Rakétacsapás érte Kijevet, folytatódik az orosz offenzíva Donbaszban

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
Kijev, 2022. április 29. Mentőalakulatok dolgoznak, miután két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán fővárost, Kijevet 2022. április 28-án. Vitalij Klicsko kijevi polgármester közlése szerint az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre. Az egyik rakéta egy pontosabban meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakóépületet találta el. Ezen a napon António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalos látogatáson Kijevben tartózkodott. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 65. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
06:02
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte éjszaka Kijevet - videó

Mint azt korábban megírtuk, legalább két rakéta csapódott be csütörtök este Kijev belvárosában, a támadásban tízen sérültek meg. A The Guardian felvétele a robbanásról:

06:08
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Egy 25 emeletes épületet ért rakétatalálat, tíz sérült - fotók

Az ukrán katasztrófavédelem szerint az egyik rakéta egy 25 emeletes épület alsó két szintjébe csapódott be, az eddigi információk szerint tízen sérültek meg - írta a Kyev Independent.

06:23
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc orosz támadást vertek vissza Donbanszban

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint

kilenc orosz támadást vertek vissza tegnap Donbaszban

- írta a Kyev Independent.

Az oroszok a hadműveletekben hat tankot, egy ágyút, 12 páncélozott járműt, egy autót, és egy légvédelmi ágyút vesztettek.

06:51
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kórházat érhetett rakétatalálat az Azovsztal területén - videó

Az ukrán védelmi minisztérium szerint tábori kórházat ért rakétacsapás a mariupoli Azovsztal acélgyár területén. A támadásnak a minisztérium szerint több halottja és sebesültje is van.

07:51
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

A együttműködési képességet fejlesztik

Csak Nagy Britannia 8000 katonát küld a nyáron tervezett monstre hadgyakorlatra - írta a Sky News.

Ez lesz az egyik legnagyobb hadgyakorlat a hidegháború óta, a NATO tervek szerint Finnországtól Észak-Macedóniáig állomásoztat csapatokat, a britek mellett több ezer, dán, izlandi és norvég résztvevővel. 

A brit védelmi minisztérium szerint a tervezett gyakorlatok javítani fogják a brit és a finn csapatok egymás melletti együttműködési képességét, elrettentve az orosz agressziót Skandináviában és a balti államokban.

08:36
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

További 30 milliárd dollárt kap Ukrajna az Egyesült Államoktól

Megszavazta az amerikai képviselőház tegnap este az Ukrajnának igért 30 milliárd dolláros támogatást - írta a The Guardian. A képviselők 417-10-es arányban támogatták a javaslatot, már csak Joe Biden aláírására vár. 

A Biden-kormányzat korábban bejelentette be, hogy további 30 milliárd dollárt kér a kongresszustól ukrajnai katonai és humanitárius segélyekre a már korábban jóváhagyott közel 14 milliárd dolláron felül.

09:25
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Egy eltévedt rakéta katasztrófát okozhat

Ha egy rakéta eltéved, az potenciálisan nukleáris katasztrófához vezethet - figyelmeztetett Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség főigazgatója.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség április 28-án közölte, hogy felülvizsgálja azokat az ukrán jelentéseket, amelyek szerint egy rakéta közvetlenül egy ukrán atomerőmű fölött repült el.

09:38
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Több ország Moldova és a Dnyeszter Menti Köztársaság elhagyására szólította fel állampolgárait

Bulgária és Izrael április 28-a óta már nem ajánlja állampolgárainak, hogy Moldova és a
Dnyeszter Menti Köztársaság területén tartózkodjanak.

A két ország az említett területek elhagyását tanácsolja állampolgárainak.

10:00
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint a heves ukrán ellenállás miatt lassan halad az új orosz offenzíva

A brit Védelmi Minisztérium kiadta a legfrissebb információkon alapuló napi hírszerzési jelentését az ukrán-orosz háború állásáról.

A britek szerint:

Oroszország stratégiai célja továbbra is a teljes donbaszi régió feletti ellenőrzés megszerzése, a Donyecki és Luhanszki területek feletti ellenőrzés biztosítása.

