyverek bevetését fontolgatja

Joe Biden amerikai elnök egy üzleti kerekasztal-rendezvényen azt mondta, úgy véli, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyver bevetését fontolgatja. Szerinte erre utalnak azok a hamis orosz utalások, ami szerint Ukrajna rendelkezik ilyen eszközökkel.

Március elején Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztette az orosz Biztonsági Tanács titkárát, hogy következményei lesznek, ha Moszkva vegyi vagy biológiai fegyvereket telepít Ukrajnában.

05:52
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Washington kibertámadásokra figyelmeztet

A Fehér Ház újabb figyelmeztetést adott ki az amerikai vállalkozásoknak az Oroszországból érkező lehetséges kibertámadások miatt.

Az amerikai hírszerzés mozgolódást tapasztalt a kibertérben, ami egy átfogó támadást készíthet elő az Egyesült Államok és a nyugati ghazdaságok ellen, válaszul az Oroszországot ért szankciókra.

06:21
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

96 éves holokauszt-túlélő is meghalt Harkovnál

Borisz Romancsenkó történetéről is beszélt legújabb videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök elmondta, hogy a férfi a II. világháború idején megjárta a buchenwaldi, a Dora-mittelbaui, a peenemündei és a Bergen-belseni náci koncentrációs táborokat is. Szívósságának köszönhetően túlélte a borzalmakat, de 96 éveses megölte egy orosz lövedék, amelyik egy közönséges harkovi sokemeletes épületet talált el...

06:32
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Valami megváltozhatott Volodimir Zelenszkij környezetében

Az orosz támadások kezdeti sokkja idején az ukrán elnök rendszeresen tett közzé videóüzeneteket, amiket sokszor szabadtéren, kijevi hivatala előtt rögzített, a legtöbbször mobiltelefonnal, bevilágítás nélkül. Néhány nappal később Volodimir Zelenszkij áttért arra, hogy jellemzően saját kezében tartva, de még mindig mobillal készült videón beszélt a néphez. Újabb néhány nap elteltével már az elnöki irodában, az írósztalánál ülve, néha súgógép segítségével, de professzionálisan bevilágított körülmények között, profi kamerába beszélt - vízszintes képtájolással.

A legutóbbi, március 21-én éjjel az internetre felkerül videóban megmaradt a bevilágított iroda, de az ukrán elnök jól láthatóan egy számítógép monitoráról olvasta fel az előre megírt szöveget, amit valószínűleg egy szelfibot végére rögzített mobiltelefonnal, függőleges képtájolással ismét maga készíthetett.

06:57
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Alig képzett katonák adják az oroszok hátországát

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War elemzése szerint az orosz hadsereget nagyon komoly logisztikai problémák sújtják, ezért akadtak el az előrenyomulásban. Az orosz erők hétfőn Kijev közelében nem hajtottak végre támadó hadműveleteket, csupán megerősítették védelmi pozícióikat.

Szétlőtt lakóépület Mariupol központjában Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Mariupolban ezzel szemben az intézet úgy véli, hogy az orosz erők "lassan, de egyenletesen fejlődtek", és bombázták a polgári infrastruktúrát. Úgy vélik, hogy a város a következő hetekben valamikor elesik.

Az amerikai agytröszt szerint Oroszország - hogy pótolja a fronton harcoló egységek veszteségeit - kénytelen volt gyengén kiképzett tartalékokat a harctérre vezényelni. Különösen az orosz Távol-Keletről érkező egységeket értékelik alacsony felkészültségűnek.

07:11
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg visszafoglalhatott egy Kijev melletti várost

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy visszafoglalták a Kijevtől mintegy 60 km-re nyugatra fekvő Makarov városát.

"Védőink hősiességének köszönhetően felvonták Ukrajna állami zászlaját Makarov városa fölé, az ellenséget visszautasították" - írták Facebook-oldalukon.

Három nappal korábban a város elleni orosz aknavetős támadás hét embert ölt meg a helyi rendőrség szerint.

07:27
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz nagykövetség tagadja ukrán civilek deportálását

A washingtoni orosz nagykövetség tagadja, hogy erőszakkal deportáltak volna Oroszországba ukránokat
Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko korábban azt állította, hogy több ezer lakost vittek táborokba, ahol az orosz erők lefoglalták a telefonjaikat és elvették az irataikat, mielőtt erőszakkal deportálták őket Oroszországba.

A nagykövetség szerint Oroszország csak ellenőrző pontokat működtet, "hogy kiszűrjék az ukrán hadsereg elterelő műveleteit", és lehetővé tegyék az orosz erőknek, hogy "gondosan megvizsgálják a biztonságos régiókba tartó gépjárműveket".

"Az orosz hadsereg nem állít akadályt a békés lakosság elé, de segít életben maradni, élelmiszert és gyógyszert biztosít" - fűzték hozzá a közleményben.

