A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Robbanások az EU és a NATO határának közelében

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna Russian attacks on Ukraine attack,DPR,military,Patrol,Russia,Russian,soldier,Unrest,war Horizontal
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 15: A view of damaged residential building in the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on April 15, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 52. napjáról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
07:57
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újra szólnak a szirénák

Újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, írja Deborah Haynes, a Sky News tudósítója szombat reggel.

08:03
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Éheznek az emberek Mariupolban

Az ENSZ hozzáférést kért, hogy segélyeik eljussanak a háborús övezetekben rekedt ukránokhoz, miután közölték, hogy az ostromlott városokban éheznek az emberek. A Világélelmezési Program szerint a háború kezdete óta 1,4 millió embernek juttattak el segélyt Ukrajnába, de még ebben a hónapban további 2,3 millió embernek szeretnének élelmiszert szállítani. 

A szervezet szerint segélyszállítmányaikat nem engedték be a déli kikötővárosba, Mariupolba, ahol azzal vádolják Oroszországot, hogy megpróbál kiéheztetni 300 ezer lakost, hogy megadják magukat.

"Az egy dolog, amikor az emberek szenvednek a háború pusztításától. Egy másik dolog, amikor éhen halnak" - idézte David Beasley-t, a program ügyvezető igazgatóját a BBC.

08:06
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Aknakereső kutya segít megtisztítani Csernyihivet

Egy Jack Russell terrier azon dolgozik Csernyihivben, hogy megtalálja a földbe ásott robbanószerkezeteket. Már eddig is több száz akna eltávolításában segített.

08:35
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak Kijevben és Lvivben

Robbanások hallatszottak a hajnali órákban Kijevben, valamint a nyugatra fekvő Lvivben – írja a helyi médiára hivatkozva a Sky News

A hírt hivatalos forrásokból eddig nem erősítették meg.

08:57
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint ötmillióan menekültek el eddig Ukrajnából

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete – közölte az ENSZ.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezet további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni az országból.

09:10
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

900 holttest

Több mint 900 civil holttestét fedezték fel a kijevi régióban az orosz kivonulás után, közölte pénteken az ukrán rendőrség, írja a Fox News. A főváros regionális rendőrségének vezetője szerint 95%-uk lőtt sebekbe halt bele, ami arra utal, hogy sokakat "egyszerűen kivégeztek". Független forrásból nem tudták megerősíteni az ukrán rendőrség beszámolóját.

09:29
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Vannak városok, ahová kihívás segélyszállítmányt juttatni

A brit védelmi minisztérium szerint "jelentős kihívás" segélyszállítmányokat juttatni Ukrajna északi részére, mert az orosz csapatok hidakat romboltak le és aknákat helyeztek el a kulcsfontosságú útvonalakon.

Csernyihiv városában például szinte az összes híd megsemmisült, mindössze egy gyalogoshíd maradt az egykor 285 ezer fős városban - írja a BBC.

Férfi megy az utcán tüzérségi támadásban megrongálódott házak előtt Csernyihivben Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
09:41
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Megverték Putyin szövetségesét az ukránok, mondja a felesége

Vlagyimir Putyin egyik legfőbb ukrajnai szövetségesének felesége azzal vádolta az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megverték a férjét a kihallgatása során. Viktor Medvedcsuk felesége, Okszana Marcsenko egy moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Ukrajna által a héten közzétett két fotó közül az egyik azt mutatja, hogy a férfit megverték.

Az asszony szerint az egyik a kihallgatása előtt készült, és nem látszik rajta sérülés nyoma, míg a kihallgatása közben készült másik képen a homlokára borított hajjal látható.

"Egy nagy zúzódás és nyomok láthatók rajta, amelyeket a hajával próbáltak elfedni" - mondta.

"Nem kétséges, hogy a letartóztatását követő első órákban megverték".

A fotón látható egy jel a homlokán, de annak oka nem világos - írja a Reuters hírügynökség. A hírt közlő Sky News nem tudta egyéb forrásból ellenőrizni az állításokat.