Az elmúlt időszakban különösen heves harcok folytak Liszicsanszk és Szeverodonyeck környékén. Az orosz erők Izjumtól délre, Szlavjanszk irányába is megpróbáltak előrenyomulni.

A heves uktán ellenállás miatt az orosz hadsereg nem volt képes jelentős ellőrenyomulásra, jelentős veszteségeket szenvedett.

10:16
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétavetőkkel lőttek két ukrán falut kora reggel

Április 29-én kora reggel az orosz erők Grad rakétavetőkkel támadták az ukrán Dnyipropetrovszki területen fekvő Velyka Kostromka és Marianske falvakat - közölte Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója.

A kormányzó szerint raktárépületek rongálódtak meg.

Az esetleges áldozatok számáról egyelőre nem érkezett jelentés.

10:31
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5999 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6221-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 758 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tudatta a rendőrség.

Közölték azt is: az ukrajnai háború elől csütörtökön 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - fűzték hozzá.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

10:37
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna ma megpróbálja kimenekíteni a civiliket a mariupoli Azovstal területéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy Ukrajna ma egy "műveletet" tervez végrehajtani a civilek evakuálására az Azovstal acélműből - írja a Sky News

A feltételezések szerint civilek százai rekedtek a komplexum alatti óvóhelyeken, amelyet Ukrajna szerint az orosz erők folyamatosan bombáznak.

A korábbi kísérletek az emberek evakuálására az üzemből eredménytelennek bizonyultak, és mind Ukrajna, mind Oroszország egymást hibáztatta.

10:51
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev és Szófia szoros katonai és gazdasági együttműködési megállapodást kötött

Ukrajna és Bulgária szoros katonai és gazdasági együttműködésről állapodott meg az országok vezetőinek kijevi tárgyalásait követően - derül ki a csúcstalálkozó után tett nyilatkozatokból..

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomásról és az uniós szintű együttműködésről tárgyalt - közölte az ukrán államfő csütörtök este egy videóbeszédben.

Nagyon fontos megállapodás született katonai felszereléseink bolgár gyártóüzemekben történő javításáról - mondta Zelenszkij.

Egy másik kérdés, amelyben megállapodtunk, az ukrán villamosenergia Bulgáriába történő szállítása és a transzbalkáni gázvezeték bolgár féllel közös használata - tette hozzá az ukrán államfő.

Zelenszkij és Petkov abban is megállapodott, hogy Kijev használhatja a bulgáriai Várna kikötőjét az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportjára.

Mivel Oroszország az összes ukrán kikötőt ellenőrzi vagy blokkolja, Kijevnek alternatív útvonalakat kell keresnie.

Petkov kijevi útját heves vita előzte meg Szófiában. A Moszkva-barátnak számító Rumen Radev bolgár elnök ellenezte a látogatást, és a kormánytárs szocialisták is elutasították, hogy a kijevi delegáció tagjai legyenek.

11:01
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Heves orosz ágyúzás érte a Luhanszki területeket

A luhanszki terület közigazgatás vezetője, Szerhij Haidai arról számolt be, hogy az orosz csapatok tízszer intéztek támadást a régió falvai és városai ellen.

Házak és melléképületek rongálódtak meg.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

11:18
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 1 ukrán katona meghalt az Azovstal üzemre mért tegnapi orosz légicsapásban

Legalább 1 ukrán katona meghalt az Azovstal üzemre mért tegnapi orosz légicsapásban.

További száz már eleve sebesült ukrán katona, újabb sérüléseket szenvedett az április 28-ai orosz támadás következtében - jelentette az Ukrainska Pravda

11:55
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

A brit kormány nem akarja, hogy állampolgárai Ukrajnában harcoljanak

Anne-Marie Trevelyan brit külkereskedelmi miniszter felszólította a brit állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába harcolni, miután kiderült, hogy egy brit férfi meghalt, egy másik pedig eltűnt Ukrajnában - írja a Sky News

A 36 éves Scott Sibley volt az első brit állampolgár, aki meghalt az orosz-ukrán háborúban.