07:46
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 82 ezer négyzetkilométeren vannak robbanószerkezetek

Ukrán utászok szerint március 21-én Ukrajna területének legalább 82 525 négyzetkilométerén találhatóak robbanószerkezetek. Facebook-bejegyzésükben arról nem írtak, hogy a február 24-i orosz inváziót megelőzően mekkora volt ez a terület.

08:01
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozta a légi jelenlétét

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők az elmúlt 24 órában növelték légi jelenlétüket Ukrajna légterében.

"Sok pilóta nélküli légi jármű használata mellett az ellenség bombázókat, vadászrepülőgépeket, cirkálórakétákat és ballisztikus rakétákat használ különböző irányokból" - áll az ukrán légierő parancsnokságának közleményében.

Állítása szerint Ukrajna hétfőn megsemmisített egy orosz repülőgépet, két helikoptert és hat drónt.

08:14
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogyhattak az oroszok készletei

Csak három napra elegendő készletük maradt az oroszoknak - állítja legfrissebb jelentésében az ukrán védelmi minisztérium. Szerintük az oroszok jelentős utánpótláshiánnyal küzdenek az üzemanyag, valamint a lőszer- és élelmiszerkészletek terén. 

Az ukrán hadsereg szerint az orosz katonák moráljával. Szerintük ugyanis Szumi megye egyik kisvárosában, Okhtyrkában 300 orosz katona letette a fegyvert. Az ukrán erők - állításuk szerint - 14 harckocsit, nyolc gyalogsági harcjárművet, három tüzérségi rendszert és négy másik járművet semmisítettek meg az elmúlt napon.

A BBC nem tudta megerősíteni az ukrán hadsereg állításait.

08:21
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kilőttek egy modern orosz tankot - fotó

Az ukrán hadsereg közzétett egy bejegyzést arról, hogy levadászták "Vlagyimirt", egy T–90-es tankot a zaporizzsjai területen.

- írták a bejegyzéshez.

08:30
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Döbbenetes számot közölt az ENSZ a háború áldozatairól

Az ENSZ szerint Ukrajnában eddig 925 civil áldozata van a háborúnak.

Legalább 75 gyerek meghalt és 99 megsebesült.

A szervezet hozzátette, a valós számok ennél magasabbak is lehetnek - írja az ENSZ közleménye alapján a Sky News.

08:41
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a rettegett vákuumbombák pusztítása

Felvétel jelentek meg termobarikus rakétákról, más néven vákuumbombákról, amely eredetét a BBC is hitelesítette. A videón az látható, amint a rakétákat egy orosz gyártmányú TOS-1A többszörös rakétavetőről lövik ki.

A vákuumbombák

sokkal pusztítóbbak, mint a hasonló méretű hagyományos robbanóanyagok,

és rettenetes hatással vannak mindenkire, aki a robbanás közelében tartózkodik.

08:46
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Friss adatokat közölt a rendőrség a menekültekről

Március 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 5 743 fő, a román-magyar határszakaszon 5 247 fő érkezett Magyarországra. "A háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak" - írja közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

08:58
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Megállás nélkül dolgoznak a mentők Ukrajnában

Tüzet oltanak és romokat takarítanak a mentőcsapatok Ukrajában, szinte megállás nélkül rohannak egyik helyszínről a másikra - közölte az Ukrajnai Állami Sürgősségi Szolgálatra hivatkozva a BBC.

Különösen sok a munkájuk Harkovban és Kijevben, ahol még mindig túlélők után kutatnak a lebombázott lakóépületeknél. Hozzátették, a pirotechnikai egységek folytatták a fel nem robbantott robbanóeszközök hatástalanítását.

09:05
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Pusztítás és füst Ukrajna nagyvárosaiban - fotók

Rakétatámadásban kigyulladt olajraktár Csernyihivben Forrás: AFP/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Lakhatatlanná vált épület egy rakétatámadás után Dnipróban Forrás: NurPhoto via AFP/Mykola Myakshykov/Ukrinform/NurPhoto/Mykola Myakshykov

Bombatámadás érte ezt az épületet és az előtte parkoló autókat Kijevben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

További fotókat fényképes összefoglalónkban láthatnak!

09:13
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Bombariadó miatt megszakadt a miniszterek találkozója

Bombariadó miatt hirtelen félbeszakították az uniós mezőgazdasági miniszterek és ukrán kollégájuk, Roman Lescsenko közötti videós találkozóját.

Az egyeztetésen Lescsenko élelmiszersegélyre és az ukrán mezőgazdaság támogatására szólította fel az uniós partnereket, mivel az ország jelentős búza- és kukoricatermelő, valamint a világ vezető napraforgóolaj-exportőre.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szándékosan tönkreteszi az ukrajnai élelmiszertermelést és éhezésbe kényszeríti a lakosságot. Silvia Bender, a német mezőgazdasági minisztérium államtitkára a találkozót követő megjegyzéseiben pedig úgy fogalmazott, hogy "többszörös válsághelyzetben vagyunk" - írja az MTI.