10:04
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Létfontosságú útvonalakat semmisítettek meg az oroszok

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint nemcsak a taposóaknák és a lerombolt hidak lehetetlenítik el a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását, hanem azok a katonai járművek is, amelyeket az oroszok akadályként hagytak az északi városokba vezető utakon.

10:19
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadásra készülhetnek az oroszok a Moszkva miatt

A Kreml újabb rakétatámadásra készül Ukrajnában, válaszul a Moszkva, vagyis az orosz rakétacirkáló elsüllyedésére - írja a Sky News.

"A kijevi célpontok elleni rakétatámadások számát és mértékét fokozni fogják, ha a kijevi nacionalista rezsim bármilyen terrortámadást vagy elterelést követ el Oroszország területén" - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A Moszkva az oroszok szerint azért süllyedt el, mer tűz pusztított a hajón, míg az ukránok azt állítják, ők mértek rakétacsapást a cirkálóra.

2008. szeptember 11-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevű zászlóshajójáról Szevasztopolban Forrás: MTI/AP/-
10:33
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Egy városszéli negyedet támadtak Kijevben

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon közölte, hogy támadás érte a Darnickij negyedet. Hozzátette, hogy az áldozatok száma nem ismert, a mentők a helyszínen vannak.

A nyugat-ukrajnai Lviv városában is robbanásokról számoltak be: a kormányzó szerint légitámadás történt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt a célpont, illetve hogy vannak-e áldozatok. 

10:53
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több várost is rakétákkal támadtak az oroszok

Éjjel három ukrán várost támadtak az orosz csapatok:

- Kirovohrad megyében Alexandria repülőterét érte rakétacsapás,

- Luhanszkban egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek, amikor megtámadták a várost,

- Szeverodonyeckben pedig egy fővezetékre mértek csapást, ezért nincs gáz és víz a településen

 - foglalta össze a Sky News.

11:14
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási krátert vájt egy bomba a ház kertjébe - fotó

Bombabecsapódás nyomán keletkezett kráter a Kijevtől északra fekvő Teterivszkében Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
11:28
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb menekülőutakat nyitnak

Kilenc humanitárius folyosóról állapodtak meg szombatra – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ostrom alatt tartott Mariupolt csak autóval lehet majd elhagyni. A kilenc evakuációs folyosó közül öt keletről indult, Luhanszk régióból, ahol a helyi tisztviselők szerint heves támadások zajlanak - írja a Guardian

11:37
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi menekült érkezett pénteken Magyarországra

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 7045 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5251-en mondták azt, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Menekültek a BOK Csarnokban (képünk korábbi fotó) Forrás: Nagy Boglárka
11:55
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Harc folyik Mariupolért

A háború előtt 450 ezer ember élt Mariupolban, a városból mára viszont szinte csak romok maradtak. Civilek ezrei haltak meg a folyamatosan ostrom alatt tartott városban, és tízezrek rekedtek a településen. "Mariupolban nehéz az élet. A harcok éppen most zajlanak. Az orosz hadsereg további egységeket hív a város megrohanására" - írja az ukrán védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva a Guardian.

Ha Moszkva elfoglalja Mariupolt, ez lenne az első ukrán nagyváros, amely elesik.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy elfoglalta a város acélművét, de ezt a jelentést nem tudták megerősíteni.

Mariupol romokban van Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
12:19
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

A szellemvárossá vált Mariupol - képek

Megsemmisült katonai felszerelés Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

Egy kihalt vasútállomás Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Kiégett lakóház és autóroncsok Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

A háborúról még több képet láthatnak folyamatosan frissülő galériánkban.

12:39
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Egy rakétagyár volt az oroszok célpontja

Az AFP jelentése szerint a kijevi nemzetközi repülőtér közelében lévő rakétagyár súlyosan megrongálódott az éjszakai támadások során. A Guardian hozzátette, itt gyártották többek között azt a rakétát is, amellyel az ukránok - állításuk szerint - elsüllyesztették a Moszkva hadihajót.

