Mindent elsöprő offenzíva indulhat Luhanszkban

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Harkov, katona
8191827 14.05.2022 An LPR's special forces officer is seen during a raid to identify firing points of the Ukrainian Armed Forces in Kharkiv region, Ukraine. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 82. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:56
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Felrobbantottak az ukránok egy vasúti hidat Luhanszkban - videó

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a Szeverodonyeck és Rubizny közötti vasúti hidat semmisítették meg.

06:03
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

2500 orosz tartalékost vethetnek be Ukrajnában

Oroszország legfeljebb 2500 tartalékos küldését tervezi Ukrajnába - közölte az ukrán vezérkar.

A jelentés szerinz újoncokat az oroszországi Voronyezs, Belgorod és Rosztov területeken lévő gyakorlótéren képzik ki.

06:16
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Államhatár jelző póznával az orosz határnál készített csoportképet egy ukrán csapat - videó

Ukrán katonák az orosz-ukrán államhatáron:

07:05
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb folyami átkelést akadályoztak meg az ukránok

Az oroszok ezúttal a közép-kelet-ukrajnai Inhuletsz folyón akartak átkelni, de az ukrán légierő ezt megakadályozta.

08:01
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Tűzeső záporozik az Azovstalra - videó

Fehér, fényesen égő lövedékek zápora zúdul az Azovstal acélgyárra a videón amit egy oroszbarát szakadár parancsnok tett közzé vasárnap - írta a The Guardian .

A Reutersnek sikerült megerősítenie a helyszínt, de azt nem tudni, mikor készült a felvétel. Alekszandr Hodakovszkij a Telegramon azt írta, "ha nem tudnád, hogy mi ez és mi a célja, még gyönyörűnek is tarthatnád."

08:58
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Bevetés közben az amerikai M777-es ágyúk - videó

09:11
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekült érkezett vasárnap Magyarországra Ukrajnából

Magyarország területére 2022. május 15-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 382 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6 120 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 314 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. május 15-én 429 ember, köztük 256 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

09:52
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-főtikár: Ukrajna győzhet

Jens Soltenberg NATO-főtitkár szerint az orosz-ukrán háború nem úgy halad, ahogy azt Moszkva eltervezte. A főtitkár szerint az orosz invázió elakadt Donbasz régióban, és Ukrajnának van esélye megnyerni a háborút. A háború kezdetén még kevés katonai elemző számított erre a végkimenetelre.

10:16
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb csapatokat küld az ukrán határra Fehéroroszország

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a fehérorosz hadsereg különleges csapatokat küldött az ukrán határhoz, megerősítve többek között a tüzérséget és a légvédelmet is. Valószínűleg ezzel a lépéssel akarják meggátolni, hogy Ukrajna újabb csapatokat küldjön a Donbasz régióba. Ugyanakkor Fehéroroszország még nem foglalt állást nyíltan az orosz-ukrán konfliktusban.

10:47
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

A legrosszabbtól félnek az Azovstalban

Az Azovstalt védő katonák feleségei szerint egyre fogy az élelem és a víz az acélműben. Egyikük azt nyilatkozta, hogy a folyamatos bombázások miatt az emberek ritkán jönnek ki a felszínre, akkor is igyekeznek vízhez és élelemhez jutni. "Nagyon pesszimisták. A végső csatára készülnek, mivel nem bíznak benne, hogy diplomáciai úton meg fog oldódni" - nyilatkozta az egyik katona felesége.

11:20
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok elérték az orosz határt Harkovnál - videó

Harkov kormányzója azt állítja, hogy az Ukrajnát védő csapatok elérték az orosz határt Harkov régióban.

Az eseményről videót is megosztottak a Twitteren:

11:50
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

381 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 381 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 210 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

12:18
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz külügyminiszter-helyettes: Hiba lenne, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Riabkov szerint hiba lenne, és messzire mutató következményei lennének annak, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Szerinte a két ország nem hiheti azt, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik ebbe a lépésbe, ami megváltoztatná a globális helyzetet is.