09:20
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Alig haladtak előre az orosz csapatok

A brit hírszerzés szerint

elakadtak, vagy alig haladtak az orosz csapatok

az elmúlt napon Ukrajnában.

Hozzátették, a nagyvárosokat a háború kitörése óta könyörtelen bombázások érik: lakóépületeket, iskolákat és kórházakat is találat ért az elmúlt hetekben. Megjegyezték, a Mariupol elfoglalására tett orosz kísérleteket eddig sikerült visszavernie az ukrán csapatoknak - foglalta össze a friss hírszerzési információkat a Sky News.

09:37
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Segítséget kapnak az ukrajnai állatkertek

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége 576 371 eurót (vagyis átszámítva több mint 216 millió forintot) gyűjtött össze az ukrajnai állatkertek megsegítésére - számoltak be róla a Facebook-oldalukon.

Az első utalások már megtörténtek a rászoruló állatkerteknek. A gyűjtés az után kezdődött, hogy az állatkertek segélykéréseket tettek közzé az interneten.

09:53
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Leállhatott az egyik legnagyobb orosz harckocsigyár

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint leállították az oroszországi cseljabinszki gyárban a munkát, mivel a szankciók következtében alkatrészhiány állt be.

A jelentés szerint

az Uralvagonzavod-gyár a legjelentősebb harckocsigyár az országban,

a leállás az orosz hadsereg járműveinek javítása során is gondokat okozhat majd.

A BBC hozzátette, az uralvagonzavodi gyárral kapcsolatos híreket egyelőre nem tudták megerősíteni.

10:00
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb kísérletet tesznek Mariupol evakuálására

Ma megpróbálják folytatni a régóta ostromolt Mariupol evakuálását három humanitárius folyosón keresztül - írja a Sky News Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A buszok helyi idő szerint 9 és 10 óra között érkeznek a kijelölt folyosókra. A hírportál ugyanakkor megjegyezte, nem világos, hogy a mai evakuálásról megegyeztek-e Oroszországgal.

10:19
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Valószínűtlen a tenger felőli támadás Odessza ellen

Valószínűtlennek tartja Sidharth Kaushal, a brit Royal United Services Institute biztonságpolitikai kutatóintézet elemzője, hogy Oroszország a tengeren keresztül indítana támadást Odessza ellen - írja a BBC.

Az elemző ezt arra alapozva mondta, hogy az orosz szárazföldi erők nem haladtak Mikolajiv mellett, egy ilyan támadásnak pedig csak akkor lenne értelme, ha a katonákat két frontról tudnák megindítani. Hozzétette, Oroszország inkább elrettentésnek vetette be a hadihajókat, ezzel arra kényszerítve az ukrán csapatokat, hogy Odessza területére koncentráljanak, és minél több csapatot vonjanak ki más városokból. 

10:32
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újra életbe lép a kijárási tilalom Kijevben

Kijárási tilalom lépett életbe Kijevben, amely március 23-án reggel 7 óráig tart - írja a Sky News.

A Retroville bevásárlóközpont egy nappal a Kijev északnyugati részét ért rakétatámadás után Forrás: AFP/Fadel Senna
10:47
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos térképen az orosz csapatok haladása

Az Ukraine War Map Twitter-oldalra feltöltött grafikán látszik, hogy az elmúlt hét napban sem sikerült jelentős területeket elfoglalnia az orosz csapatoknak Ukrajnában.

Részletesebben az ukrajnai háború elmúlt hét napjáról és a csapatmozgásokról ebben a cikkben írtunk.

10:54
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

750 millió forintot gyűjtöttek a magyarok a menekülteknek

- mondta Novák Katalin a magyar-ukrán határon tett látogatása alkalmával.

A MEGVÁLASZTOTT KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK KEDDEN FOLYTATJA LÁTOGATÁSÁT AZ UKRÁN HATÁR MENTÉN.

A keddi látogatásról részletesebben ebben a cikkben írtunk.

10:59
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Óvóhelyen házasodott össze egy ukrán szerelmespár

Az ostrom alatt álló Mariupol egyik óvóhelyén esküvőt tartottak. A megosztott fotó mellé azt írták:

11:13
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen mértékű a pusztítás Harkovban

Az ukrán állami katasztrófavédelem szerint közel

ezer épület semmisült meg eddig az ostromlott Harkovban, többségük lakóépület.

Az orosz erők több mint három hete könyörtelenül ágyúzzák Harkovot. Ukrán becslések szerint legalább 500 civilt öltek meg a háború kezdete óta - írja a BBC.

Tüzérségi támadásokban megrongálódott épület Harkovban Forrás: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange
11:25
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

3,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Meghaladta a 3,5 milliót a külföldre menekülő ukránok száma – közölte kedden az ENSZ menekültügyi szevezete. Közülük több mint 2 millióan Lengyelországba menekültek.

Mások Magyarországra, Romániába, Szlovákiába és Moldovába utaztak - írja a Sky News.