Az egyik szemtanú szerint öt találat érte a gyárat, ami szerinte egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az oroszok bosszút akarnak állni a Moszkva miatt.

12:59
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Friss fotó a megtámadott Kijevről

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon közölte, hogy szombat reggel támadás érte a Darnyickij kerületet. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Füst száll fel a kijevi kerületből Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Semiz
13:16
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai gyárat bombáztak le az oroszok Kijevben

Egy katonai járműveket gyártó üzemet bombáztak le az orosz csapatok Kijevben, Mikolajivban pedig megsemmisítettek egy ugyancsak katonai járművek javítására berendezkedett létesítményt - írja a Guardian az Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Azt állítják továbbá, hogy Oroszország egy ukrán Szu-25 típusú katonai repülőgépet is lelőtt Harkov megye közelében.

13:33
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos térképen az orosz csapatmozgások

A brit védelmi minisztérium közzétett egy friss térképet, amely részletezi az orosz csapatok mozgását. A hírszerzés szerint az oroszok tovább nyomulnak előre Ukrajna keleti felében, míg a déli Krím felől várhatóan Zaporizzsja, Melitopol, Berdjanszk és Herszon irányába tartanak.

13:51
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Megrázó képek érkeztek Mariupolból

14:05
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Kitiltották Boris Johnsont Oroszországból

Megtiltották Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy belépjen Oroszországba, mert az oroszok szerint az Egyesült Királyság ellenségesen lép fel velük szemben, főleg a szankciók és az orosz milliárdosok ügyében – közölte Oroszország.

Rajta kívül még Liz Truss külügyminisztert, Ben Wallace védelmi minisztert és további 10 brit politikust tiltottak ki az országból - írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök megbeszélést folytat Kijevben április 9-én Forrás: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala/-
14:24
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Földbe fúródott rakéta egy ukrán ház hátsó kertjében - fotó

Földbe fúródott rakéta Kijevtől északra egy faluban Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
14:49
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Videó is készült a kijevi támadásról

Orosz katonák Kijevben lebombáztak egy katonai gyárat, Mikolajivban pedig megtámadtak egy katonai járműveket javító üzemet.

A közösségi médiában egy felvétel is megjelent, amelyen a kijevi üzemből száll fel a füst a támadás után.

15:27
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a mai kijevi támadásokban

Egy ember meghalt a mai kijevi támadásokban Vitalij Klicsko polgármester szerint. Többen meg is sérültek - írja a BBC.

16:09
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

20 100 orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Ukrajna közölte a legfrissebb információkat az orosz veszteségekről.

Szerintük eddig 20 100 orosz katona halt meg a háború kezdete óta.

Azt is közölték többek között, hogy adataik szerint 145 helikoptert, 163 repülőt és 762 tankot vesztett el az orosz hadsereg - írja a Sky News.

16:23
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán főügyész szerint 200 gyerek halt meg a háború kezdete óta

Az ukrán főügyész hivatala szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta 200 gyerek halt meg Ukrajnában, 360 gyerek pedig megsérült - írja a Sky News.

17:05
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Harkovban, 18-an megsérültek

Rakétatámadás érte Harkovot szombaton, egy ember meghalt, tizennyolcan megsérültek. A mentőegységek szerint a rakéta egy piacon csapódott az emberek közé

Lviv régió kormányzója bejelentette, hogy Belarusz területéről szálltak fel azok az orosz Su-35 típusú repülők, amik rakétacsapásokat mértek a régióra - írja a Sky News.

17:21
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: Nem biztonságos visszatérni Kijevbe

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arra figyelmeztette azokat, akik elhagyták az ukrán fővárost, hogy veszélyes lenne visszatérniük - írja a The Guardian. "Ismét csak azt kérem mindenkitől, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. És azoktól, akik már korábban elhagyták Kijevet és most vissza akarnak térni, azt kérem, hogy maradjanak továbbra is biztonságosabb helyeken" - üzente a polgármester.