A külkereskedelmi miniszter elmondta, hogy "sokféleképpen támogathatjuk" az ukránokat, például a menekültek elhelyezésével és adományokkal, de a brit kormány nem akarja, hogy állampolgárai Ukrajnába menjenek harcolni.

12:08
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 350 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 358 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 162 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írta a kormányhivatal.

Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenőhelyre a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban. Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:20
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Aknavetővel lőttek egy orosz falut az ukránok

Egy Ukrajnával határos orosz faluban lévő ellenőrzőpontot lőttek az ukránok pénteken - közölte a kurszki terület kormányzója

Roman Sztarovojt elmondta, hogy aknavetőtűz talált el egy ellenőrzőpontot Krupetsben, nem messze az ukrajnai Szumi városától.

A támadásnak nincsenek áldozatai, kár sem keletkezett.

A kormányzó szerint az orosz katonaság és határőrség viszonozta a tüzet - írja a BBC

12:35
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Holttestet találtak a kijevi lakóház romjai között, amit tegnap rakétatalálat ért

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko közölte, hogy egy holttestet találtak a főváros Sevcsenkivszkij kerületében, a lakóház romjai között, amit tegnap orosz rakétacsapás ért - írja a The Guardian

Rendőrök és katonák vizsgálják a romokat Kijevben. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti
12:52
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint eddig 23 ezer orosz katona halt meg a háborúban

Az ukránok szerint eddig 23 ezer orosz katona halt meg a háborúban.

Az ukrán hadsereg továbbá megsemmisített 187 repülőgépet, majdnem ezer tankot, 8 hajót és többek között 435 tüzérségi üteget is.

13:07
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő felvételen, ahogy egy orosz tank megsemmisül - videó

Az ukrán hadsereg a Harkov körüli harcokban lőtte ki az orosz tankot.

13:26
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta 100 civil halt meg Kijevben a város polgármestere szerint

Az orosz-ukrán háború kezdete óta mintegy 435 civil sebesült meg az ukrán fővárosban - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester

Klicsko szerint a mai napig 100 civil halt meg az orosz támadások miatt Kijevben, köztük négy gyerek.

A polgármester állításait független forrásból nem lehet ellenőrizni.

13:44
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Egy újságíró a kijevi lakóházat ért rakétacsapás áldozata

A legfrissebb hírek szerint Vera Girics újságírónő halt meg a Kijevet ért tegnapi rakétacsapásban.

Holttestét április 29-én reggel találták meg a ház romjai alatt, ahol lakott

- írja a The Guardian

Vera Girics 2018. február 1-jén kezdett dolgozni a Radio Szvoboda kijevi részlegénél. Azt megelőzően vezető ukrán televíziós csatornáknál dolgozott.

14:04
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevi rakétagyár megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Lerombolták az Artem ukrán rakéta- és űrvállalat kijevi gyártóépületeit az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentésben.

Konasenkov szerint tengeri indítású Kalibr rakétákkal kiiktattak három vontatási alállomást Fasztiv, Krasznoszilka és Polonne vasúti csomópontnál.

A rakétaerők az éjszaka folyamán 13 ukrán katonai létesítményt támadtak, egyebek között a Mikolajiv megyében lévő Gorohovszke faluban a harci személyzetével együtt megsemmisítették azt a Tocska-U rakétakilövő rendszert, amellyel egy nappal korábban csapás mértek az orosz ellenőrzés alá került Herszon lakónegyedeire.

A tábornok szerint a tüzérség az éjszaka folyamán 975 lőfeladatot hajtott végre, eltalálva 21 parancsnoki állást, 69 erődítményt, 763 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosítási területet, valamint 107 tüzérségi állást. A csapások megsemmisítettek több mint 280 ukrán "nacionalistát" és 38 páncélozott járművet.

Az orosz fegyveres erők precíziós föld-levegő rakétákkal tíz ukrán katonai létesítményt, köztük egy Illicsivka melletti lőszerraktárt találtak el, a légierő gépei pedig 112 katonai létesítményt, köztük két parancsnoki állást és négy lőszerraktárt likvidáltak.