11:39
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Állandó ostrom alatt élnek az emberek Mariupolban

300 000 ember maradt víz nélkül Mariupolban, amelyet folyamatos ostrom alatt tartanak az orosz csapatok. Dmitro Gurin képviselő azt is hozzátette a Sky Newsnak, Oroszország célja, hogy kiéheztesse a várost, ahonnan a humanitárius folyosón keresztül is csak kevés embert engednek ki.

Szétlőtt lakóépület Mariupol központjában Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer
11:50
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megszólalt Ukrajna amerikai felfegyverzéséről

Az oroszok szerint az Egyesült Államoknak be kell fejeznie Ukrajna felfegyverzését az orosz-amerikai kapcsolatok fenntartása érdekében - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Hangsúlyozta, hogy

A KAPCSOLATOK JÖVŐJE ATTÓL FÜGG, HOGY WASHINGTON MILYEN IRÁNYVONAL MELLETT DÖNT.

Az orosz külügyminiszter-helyettes sajtótájékoztatójáról részletesebben itt írtunk.

A tüzérségi támadásban súlyosan megrongálódott lakásának ablakát méri egy nő Kijevben Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda
12:06
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Alig maradt valami a szétlőtt ukrán harckocsiból - fotó

Megsemmisített ukrán harci jármű a donyecki Stepnoye közelében Forrás: Sputnik via AFP/Mihail Andronik
12:27
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna: 15 ezer orosz katona halt meg eddig

Körülbelül 15 300 orosz katona halt meg az orosz-ukrán háborúban eddig - állítja legfrissebb jelentésében az ukrán védelmi minisztérium.

Az adatokat eddig sem a BBC, sem pedig a Sky News nem tudta megerősíteni.

A BBC hozzátette, eddig Oroszország mindössze egyszer közölt adatot csapatai veszteségéről: 498 katonájuk halálát jelentették be még március 2-án. Az Egyesült Államok a közelmúltban úgy becsülte, hogy körülbelül 7000 orosz katona halt meg eddig a harcokban.

12:34
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Mindent vittek, orosz katonák fosztottak ki egy benzinkutat - videó

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője feltöltött egy videót a Twitter-oldalára, amelyben azt látni, hogy az orosz katonák egy páncélozott csapatszállítóval

beállnak egy benzinkútra, majd berontanak a boltba és mindent elvisznek, amit érnek.

A videó hitelességét egyelőre nem tudták megerősíteni, de alátámaszthatja azokat a hírszerzési információkat, amelyek az oroszok ellátási nehézségeiről szólónak.

12:51
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Meneküljenek a városból - kérte a Kijev melletti város polgármestere

Közelgő harcokra figyelmeztetnek Boriszpilban. Arra kérem a lakosságot, hogy amint lehetőség adódik, hagyják el a várost - kérte videóüzenetében a Kijev melletti város polgármestere az emberektől.

A település körülbelül 40 km-re fekszik a fővárostól - írja a BBC.

13:00
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Erdőtűz a csernobili atomerőműnél

A Sky News azt írja,

hét erdőtüzet észleltek a csernobili atomerőmű közelében.

Ukrajna szerint valószínűleg tüzérségi lövedékek vagy gyújtogatás okozta a tüzet. Az erőmű a háború első napjai óta orosz kézben van; hétfőn engedélyezték először, hogy a dolgozók leváltsák egymást.

13:24
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

A veszélyes füst miatt aggódnak Csernobilnál

Az ukrán parlament közleménye alapján félő, hogy az orosz ellenőrzés alatt tartott csernobili atomerőműnél nem lesz, aki megfékezze a tűz terjedését, ezért azt sem zárták ki, hogy akár radioaktív anyagok kerülnek a füsttel a levegőbe.

A közlemény valóságtartalmát független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

A dpa német hírügynökség a jelentésében emlékeztetett arra, hogy a területen korábban már többször is volt erdő- és futótűz a múltban. Az atomerőmű romjai körül 2020 tavaszán nagyobb tüzek törtek ki. Akkoriban a hatóságok arról biztosították a lakosságot, hogy a tüzek nem jelentenek veszélyt - tette hozzá az MTI.

13:34
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa felhívta az ukrán elnököt

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében - számolt be róla Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetését követően Andrij Jurash, Ukrajna szentszéki nagykövete. A diplomata

"sokat ígérőnek" nevezte a beszélgetést.

Az ukrán elnök kedden délelőtt húszperces beszédet mondott a római parlamentben videó-összeköttetésben. Ebben a többi között Mariupol városáról is szólt, és mint fogalmazott, "olyan, mintha Genovát rombolták le volna teljesen".

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal
13:58
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekrablásokról számoltak be az ukránok

Az ukrán külügyminisztérium azt állítja, hogy több ezer ukrán gyereket vittek el eddig a donyecki és luhanszki régiókból.

A gyerekeket állítólag Oroszországba vitték.

Az információkat eddig egyetlen forrás sem hitelesítette.