18:00
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Hétfőtől elzárhatják Mariupolt a külvilágtól az oroszok

A BBC szerint Mariupolt el akarják zárni az oroszok a külvilágtól: hétfőtől nem hagyhatja el senki a várost, nem lesznek evakuációs folyosók sem. Az egyik polgármester-helyettes szerint 4-5 napja készítik elő a tervet az oroszok. Serhii Orlov azt nyilatkozta a BBC riporterének, hogy információi szerint még szigorúbb szabályokat terveznek bevezetni az oroszok a városban, és korlátoznák a kerületek közötti átjárást.

18:09
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 16 ezren adtak be menedékkérelmet a háború kezdete óta Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. április 16. 6.00 órai adatok alapján - eddig 16 254 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált, ebből 8 654 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége család - édesanyák és gyermekeik. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a hosszú hétvégén is folyamatosan a menedékes kérelmet benyújtók rendelkezésére áll a Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatunkon.

A Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kezdete óta minden segítséget megad a háború elől menekülők regisztrálásában, informálásában, koordinálásában és minden egyéb szükséges feladat ellátásban, szorosan együttműködve a társszervekkel. A rendvédelmi hatósági munkavégzés gördülékenyen zajlik.

18:48
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

700 ukrán katona és 1000 civil esett hadifogságba

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a háború kezdete óta 700 ukrán katona és több mint 1000 civil esett orosz hadifogságba - írja a Sky News.

19:05
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

40 ezer ember hagyta el Ukrajnát az elmúlt 24 órában

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint 40 ezer ember hagyta el Ukrajnát az elmúlt 24 órában. Az elmenekültek közül 5 millió embernek nem lesz hova visszatérnie, mivel az otthonuk megrongálódott vagy teljesen megsemmisült a háborúban - írja a The Guardian.

20:06
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Előrenyomultak az orosz csapatok Mariupolnál

A háború kezdete óta ostromlott Mariupolnál előrenyomultak az orosz csapatok, akik valószínűleg a Kijevnél elszenvedett kudarcukat akarják ellensúlyozni - írja a The Guardian. "Nagyon nehéz a helyzet. A katonáink, a sérültjeink be vannak kerítve. Humanitárius válság van... ennek ellenére a srácok megvédik a várost" - mondta Zelenszkij elnök.

Megrongálódott épület Mariupolban 2022. április 15-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
20:22
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Olaszország lezárja kikötőit az orosz hajók előtt

Vasárnaptól kitiltják az olasz kikötőkből az orosz hajókat. Az intézkedést a kikötői kapitányságok főparancsnoksága körlevélben közölte. Olaszország az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben április 8-án további szankciókat bevezető európai uniós döntés értelmében jelentette be a tilalmat.

A jelenleg olasz kikötőkben tartózkodó hajóknak "kereskedelmi tevékenységük befejezése után" azonnal távozniuk kell - áll a körlevélben. Az intézkedés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyeken 2022. február 24. után az orosz zászlót más nemzet lobogójára cserélték.

A tilalom - az uniós döntés értelmében - nem vonatkozik azokra a hajókra, melyek segítségre vagy menedékre szorulnak, és amelyeknek biztonsági okokból van szükségük a kikötőkbe való bejutásra, vagy amelyek a tengeren életeket mentettek.

20:31
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország figyelmeztette Csehországot, hogy a szovjet gyártmányú fegyverek nem adhatók át harmadik országoknak

Oroszország diplomáciai jegyzékben figyelmeztette Csehországot, hogy szovjet gyártmányú fegyvert a beleegyezése nélkül nem adhatnak át más országoknak - közölte újságírókkal szombaton Ján Lipavsky cseh külügyminiszter. Lipavsky közölte: nem reagálnak a jegyzékre, mert képtelenség, és nincs olyan rendelkezés, amely megtiltaná a fegyverek exportálását.