A szóvivő összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 142 repülőgépet, 111 helikoptert, 634 drónt, 278 légvédelmi rakétarendszert, 2638 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 304 rakéta-sorozatvetőt, 1175 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2467 különleges katonai járművet veszítettek.

14:21
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Heves aknavetőtűz érte Szumi körzetét

Az ukrán határőrség jelentése szerint a határhoz közeli Szumi körzetét április 29-én reggel több mint 30 alkalommal támadták aknavetőkkel Oroszországból.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

14:50
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába a háborús bűnök kivizsgálására

A holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő, a Koninklijke Marechaussee (KMar) több tucat tisztet küld Ukrajnába, hogy segítsék a háborús bűnök kivizsgálását - írta pénteken az NlTimes hírportál.

A törvényszéki szakértőkből álló csapat extra védelemmel felszerelkezve indul Ukrajnába, hogy részt vegyen a bizonyítékok mihamarabbi összegyűjtésében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számára.

A holland rendfenntartó erők széles körű képzettségre tettek szert a törvényszéki tudományok területén a 2014 júliusában Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgéppel kapcsolatos nyomozások során - emlékeztetett az NlTimes.

Többhetes ukrajnai tartózkodásuk során a KMar tisztjei olyan helyszíneken fognak vizsgálódni, ahol feltehetően háborús bűncselekményeket követtek el.

A holland kormány támogatja az Oroszország indította háború során elkövetett bűncselekmények kivizsgálását, segíti az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott vizsgálóbizottság munkáját, és társalapítója a háború miatt elszámoltatást szorgalmazó nemzetközi csoportnak. Wopke Hoekstra külügyminiszter egymillió eurót adományozott az ICC-nek az ukrajnai vizsgálatokhoz.

Hollandia ezenfelül katonai támogatást is nyújt Ukrajnának: Kajsa Ollongren védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy korlátozott számban nehéztüzérségi fegyvereket, páncélos tarackokat küldenek.

Hollandia nem nyugszik addig, amíg minden háborús bűncselekményt ki nem vizsgálnak, és az elkövetőket nem vonják felelősségre - nyilatkozott korábban Mark Rutte miniszterelnök.

15:11
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország 200 tankot küldött Ukrajnának

Lengyelország több mint 200 T-72-es harckocsit és több tucat gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának - írja Kyiv Independent Twitter-oldala

Az ország összesen 1,5 milliárd euró értékű katonai felszerelést küldött eddig Ukrajnába

- közölte a Radio Poland április 29-én.

T-72-es tank. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba
15:31
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki a kijevi lakóépület a tegnapi rakétatalálat után - képek

15:50
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos napra készülnek az oroszok

Orosz katonai járművek a győzelem napi díszszemle próbáján Moszkvában 2022. április 28-án Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A teljes galériát ide kattintva tekintheti meg.

16:13
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt az amerikai nagykövetség biztonsági őre az orosz-ukrán háborúban

A kijevi amerikai nagykövetség közölte, hogy testőrük, Vologyimir szabadságot vett ki, hogy újra beálljon az ukrán hadseregbe.

A férfi később meghalt a harcokban.

16:29
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Norvégia bezárja kikötőit az orosz hajók előtt

Norvégia lezárja határait és kikötőit az orosz teherautók és hajók előtt, csatlakozva az EU által az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciókhoz - közölte a norvég külügyminisztérium.

Az orosz halászhajók, amelyek gyakran Észak-Norvégia kikötőiben rakodják ki fogásaikat, mentességet kapnak a szankciók alól.

A Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoport szintén mentesül a szankciók alól - írja a The Guardian

16:48
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Helyi lakosok takarítják az előző napi orosz rakétatámadásban megrongálódott épületeket Zaporozzsjában

Helyi lakosok takarítják az előző napi orosz rakétatámadásban megrongálódott épületeket a dél-ukrajnai Zaporozzsjában Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej
Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej
17:28
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Azt kérik a lakosságtól, hogy idén ne látogassanak el a temetőbe húsvét után

Az ukrán hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy idén mondjanak le az ortodox húsvét utáni hagyományos temetőlátogatásról. Luhanszk régió kormányzója meg is tiltotta az állampolgároknak, hogy temetkezési helyeket látogassanak a háborús veszélyhelyzet miatt - írja a The Guardian.