14:03
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

WHO: 62 támadás ért eddig ukrán egészségügyi intézményeket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a háború kezdete óta 62 támadást intéztek az oroszok ukrajnai egészségügyi intézmények ellen - írja a BBC. A szervezet szerint 15-en haltak meg ezekben a támadásokban és 37-en megsérültek.

Égő autó a bombatámadásban megrongálódott mariupoli gyermekkórháznál március 9-én Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
14:18
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Szívszorító fotókon a lakhatatlanná kijevi lakások

Családi fotók és üvegszilánkok egy szétbombázott lakás padlóján Kijevben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

A rakétatámadás után lakhatatlanná vált ez a kijevi társasház Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Narciso Contreras

Egy tüzérségi támadásban megsemmisült lakóház romjai Kijevben Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij
14:43
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Egy mariupoli tanár története, hogyan menekült el a családjával

Mikola Trofimenko, a Mariupoli Állami Egyetem tanára a BBC-nek mesélt arról, hogyan menekült el feleségével és ötéves kisfiúkkal múlt héten az ostrom alatt álló Mariupolból. A férfi elmesélte, hogy

a háború kezdetén egy föld alatti menedékhelyen húzták meg magukat.

Rajtuk kívül még 80 ember keresett fedezéket ugyanitt.

Az is elmondta, egy több ezer autóból álló, több kilométer hosszú konvojhoz csatlakozva tudtak kimenekülni a városból. 15 orosz ellenőrzőponton át érték el Vaszilivkát, a frontvonalat, ahol aztán az ukrán rendőrök segítették átnavigálni az autókat az aknamezőn.

- mondta a férfi.

"Az ukrán ellenőrzőponthoz érve az oroszok elkezdték lőni a fehér szalagos, "gyerekek" feliratú autókat. Az enyémtől hét nyolc autónyira rálőttek egy kocsira, amiben két gyerek is volt" - folytatta.

A család jelenleg a nyugati Lviv városában él - írja a hírportál.

15:11
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint ezer menekültet fogadott első nap az új humanitárius tranzitpont

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton az első napon, hétfőn 1006 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 98-an töltötték a mintegy 4400 négyzetméter alapterületű tranzitponton - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden.

További részleteket ebben a cikkben olvashatnak.

Már az első nap több mint ezer menekültnek segítettek az új budapesti humanitárius tranzitponton, a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka
15:20
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

A magyar katasztrófavédelem is kiveszi a részét a segítségből

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint csaknem hétezer háború elől menekülő embert helyezett el eddig a katasztrófavédelem. 6865 fő, köztük 3695 gyerek és 2115 nő elhelyezéséről gondoskodtak eddig.

A katasztrófavédelem munkájáról ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

15:28
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülőkkel teli vonatot várnak Lvivben

Az ostromlott Mariupolból egy 780 embert szállító szerelvénynek kellett megérkeznie Lvivbe, azt azonban egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a vonat elérte-e a pályaudvart. A menekültek két napja hagyhatták el a várost - írja a Sky News.

Az elmúlt napokban több tízezer ember menekült el a bombázott Mariupolból, ahol már becslések szerint legalább 300 ezer embernek nincs ivóvize, és gondok vannak a fűtéssel, illetve az áramellátással.

Szerdán várhatóan további menekültek érkeznek Lvivbe.

15:47
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Fogy az élelem és a gyógyszer Herszonban

Élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdenek Herszonban, több százezer ember nem jut megfelelő orvosi segítséghez.

A Sky News megjegyzi, a városban hasonlóak a körülmények, mint a folyamatosan ostrom alatt tartott Mariupolban.

Az ukrán csapatok tüzérségi támadást indítottak az orosz ellenőrzés alá került herszoni repülőtér ellen március 15-én Forrás: AFP/-
16:02
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy fotóriporter Kijevnél

Maks Levin fotóriporter egy Kijev melletti harci övezetben dolgozott, de

március 13. óta nem adott életjelet magáról.

16:10
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

A német parlament is megemlékezett a Harkovban meghalt holokauszttúlélőről

Borisz Romancsenkóra egy perc néma csenddel emlékezett meg a német parlament. A férfi a II. világháború idején megjárta a buchenwaldi, a dora-mittelbaui, a peenemündei és a bergen-belseni náci koncentrációs táborokat is. 96 évesen Harkovnál halt meg pénteken, miután a lakóépületét eltalálta egy lövedék.

16:30
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Podoljak: Ukrajna nem enged területi kérdésekben Oroszországnak

Naponta folynak az egyeztetések Kijev és Moszkva között, Ukrajna ugyanakkor nem enged az ország területi egységét érintő kérdésekben - mondta el Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja a BBC Ukrajinának adott interjújában.

