A háború legnehezebb csatája zajlik

Események

ukrán válság 2022, ukrajna, orosz ukrán háború, ukrán, háború, rakéta
Ukrainian troops fire with surface-to-surface rockets MLRS towards Russian positions at a front line in the eastern Ukrainian region of Donbas on June 7, 2022. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 106. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:06
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt korábban

Szerdai közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:33
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

A háború legnehezebb csatája zajlik Szeverodonyeckért

Szeverodonyeck továbbra is a donbászi konfrontáció epicentruma. Megvédjük pozícióinkat, jelentős veszteségeket okozunk az ellenségnek. Ez egy nagyon nehéz, ádáz csata. Valószínűleg az egyik legnehezebb ebben a háborúban. Hálás vagyok mindenkinek, aki részt vesz a védelemben. Sok szempontból ott dől el a Donbász régió sorsa - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:49
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

10 éve kezdődött a foci-Eb

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij megemlékezett arról, hogy napra pontosan 10 éve kezdődött az EURO 2012, a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek több mérkőzését is a donyecki Donbasz Arénában tartották. "Csak 10 év telt el - és úgy tűnik, hogy ez egy másik világban történt" - fogalmazott. Teljes őrültségnek nevezte azt a hírt, miszerint az oroszok arra készülnek, hogy egy bajnokságban egyesítsék a megszállt területek futballcsapatait Donyeckből, Luhanszkból, Herszonból, Melitopolból, Krímből és Grúzia egy részéből. Az ötletet a megszállt területeken élők kigúnyolásának nevezte az ukrán elnök.

Öt Eb-meccset rendeztek az 50 ezer férőhelyes Donbasz Arénában Forrás: AFP/Alexander Khudoteply
07:13
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

A nyugati fegyverek változást hoznak Ukrajnában

A nyugati országok által szállított tüzérségi rendszerek már a terepen is jelentős változást hoznak Ukrajnában – mondta Vitalij Kim, Mikolajiv régió kormányzója. A Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a Nyugat által szállított fegyverek segítik az ukrán erőket, és „csak idő kérdése", hogy Ukrajna mikor nyeri vissza jelentős területeit délen.

A múlt héten az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy közepes hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnába, miután az Egyesült Államok és Németország is bejelentette hasonló támogatását.

Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta, hogy Nagy-Britannia M270-es hordozórakétákat küld, amelyek precíziós irányítású rakétákat lőhetnek ki akár 80 kilométeres távolságra. A M270-esek kezelésére az Egyesült Királyságban képzik ki az ukrán katonákat.

Egy, a finn védelmi erők által üzemeltetett M270 többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) a Cold Response 22 nemzetközi hadgyakorlaton a norvégiai Setermoenben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
07:25
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

1,6 milliárd embert érintenek a háború következményei

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy az orosz invázió világra gyakorolt következményei, az élelmiszer- és energiaellátási problémák egyre súlyosbodnak, és már 1,6 milliárd embert érintenek.

Ngozi Okonjo-Iweala, a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója a BBC Newsnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerválság - beavatkozás nélkül - évekig is eltarthat. "Az afrikai országokat különösen súlyosan érintheti a búza- és műtrágyahiány" – mondta.

Globális bankszakértők úgy vélik, az orosz gazdaság 15%-kal zsugorodik az év végére - és további 3%-kal 2023-ban - a nyugati szankciók, a vállalatok tömeges kivándorlása és az export összeomlása miatt.

07:57
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők visszaszorultak Szeverodonyeck külvárosába

Az ukrán erőket visszaszorították Szeverodonyeck városának külterületére, miközben a városban és a délen fekvő frontfalvakban heves harcok zajlanak – közölték regionális vezetők. Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója azt mondta, hogy a város nagy része már orosz kézen van, és már nem lehet kimenteni az ott rekedt civileket. Becslések szerint körülbelül 15 000 civil maradt Szeverodonyeckben és a szomszédos Liszicsanszkban, ahol a háború előtt összesen körülbelül 200 000 lakos volt. Sokan közülük idősek, és néhányan arra vártak, hogy az oroszok békét teremtsenek a térségben.