12:33
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

A luhanszki régióban indítanak offenzívát az oroszok

Az oroszok Harkov környékéről megkezdték a csapataik átcsoportosítását és a tervek szerint friss offenzívát indítanak a luhanszki régióban, amelyet teljes egészében elfoglalhatnak. Az Institute for the Study of War elemzése kiemeli, hogy az oroszokon fontos stratégiai célpontokra mérhetnek csapásokat az elkövetkező időszakban. Ezek közé tartoznak az ukrán utánpótlásvonalak, valamint a kommunikációt szolgáló objektumok.

A teljes hírt itt olvashatja.

12:52
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Odessza régióban, három ember megsérült

Az odesszai városi tanács a Telegramon közölte, hogy rakétatámadás ért egy használaton kívüli hidat a Dnyeszter torkolatánál. Két felnőtt és egy gyerek megsérült.

13:23
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország lelőtt három ukrán harci repülőt

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy lelőttek három ukrán harci repülőt: egy Su-24-es gépet a Kígyó-sziget közelében, és két Su-25-ös repülőgépet Harkov és Mikolajiv régióban. Hozzátették, hogy Harkov régióban két katonai parancsnokságot, valamint fegyverraktárakat is eltaláltak.

13:26
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lesz megállapodás az olajembargóról

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében" - fogalmazott.

Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek - hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette: "de úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk".

14:08
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb vállalat vonul ki Oroszországból

A Renault is kivonul Oroszországból. A cég már márciusban felfüggesztette a gyártást a moszkvai gyárában.

14:30
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov: Európa nem lesz biztonságosabb attól, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz

Dmitrij Peszkov szerint Oroszország figyelemmel fogja követni Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A Kreml szóvivője szerint a két ország felvétele a NATO-ba nem fogja megerősíteni Európa biztonsági szerkezetét.

14:49
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

168 repülőgépet és 125 helikoptert veszítettek az ukránok a háború kezdete óta

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 889 drónt, 307 légvédelmi rakétarendszert, 3108 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakéta-sorozatvetőt, 1529 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2949 speciális katonai járművet veszített.

15:58
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint visszavertek egy orosz támadást Szumi régióban

Az ukrán határőrök megállítottak egy orosz szabotőrükből és felderítőkből álló csapatot Szumi régióban hétfő reggel a régió kormányzója szerint.

16:11
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Végleg hátat fordít Oroszországnak a legnagyobb gyorséttermi vállalat

A McDonald's bejelentette, hogy eladja oroszországi érdekeltségeit, bő 30 évvel azután, hogy ott is éttermeket kezdett működtetni. A döntést a február 24-én indult ukrajnai orosz invázióval indokolták.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:24
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Drónfelvételen a háborús pusztítás Oleksandrivkában - videó

17:46
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Romokban Kelet-Ukrajna, folyamatosan bombázzák az oroszok a térséget

Ukrán katonák egy harci járművön Bakhmut közelében. Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A teljes galériát ide katintva tekintheti meg.

18:23
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik az Azovstal-gyár bombázása - videó

18:33
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

19:42
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Macron támogatja Svédország NATO-csatlakozását

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn teljes támogatásáról biztosította Svédország döntését arról, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

A francia elnöki hivatal nem sokkal azután adott ki közleményt a témáról, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök - a parlament vitáját követően - bejelentette Stockholm határozatát.

Macron úgy fogalmazott: teljes mértékben támogatja Svédország szuverén döntését a gyors NATO-csatlakozásról.

A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Üdvözölte a svéd bejelentést Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. A Twitter internetes közösségi oldalon közölt reagálásában úgy vélte: Svédország és Finnország NATO-ba lépése egyértelműen előnyös lenne a kollektív biztonság és védelem szempontjából.

22:27
május 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi miniszter: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik.

02:11
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok 45 oroszt vádolnak háborús bűnökkel

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén - közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban.

"Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (...) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. "Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban" - jegyezte meg Venegyiktova.

06:07
május 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit ITT követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!