A tisztségviselő kifejtette, hogy a megbeszélések online zajlanak, és több szakértői csoportot is bevontak a tárgyalási folyamatba. "A tárgyalások szerkezete valóban összetett. Van egy tárgyalócsoport, amelyet mindenki ismer, mellette sok csoport dolgozik különböző formákban. Vannak politikai tanácsadók, és ezek nem csak oroszok vagy ukránok, részünkről ilyen Andrij Jermak (az elnöki iroda vezetője), aki más, olyan külföldi országok politikai tanácsadóival dolgozik együtt, amelyek garanciavállalók lehetnek Ukrajna biztonságára nézve" - magyarázta Podoljak.

Emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök pontosan kijelölte, mely kérdésekben nem hajlandó Kijev engedni, ez pedig az ukrán államiság alapja, azaz az ország szuverenitása és területi egysége. "Van az Oroszországi Föderáció álláspontja, amely nem más, mint propaganda. Valamiféle illúzióba kergették magukat a világ működésével kapcsolatban. És van Ukrajna álláspontja, amelyet Zelenszkij elnök nyilvánosan meghatározott: a területi integritás és a szuverenitás, amely kulcsfontosságú érték számunkra. Ami magát a tárgyalási folyamatot illeti, azért folytatjuk, hogy megtaláljuk, hol és miben tudunk megegyezni" - fogalmazott a tisztségviselő.

Az orosz féllel kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy "nagyon nehezen tudják megtörni azokat a sztereotípiákat, amelyekben nyolc évig éltek", és még mindig nem ismerik el, hogy tévedtek, rosszul mérték fel saját forrásaikat és Ukrajna védekezési képességeit. Ugyanakkor Podoljak szerint a teljes körű háború kezdete óta eltelt időszak, az ukránok kitartó ellenállása az oroszokat "a valóság megfelelőbb felfogásához" vezette, ami "többé-kevésbé lehetővé teszi a párbeszéd folytatását" velük.

17:05
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétákat adott az Egyesült Királyság Ukrajnának

Több mint 4000 páncéltörő rakétát adott az Egyesült Királyság Ukrajnának - írja a BBC. A brit védelmi minisztérium hozzátette, hogy így is elég fegyvere marad az országnak, hogy meg tudják védeni az Egyesült Királyságot, és a NATO-val szembeni kötelezettségeiket is teljesíteni tudják.

17:15
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ-főtitkár: Ideje véget vetni ennek az abszurd háborúnak

Ideje véget vetni az Ukrajnában zajló abszurd háborúnak, mert a konfliktus sehova sem vezet, az ukránok pedig a földi poklot élik át - jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár.

A háború folytatása Ukrajnában erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag védhetetlen és katonailag értelmetlen - szögezte le a portugál politikus újságírók előtt New Yorkban.

"Ha Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra elfoglalni. Ezt a háborút nem lehet megnyerni. Előbb vagy utóbb a harcmezőről a békeasztalhoz kell áthelyeződnie" - hangoztatta az ENSZ-főtitkár. Az Azovi-tenger partján fekvő város tanácsa kedden úgy fogalmazott, hogy az orosz haderő "halott föld hamvaiba" bombázza a várost.

"Véget kell vetni ennek az abszurd háborúnak" - nyomatékosította az ENSZ főtitkára.

17:25
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

10 kórházat romboltak le a háború kezdete óta Ukrajnában

Már 10 kórházat romboltak le a háború kezdete óta Ukrajnában az ország egészségügyi minisztere szerint - írja a Sky News

17:44
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

A kijevi rendőrfőnök szerint az oroszok fehérfoszfort is használnak

A kijevi rendőrfőnök szerint az orosz katonák mérgező fehérfoszforos bombákat is használnak, ezúttal Kramatorszk városában.

17:58
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg szerint az oroszoknak csak három napra elég tartalékaik vannak

Az ukrán hadsereg szerint az oroszoknak már csak három napra elég élelmük és lőszerük van. A legújabb jelentésük szerint az orosz csapatoknak nincs elég üzemanyaguk, és a mozgósításuk is kaotikus - írja a Sky News.

18:09
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

392 millió euró orosz vagyont fagyasztottak be

Sigrid Kaag holland pénzügyminiszter a parlamentnek küldött levelében arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy holland pénzintézetek eddig összesen 392 millió euró értékben fagyasztottak be a Kremlhez közelálló, 188 szankcionált orosz személy vagyonából - jelentette az NlTimes hírportál kedden.

Múlt szerdán a holland alsóház képviselői számon kérték a pénzügyminisztertől, hogy a holland pénzintézetek addig miért csak 6 millió euró értékű vagyont fagyasztottak be. Múlt pénteken a Holland Nemzeti Bank (DNB) elnöke azt jelentette be, hogy további 200 millió euró értékű orosz vagyont fagyasztottak be. Sigrid Kaag kedden közölte, hogy az összeg azért emelkedett, mert a DNB felhívta a pénzintézetek figyelmét a szankciók helyes alkalmazására.