Az ukrán védelmi minisztérium becslései szerint az orosz erők tízszer több katonai felszereléssel rendelkeznek, mint az ukrán csapatok a város egyes részein.

08:07
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Timosenko: Nincs olyan, hogy békemegállapodás Putyinnal

„Nincs olyan, hogy békemegállapodás Putyinnal, mert az nem vezet békéhez. Ez több év múlva új háborúhoz vezetne" - mondta a brit Guardiannek adott exkluzív interjújában Julija Timosenko. A 61 éves politikus, aki kétszer is volt Ukrajna miniszterelnöke, úgy fogalmazott: Ukrajna nemzetközi partnereinek meg kell érteniük, hogy a háború befejezésének egyetlen módja az orosz erők szétzúzása a csatatéren.

Julija Timosenko Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar
08:39
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország további harckocsikat telepít Zaporizzsja megyébe

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy 30 orosz T-62-es harckocsit telepítettek Vaszilivkába, egy Zaporizzsjától nagyjából 35 kilométerre délre fekvő faluba. Az ArmyInform hírügynökség már május 22-én azt jelentette, hogy az orosz csapatok száma meghaladja a helyiekét Vaszilivkában.

09:02
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna csaknem 480 hazaárulási eljárást indított a háború kezdete óta

Tetiana Sapian, az ukrán Állami Nyomozó Iroda szóvivője bejelentette, hogy február 24-e óta összesen csaknem 480 hazaárulási vizsgálat indult olyan személyek ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy együttműködtek az orosz erőkkel – írja az Ukrinform hírügynökség.

09:18
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna egymilliárd dollárt kapott

Ukrajna egymilliárd dollárt kapott az USA-tól, de hamarosan még több várható. Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete azt mondta, hogy további 7,5 milliárd dollárnyi támogatást készítenek elő a Joe Biden amerikai elnök által május végén aláírt 40 milliárd dolláros csomag részeként. „Az önök ereje erőt ad nekünk" – mondta Brink az ukrán gazdaságnak nyújtott amerikai támogatásról szóló értekezleten.

09:53
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 50 ukrán menekültet fogadtak a fővárosban szerdán

A Police.hu azt írja, hogy az ukrajnai háború elől 2022. június 8-án 52 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

10:36
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország ENSZ-nagykövete a háború állásáról

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja azt nyilatkozta a BBC Hard Talk című műsorában, hogy Moszkva tud eredményeket felmutatni Ukrajnában, és hamarosan győzni fognak Luhanszkban és Donyeckben is. "Senki sem mondta, hogy három nap vagy egy hét alatt lesz eredmény. Pár szakértő szerint az orosz katonai hadművelet stagnál, és a terveknél lassabban halad. De a napnál is világosabb, hogy van fejlemény, és lesz is" - mondta a nagykövet.

11:21
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Két légiriadó volt az éjszaka Lviv régióban

Makszim Kozickij, Lviv régió kormányzója szerint két légiriadó volt a régióban az éjszaka. Előző nap 300 ukrán állampolgár érkezett Lvivbe evakuációs vonatokkal.

12:18
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban, legalább két ember meghalt

Az éjszaka az orosz bombázások következtében hatalmas robbanások voltak Harkovban. Többek között egy kávézó, egy könyvtár és egy bolt égett le, illetve egy iskolában is károk keletkeztek. Legalább két ember meghalt, és négyen megsérültek.

12:43
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hazavitték az Ukrajnában meghalt francia újságíró holttestét

Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságíró május 30-án halt meg Szeverodonyecknél egy orosz támadásban. A férfi holtteste csütörtök hajnalban, hajnali három óra körül érkezett meg Kijevből a franciaországi Le Bourget repülőtérre. A reptéren a férfi szülei, élettársa, rokonai, munkatársai, illetve Rima Abdul-Malak kulturális miniszter is jelen voltak. Péntek este Párizsban fognak tartani egy megemlékezést a tiszteletére.