17:39
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Egy amerikai és egy dán állampolgár is meghalt Ukrajnában

Újabb két külföldi állampolgár halálhírét hozták nyilvánosságra, akik Ukrajna mellett harcoltak. A 22 éves amerikai állampolgár, a volt tengerészgyalogos Willy Joseph Cancel hétfőn halt meg, ő az első amerikai áldozata a háborúnak.

A dán média is beszámolt egy 25 éves dán férfi haláláról, ő kedden halt meg Mikolajivnál. A nevét nem hozták nyilvánosságra - írja a Sky News.

18:00
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország és a balti országok szeretnék, ha a NATO megerősítené jelenlétét a területükön

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország külügyminiszterei pénteki rigai találkozójukon azt kérték a NATO-tól, hogy erősítse meg jelenlétét országaik területén.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azzal érvelt, hogy a térség biztonsági helyzetének megváltozása megköveteli a NATO védelmi politikájának átalakítását.

A tárcavezető elmondta: állandó NATO-jelenlétet szeretnének a balti országokban és Lengyelországban, hogy ellenállhassanak Oroszország és Fehéroroszország bármiféle szándékának, és megvédhessék területüket.

Erre vonatkozó kérelmüket a NATO következő, madridi csúcstalálkozóján nyújtják be - tette hozzá.
Rinkevics Eva-Maria Liimets észt, Gabrielius Landsbergis litván, valamint Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tanácskozott az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatásának és fokozásának szükségességéről.

A három balti állam eddig 600 millió euró értékű katonai segélyt küldött Ukrajnának, egyebek között légvédelmi rakétákat, páncéltörőket és egyéb lőszereket.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter nemrég bejelentette, hogy keresik, hol létesíthetne újabb katonai támaszpontot a NATO, ha elfogadják az észak-atlanti szövetség jelenlétének megerősítését.
Jelenleg egy 1500 katonából álló különleges NATO-zászlóalj állomásozik Lettország legnagyobb katonai támaszpontján, a fővárostól, Rigától északra. Az egységet nemrég 750 dán katonával bővítették.

A NATO jelenlétének megerősítését jelenleg infrastrukturális akadályok nehezítik. Pabriks rámutatott, hogy egy második állandó támaszpont létrehozása hosszas folyamat lenne.

18:43
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő felvétel egy orosz katona haláláról

Elképesztő felvételen látható, ahogy Mariupolban egy orosz katonát találat ér, miközben egy másik épület felé fut társaival. Természetesen a videó hitelességét 100%-os alapossággal nem lehet ellenőrzni a jelenlegi helyzetben.

A videót itt tudja megnézni.

19:42
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

8000 katonát küld a brit hadsereg az Európában tervezett idei nyári hadgyakorlatokra

Nyolcezer katonát küld a brit hadsereg az Európában tervezett idei nyári hadgyakorlatokra - jelentette be pénteken a brit védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a brit fegyveres erők a hidegháború óta nem vettek részt ilyen nagy létszámú kontingensekkel európai hadgyakorlatokon.

A tárca ismertetése szerint a brit katonák mellett 72 Challenger 2 harckocsi, tizenkét AS90 típusú önjáró löveg és 120 Warrior páncélozott harcjármű is részt vesz a nyári európai hadgyakorlatokon.
Ralph Wooddisse altábornagy, a brit szárazföldi haderők főparancsnoka a minisztériumi beszámolóhoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a brit fegyveres erők a Balti-tengertől az Égei-tengerig vesznek részt kiképzési feladatokban és harcászati gyakorlatokban, és ezek a gyakorlatok Európa biztonságának védelme mellett az orosz agresszió elrettentését is szolgálják.

Wooddisse tábornok szerint a nyári európai hadgyakorlatokon brit részről könnyű felszereltségű és légi szállítású egységek, helikopterek, tüzérséggel támogatott páncélos alakulatok, elektronikus hadviselésre kialakított és légvédelmi egységek, felderítő drónok, valamint hadmérnökök és logisztikai szakértők vesznek részt.