Gazdasági bűncselekménynek minősül a szankcionált személyekhez köthető vagyon befagyasztásának elmulasztása" - szögezte le levelében a pénzügyminiszter. Az összeg a bankok, a vagyonkezelő irodák, a nyugdíjalapok és a befektetési vállalkozások által befagyasztott vagyonokat tartalmazza. A Het Financieele Dagblad című holland gazdasági napilap tavalyi számításai szerint 2020-ban az orosz cégek mintegy 90 milliárd eurót fektettek be Hollandiában. Ebből 35 milliárd euró az EU szankciós listáján szereplő személyekhez kötődik: ez 862 személyt és 73 vállalatot jelent.

18:17
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Teljesen leromboltak egy iskolát Harkovban - videó

Harkov egyik lerombolt iskolájáról osztott meg felvételt Emine Dzheppar, az ukrán kormány egyik képviselője.

18:47
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Elengedtek egy ukrán újságírót

Az orosz csapatok elengedték Viktoriya Roshchyna ukrán újságírónőt, akit március 16-án raboltak el. A Hromadsk újságírójáról megjelent egy felvétel is, amiben azt mondja, az orosz katonák megmentették az életét, és jól bántak vele. A felvétel viszont az elengedése feltétele volt, fogva tartása valódi körülményeiről később fog beszámolni - közölte a Hromadsk a Twitteren.

18:53
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Összehívják a B9-ek tanácskozását

Románia és Lengyelország szerint is szükség van a NATO keleti szárnyának további erősítésére az Ukrajnát ért orosz agresszió kapcsán, ezért a júniusi madridi NATO-csúcs előtt összehívják a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóját a keleti NATO-tagállamok álláspontjának összehangolása érdekében- jelentette be kedden Klaus Iohannis román államfő Bukarestben, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt. Közös sajtótájékoztatójukon mindkét államfő támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit. Úgy értékelték, az EU-nak tagjelölti státust kell biztosítania és minden segítséget meg kell adnia ennek a három országnak. Románia és Lengyelország uniós támogatást sürgetett Ukrajna uniós szomszédai számára a menekültek százezreinek ellátásra is.

19:36
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Gyerekkórházat bombáztak Luhanszkban

Az orosz csapatok egy gyerekkórházat bombáztak a luhanszki Szeverodonyeckben. Az épület teteje kigyulladt, hét gyereket és 15 felnőttet kellett evakuálni az épületből.

19:50
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok terrorral fenyegetik a tüntetőket Ukrajnában

Oroszország "hatalmas terrort" fog rászabadítani a herszoni tüntetőkre - állítja egy levél a Sky News szerint. A dél-ukrajnai Herszonban naponta vannak tüntetések az orosz katonák ellen.

A teljes hírt itt olvashatja.

20:12
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint lelőttek egy orosz gépet Mariupol felett

Ukrajna azt állítja, hogy lelőttek egy orosz repülőgépet Mariupol felett. Mariupol városi tanácsa szerint az orosz gép rengeteg pusztítást okozott a környéken az elmúlt hetekben - írja a Sky News.

20:17
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétákkal lőttek egy vasútállomást Pavlohradban, egy ember meghalt

Legalább egy ember meghalt Pavlohradban, amikor az oroszok rakétákat lőttek a város vasútállomására. A Dnyipropetrovszk megyében található településen a vasúti sínek is megrongálódtak, így határozatlan ideig nem haladhatnak át rajta vonatok - írja a Sky News.

20:47
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Már tízmillió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában

Az ENSZ menekültügyi biztosa szerint tízmillió ember hagyta el az otthonát az orosz invázió kezdete óta - írja a BBC. 6,5 millió ember az országban maradt, 3,5 millió ember pedig külföldre menekült.

Az ENSZ becslése szerint

2 113 554 ember menekült Lengyelországba,

543 308 Romániába.

367 913 Moldovába,

317 863 Magyarországra, 

253 592 Szlovákiába,

252 376 Oroszországba,

és 4308 Fehéroroszországba.

20:53
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadás Kijevben, egy ember meghalt

Orosz tüzérségi támadás érte Kijev Obolony kerületét kedden, az előzetes információk szerint egy ember meghalt, három megsérült - jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán katasztrófavédelmi szolgálatra és a főváros vezetésére hivatkozva.

Kijev megyében Brovari települést lőtte az orosz tüzérség, találat ért egy gyárépületet, de az ukrán főügyészi hivatal közlése alapján személyi sérülés nem történt.

21:14
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogtak egy evakuáló konvojt Mariupolnál

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője ukrán televíziók egy időben közvetített műsorában arról beszélt, hogy donyecki szakadárok Mariupol közelében elfogtak egy evakuáló konvojt az ukrán katasztrófavédelem munkatársaival együtt. "A konvoj Manhus településnél áll, minden erőnkkel igyekszünk kiszabadítani" - hangsúlyozta Verescsuk. Kiemelte, hogy a konvoj a Nemzetközi Vöröskereszttel előre egyeztetett "folyosón" haladt. Arra nem tért ki, hány járműből áll a konvoj, és hányan kerültek fogságba.