13:00
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 5123 ember lépett be szerdán Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4759-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

13:56
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Naponta több száz holttestet találnak Mariupolban

A lebombázott Mariupolban 50-100 holttestet találnak épületblokkonként a város polgármestere szerint. Azt írta, hogy eddig a lerombolt épületek kétötödét nézték át a mentőegységek, és folyamatosak a munkálatok. A halálos áldozatok pontos számát ezért nem tudták megbecsülni, mivel még nem tudni, hány túlélő lehet a romok alatt.

14:52
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Területeket foglaltak vissza az ukránok Herszonnál

Az ukrán védelmi minisztérium szerint több területet is visszafoglaltak az orosz hadseregtől Herszon környékén. Azt írták, az oroszok nagy veszteségeket szenvedtek el mind katonák, mind felszerelések terén, és az ellentámadás során visszaszorították őket az ukránok.

15:27
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Közel ötmillió embert regisztráltak menekültként Európában

Az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta 4 816 923 embert regisztráltak menekültként Európában az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint. Az országot elhagyók valós száma körülbelül 7,3 millió fő, 2,3 millió ember pedig már visszatért Ukrajnába.

Az országot elhagyók 90%-a nők és gyerekek, mivel a 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesek és nem hagyhatják el Ukrajnát.

Ukrajnai menekültek a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka
15:43
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megsemmisített egy ukrán katonai kiképzőközpontot

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Zsitomir megyei Novohrad-Volinszkij falu közelében precíziós levegő-föld rakétacsapás semmisített meg egy ukrán katonai kiképzőközpont, ahol külföldi zsoldosokat készítettek fel. A rakéták emellett megsemmisítettek két vezetési pontot, egy Osza AKM légvédelmi rakétarendszert, egy lőszerraktárt, valamint 23 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. A harcászati légierő 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében több mint kétszáz "nacionalista" életét vesztette, öt harckocsi, két Grad rakétavető, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktár pedig megsemmisült.

A beszámoló szerint az orosz légvédelem egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 13 drónt, egy Tocska-U és két Szmercs-rakétát fogott el. A rakéta- és tüzérségi erők 56 vezetési pontra, 127 ukrán tüzérségi lőállásra, 273 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint 300 "nacionalista" halt meg, hét páncélozott jármű, két Grad rakétavető, 12 tüzérségi löveg és aknavető, 24 speciális jármű, egy üzemanyagraktár, valamint egy pontonátkelő - a Sziverszkij Donyec folyón, Protopopivka közelében - pedig megsemmisült.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 193 repülőgépet, 130 helikoptert, 1163 drónt, 336 légvédelmi rakétarendszert, 3471 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 493 rakétasorozatvetőt, 1834 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 3512 speciális katonai járművet veszítettek.

15:58
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megjelentek a feketepiacon az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek

Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről folytatott bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek már megjelentek a feketepiacon. A diplomata szerint a különösen kelendő Javelin páncéltörők és a hordozható légvédelmi rakéták már megjelentek a szíriai Idlíb tartományban.

16:16
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij azt szeretné, ha Oroszországot kizárnák az ENSZ egyik szervezetéből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította az ENSZ-t, hogy zárják ki Oroszországot az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetből. "Mit tehetne még Oroszország ebben a szervezetben, ha legalább 400 millió, de akár 1 milliárd ember éhezését okozza?" - mondta az ukrán elnök a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanácskozásán, ahova videókapcsolaton keresztül csatlakozott be.

16:34
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szlovjanszkért folynak a harcok a donyecki területvédelem szerint

A donyecki területvédelmi törzs a Telegram-csatornáján közölte, hogy a "népköztársaság" erői orosz tűztámogatással 231 települést vontak ellenőrzésük alá, és már "Szlovjanszkért folynak a harcok". A bejelentés feltűnést keltett az orosz médiában, mert a háború előtt több mint százezres lakosú Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerődített, ukrán kézen lévő településének. A TASZSZ hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők az itt kialakított, csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

A donyecki régió 14 települését érte újabb ukrán nehéztüzérségi támadás. Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a Rosszija 24 televízióban hat olyan drónvezérlő központot említett, ahonnan a Donyeck ellen az elmúlt napokban intézett masszív csapások tűzvezetését korrigálták, valamint két Grad rakétavetőt és két lőszerraktárt.