Mindez olyan elrettentő erő kivezénylését jelenti, amilyet a brit hadsereg ebben az évszázadban Európában még nem hajtott végre - tette hozzá a szárazföldi erők parancsnoka.

20:53
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Skandináv közszereplőket tett feketelistára Moszkva

Kilenc izlandi, tizenhat norvég, valamint három-három grönlandi és feröer-szigeteki dán állampolgár is szankciós listára került Oroszországban ellenintézkedésként – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az érintetteknek megtiltották, hogy Oroszország területére lépjenek. A kitiltottak olyan parlamenti képviselők, kormánytagok, üzleti és tudományos körök képviselői, újságírók, valamint közszereplők, akik az orosz diplomáciai tárca szerint az oroszellenes retorika előmozdítói és részt vesznek a Moszkva ellen irányuló politika kialakításában és végrehajtásában.

A minisztérium azt is közölte, hogy a külföldi diplomaták kapcsolattartása az orosz állami szervekkel ezentúl kizárólag rajta keresztül történhet, szintén az érintett országok hasonló intézkedéseire adott válaszként, a kölcsönösség elve alapján. 

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök korábban utasítást adott arra, hogy az orosz hatóságoknak minden intézkedést meg kell tenniük a külföldi diplomatákkal való kapcsolattartás csökkentése érdekében.

23:37
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

A fegyverek küldése nem ad megoldást a háborúra - nyilatkozta Pietro Parolin szentszéki államtitkár

A felek közötti tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak az ukrajnai háború befejezésére Pietro Parolin szentszéki államtitkár, aki Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján nyilatkozott pénteken.

A vatikáni diplomáciát vezető Parolin bíboros úgy látta, a helyzet nehéz, de nem szabad feladni a tárgyalásokba vetett reményt.
Fel kell hagyni a háborús gondolkodással a békének adva át a helyet, amihez a nemzetközi szervezetek erőteljesebb részvétele szükséges, valamint nagyobb kezdeményezési képesség Európa részéről - jelentette ki az államtitkár. Pietro Parolin Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján vett részt: a kötet a Háború ellen - Bátorság a béke építéséhez címet kapta. Parolin kijelentette, Ukrajnában borzalmas háború zajlik, amely Európa és a keresztény Európa szívét sújtja. Annyit mondok csak, hogy a fegyverküldésre korlátozni a segítséget, gyenge válaszadást jelent (..) merev álláspontok helyett kreativitásra és bátorságra van szükség a tartós béke érdekében Hozzátette, nem akarja felülvizsgálni egyes országok döntését, melyek fegyvert küldtek Ukrajnának, utóbbinak ugyanis - tette hozzá - joga van védekezni a támadással szemben.

00:41
április 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val Ukrajna miatt, mert egy ilyen fejlemény növelné az atomháború kockázatát, ez pedig megengedhetetlen - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Nem gondoljuk, hogy háborúban állnánk a NATO-val. Ez egy másik lépés lenne, amely növelné az atomháború kockázatait. Márpedig Oroszország a nyugatiaktól eltérően nem fenyeget senkit atomháborúval" - hangsúlyozta Lavrov a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak adott interjúban, amelyet a hírügynökség ismertetett.

Sajnos, a NATO azt hiszi, hogy háborúban áll Oroszországgal" - mondta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy sok nyugati vezető "közvetlenül, nyilvánosan és állandóan ezt mondja: Putyinnak veszítenie kell és Oroszországot le kell győzni".
Lavrov ismételten kijelentette, hogy minden Ukrajnába küldött külföldi fegyverszállítmány "legitim célpont" Oroszország számára.
Lavrov Ukrajnát okolta, amiért megrekedtek az Oroszországgal folytatott béketárgyalások, mondván, hogy Kijev megváltoztatta a tárgyalási pozícióit.

Lavrov közölte, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnereinek többsége beleegyezett a földgáz fizetésének Oroszország által javasolt módszereibe.

08:34
április 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A háború eseményeiről ITT ÍRUNK a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!