Verescsuk szavai szerint több mint százezren szeretnék elhagyni Mariupolt, de az evakuációs folyosók továbbra sem járhatók autóbuszokkal. "Ami van, azon csakis személyautókkal vagy gyalogosan menekülhetnek ki a városból az emberek" - állította. "Képzeljék el, tíz-húsz kilométert, vagy még hosszabb utat kellene gyalog megtenniük a kikötővárosból menekülőknek, hogy autóbuszokkal a biztonságosabb Zaporizzsjába szállíthassák őket" - fűzte hozzá.

21:21
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius katasztrófa fenyeget Herszonban

Az ukrán külügyminisztérium a honlapján megjelentetett közleményében azt írta, hogy az orosz csapatok által megszállt dél-ukrajnai Herszon városában humanitárius katasztrófa fenyeget: a blokád miatt a város kritikus élelmiszer- és gyógyszerhiányban szenved. A tárca szerint különösen az újszülöttek és a súlyosan beteg emberek vannak életveszélyben. Ezen felül a megyeszékhelyen rekedt száz külföldi egyetemista, akik zömében afrikai országokból érkeztek Ukrajnába tanulni.

21:27
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újra telefonon beszélt Macron és Putyin

Orosz médiahírek szerint újra telefonon beszélt egymással Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin - írja a BBC. A hívást a francia fél kezdeményezte, a témája pedig az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások voltak.

21:53
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: Soha nem adjuk meg magunkat

- jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának ülésén kedden.

Klicsko az önkormányzati kongresszus tanácskozásához videokapcsolaton keresztül kapcsolódva elmondott beszédében kijelentette: az oroszok soha nem lépnek be Kijevbe. "Soha nem adjuk meg magunkat!" - szögezte le Klicsko.

Vitalij Klicsko polgármester egy lebombázott kijevi lakónegyedben, 2022. március 17-én Forrás: AFP

"Minden épületet, minden utcát, a város minden szegletét megerősítettük. Harcolni fogunk, hogy megvédjük városunkat és jövőnket. Nem borulunk le Oroszország előtt" - fogalmazott.

A polgármester arra szólította fel az európai államokat, hogy támogassák Ukrajnát gazdaságilag, politikailag és katonailag.

"Fegyverekre van szükségünk, a földgolyó egyik legerősebb hadseregével harcolunk" - tette hozzá Klicsko.

22:14
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Bombázás Kramatorszkban - videó

22:41
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a japán parlament előtt is beszélni fog

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a japán parlament előtt is fel fog szólalni. Ezt a parlament egyik tagja erősítette meg.

23:36
március 22, 2022
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás Putyin és Macron között

Emmanuel Macron francia államfő kedden ismételten beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, de az egyórás telefonbeszélgetésen nem sikerült megállapodásra jutni a francia fél által reklamált tűzszünetről Ukrajnában

- jelezte a francia elnöki hivatal.

Ez volt nyolcadik alkalom, hogy az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a francia és az orosz elnök telefon beszélt egymással.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev


- tudatta az Elysée-palota. A francia elnökség álláspontja szerint


"A (francia) köztársasági elnök Ukrajna mellett áll" - hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.
Moszkva csak annyit közölt az AFP hírügynökség szerint, hogy a megbeszélést a francia fél kezdeményezte, és annak témája az ukrajnai helyzet, valamint az ukrán és az orosz fél között folyamatban lévő tárgyalások voltak.
Legutóbbi telefonos megbeszélésükön,

múlt pénteken a francia elnök kifejezte "mély aggodalmát" az orosz erők által bombázott Mariupol városának helyzete miatt, és "az ostrom befejezését" szorgalmazta.

Emmanuel Macron kedden a Brüsszelben rendezett Európai Humanitárius Fórum videókonferenciáján elítélte, hogy Oroszország robbanófegyvereket használ sűrűn lakott övezetekben, és úgy vélte, hogy "az Ukrajna elleni orosz agresszióban minden elfogadhatatlan".

A francia elnök kedden ismét felhívta ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt is, akivel a háború kezdete óta rendszeresen beszél, hogy támogatásáról biztosítsa.

Az ukrán elnök, aki közvetlen tárgyalásokat kért Vlagyimir Putyintól, szerda délután videókonferencia keretében fog a francia szenátorok, valamint képviselők előtt beszélni, és támogatásukat kérni, ahogy azt már megtette az olasz, az amerikai, a kanadai, a brit, a német és az izraeli törvényhozók előtt az elmúlt napokban.

01:37
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Állítólag 220 orosz katona megtagadta a részvételt a harcban

Az ukrán védelmi minisztérium hadműveleti jelentése szerint az egyik orosz egység 220 katonája megtagadta, hogy részt vegyenek a harcokban, miután ötvenen már meghaltak és 110-en megsebesültek az egységből - írja a Sky News. A jelentés azt nem tartalmazza, hogy milyen egységről van szó.

05:47
március 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk itt véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!