A "Luhanszki Népköztársaságban" lévő Sztahanov városban ukrán támadás következtében két nő halt meg a helyi hatóságok szerint.

Konasenkov azt is bejelentette, hogy az orosz műszaki alakulatok megkezdték a Szvjatyi Gori Nemzeti Park útjainak és erdőterületének aknamentesítését a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Szvjatohirszk, Jarova, Sztudenok és Szosznove területén. (Valójában Sztudenok Harkiv megyéhez tartozik.) A tábornok szerint az elmúlt 24 órában 126 különböző típusú robbanószerkezetet, köztük 54 tankelhárító aknát fedeztek fel és semmisítettek meg.

17:23
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai Harpoon rakétákkal süllyeszthetik el az orosz hajókat - fotó

Ukrajna már hajó ellleni Harpoon típusú rakétákat is tud használni - jelentette be Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A rakétákat az ukránok az Egyesült Államoktól kapták.

17:41
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Új rakétákat fejleszt Ukrajna a drónjaihoz - videó

Az új, miniatűr rakéta a régihez hasonlóan lézervezérlésű lesz, viszont nagyobb lesz a hatótávolsága és hatékonyabb robbanófejjel látják el - írta a BBC.

A Bozok nevű lőszer kompatibilis a török Bayraktar drónokkal, ezeket Ukrajna nagy hatékonysággal vetette be korábban is, májusban például egy orosz hajót lőttek ki vele a fekete-tengeri Kígyósziget közelében.

18:15
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Halálra ítéltek két brit és egy marokkói harcost Donyeckben

Halálra ítéltek két brit és egy marokkói férfit, akiket az oroszok fogtak el Ukrajnában - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A 28 éves nottinghamshire-i Aiden Aslint, a 48 éves bedfordshire-i Shaun Pinnert és a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahimot az oroszbarát Donyecki Népköztársaság bíróságán ítélték el.

A vád szerint a három férfi zsoldos volt, a brit férfiak családja viszont azt állította, hogy az ukrán hadseregben szolgáltak.

Az Egyesült Királyság azt az álláspontot képviselte, hogy a két brit férfi az ukrán fegyveres erők tagjaként szolgált, vagyis hadifoglyoknak kell őket tekinteni, az ennek megfelelő nemzetközi jogi eljárással.

Az elítéltek ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fognak. (BBC)

18:54
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Őket ítélte halálra a donyecki bíróság - videó

Mindhárom férfi ügyvédje fellebbezett, amennyiben végre hajtják az ítéletet, golyó általi kivégzést hajtanak végre.

19:23
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg Harkov bombázásában - fotó

Három ember meghalt, öten megsebesültek Harkov szerdai bombázásában - jelentette az állami katasztrófavédelem. A támadásban kigyulladt egy kávézó, egy élelmiszerbolt és egy iskola könyvtára is - áll a tájékoztatásban.

19:41
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Napi 100-200 katonát veszthet Ukrajna

Ukrajna naponta 100-200 katonát veszíthet a háborúban - mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Reutersnek. Ez az eddigi legmagasabb becsült szám, amelyet nyilvánosságra hoztak. (BBC)

22:03
június 09, 2022
Vágólapra másolva!

Államnyelv marad az ukrán a meghódított területeken - jelentette ki a Kreml szóvívője

Államnyelv marad az ukrán Ukrajna "felszabadított" területein, mert ezek a régiók jelenleg nem tartoznak az Oroszországi Föderációhoz - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. Peszkov emlékeztetett rá, hogy Oroszországban az orosz az egyetlen államnyelv. Ami Ukrajna egyes régióit illeti, azok jelen pillanatban nem képezik az országunk részét. Minden az emberek választásától függ majd- mondta. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei katonai-polgári közigazgatási főtanács tagja a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy a régióban az orosz és az ukrán egyaránt államnyelvnek számít, és ez a helyi hatóságok szándéka szerint így is marad. Rogov szerint a kérdésben népszavazást tarthatnak majd, ha a lakosság úgy kívánja.

06:38
június 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat ITT FOLYTATJUK.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!