"Oroszország fenyegetésekkel, zsarolással és dezinformációval próbálja meg elrettenteni a nyugati országokat az Ukrajnának való segítségnyújtástól" - mondta Jana Cernohová védelmi miniszter.
Ebben az esetben Moszkva azt állítja, hogy Oroszország beleegyezése nélkül a Cseh Köztársaság nem exportálthat szovjet felszerelést. Ez képtelenség, ez egy újabb arrogáns és kínos kísérlet - tette hozzá Cernohová.

Oroszország a héten hivatalosan figyelmeztette az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy az Ukrajna számára történő fegyverszállítás szítja a helyi konfliktust és "beláthatatlan következményei" lehetnek.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy Moszkva hasonló üzenetet küldött "valamennyi országnak" - feltehetően a NATO-tagállamokra utalva - az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban. Csehország 1999 óta a NATO tagja.

Lipavsky szerint az orosz diplomáciai jegyzék egy újabb mód, ahogyan Oroszország hazugsággal akarja megakadályozni az Ukrajnának nyújtott cseh támogatást.

Az Ukrajnának nyújtott katonai és egyéb segítség egyértelműen Csehország stratégiai érdeke - hangsúlyozta a külügyminiszter.

"Március elején az orosz nagykövet közölte a cseh külügyminiszter-helyettessel, hogy Oroszország szerint terrortámadások várhatók az Ukrajnába küldött nyugati fegyverszállítmányok ellen. Értelmezésünk szerint világos, hogy Oroszország azzal fenyeget, saját maga készít elő szabotázst" mondta Lipavsky.

"Az orosz fél bejelentette, hogy nem fog tudni megakadályozni egy ilyen szabotázst, amely szerintünk egy újabb fenyegetéssorozat Oroszország részéről" - tette hozzá.

Csehország fegyvereket és más katonai felszereléseket szállított Ukrajnának. Április 6-ig az Ukrajnának adományozott felszerelés ára 1,1 milliárd cseh korona (17 milliárd forint) volt. A védelmi tárca biztonsági okokból nem részletezte, milyen felszerelésről volt szó.

21:39
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az első videó az elsüllyedt Moszkva hadihajó legénységéről

A felvétel Szevasztopolban készült, miután evakuálták a legénységet.

21:58
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 1500 embert evakuáltak ma

1449 embert sikerült ma evakuálni humanitárius folyosókon keresztül Ukrajnában - írja a Sky News.

22:18
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint már nincsenek ukrán katonák Mariupolnál

Az orosz védelmi minisztérium azt jelentette be szombaton, hogy már nincsenek ukrán katonák Mariupolnál. Azt a néhány embert pedig, akik az azovstali acélüzemet védik, körbekerítették. Az oroszok szerint 4000 ukrán katona halt meg Mariupolnál - írja a Sky News.

22:49
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót

Az orosz erők tüzérségi támadást intéztek a frontvonal közelében fekvő kelet-ukrajnai Liszicsanszkban működő kőolajfinomító ellen - közölték szombaton a helyi hatóságok.

A tüzérségi támadás következtében a finomítóban tűz ütött ki, jelenleg is folyik az oltás - közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

"Az oroszok rendszeresen támadják az intézményt, hogy lefárasszák a mentőszolgálatokat. Itt nincsen üzemanyag, csak kőolajszármazékok égnek" - tette hozzá Hajdaj.

Az olajfinomító Liszicsanszktól mintegy négy kilométerre nyugatra fekszik.

Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szeverodonyecket naponta támadják az orosz erők - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói az utóbbi napokban a helyszínről.

23:48
április 16, 2022
Vágólapra másolva!

Odesszánál lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőt

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított - közölte szombaton Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást. A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosülásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet.
Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy megtisztították a mariupoli agglomerációt az ukrán katonáktól, és mindössze néhány katona maradt az Azovsztal acélműben, ahol több összecsapás is történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több ukrán médiumnak adott interjúban közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból "véget vet minden béketárgyalásnak" Moszkvával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!